Прескочи до съдържание

Какво да видя за един ден в Руан или в Реймс?

Balkanka

Препоръчани мнения

Скоро ще съм в Париж и съм решила да посетя за един ден Руан или Реймс. Ориентирах се, че за Руан отпътуването е от ж.п гара Сен Лазар в Париж, а за Реймс - от Гар дьо л'ест. Горе-долу съм попрочела за забележителностите, но ще се радвам да чуя отзиви, за да не изтърва нещо уникално важно:). В момента и със стачката трябва да се съобразя - свалила съм си календара от сайта на френските железници. Благодаря предварително!

Редактирано от Balkanka
Връзка към коментар

Ами и на двете места, задължителното са катедралите, всяка със своите особености и история :) .

В Реймс досега не съм ходила, само в Руан (но 3 пъти).

В Руан освен известните места като Катедралата, Кулата с часовника, църквата Sainte Jeanne d'Arc, Съдебната палата (за мен една от най-красивите сгради), лично на мен много ми допаднаха и църквата Saint-Ouen, стария град с малките улички зад катедралата, къщата точно срещу катедралата, в която се помещава местното туристическо бюро, както и малка разходка покрай реката.
Имай предвид, обаче, че линиите към Нормандия са едни от най-засегнатите от стачките. В първите дни, когато се движеха средно 1 влак от 5, по линиите към Нормандия бяха почти никакви. Тези дни не съм следила много новините, та не знам в момента какво е положението с влаковете като цяло...

Връзка към коментар

Благодаря ти, Роца! Тези липси на влакове само в дните на стачките ли са? Защото аз по една щастлива случайност мога да отида в някой от тези два града в ден, в който според календара на стачките, няма стачни действия.

Връзка към коментар

Руан а страхотен град. Няма да сгрешиш, ако посетиш и кулата в която е била затворена Жана Дарк. Сградата на съда също е забележителна.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, Balkanka каза:

Благодаря ти, Роца! Тези липси на влакове само в дните на стачките ли са? Защото аз по една щастлива случайност мога да отида в някой от тези два града в ден, в който според календара на стачките, няма стачни действия.

По принцип да, в другите дни движението е що-годе нормално.

Връзка към коментар

Върнах се и видях и двата града. Вярно натагадък и много неща не работят през седмицата или в този сезон, но пак е хубав спомен, подкрепен със снимки и нови впечатления. Харесах повече Руан. Реймс ми се видя по-провинциален и задрямал. И в двата града бях през делнични дни за по няколко часа.

Редактирано от Balkanka
Връзка към коментар

Аз имах късмета да попадна на една 3D визуализация върху катедралата в Руан и смея да твърдя, че е едно от най-забележителните неща, които съм имал честа да наблюдавам. Уникално.

Никак не е случайно, че града е вдъхновял страшно много творци, сред които Моне, Юго и Верхарен.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Катедралата в Руан е прекрасна. Различни са двете кули. В момента много от статуите от фасадата са прибрани вътре, в кораба на църквата, защото тече проект по консервация и реставрация. Там е гробът на първия дук/херцог на Нормандия - Роло (или Ролон на френски), който всъщност е викинг. Там е погребано и сърцето на Ричард Лъвското сърце. Катедралата е с витражи. Всичко се намира, сравнително близо до ЖП гарата на Руан. Срещу катедралата е туристическитя офис, който се намира в готическа сграда - Финансовото бюро. В близост са и другите забележителности - часовниковата кула (известна с това, че е най-старата запазена кула, в която предаващият момент от часовниковия механизъл до циферблата е най-дълъг) - от кулата се открива прекрасна гледка върху града, вижда се кадердалата, други годитечески църкви и съдебната палата. Съдебната палата на Руан е готическа и огромна. Направо с големината на Лувъра. Едната църква Сен Маклу работи само в събота, неделя и понеделник. Не я видях. Другата работи, като почива по обяд. Минах край нея - Сен т Уан и се разнасяше мощен органов звук. Имаше репетиция. Въпреки обявеното работно време, този ден църквата бе затворена. Органът на тази църква е един от най-записваните в света (органови произведения). Градът се свързва с Мопасан, Флобер и Корней. Там се е провел и процесът срещу Жана д Арк. На мястото на кладата е издигнат огромен кръст и имам модернистична църква, посветена на нея. Героинята е не само реабилитирана, но и канонизирана за светица. Близо до гарата е останал донжонът - жилищната кула на някогашния Руански средновековен дворец. Руан е пълен със стари градски къщи в оня интересен стил - едноцветни и прави, но с външни греди. Струва си и посещение на музея за изящни изкуства - има 20-30 изключително ценни платна. Аз влязох безплатно, но не питах защо. После ще разкажа и за Реймс:).

Редактирано от Balkanka
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

До Реймс се стига с ТеЖеВе-то от ЖП гара дьо л Ест за 46 мин. Градът ми се видя провинциален и по-не ми хареса от Руан. От 12 до 14 ч. нищо не работи, дори и музеите. Катедралата Нотр дам дьо Реймс разбира се е чудо на чудесата - там да революцията са коронясани всички крале, от Хлодвиг без Анри 4 и Луи 6 (за последният не помня със сигурност). Анри 4 е коронясан в Шартр. Има витражи не само средновековни, но и от ново време (кадедралата е пострадала по време на революцията) - от Шагал (който обожавам и съм виждала негови витражи ив катедралата в Метц). От месец май нататък до септември има часове, в които може да се качите на кулите - сега не е сезонът, в който е възможно. До катедралата е дворецът То (бившето седалище на епископите), в който се пазят артефакти, свързани с коронациите. Аз питах за прословутото средновековно българско евангелие, върху което са се заклевали при коронацията френските крале, но ми обясниха, че се пази в Епископията и публиката няма достъп до него, няма и изложено копие. То не влизах в този музей. Понеже се блокирах в обедната почивка (нали нищо не работеше, пих кафе и зяпах по улиците). Отидох до абатството Сен Реми, чиято базилика е отворена. Много е красива и е на два етажа. Вътре е гробът на Св. Реми, който е покръстил Хлодвиг. В музея към абатството се пази ампулата с олиото, с което е покръстен Хлодвиг - Светата Ампула, с което по-късно са покръстени следващите френски владетели. Не съм влизала, нали бе затворено по обяд, а влакът ми за обратно беше в 17 часа. Освен това в центъра, на площад Роаял, където има паметник на Луи 14, прочетох, че светата Ампула е била разбита на пиедестала на паметника. Има и тук доста готически църкви - една от тях е превърната в музея на ковачеството. Градът е интересен в централните си улици със сгради в стил ар деко и ар нуво - напр. Сградата на операта. Има красиво площадче с паметник на победата - естествено със златна Виктория на върха. Кметството е бароково. До катедралата има паметник на Жана д Арк, която победоносно влиза в града и довежда тук Шарл 7, който е коронясан. Кадедралата е и мястото, в което Шарл дьо Гол и Конрад Аденауер през 1962 официализират помирението между Франция и Германия. Влезнах в музея за изящни изкуства, но не се впечатлих особено. (само 10-тина картини ме заинтересуваха). Има и друга църква със съвременни витражи и барокова камбанария, която иначе е готическа - Сен Жак, която си заслужава посещението - близо е до площада на викторията. В града е роден финансовият министър на краля-слъце, Колбер.

Редактирано от Balkanka
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.