Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Привет на всички!

Въпроса ми е предимно към @домосед, но го изписвам публично, за да може евентуално отговора да свърши работа и на други участници във форума, а и някой друг да даде акъл, ако има мнение по темата.

Въртят ми се в главата разни еретични идеи за сафари в Замбия в края на това лято. Основната ми цел е парка Южна Луангва, който е около върха на списъка ми от поне едно 4 години, като все се случва да отивам на някои други места вместо там. Ограниченията, с които трябва да се съобразявам са време и бюджет, иначе щях да си спретна една много обширна програма за района с поне трите основни национални парка в Замбия (South Luangwa, Lower Zambezi, Kafue). Но тъй като бих искал да вкарам всичко в рамките на около 11-12 вечери без да смятам полетите и да не надвишавам определена сума пари, се опитвам да намеря някакво оптимално решение.

Южна Луангва е доста отдалечен и сравнително трудно достъпен парк. Като цяло има два варианта за полети - до Лусака или до столицата на Малави - Лилонгве (като не слагам в сметката Ливингстън или Виктория Фолс, защото от там е още по-далеч). От Лилонгве, Малави, разстоянието до парка е почти двойно по-малко, отколкото от Лусака. От Лусака по земя е към 10 ч. трансфера, от Лилонгве е 5-6 ч, в зависимост от бавенето на границата. Полетите до парка за момента ги изключвам като възможности поради бюджетни съображения - през Август вътрешния полет на ProFlight от Лусака до Мфуе (най-близкото летище до парка) е над 600 долара за двупосочен билет, от Лилонгве е пак горе-долу толкова с малък едномоторен самолет.

От Лусака има климатизиран автобус (Jonda Bus), който тръгва много рано сутринта и пътува до Мфуе около 11 ч. за малко под 30 долара на посока. Това от финансова гледна точка е много добра опция. Откъм удобство обаче е 11 ч. път с автобус Х 2 (отиване и връщане). Цената на полета до Лусака е над 900 евро с Emirates от Истанбул, там може би ще трябва поне едно преспиване, до там автобус или друг полет от Варна.

Опциите за персонализиран трансфер по земя от Лилонгве варират, но от самия лагер, където бих искал да отседна в Южна Луангва ми предлагат най-добрата цена - 250 долара на човек двупосочно при двама пътуващи. Там обаче освен виза за Замбия (50 щ. д.) трябва да се взема и виза за две влизания в Малави (150 щ. д.) Самолетните билети пък от друга страна ми се виждат по-евтини до Лилонгве, отколкото до Лусака - Turkish от Варна през Истанбул до Найроби и от там Kenyan до Малави - на един билет около 900 евро или Ethiopian от Виена през Адис Абеба до Лилонгве, Малави за 675 евро, а до Виена Austrian за около още 250 евро с чекиран багаж (но на различни билети).

Та, въпросите ми към @домосед или някой друг сведущ по темата са:

 

1. Ако пътувам през Малави и имам ден и половина или два там, има ли нещо за гледане в столицата Лилонгве? Струва ли си за един ден да се отиде до езерото Малави? В страната има някои паркове, но като цяло не са на нивото на парка, в който смятам да ходя в Замбия, така, че не бих хабил дни и средства за тях.

 

2. Ако се пътува през Лусака, има ли нещо за гледане в столицата на Замбия? Лилонгве или Лусака са по-интересни? Или никой от двата града?

3. Имам и още една възможност - ако минавам през Лусака, да отделя три нощи за парка Lower Zambezi (който е точно от другата страна на река Замбези от зимбабвийския парк Mana Pools). По принцип го дават като много добър за сафари с кану или лодка по реката, като и с джип не е безинтересно - често се виждат лъвове и леопарди, гъмжи от слонове. Парка като цяло е скъп, но има една по-бюджетна опция със сафари оператор с ван от Лусака с отсядане в self-catering lodge на брега на Замбези на 10 км. от портала на парка. Лоджата е също в game management area - Chiwawa GMA. Game drives се правят с ван-а за по-евтино - връзва се на около 300-350 долара на човек на вечер. Вътре в парка опция под 600-650 на вечер на човек при двама отседнали заедно просто няма. Парка е много красив, на брега на Замбези, но пък не е като да не съм правил сафарита с лодка по други реки - Чобе в Ботсвана и Нил в Уганда. С кану да си призная малко ме е страх от хипопотамите...

Дали си струва да се включи и този парк, като за целта вместо 8 вечери в Южна Луангва се направят 6 да речем, което и ще натовари бюджета с едно 350-400 долара отгоре спрямо варианта от Малави (като махна двойната виза за Малави и разликата между частен трансфер от Лилогнве и автобуса от Лусака)? Губя и две вечери от парка, който ми е основна цел, ако включа и Lower Zambezi. Ако си оставя 8 вечери само в Южна Луангва, всичко е доста по-стегнато, но пък излиза, че бия целия този път само за един парк + ден-два в Малави или в Лусака.

Благодаря предварително за мнения и идеи!

 

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 14 часа, FlyTraveler каза:

Ако пътувам през Малави и имам ден и половина или два там, има ли нещо за гледане в столицата Лилонгве?

Не

 

преди 14 часа, FlyTraveler каза:

2. Ако се пътува през Лусака, има ли нещо за гледане в столицата на Замбия? Лилонгве или Лусака са по-интересни? Или никой от двата града?

Единственият град в региона, който е някаква атракция с историческо (шотландско колониално) наследство е Блантайър в Малави. Без да е столица, той е традиционното икономическо сърце на Малави. Ама ти е встрани от пътя. От Лилонгве и Лусака предпочитам Лусака.  Входната точка за парка Южна Луангва е град Мфуе, до който (MFU) има редовни полети на Proflight Zambia от Лусака.

 

преди 14 часа, FlyTraveler каза:

Струва ли си за един ден да се отиде до езерото Малави?

Струва си да се преспи. Някъде в района на резервата Кейп МакКлиър 

 

преди 14 часа, FlyTraveler каза:

По принцип го дават като много добър за сафари с кану или лодка по реката

Потвърждавам от личен опит. По мое време (2003) зимбабвийската страна (Мана Пулс) беше хем по-дива, хем по-уредена. Вреше от слонове, хипопотами и крокодили.

Редактирано от домосед
  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, домосед каза:

Не

 

Единственият град в региона, който е някаква атракция с историческо (шотландско колониално) наследство е Блантайър в Малави. Без да е столица, той е традиционното икономическо сърце на Малави. Ама ти е встрани от пътя. От Лилонгве и Лусака предпочитам Лусака.  Входната точка за парка Южна Луангва е град Мфуе, до който (MFU) има редовни полети на Proflight Zambia от Лусака.

 

Струва си да се преспи. Някъде в района на резервата Кейп МакКлиър 

 

Потвърждавам от личен опит. По мое време (2003) зимбабвийската страна (Мана Пулс) беше хем по-дива, хем по-уредена. Вреше от слонове, хипопотами и крокодили.

Благодаря ти за отговорите Домоседов! За Proflight Zambia знам и ги следя отдавна, но цените им са ми стръмни, особено в разгара на високия сезон. Ако нямаше алтернатива щях да ги ползвам, но все пак такава има.

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Измислих плана за това пътешествие, купих самолетен билет и изпратих капаро за сафаритата до съответните лагери.

Здраве и живот, за пръв път ще правя Източна и Южна Африка в едно пътуване.  Самият аз винаги съм съветвал хората да не ги смесват, но този път логистиката работи в полза на това. Основна цел си остава парка Южна Луангва в Замбия. Ще летя до столицата на Малави - Лилонгве през Истанбул и Найроби. Вместо обаче да добавям друг парк в Замбия (Долно Замбези или Кафуе) или пък в Зимбабве (Хуанге или Мана Пулс), ми излиза по-евтино да си направя спирка в Кения за 5 дни. Първоначалния ми план беше да отида до непосетените от мен резерват Самбуру и парк Меру, но спътника ми много държеше да си пробваме късмета за наблюдение и фотографиране на пресичане на река Мара от стадата антилопи гну и зебри по време на голямата миграция. Аз съм ходил в Масай Мара по това време на годината и съм виждал и снимал пет пресичания, но в крайна сметка се съгласих. От една страна ме е яд, че ще повтарям (за пръв път, дано да има и други) африкански резерват за диви животни, от друга страна в Мара винаги има action по време на миграцията и човек няма как да сбърка в избора си за там. 

Пристигане в Найроби в два сутринта. Веднага трансфер до лагера в Масай Мара, би трявало да сме там преди обяд. Малко сън и веднага следобедно сафари. 5 дни целодневни сафарита в резервата (от тъмно до тъмно), последния ден сутрешно сафари, обяд и трансфер до Найроби за вечерния полет до Лилонгве, Малави. 

Пристигане и в Лилонгве към два сутринта. Веднага междуграничен трансфер до лагера в парка Южна Лулангва, Замбия. Пристигане преди обяд. Малко сън и следобедно / нощно сафари (там правят и нощни такива). 5 дни целодневни + нощни сафарита в различни части на парка. На следващия ден ранен сутрешен трансфер до летището в Лилонгве за следобедния полет до Найроби (10 часа нощен престой на летището там, но лаунджа бил супер - със столове за спане, тип легла, душове, храни и напитки), после обратен полет през Истанбул.

Стриктно фотографско сафари - всички нощувки се падат в лагерите (без фира), ако не броим тези по време на полет / трансфер. В Найроби и в двете посоки се предполага да сме по тъмно, но аз там съм ходил. В Лилонгве, Малави бих се уговорил с трансфераджията ако има останали свободни час-два преди времето за чекиране на летището, да завъртим малко из града. 

  • Харесвам 11
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)
преди 5 часа, домосед каза:

Ти спомена ли кой месец?

Август 17 - Август 30 (дати на първите полети на отиване и на връщане). Това е топ сезон и за двата парка. Ако ти се идва, трябва просто да проверя как стоят нещата за повече хора, за момента съм с един приятел, който сериозно се интересува от фотография на диви животни и особено на птици.  За Южна Луангва няма проблем да сме трима в джип - те са от онези откритите с три реда седалки зад гида (като в РЮА и Ботсвана). Шалето и без това май е с три легла. За Масай Мара може да се поръча също Land Cruiser с три реда седалки (освен този на гида), ако случйано нямат такъв под ръка, аз би разделил ред с теб. 

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
На 14/05/2018 в 15:33, FlyTraveler каза:

Ако ти се идва, трябва просто да проверя как стоят нещата за повече хора

Колко подробно инфо по организацията можеш да споделиш?

Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)
преди 7 часа, домосед каза:

Колко подробно инфо по организацията можеш да споделиш?

О, колкото поискаш. Мога да ти изпратя маршрута ден по ден с полети, места за преспиване, логистика - всичко. 

преди 4 часа, домосед каза:

 

Image may contain: text

Точно с този човек и с гида се шегувах миналата година в Серенгети. Ставаше дума, че ако сме извън джипа и видим наблизо лъв, най-погрешният ход е да хукнем да бягаме, тъй като никой от нас не може да надбяга лъва. Аз им обясних, че е достатъчно да надбягам спътника си...

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 17 минути , FlyTraveler каза:

О, колкото поискаш. Мога да ти изпратя маршрута ден по ден с полети, места за преспиване, логистика - всичко

Давай

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.