Polina Публикувано: 26 март, 2014 Сподели Публикувано: 26 март, 2014 Да се включа и аз тук . Ще гледам да не се повтарям много, много.. Храм " Успение на Пресвета Богородица" - Пампорово Старата църква "Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат", с. Добърско Св. Ал. Невски, гр. София Св. Георги, гр. Панагюрище Последната снимка е от параклиса в Белоградчишките скали, който обаче не мога да се сетя как се казва . 7 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 26 март, 2014 Сподели Публикувано: 26 март, 2014 Последната снимка е от параклиса в Белоградчишките скали, който обаче не мога да се сетя как се казва . Belogradchishki skali.jpg Поли, параклиса няма име. Той е част от филмов декор и след това явно са го оставили там. Преди 3-4 год. там се снима една българо-италианска продукция с работно заглавие "Дъщерята на капитана" и параклиса остана от тях. Знам това, защото една моя приятелка беше в продукцията. Напълно случайно бяхме по същото време с други приятели там и си направихме куп снимки пред параклиса. Хората-туристи бяха допускани докато се подготвха отделните сцени пред параклиса. След това показах на приятелката ми снимките и тя се смя, като ми каза че това не е истински параклис, а техен декор. Ето и малко информация по въпроса. http://www.bulgaria-italia.com/bg/bg_news/news/01659.asp Връзка към коментар
Polina Публикувано: 26 март, 2014 Сподели Публикувано: 26 март, 2014 (редактирано) Ама много истински си изглеждаше тоя параклис. Пък и ние ходихме в един сняг.. Вярно, че и долу си имаше / може и още да я има/ една къщурка, която хич не прилича да е била от нашите земи. Та тогава се разтърсих и аз разбрах, че е сниман филм, но пък не съм разбрала за парклиса, че и от той е от продукцията. Редактирано 26 март, 2014 от Polina 1 Връзка към коментар
bay_kolio Публикувано: 26 март, 2014 Сподели Публикувано: 26 март, 2014 Еее супер, Поли удари десетката с Александър Невски. А в "Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат" попадала ли си а стария кмет като екскурзовод? Тоя човек такива митове и легенди разказва... тотален артист. Връзка към коментар
Polina Публикувано: 26 март, 2014 Сподели Публикувано: 26 март, 2014 Малко ми е лоша снимката на Св. Ал. Невски, че е правена с телефон. Сигурна съм, че в нас имам и по-добра, но е въпрос да намеря време и да я потърся къде е... Макар че аз друга снимка търсих, но тази намерих.. тривиално, но факт! 1 Връзка към коментар
maialearrosto Публикувано: 26 март, 2014 Сподели Публикувано: 26 март, 2014 Бай Кольо, Найденов, кмет на Добърско вече трети мандат, наистина е чудесен екскурзовод, приятел ми е, личност великолепна, възрожденска и родолюбива... Ако и другите кадри в туризма бяха като него, ехей, щяхме да цъфнем и вържем като туристическа посока. Еее супер, Поли удари десетката с Александър Невски. А в "Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат" попадала ли си а стария кмет като екскурзовод? Тоя човек такива митове и легенди разказва... тотален артист. Връзка към коментар
mililia Публикувано: 27 март, 2014 Сподели Публикувано: 27 март, 2014 И няколко църкви, който не се отличават с красива архитектура, но пък са запазили духа си и до днес са свети места: Скалната църква в с. Михалич: Църквата в с. Долни Луково, която е поддържана по програма на Европейската общност Църквата Сретение Господне в с. Гугутка, която за съжаление когато ние я посетихме беше вече окрадена Мисля, че тези църкви имат място в темата. Те се поддържаха от местни възрастни хора, който милееха за тях и разказваха невероятни истории. 13 Връзка към коментар
bay_kolio Публикувано: 27 март, 2014 Сподели Публикувано: 27 март, 2014 Поизрових още няколко След Банкя - мисля че се казва Сеславски манастир има чудни поляни за барбекюта наоколо. При едно добро време и края на великите пости магеланската дружина може да се възползва. Кремиковски манастир Това е само църква, но за това пък красива и богата. Явно братушките си цакат за нея. ООО Шипка 7 Връзка към коментар
ECC Публикувано: 22 април, 2014 Сподели Публикувано: 22 април, 2014 Може да се нарече "Разтоварване след великденско преяждане" или еднодневна разходка до Зелениковски манастир.Намира се на час ходене след ВЕЦ-Черни осъм в Троянския балкан. Това е самия манастир. Със стопанката баба Дана.Тя е на 83год. и заедно с вече починалия и съпруг дядо Гечо почти цял живот бяха хижари на хижа "Амбарица". И нашият пазач-Роки. 5 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 24 април, 2014 Сподели Публикувано: 24 април, 2014 (редактирано) Малко ми е лоша снимката на Св. Ал. Невски, че е правена с телефон. Сигурна съм, че в нас имам и по-добра, но е въпрос да намеря време и да я потърся къде е... Докато я намериш - ето една от мен :-) Редактирано 24 април, 2014 от Фичо 9 Връзка към коментар
Polina Публикувано: 26 април, 2014 Сподели Публикувано: 26 април, 2014 Докато я намериш - ето една от мен :-) Фичо благодаря! Клисурски манастир, 4тия по големина в България. 9 Връзка към коментар
Румяна Публикувано: 29 април, 2014 Сподели Публикувано: 29 април, 2014 (редактирано) Редактирано 29 април, 2014 от Румяна 10 Връзка към коментар
Тони Публикувано: 29 април, 2014 Сподели Публикувано: 29 април, 2014 Потопената църква на яз.Жребчево. 16 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 9 май, 2014 Автор Сподели Публикувано: 9 май, 2014 Потопената църква на яз.Жребчево. Тони,след дъждовете сигурно пак е потопена? 2 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 9 май, 2014 Автор Сподели Публикувано: 9 май, 2014 Дряновски манастир Мястото става все по-комерсиално,за мое съжаление.Кръчми,магазини,платен паркинг,търговци продаващи всичко и навсякъде......и какво ли още не?!? Мястото е страхотно но уви.....! 6 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 10 май, 2014 Сподели Публикувано: 10 май, 2014 "Св.Георги Победоносец" - В.Търново Picture 1423.jpg Това е Св. Димитър. Там е обявено въстанието на Асен и Петър през 1185 г. 2 Връзка към коментар
Elena_el Публикувано: 10 май, 2014 Сподели Публикувано: 10 май, 2014 Много малко параклисче, в гората над Велинград, на около половин километър, откъдето живея Казва се свети Георги, подозирам че някой мой роднина ще се включи с повече информация, защото не съм в час P1020429.jpg По-възрастните велинградчани помнят останките на разрушеният от бомбардировка стар параклис. А сегашният, възстановен е с дарение от тежко болна учителка, усещайки, че дните и са преброени. Вътре иконите са изписани от местна художничка, по поръчка на дарители. Под кръста, на железният прът, някога имаше камбана. Вятърът, силен или лек я поклащаше и тя пееше деноношно. Нямам представа колко камбани се смениха. За съжаление, времето показа, че металната камбана, ако замръкне рядко осъмва. 2 Връзка към коментар
maialearrosto Публикувано: 10 август, 2014 Сподели Публикувано: 10 август, 2014 Днес посетихме Кремиковски манастир "Свети великомъченик Георги Победонесец" край столицата. Не подозирахме, че е толкоз хубав. Пътеописателен отчет съм приложил на http://www.izlitane.com/gallery/%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80/ 2 Връзка към коментар
Asterisk Публикувано: 18 октомври, 2014 Сподели Публикувано: 18 октомври, 2014 Св. Александър Невски от по-различен ъгъл 4 Връзка към коментар
eve Публикувано: 19 октомври, 2014 Сподели Публикувано: 19 октомври, 2014 Понеже днес почитаме Св. Иван Рилски реших да пусна няколко снимки от родното му място - с. Скрино. Там прекарвах голяма част от летата, когато бях дете, т.к. имаме къща. Над селото има мъжки манастир, който е сравнително нов и се нарича Руенски манастир. Монасите са доста отзивчиви и любезни и понякога могат да почерпят с домашно птиготвено сладко или локум. Близо до него се намира пещерата, в която светецът е започнал отчелническия си живот, Аязмото и Косанската скала, където е издигнат голям метален кръст и от където се разкрива прекрасна гледка към Рила. Всяка година на Отчов ден в селото се прави курбан за здраве. 11 Връзка към коментар
Asya Assenova Публикувано: 4 януари, 2015 Сподели Публикувано: 4 януари, 2015 Ето и снимки на един по-малко известен, но близо до София манастир - Черногорския или Гигинския /намира се близо до с. Гигинци. Манастирът стана популярен с това, че в него е монах бившият брокер от финансова къща "Карол". От западнало и тънещо в разруха място, днес манастирът изглежда по този начин. 16 Връзка към коментар
Добри Публикувано: 20 април, 2016 Сподели Публикувано: 20 април, 2016 Я да посъживя темата Стенописи от Чуриловския манастир Св. Георги - Страшния съд F1010024.JPG F1010031.JPG F1010032.JPG F1010033.JPG А ето и нещо още по-интересно от Чуриловския манастир, което ме впечатли. Не знам дали сте се качвали на втория етаж при отделението за момите, където рядко пуска отец Кирил, но в тоя "манастир с дяволите" се намира един изключителен стенопис - стар и без аналог: Когато го видях за първи път ахнах - той е нереставриран и за съжаление се разпада. Представлява дявол, който държи огледало срещу жена в носия, която се гримира. Подтекстът е ясен - суетата, зад която стои дяволът. Към стенописа е имало и надпис, уви вече заличен: "Мома, която много се гизди и кичи, дяволът и държи огледалото" Сюжет, цветове, щукатура - уникални, но нищо от това нямаше да е толкова впечатляващо, ако това мити жълто правоъгълно огледало в ръцете на дявола от преди 200 години в забутан български манастир до македонската граница, не приличаше точно на съвременното лого на National Geographic. Тази случайна прилика просто ме разби! Винаги съм знаел, че дяволът е фен на NG, но след този стенопис вече имам и реално доказателство! Друго си е да те рекламира The Devil Himself. Кодошът настрана, но когато им изпратих снимка със заигравката, хората бяха наистина заинтригувани. Прилагам тук значително по-добрите от моите снимки на фотографа Иван Бакалов: 17 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 12 май, 2017 Сподели Публикувано: 12 май, 2017 Боянска църква„Св. св. Никола и Пантелеймон“ 6 Връзка към коментар
Dreed Публикувано: 12 май, 2017 Сподели Публикувано: 12 май, 2017 Одранишки манастир "Свети ап. Петър и Павел" – намира се в близост до село Одраница, на около 22 км северно то гр. Земен 8 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега