Прескочи до съдържание

Бакшишите по света


Препоръчани мнения

Това е като че ли една от най-деликатните теми, когато става въпрос за пътувания. 

 

Историята накратко е следната. В САЩ се плащат доста ниски заплати за обслужващия персонал и голям процент от изкараното идва от бакшишите, на практика келнера, бармана и сервитьора разчитат на това за да се издържат. На хартия звучи добре, защото провокира персонала наистина да работи за заплатата си и, че на теория ще получи повече пари, ако ти поднесе бирата с усмивка, а не с кисела физиономия. 

 

На практика се получава друго. Когато американски турист отиде в чужбина той по традиция си слага 10-15% отгоре и местният персонал, който не е запознат с тая практика, изведнъж много бързо я попива и почва да му харесва, дори да е добре заплатен! В самите САЩ, пък бакшиша също се приема за задължителен и един вид, без значение какво е обслужването от теб се очаква да дадеш еди колко си процента. (В Ню Йорк мисля, че беше колкото са местните данъци, принтирани на разписката, толкова бакшиш да оставиш, нещо между 15 и 20%, ако не се лъжа).

 

Това много порязва и местните, които не са свикнали да дават бакшиш и не би трябвало да дават, но едва ли не лека полека почват да бъдат притискани от туристите, защото персонала почва да очаква бакшиши от всички, независимо от произхода им. И заразата си върви. Мисля, че Прага е един от класическите примери в това отношение, където местните не оставят никакъв или минимален бакшиш, а от туристите се очакват поне 10%, и по менютата е принтирано, че облужването не е включено в цената, което е чиста измама. 

 

 

Моята позиция по принцип е кристално ясна, като си в Рим, нали като римляните. За това и местната култура на бакшишите е едно от нещата, които проучвам преди тръгване. Но ми се е случвало да съм с приятели, които си правят така както са свикнали и не се интересуват какви са местните обичаи...

 

Как се справяте вие с проблема, давате както си знаете, интересувате се предварително какво е прието за нормално или питате на място? Това последното също мисля като цяло е ОК да попиташ какво е прието. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Обикновено проверявам най-общо какви са местните традиции, но в крайна сметка определям размера на бакшиша според това колко съм доволен от обслужването.

Връзка към коментар

Аз също се опитвам да проуча местните традиции в това отношение. До сега обаче специално за Италия се натъквам на интересни обстоятелства и определено съм объркана, какво да правя. В Сицилия бакшиши се оставят, но като чели размерът им зависи от конкретния човек и от неговото желание. За Рим бях прочела, че е нормално да се оставя около 10% от сумата, но пък мои приятели там, местни ми казаха, че 5 евро на сметка от по 100 евро е напълно достатъчно. В Милано местните които познавам никога не оставят ресто и казват, че това е лоша услуга. Случвало се е дори пак в Милано аз да оставя бакшиш, а собственика след като ми е представил сметката да ми направи някаква отстъпка и напрактика дори да не вземе цялата посочена сума.

Връзка към коментар

Сложна работа като цяло, ок съм да дам 3 евро на 25-30 сметка, но на 100 не мога да се преборя със себе си и да оставя 115, може би проблемът си е в мен, но тези американски 15% ми идват в повече, особено на големи сметки и особено като са си ги дописали сами процентите, което е много често срешано в САЩ поне.

Също и в Африка много прекаляват на сафаритата, не е нормално да дадеш на гида си 100$ ей така бакшиш. Разбира се зависи и за колко време говорим и дали изобщо взима някаква заплата освен този бакшиш, но това няма как да се разбере.

Така че проучвам какво е прието, но ако е прекалено по моите виждания се придържам към долната граница, все пак да не всявам смут и всичко да е в рамките на приличното.

 

Най-важният принцип, клиентът сам да определя бакшиша, спрямо получената услуга е силно опорочен.

Редактирано от Oshko
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Дам, една голяма каша е всичко. И един вид решаваш да оставиш малко повече да се презастраховаш и се оказва, че средния бакшиш постоянно и неумолимо расте и няма връщане назад. 

 

Oshko, това с бакшишите на водачите на сафаритата е другата масова измама в организираните екскурзии. То е един вид "цената не включва летищни такси". За да ти намалят цената на офертата ти предлагат една цена, после със шрифт е написано "$100 бакшиш на ден". И няма измъкване от тоя бакшиш искаш, не искаш, задължителен е, и не съм убеден точно колко от него стигат до водача. 

 

 

 

Най-важният принцип, клиентът сам да определя бакшиша, спямо получената услуга е силно опорочен.

 

В едно изречение точно. Да не се бях морил да пиша всичкия тоя текст :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

В САЩ се плащат доста ниски заплати за обслужващия персонал и голям процент от изкараното идва от бакшишите, на практика келнера, бармана и сервитьора разчитат на това за да се издържат. На хартия звучи добре, защото провокира персонала наистина да работи за заплатата си и, че на теория ще получи повече пари, ако ти поднесе бирата с усмивка, а не с кисела физиономия. 

 

За мен не звучи добре. Ако шефовете искат да стимулират персонала, нека да го направят на процент от заработеното, а не да вменяват задълженията си върху клиентите. Не че в другата ситуация няма пак да ги прехвърлят посредством надценката, ама поне ще си е точно и ясно записано и няма да я има конфузната понякога ситуация "колко, аджеба, е прието да оставя сега, че да не се окажа някакъв прошляк по скалата на криворазбраната етика"...

 

И ако трябва да допълня мнението си с два обединени цитата от по-горе:

 

"Клиентът сам да определя бакшиша, спрямо получената услуга е силно опорочен", защото "решаваш да оставиш малко повече да се презастраховаш и се оказва, че средния бакшиш постоянно и неумолимо расте и няма връщане назад"

Редактирано от Meidj
Връзка към коментар

Хммм, и според мен темата е доста чувствителна.

Докато живеех в Мадрид, където обслужването е включено, или сме закръгляли примерно сметка от 28 на 30 евро, или пък ако сме били голяма маса със сметка 200 евро сме оставяли 20 евро бакшиш, но то се е падало по евро-евро и нещо на човек, което си е абсолютно нормално.

В САЩ съм била сервитьорка преди много години и тогава още си беше нормално да оставяш 10-15%. И да вярно е, че това ти е заплатата (по онова време даваха 2 долара на час на сервитьори и бармани, сега мисля, че е повечко). Това обаче винаги е зависело къде си точно в Щатите. Един Ню Йорк, едно Маями, едно Сан Франциско няма да ти се размине с 10%:) Ако си в Оклахома може би да.

Правилото за Южна Флорида е около 15-18%, най-лесно е sales tax (която си е различна в отделните окръзи на всеки щат) по 2. В Маями примерно мисля, че sales tax-а последно беше 8.5%, така че бакшиша излиза 17%. Другото, което правят по туристическите места там, и тук визирам South Beach, e да го включат в сметката - 18% напоследък и си пише service. Някои европейски (най-вече) туристи не обръщат внимание и оставят още 10%, защото така са им казали.

Аз примерно не оставям бакшиш ако сме седнали и сме пили едно кафе тук в България. Или най-много ако сметката е 6.80 да оставя 7 лв. За съжаление много рядко срещам учтив/а сервитьор/ка, които да заслужават нещо повече. Ако сме на маса и е имало ядене, пиене, изобщо търчене напред назад с чинии и чаши, оставяме около 10%.

Връзка към коментар

Като стане дума за бакшиш, винаги се сещам за началото на филма "Глутница кучета".

В моята работа бакшиши няма. Каква е логиката на таксиджии и сервитьори да се дава е неясна.  :)

 

В доста добро заведение съм бил свидетел как след като беше сметнал, че сметката е закръглена със съвсем малко нагоре, сервитьорът най-демонстративно върна до стотинка, като смяташе, че така ще ни засегне по някакъв начин. 

 

Опитвам се да оставям бакшиш след като сервитьорът ми е върнал рестото - смятам, че така е по-редно и по-добре той разбира, че си го е заслужил, а не че му се пада по право. В чужбина не съм имал проблем с това. На някои места, когато им кажа да закръглят сметката нагоре, не ме разбират и връщат до цент. Затова чакам рестото и след това оставям колкото преценя. 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Ейй, вчера като ми дойде на акъла тая тема в трамвая, точно за тая сцена от "Глутница кучета" се сетих, ама забравих да я включа в темата :)

 

 

Абе в крайна сметка няма лошо, ама когато е един вид по принуда е тегаво. Хиляди пъти бих предпочел цените в менюто да са с 20% отгоре, но да си платя всичко до стотинка, от колкото да са с 20% по-ниски и да се очаква сам да съм съобразителен...мисля си, че единствената причина да не го правят, е точно че се възползват от чувството за вина на повечето хора...

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

За Прага не е съвсем така, както си го описал. Това, за което говориш, го има само в Стария град, където си е и без това пълно с Американци и по-малко други туристи. Имахме даже един път случка в един ресторант в стария град - донесоха ни сметката написана на ръка и под нея сметнато пак на ръка +10% сервиз. Обаче на всяка маса имаше менюта и отдолу навсякъде пишеше - сервизът е включен, искайте касова бележка. Съответно хитрецът се наложи да извика управителя и си понесе последствията.

В заведенията извън туристическия стар град (Smychov ни беше любимо място), цените са по-ниски и сервитьорите не са нагли.

Бакшиш пак оставяш, но по-скоро по европейски - със закръгляне и да кажем до 5%, и то само ако си доволен.

Стария град на Прага е доста странно място като цяло - местните хора не излизат вечер там и тия схеми процъфтяват.

Връзка към коментар

Моето лично мнение е, че оставям АКО ме удовлетворява обслужването, като въобще не ме вълнува къде как е прието! И то оставям винаги след като са ми върнали рестото - един вид, както някой спомена преди мен, обслужващият персонал да разбере, че си е заслужил бакшиша, а не че съм му длъжен нещо! Не знам, вероятно са ме гледали накриво на доста места, където съм бил, но това е положението... В моята работа е същото-бакшиш получавам, когато и ако съм си свършил добре работата и то колкото и ако клиента прецени, че съм заслужил! Не виждам нищо лошо в това, но не разбирам задължителното оставяне на бакшиши! На много места обслужването е откровено ужасно. Не мисля, че трябва да толерирам това явление оставяйки бакшиш!

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз си имам твърд принцип, който отстоявам, както в България, така и в чужбина. Винаги закръглявам сумата нагоре. Да, знам, понякога не е честно, защото в един случай закръглявам 58 евро на 60, а в друг случай 62 евро на 70. Когато имам по-голяма банкнота и очаквам ресто, винаги казвам на сервитьора "до еди колко си" и той знае всъщност колко точно да ми върне, като задържи бакшиша. Всичкото това го правя дори когато бакшишите са включени в цената и това е ясно написано на сметката. Истината е, че обичам кръглите суми и много мразя дребни стотинки и банкноти да ми се мотаят в портфейла...

Връзка към коментар

В заведения за бързо хранене не се оставя бакшиш, защото те гонят до вратата, че и отвън да върнат едно пени/цент.
В кафене за безалкохолно и кафе, закръглявам сумата до цяло число.
В ресторант с консумация и повече от час престой - 10% твърдо, ако съм доволен 15% за сметки до 100 евро.
В нощни барове и клубове +1 отгоре е ОК. Това ако не е на запазена маса с цяла вечер поръчки и накрая обща сметка. Тогава заведението си слага колкото трябва.
Това за България и южните европейски държави. В Германия, Дания, Австрия (ако заведението не е италианско или турско), давам колкото пише на сметката и по поведението/изражението на лицето на сервитьора преценявам дали "очаква нещо отгоре". Обикновено силно им личи на такива.
 
Сцената от "Глутница кучета" е култова. Другата подобна, но не за бакшиши, а за навиците при хранене, беше в "Pulp Fiction" и Винсент обясняваше за хамбургерите и пържените картофки в Амстердам:

 

http://www.youtube.com/watch?v=NS_ROi0iiZw

Vincent: You know what they put on French fries in Holland instead of ketchup?
Jules: What?
Vincent: Mayonnaise.
Jules: Goddamn.
Vincent: Ive seen em do it, man. They fuckin drown em in that shit.

 

В Брюксел ако откажеш да си сложиш майонезен сос на картофките (ПОНЕ 1 от примерно 15 вида), те гледат с презрение, и го приемат много лично. Нормалното е минимум 3 вида сос, че и нагоре. Пробвах веднъж да видя дали наистина е така. Продавача само дето не ме перна. Казах му, че само се шегувам, и си поръчах три соса. След това оня дълго се смя, и призна че се е хванал.

:biggrin:

Редактирано от wilks
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

В Брюксел ако откажеш да си сложиш майонезен сос на картофките (ПОНЕ 1 от примерно 15 вида), те гледат с презрение, и го приемат много лично. Нормалното е минимум 3 вида сос, че и нагоре. Пробвах веднъж да видя дали наистина е така. Продавача само дето не ме перна. Казах му, че само се шегувам, и си поръчах три соса. След това оня дълго се смя, и призна че се е хванал.

:biggrin:

Накрая каза ли му, че си се пошегувал, че се шегуваш :biggrin:

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Накрая каза ли му, че си се пошегувал, че се шегуваш :biggrin:

Е нали веднага побързах да си поръчам три соса, че не се знаеше какви можеше да бъдат последствията. Че и бяха трима веселяци, много дружелюбни и усмихнати иначе, стига да не откажеш майонезени сосове. В едно от симпатичните и много вкусни местенца в уличките някъде зад двореца беше това.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 7 месеца по-късно ...

Аз също се опитвам да проуча местните традиции в това отношение. До сега обаче специално за Италия се натъквам на интересни обстоятелства и определено съм объркана, какво да правя. В Сицилия бакшиши се оставят, но като чели размерът им зависи от конкретния човек и от неговото желание. За Рим бях прочела, че е нормално да се оставя около 10% от сумата, но пък мои приятели там, местни ми казаха, че 5 евро на сметка от по 100 евро е напълно достатъчно. В Милано местните които познавам никога не оставят ресто и казват, че това е лоша услуга. Случвало се е дори пак в Милано аз да оставя бакшиш, а собственика след като ми е представил сметката да ми направи някаква отстъпка и напрактика дори да не вземе цялата посочена сума.

В Италия и мойто впечатление, че вземат бакшиш, само където са големите турстически забележителности. Да не говорим, че в сметката е включено така нареченето "coperto" и то е като бакшиш. 

В повечето традиционални ресторанти, плащаш на касата и дори да оставиш бакшиш, остава за собственика, така че, ние поне ако сме доволни, даваме директно на сервитьора, ако не плашташ си сметката и това е.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.