Прескочи до съдържание

Хелзинки за 2 дни и Талин за 1

Sun4o

Препоръчани мнения

Малко помощ няма да ми е излишна:).

Най-вече за Хелзинки. В смисъл - за самата столица ли да ги отделя или да остана единия ден, а другия някъде настрани да мръднем (ако има за какво де). Това второто по ми допада май.

Ако ще е за Хелзинки, разбрах, че имало стар и нов град, тоест част. Ако ще са 2 дена, как бихте ги разпределили? Четох за някакви разходки с лодки, били интересни. Някой да се е качвал?

Билет за ферибота имам, там акъл не ми трябва, за Талин горе-долу е ясно - старият град. Нещо за непропускане и там?

Благодаря предварително.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Видях сега, че най-предпочитан дневен тур извън Хелзинки е Porvoo.

Букнах билети за втория ден ето оттук - 5 евро двупосочния:

http://www.onnibus.com/EN/index.htm 

И да не ни се ходи, изгарянето е леко.

Някакви кръчмета интересни? С биричка...естествено:)

Редактирано от Sun4o
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

А кога ще ходиш? 

Обикновено гледам дали има free walking tour в градовете. После топ 10 забележителности. След това n безплатни занимания. Ако не успея с това да запълня два дни, значи трябва да излезем от града.

Това Porvoo ми изглежда симпатично, но в момента всички шарени дървени къщи ме очароват, защото не съм била на такова място. 

Връзка към коментар

Може да отделиш половин ден за Суоменлина, островът е много приятен и се стига за по-малко от половин час от Хелзинки, има редовен ферибот:

https://www.suomenlinna.fi/en/visitor/how-to-get-there/

В самото Хелзинки, ако си падаш по модерно изкуство, там е един от водещите европейски музеи Kiasma:

https://kiasma.fi/en/

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Били сме в Хелзинки за ден и твърдо препоръчвам втория да е извън града. Няма кой знае какво да се прави в самата столица. Така че подкрепям решението ти. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 21 минути , Lindt каза:

А кога ще ходиш? 

Утре

преди 8 минути , luba_rizova каза:

Били сме в Хелзинки за ден и твърдо препоръчвам втория да е извън града. Няма кой знае какво да се прави в самата столица. Така че подкрепям решението ти. 

Знам те:):lol::lol:

Връзка към коментар

Смятам, че един ден ти е напълно достатъчен за Хелзинки, нещо като София е и не се сещам кой знае какво да ти препоръчам, освен скалната черква, град като град. Ние бяхме с круиз Стокхолм- Хелзинки. Сутринта пристигаш и вечерта се врящаш. Ако вече сте си взели билетите и сте за два дни , подобре е втория ден извън Хелзинки. Круизчето  е много приятно! Весело изкарване!

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, Sun4o каза:

Малко помощ няма да ми е излишна:).

Най-вече за Хелзинки. В смисъл - за самата столица ли да ги отделя или да остана единия ден, а другия някъде настрани да мръднем (ако има за какво де). Това второто по ми допада май.

Ако ще е за Хелзинки, разбрах, че имало стар и нов град, тоест част. Ако ще са 2 дена, как бихте ги разпределили? Четох за някакви разходки с лодки, били интересни. Някой да се е качвал?

Билет за ферибота имам, там акъл не ми трябва, за Талин горе-долу е ясно - старият град. Нещо за непропускане и там?

Благодаря предварително.

Сънчо, ние единия ден в Хелзинки запълнихме така:

Сутринта взехме корабче и отидохме на крепостта Суоменлина. На мен там много ми хареса - то е огромен парк, има  и много хубав музей, църква, интересни сгради. Има разходка с корабче вътре в територията на комплекса.Там си отиде почти денят, а вечерта взехме разходка с корабче+вечеря. Това беше приказно откъм гледки, на залез, с чаша хубаво вино и вкусна морска храна.

Ама, в Хелзинки има много за гледане. Аз ти препоръчвам да отидете в библиотеката - забележителна е! Намира се в ляво на Катедралата, като стоиш с лице към нея. В тази ми тема съм разказала и показала.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

@AlexandraKo, супер полезна ти е темата, благодаря!

Да попитам само за име на компанията за вечерната разходка със сьомга, вино, десерт и залез? Или поне откъде се хваща - пак ли от Market Square?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Sun4o каза:

@AlexandraKo, супер полезна ти е темата, благодаря!

Да попитам само за име на компанията за вечерната разходка със сьомга, вино, десерт и залез? Или поне откъде се хваща - пак ли от Market Square?

Да, от Маркета. В ляво, към градския плаж е спирката на корабчетата за Суоменлина.

А в дясно и малко напред , по другата страна на правоъгълника са вечерните разходки.Не мога да кажа име, ама лесно ще ги намерите. Да ти кажа, ние като бяхме,,нямаше навалица в ресторантчето на кораба. Останах с впечатлението, че на откритата част имаше и други хора. Сигурно може и без вечеря. Ама, то,така беше още по-добре, спокойно. Хем ние бяхме през август.

Ама с чаша вино и вкуснотии си е друго,залезът е по-хубав.;) Много е красиво - подобно е на  Норвегия , с малките островчета и червените къщички, сгушени в зеленина.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Така-а. Като прилежен ученик, да взема да си довърша темата.

На нас Хелзинки много ни хареса, но разбирам и Люба Ризова защо не ѝ е харесало. Трябва определено да знаеш къде да отидеш за да ти хареса. Хаотичната разходка не е препоръчителна за този град.

Нашата изглеждаше така:

00CC4E50-6333-45D8-82A1-6C79FB33A887.thumb.png.ff5a4af8f758f88165d88fc7abdbd1d0.png

Не много професионално показано, но толкова мога в момента...:lol:

Тръгване от West Terminal, оттам тръгва ферито за Естония, за него и нея ще пиша после, та в тази част е новата, т.е. модерната част на града. Доста интересни сгради, цветни и разчупени, заслужава си разходката. Оттам  покрай морето към парка Kaivopuisto, готин е. През парка - към центъра. Попътно виждаш разни интересни и заоблени, почти без ъгли сгради, характерна архитектура за Хелзинки,

D373D264-E661-4E4F-BDC2-33F6CB86EB88.thumb.jpeg.ffba9ae23ec40fe7e3f946120251238f.jpegоттам - 

завой към Маркет скуеъра, от него към най-известната забележителност на Хелзинки - Senate Square и Helsingin Tuomiokirkko от всичи страни катедралата е еднаква...все лице, няма гръб, а следващите след това улици Esplanade и Aleksantarinkatu са изключително приятни и за гледане, и за пазаруване. Въобще квадратът около тях е перлата на столицата. 

1974D8A3-E3CC-4BCE-8813-C5530C3580D5.thumb.jpeg.eaee593417b0ce9d5af2e7963e4548cf.jpeg

Монументът на Сибилиус е пълна загуба на време, в далечна част и незаслужаващ разходката пешеходна, с изключение на страхотния жилищен...блок...и аз не знам как да го нарека, но е много впечатляващ

В слънчево време е добре да се посетят и островчетата на Суоменлина. Било е отбранителна крепост, след това и още няколко предназначения е имала и т.н. Незадължителна атракция за мен, но не и неприятна. Ферито тръгва от Маркет Скуеър, 5 евра двупосочно, 20 мин. в посока.

А до Маркет Скуеъра има убийствени...хали:lol: - Vanha Kauppahalli. В една тухлена дълга постройка съжителстват уникални кръчмета с готова храна и щандове за прясна риба и меса, страхотни! Греда няма. Работи до 18 ч., така че е подходящо само за обяд.

Бяхме и до градчето Porvoo. Бива го и него, има стара част , не чак толкова уау, но е готина.

22BD5CB1-B557-45CF-9CC3-2FD0732E7CE4.thumb.jpeg.4de40dcb316c38749403b3a7ef00c035.jpeg

1611BC8E-499D-4A84-80E2-BC50B5029633.thumb.jpeg.0add7cc77d733bf7d448c2d98fa43ad1.jpegНо....каква кръчма има с телешки стекове и агнешки кюфтаци, италианско червено убийствено вино от Тоскана...мамма миа, оплескАхме се яко - Zum Beispiel...имат и сайт, надникнете.

Билети за автобуса от сайта по-горе, има и по 5 евро двупосочния. От шофьора може също , но са по-скъпи.

Тричасов престой максимум за градчето, барабар с кръчмата. Даже е леко много.

Толкова за 2 дена. Цени - нормални, само кръчмите в центъра са бая тежки. И скъпи. Но има и нормални. Ние набарахме едно суши - Moshi Moshi,за 15 евро на човек ядеш колкото можеш. Държат го азиатци, не питах дали са японци. Много добро качество, даже по-добро от повечето японски, в които аз съм бил. Но да не предизвиквам известните кулинари с тия ми съждения, спирам дотук. 

Напосаното по-горе е лично виждане, неангажиращо никой.

Следва Естония....

Редактирано от Sun4o
  • Харесвам 13
  • Браво 2
Връзка към коментар

Както е видно от скрийншота, 1,37 часа е в бърз ход цялата обиколка, но за ден спокойно се обхожда всичко. Или две половинки от деня в 2 дена. Другите половинки - за Porvoo и Suomenlina.

Забравих да спомена Temppelikatu kirkko, заслужава си и е близо до автогарата (от нея се хваща автобус за Porvoo), която пък е под МОЛ-а Kamppi, а преди ескалатора за надолу отляво има готино кафене със страхотно еспресо. Поне по моите стандарти за еспресо:lol:

Редактирано от Sun4o
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

И за завършек - Талин. Доста ни изненада с бързите си темпове на развитие, строят се нови, дизайнерски вдъхновени сгради, стария град е много красив, пълен с кръчмета и с готина атмосфера. За около 2 часа се обикаля целия.

Лошото е, че освен архитектурата от Финландия, са краднали и доста от ценоразписите им. Скъпички кръчми, скъпи таксита, но пък хубавото трябва да си има и цена, нали? Даже градския транспорт е 2 евро билетчето.

Единственото евтино беше апартхотела ни - Apple Apartments, супер го препоръчвам - за 45 евра се предлагат страхотни студиа в реновирана сграда и баш на входа на стария град. А от другата му страна започва новия. Достъпен е пеш от пристанището, въобще доста удобен! 

Ходихме и до Kadrioru park, с двореца, построен от Петър първи май беше, не е лошо, но и не е нещо особено. Може би още мааалко да се раззелени и ще е по-добре.

Като споменах пристанището, та се сетих и за ферито, Полина също е пътувала с тази компания, беше и най-евтинката, по 10 евро на човек/посока, но не за сметка на качеството. Доста добър си беше. 

Ние бая се смяхме вътре, понеже се качихме от първите и се настанихме в най-готината зала, впоследствие разбрахме, че има и други. Всяка беше с певец или оркестър, всяка с различен стил. Но всички от миналия век. 

Нашата зала беше Носталджик, като засвириха едни танга и фокстроти и всички (по двойки) наскачаха като под сигнал, дансинга им стана тесен...Залата беше не 55+, а 70 +, обаче какви танци въртяха тия финландци и какво търчане му опънаха по дансинга, не знам как всички стигнаха до Талин. Приятни 2 часа изкарахме. 

На ферито има някакъв уж фри шоп, но като отидох след това на малкото и кокетно талинско летище (със страхотен Bussines Lounge, Дайнерса вАжи), водката дето на ферито беше 19 евро литъра, там беше 14. Та купих още една, та да ми легнат на 16.5:lol:.

Толкова от мен, дадох своя дан:ok:.

Написаното по-горе е лично виждане, неангажиращо никого.

• Харесвам 12
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Вече знаеш къде е и паркинга на пристанището :)

А там в дъното до пристанището е една кръчмичка, която също препоръчвам  - Kochi Aidad. Хубава водка, крафт бирички и... 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@Sun4o, сега ще се обиждаме ли :).? Много си ми беше стройна програмата и хич не хаотична, всичко, дето исках да го видя, го видях. Просто Хелзинки му се падна лошия късмет да ми е в пътуване със Санкт Петербург, Талин и Стокхолм, е, няма как да кажа, че блести, не става въпрос за нехаресване. А ти нищо не казваш за естонките? Уникално красиви жени, а мълчиш по темата :). 

Ще завърша с един лаф, който един финландец ми каза в Мадейра - може би не всички пияници са финландци, но всички финландци са пияници. Случайност? А наздраве! 

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 1 час, luba_rizova каза:

@Sun4o, сега ще се обиждаме ли :).? Много си ми беше стройна програмата и хич не хаотична, всичко, дето исках да го видя, го видях. Просто Хелзинки му се падна лошия късмет да ми е в пътуване със Санкт Петербург, Талин и Стокхолм, е, няма как да кажа, че блести, не става въпрос за нехаресване. А ти нищо не казваш за естонките? Уникално красиви жени, а мълчиш по темата :). 

Ще завърша с един лаф, който един финландец ми каза в Мадейра - може би не всички пияници са финландци, но всички финландци са пияници. Случайност? А наздраве! 

Самообиждачка:lol:.

Имах предвид, че ако човек се шляе безцелно, може и хич да не му хареса Хелзинки. Има си и доста скучновати и безлични сгради и улици. Трябва си маршрут. Ако е за ден например, бих се въртял само по оста Александровата улица, Kamppi, Esplanade, площада на Сената и Маркет скуеъра. 

Поли, в Естония за един следобед и вечер толкова водчица изпих...даже завършихме в един страхотен италиански ресторант, а аз пак с водка...:no2:

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Sun4o каза:

Поли, в Естония за един следобед и вечер толкова водчица изпих...даже завършихме в един страхотен италиански ресторант, а аз пак с водка...:no2:

За мен там  беше най-вкусната водка (ако мога така да се изразя), която съм опитвала! Вкусна, вкусна... сигурно и заради замезките покрай нея. Филето от херинга беше невероятно, а сиренцата които ни предложиха... няма да продължавам де. Vana Tallin за десерт опитахте ли? 

Аз се радвам, че ви е харесало... на мен също! Пък и всеки град си има своя атмосфера. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Много ми хареса Талин. Има визия, има чистота в линиите, има последователност в мисленето. Не като нашите гл. аркитекти - оранжева, лилава сграда, метална, картонена къща, всичко е ок....има улици в Пловдив, които не мога да гледам.

Таксиджията на път за летището разказваше как до мястото на нашия хотел е имало хлебозавод и още нещо, и как новия собственик наел млади архитекти, които не се страхували да предлагат нови и различни идеи. Направени са модернистични сгради и все пак те са си в общата архитектурна визия на града. 

Чистота навсякъде, хората културни, абе задминали са ни мноооого отдавна.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 38 минути , Sun4o каза:

Много ми хареса Талин. Има визия, има чистота в линиите, има последователност в мисленето. Не като нашите гл. аркитекти - оранжева, лилава сграда, метална, картонена къща, всичко е ок....има улици в Пловдив, които не мога да гледам.

Таксиджията на път за летището разказваше как до мястото на нашия хотел е имало хлебозавод и още нещо, и как новия собственик наел млади архитекти, които не се страхували да предлагат нови и различни идеи. Направени са модернистични сгради и все пак те са си в общата архитектурна визия на града. 

Чистота навсякъде, хората културни, абе задминали са ни мноооого отдавна.

На мен също  много ми хареса целия този квартал(Rotermani) от складове и други промишлени сгради как е преобразен.Даже хотела в който спах беше там, и на мен ми направи впечатление че е супер евтин.

Връзка към коментар

Може ли да ми препоръчате хотели в Талин и в Хелзинки, с удобни връзки до терминалите на Талиник и Викинг?

Редактирано от Дани Магелани
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.