Прескочи до съдържание

Въпроси за огранизация в Южна Африка и Зимбабве

Individuala

Препоръчани мнения

Здравейте,

Подготвям посещението на две нови дестинации за мен и съпругата ми, Южна Африка и Зимбабве. Излязоха ми няколко въпроса на който бих се радвал ако бихте могли да ми дадете информация и помогнали:). Питанията за в момента са:

От къде да гледам за нормални цени за сафари в Крюгер парк? Можете ли да ми препоръчате фирми, сайтове? За в момента гледам от (www.safaribookings.com/).

Колко дни да избера да бъде продължителността на сафарито? Сякаш ми се иска да е от 4 до 7 дни, но незнам колко да изберем.

Има ли някой по препоръчителни места, през който е хубаво да преминава сафарито?

Септември края началото на октомври добро време ли е за сафари в Крюгер парк?

Ваксинация против жълта треска необходимо ли е да си правим(местата който смятам да посетим са: Кейптаун, Йоханесбург, Виктория Фолс(Зимбабве) и Крюгер парк)? Не бихме си направили такава ваксинация ако не е задължителнo.

В кой район да отседнем в Кейп Таун и Йоханесбург?

Препоръки за хотел във Виктория Фолс?

Благодаря предварително.

Връзка към коментар

Крюгер е голям парк, заобиколен от много, много малки частни паркове. Трябва да си решите какво предпочитате. На много места има огради между парковете, което за мен си е минус. Плюс е, че има места, където са ви гарантирани големите 5. 

На водопада ми хареса колониалния хотел, от който има гледка към водопада, не сме спали, само се разходихме, доста е скъп. За по- умерен бюджет ми хареса The Kingdom.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

По принцип за Южна Африка (и наоколо) и особено за парка Крюгер, @домосед е твоя консултант.

Какъв бюджет сте си заделили за сафарито? Това може да отговори на много въпроси.

Както ти е писал @Oshkoпо горе, Крюгер е голям. Генерално имате две основни опции - частен парк в екосистемата на Крюгер или в обществената част на резервата.

Предимства на частен парк:

- може да се излиза извън пътя и да се доближават животни

- нощни сафарита

- няма навалица, само гостите на резервата

- няма self-drivers със седан коли, които да пречат на усещането за дива природа и сафари

- няма по 20-40 коли около прайд лъвове или леопард (има правило за най-много по 3 джипа около sighting)

Недостатък на частните паркове:

- ограничена територия, всяка лоджа или лагер си имат парцел, в който могат да правят сафарита (или няколко лоджи / лагера си споделят права за преминаване

На мен любимите ми частни паркове са Sabi Sand и Timbavati, В Klaserie не съм ходил, но знам, че и там е добре, освен това в последния има повече бюджетни опции.

В обществената част на парка Крюгер може да си шофирате и сами, може да вземете споделен с други посетители тур в открит отстрани джип или персонален тур пак в такъв джип. В южната част на резервата като цяло има повече животни, колкото повече се отива на север, става по-диво и има по-малко хора, но и по-малко животни (пак зависи и от късмет).

Има и много голяма значение какъв бюджет сте си предвидили. Сега ранда е по-висок спрямо щатския долар отколкото преди 2-3 години, та персонален тур за около 7 дни вътре в обществения резерват с включени трансфери от / до Йоханесбург идва около 280 щатски долара на човек на вечер. Скоро гледах тази фирма.

Аз все пак бих си разделил времето между две лоджи / лагери в Sabi Sand, Timbavati или Klaserie (тези частни резервати нямат огради откъм обществения парк и животните се движат свободно). Или пък между някой от тези резервати и обществения парк.  За броя дни - колкото повече, толкова по-добре, но пък може да се отиде за 4 дни в хубав частен парк и да се видят много повече животни, отколкото за 7 дни при self drive в обществения парк.

Септември - началото на Октомври е оптимално време за сафари в района на парка Крюгер. Съвсем в края на сухия сезон, без да е голяма жега и без да е много студено сутрин.

В Кейп Таун съм отсядал на V & A Waterfront, локацията е супер, но като цяло е скъпа (аз бях намерил някакво намаление).  Естествено, има и много други добри райони, доста хора от форума са ходили и ще ти напишат. В Йоханесбург много ми хареса хотела вътре в увеселителния парк Gold Reef City. Освен, че бях с тогава 6 годишната ми дъщеря, предимството там е, че е супер сигурно и има спирка на hop on - hop off автобуса точно до парка.

За водопада Виктория, кое ви кара да отсядате във Виктория Фалс, вместо в Ливингстън, Замбия? На мен лично водопада ми харесва повече от замбийска страна.

От Виктория Фалс също може да се направят хубави сафарита - парка Хуанге е на около два часа и половина път. Пак за толкова може да се отиде и до Касане, Ботсвана и да се прави сафари с лодка и / или с джип в парка Чобе. Има много народ, но е евтино и пак е много красиво.

За Ю. Африка ваксина за жълта треска не ви трябва. За Зимбабве съм забравил дали искаха. За Замбия със сигурност искат.

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

@Flytraveler e казал кой е твоя човек за Южна Африка и аз като човек възползвал се от съветите на @Домосед потвърждавам, влез в под форума за Южна Африка и там мисля че ще намериш отговор на по голямата част от въпросите. За спането аз спах в Бо Каап и съм много доволен от района като съотношение цена качество и с юбер си за по 5-6 лева до повечето места, които си заслужават да се видят там. Но като район WA Waterfront определеон най много ми допадна, както и мога да добавя Camps bay към местата, които ми изглеждаха добре в допълнение на обичайните райони, които се препоръчват.

Връзка към коментар
преди 54 минути , FlyTraveler каза:

За Ю. Африка ваксина за жълта треска не ви трябва. За Зимбабве съм забравил дали искаха. За Замбия със сигурност искат.

На мен за Замбия не са ми искали изобщо... Пътуване със самолет от Йоханесбург, 2015 г.

Връзка към коментар
преди 21 минути , Rainy каза:

На мен за Замбия не са ми искали изобщо... Пътуване със самолет от Йоханесбург, 2015 г.

Май искаха при обратно влизане в Ю. Африка ако  идваш от Замбия. Имаше нещо...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Individuala каза:

Аз бих избрал или комбинацията от Lower Sabi (в обществения парк) с Gomo Gomo (в Klaserie), заради това, че ще видите и частен резерват и парка или  Shindzela лагера в Тимбавати заради повечето време в хубав частен резерват и факта, че лагера е палатков (с всички удобства). Малко са ми на кантар двете... Комбото ви включва и трансфер от Йоханесбург на отиване. Ако отивах за пръв път в района, може би щях да избера Шиндзела. Ако отивам сега, бих избрал комбинацията, че не съм ходил в обществения парк и в Klaserie резервата.

Последната опция (Thornhill Lodge) на мен лично не ми харесва - резервата е малък и не граничи пряко с парка Крюгер, най-вероятно ограден.
Windmill Retreat също трудно може да се сравнява с първите два варианта, които описах. Хем е само обществения парк, хем даже не спите вътре в парка.

Не се ограничавай само с предложения от Safaribookings.com Можеш да си резервираш лоджи и лагери директно, чрез друг агент в Ю. Африка или даже на booking.com, hotels.com Предложенията, които си събрал не са никак лоши де...

Ваксината за жълта треска важи до живот. Може да ви потрябва и за други места. Не бих пропуснал гледката към водопада от замбийска страна само заради ваксината, но вие си знаете най-добре.

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
На 4/7/2018 в 11:53, Individuala каза:

В кой район да отседнем в Кейп Таун

Домосед подробно е обяснил за Кейптаун в тази тема.

преди 23 часа, gamen4o каза:

За спането аз спах в Бо Каап

Звучи интересно, би ли разказал малко повече :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 09/04/2018 в 13:17, FlyTraveler каза:

Аз бих избрал или

Великите умове мислят еднакво, а глупците не мислят различно

Съгласен съм с мнението ти :ok:

С едно наум за давността на ваксината за жълта треска. На мене повече от 10 години гаранция не са ми вписвали в жълтия паспорт, а той се гледа по границите.

На 09/04/2018 в 12:25, Individuala каза:

Ако има и други безопасни места все пак ще се радвам да разбера кои са те за Йоханесбург:)?

Ето карта с места за настаняване в Йоханесбург, които могат да се резевират през booking.

Всичките са безопасни!

Съвсем, както очаквах, неподходящите за туристи места (Александра, Хилброу, Береа) не предлагат почти нищо. 

Аз бих избирал по оценка (от 7.5 нагоре), снимка и ревюта. И по това - какво всъщност ми се прави, гледа и преживява в Йоханесбург. Което е по-трудният въпрос. Парадоксът на Йоханесбург е, че при нощуване в хотел, безопасността не зависи чак толкова от квартала. Всички имоти си имат някаква система за сигурност, съобразена с локалните рискове.  А човек, особено - турист, така или иначе се придвижва с кола/такси/юбер от врата до врата и в по-спокойните, и в по-хаотичните квартали, така че наистина няма голямо значение къде точно му е хотелът. Пешеходстването в Йоханесбург обаче е само за напреднали! Също и ползването на градски транспорт.

image.png.2b97699c00edc34f4b33e32d0926bc7d.png

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, домосед каза:

С едно наум за давността на ваксината за жълта треска. На мене повече от 10 години гаранция не са ми вписвали в жълтия паспорт, а той се гледа по границите.

Има промени, според последни изследвания:

Цитат

A single dose provides lifelong protection for most people.

https://www.cdc.gov/yellowfever/vaccine/index.html

Връзка към коментар
On 4/10/2018 at 9:49 AM, bulpa said:

Домосед подробно е обяснил за Кейптаун в тази тема.

Звучи интересно, би ли разказал малко повече :)

Ми доста спокоен квартал, там има доста мюсюлмани и индийци и не е така да се каже парти зона с барове и подобни, през ноща е доста спокойно, но се намира наистина близо до всичко по интересно в кейп таун като забележителности и места които си заслужават да се посетят в самия град. Там има доста къщи, които явно са преустроени за туристи и се отдават в AIRBNB ние бяхме в такава и останахме много доволни като локация и условия. Както казах ползвахме главно юбер и за 4-5 дена там всекидневно ползване по 2-3 пъти на ден накрая общата сметка излезе около 45 лева за 7 човека (ползвахме по големите юбери тип ванове) така че от тази гледна точка е идеална локация. Вечер като стане тъмно ни казаха да не се разхождаме по улиците ама това си важи за повечето места, може би без waterfront. Ако още нещо те интересува кажи, ще се радвам да обясня.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

@gamen4o, стана ми любопитно, затова попитах :)

Когато подготвях моето ходене до Кейптаун, една от препоръките беше, че не е ок соло пътуваща жена да се разхожда сама из квартала, независимо през коя част на денонощието, особено с голям фотоапарат. За целта потърсих нещо интересно, което да се прави в Бо Каап и намерих тур из квартала комбиниран с готварски курс, воден от местна жена. Но цената, която ми оферираха не ми хареса, затова пропуснах. В последствие, единия хотел, който ползвах се намираше точно срещу Бо Каап, та затова поне го видях отгоре, но не съм се шматкала из квартала, затова полюбопитствах :)

Връзка към коментар
преди 1 час, bulpa каза:

@gamen4o, стана ми любопитно, затова попитах :)

Когато подготвях моето ходене до Кейптаун, една от препоръките беше, че не е ок соло пътуваща жена да се разхожда сама из квартала, независимо през коя част на денонощието, особено с голям фотоапарат. За целта потърсих нещо интересно, което да се прави в Бо Каап и намерих тур из квартала комбиниран с готварски курс, воден от местна жена. Но цената, която ми оферираха не ми хареса, затова пропуснах. В последствие, единия хотел, който ползвах се намираше точно срещу Бо Каап, та затова поне го видях отгоре, но не съм се шматкала из квартала, затова полюбопитствах :)

@bulpa, аз се мотах съвсем сама в Бо Каап - даже бях на път там да си резервирам квартира. И бях с апарат. Е, Олимпус, ама пак :) Изобщо не се почувствах заплашена... През деня, разбира се. 

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте,

за ЮАР не се препоръчват никакви ваксинации по принцип освен хепатит А (болест на мръсните ръце).

За Замбия не се изисква ваксинация за жълта треска, ако пристигате от ЮАР (информация от юли 2017). Но има санитарна проверка на летището в Лусака още преди паспортен и митнически контрол (преглеждат паспорта за печати на държави с риск). Имаше обаче надпис за пристигащите от Бразилия заради болестта зика, че ще бъдат прегледани.

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

В началото на тази седмица влязохме в Замбия от Зимбабве на сухоземна граница и не са искали никакви ваксини. На граничния пункт в Замбия има пункт предлагащ безплатен тест за малария. Той се прави пожелание и е в съвсем отделна сграда. След граничния пункт имаше големи постери, подканящи населението да обърне внимание на профилактиката й.

Нищо не се видя за жълта треска. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.