Прескочи до съдържание

Синая, Румъния за 1 ден

Препоръчани мнения

Здравейте,

Ще бъда на един семинар в Букурещ и успях да си издействам един екстра ден там. Та на 25-ти май ще имам свободна програма и си мислих да отскоча до Синая.

Доколкото се ориентирам по гугъл мапс има влакове на често, така че би трябвало да успея да се придвижа още на 24-ти вечерта и да нощувам там.

Програмата засега е следваната: на 25-ти сутринта Синая - Манастир - Замък Пелеш - Лифт- обратно и на влака за Букурещ.

Въпросите, които изникват са:

1. Има ли нужда да си купувам билети за влака предварително?

2. Някой може ли да препоръча място за спане в Синая?

3. Доколкото разбирам от Синая мога пеша да стигна до манастира и замъка Пелеш? Това някаква еко пътека ли е или обикновен път?

4. Заслужава ли си да се влиза в Пелишор?

5. Би трябвало от Пелеш за около 40 мин. да успея да стигна до лифта: https://www.sinaiago.ro/en/go-fly-3

6. Доколко е безопасно да си се разхождам самичка?

7. Нещо друго, което е желателно да се посети?

Първоначално си мислих да направя Синая- Бран - Брашов, но зациклих откъм транспорт. А и ми се струва, че времето няма да ми стигне за нищо.

Връзка към коментар

По т.1 - преди месец пътувах до там с влак. Последния от Букурещ гледам е в 21.10 и няма нужда да купуваш онлайн. Разписания и цени ето тук:

http://mersultrenurilorcfr.ro/imtif/Rute.aspx?lng=en

По т.3  да, пътека е и се ходи пеша

За лифта погледни добре прогнозата за времето за  да не се окаже, че се качваш до облаците за да гледаш мъгла:)

Ако решиш да ходиш до Брашов влака е същия, просто продължава още час и нещо

Редактирано от Биксбит
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

@Алексрешила си да видиш най - известния румънски курорт - Синая, и един от най- известните им исторически обекти - замъка Пелеш. Как ти хрумна, че нещо ще те притесни?! Заплахата е колкото във всички европейски курорти и исторически обекти. Т.е. никаква. Замъкът има прекрасен парк и подход към него. Синая е сред борови гори. Избрала си прекрасни за разходки места! Силно ти завиждам!:)

Права си, че времето няма да ти стигне по другия маршрут.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

В съседния на Синая курорт Бустень също има замък и манастир, макар да не са толкова хубави като тези в Синая. Обаче лифтът в Бустень си струва повече. Само на 10-15 минути ходене над горната му станция се намира едно от чудесата на Румъния - скалата Сфинкс. 

Знам, че времето ви е ограничено, но споделям идеи ;) (снимката не е моя, но понеже имам едни билети до Букурещ и аз се чудя каква еднодневка да си измисля).

Sphinx_of_Bucegi.jpg.42e709a276f2064a8407e60c81d29d57.jpg

• Харесвам 6
Връзка към коментар
Преди 1 час, patilana каза:

@Алексрешила си да видиш най - известния румънски курорт - Синая, и един от най- известните им исторически обекти - замъка Пелеш. Как ти хрумна, че нещо ще те притесни?! Заплахата е колкото във всички европейски курорти и исторически обекти. Т.е. никаква. Замъкът има прекрасен парк и подход към него. Синая е сред борови гори. Избрала си прекрасни за разходки места! Силно ти завиждам!:)

Права си, че времето няма да ти стигне по другия маршрут.

Мерси :) Ами приятелят ми ме психира, че не било безопасно и аз малко се притесних, че ще пътувам сама във влака.  Досега съм се скитала сама само в Будапеща. Но сега вече ми е по- спокойно и наистина си мисля да използвам деня и да се поразходя. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, Алекс каза:

Мерси :) Ами приятелят ми ме психира, че не било безопасно и аз малко се притесних, че ще пътувам сама във влака.  Досега съм се скитала сама само в Будапеща. Но сега вече ми е по- спокойно и наистина си мисля да използвам деня и да се поразходя. 

Мисля да правя подобна схема на 19-20 май. Ще следя темата.

Връзка към коментар
преди 9 часа, Алекс каза:

Ами приятелят ми ме психира, че не било безопасно и аз малко се притесних, че ще пътувам сама във влака.

Според мен ти прави намек, че имаш нужда от компания. Иначе не е безопасно, може да завали дъжд, планина е все пак.

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, Zaro каза:

Според мен ти прави намек, че имаш нужда от компания. Иначе не е безопасно, може да завали дъжд, планина е все пак.

хехе :) ами то компания винаги е добре дошла, но този път май ще съм си самичка.

Иначе ако на някой друг магеланец му се странства да пише.

Връзка към коментар
На ‎23‎/‎04‎/‎2018 в 9:04, Дани Магелани каза:

Мисля да правя подобна схема на 19-20 май. Ще следя темата.

И ние ще сме там 18-20 май и смятаме да отделим 1 ден за Синая. Алекс мога да ти пиша когато се върнем с пресни впечатления.

Дани, на 19 май е нощта на музейте.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Stryper каза:

И ние ще сме там 18-20 май и смятаме да отделим 1 ден за Синая. Алекс мога да ти пиша когато се върнем с пресни впечатления.

Мерси много. Ще чакам и весело изкарване. 

Връзка към коментар
На 28.04.2018 г. в 23:41, Stryper каза:

С какво ще пътувате до Синая и на коя дата? Ако е 19 или 20 можем да си поделим разходите за кола, ако сте шофьори. Аз не съм.

Връзка към коментар

До Синая е около час и половина с бързите влакове за около 15 лв в посока. Има и пътнически влакове - с около час по бавни, но наполовина по-евтини. Има голям шанс да пътувам за трите почивни дни по Гергьовден, като засега смятам цялото време да посветя на този район и по възможност да не се задържам изобщо в Букурещ. Мислех да нощувам във високите хижи горе в планината, може би дори да направя двудневен пешеходен преход от Синая до Бран през връх Ому. Но прогнозата за времето в планината засега е отвратителна за тези дни, затова може би ще да се въртя по в ниското при по-комерсиалните обекти. Ще го решавам в движение и после ще пиша.

Редактирано от master_of_germs
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 21 часа, Дани Магелани каза:

С какво ще пътувате до Синая и на коя дата? Ако е 19 или 20 можем да си поделим разходите за кола, ако сте шофьори. Аз не съм.

Сигурно ще пътуваме с влак или автобус. Ние сме с 3 деца и сме им дали за задача да решат къде искат да отидат.

Връзка към коментар
преди 4 минути , Stryper каза:

Сигурно ще пътуваме с влак или автобус. Ние сме с 3 деца и сме им дали за задача да решат къде искат да отидат.

Като направите програмата може да се обадиш. 

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
На 4/22/2018 в 8:56, Алекс каза:

Здравейте,

Ще бъда на един семинар в Букурещ и успях да си издействам един екстра ден там. Та на 25-ти май ще имам свободна програма и си мислих да отскоча до Синая.

Доколкото се ориентирам по гугъл мапс има влакове на често, така че би трябвало да успея да се придвижа още на 24-ти вечерта и да нощувам там.

Програмата засега е следваната: на 25-ти сутринта Синая - Манастир - Замък Пелеш - Лифт- обратно и на влака за Букурещ.

Въпросите, които изникват са:

1. Има ли нужда да си купувам билети за влака предварително?

2. Някой може ли да препоръча място за спане в Синая?

3. Доколкото разбирам от Синая мога пеша да стигна до манастира и замъка Пелеш? Това някаква еко пътека ли е или обикновен път?

4. Заслужава ли си да се влиза в Пелишор?

5. Би трябвало от Пелеш за около 40 мин. да успея да стигна до лифта: https://www.sinaiago.ro/en/go-fly-3

6. Доколко е безопасно да си се разхождам самичка?

7. Нещо друго, което е желателно да се посети?

Първоначално си мислих да направя Синая- Бран - Брашов, но зациклих откъм транспорт. А и ми се струва, че времето няма да ми стигне за нищо.

Алекс, понеже бях в района предния уикенд за два пълни дни, ето моите впечатления. Дано са ти от полза.

Влаковете са начесто, но отивайте на гарата малко по-рано. 5 минути преди тръгване на влака спират да продават билети за него и никакви увещания няма да ги накарат да променят това. Така ни се наложи да поседин един час повече на гара Норд, отколкото бяхме предвидили.

Ето сайта на румънските железници: https://www1.cfrcalatori.ro/en/

Има два типа влакове - бързи и пътнически. Бързите се продават със запазено място и пътуват около час и половина.  Цената им е 39.50 леи (около 17 лв). Пътническите са без запазени места, поне двойно по-евтини,но и с час по-бавни.

Като ти покаже разписанието има тук-таме едни влакове, които са отбелязани с regio. Те са движат като бързи, но има по-евтини тарифи, почти като на пътническите. Те са най-добре като съотношение цена-скорост :) 

Мисля, че има 30% намаление при покупка онлайн, поне така си го преведох по нещо, което пишеше на гърба на билета, но това не съм го проучвал в детайли, понеже ние не знаехме предварително кой точно влак ще хванем. А билетите се продават за точно определен влак за точен час.

На връщане от Бущень за Букурещ бързахме да хванем един влак, пристигнахме на гарата в последния момент, жената на гишето ни продаде билети, но влакът вече беше на перона. Не погледнах часа на билета и се метнахме почти в движение на влака. Оказа се, че са ни продали билети за следващия влак и кондукторът ни накара да слезем на Синая и да чакаме другия влак след половин час. Той закъсня с десетина минути, което приемам за нормално, при условие, че беше нощен влак, прекосяващ цяла Румъния чак от Сату Маре. Всички други влакове по таблото си бяха навреме, така че приемам, че са малко по-добре от БДЖ в това отношение.

Какво реши за нощувката? В Букурещ или в Синая?

Аз искрено ти препоръчвам да нощуваш в Бущень (следващата гара след Синая с бързия влак; с пътническия има и една друга между тях). Нощувките там бяха доста по-евтини, отколкото в Синая. Самото градче Бущень (Busteni) е доста занемарено в сравнение с аристократичната Синая, но е много по-спокойно, а гледката към планината Бучеджи е несравнимо по-яка, отколкото от Синая.

Ние нощувахме във vila laura. Направихме резервацията през букинг. На много удобно място на десетина минути от гарата; на улицата, която води към лифта (5 минути ходене) и на пет минути пеш по едни стълбички през горичка от Манастира Карайман. И на минутка от супермаркет PENNY. Ако времето е хубаво, не се занимавай с лифта в Синая. Лифтът в Бущень е малко по-скъп (75 леи двупосочно), обаче тръгва по-рано (8:30 ч), а гледките са просто с уау-ефект. 

Може да погледнеш темата "Познай откъде е тази снимка". За 15 минути лифтът те качва на 2200 м н.в. И там е ходене по равно, има хижи и заслончета на всеки двеста-триста метра. снегът на практика вече напълно се е стопил, но не е кишаво.

Ако времето е хубаво, отиди пред лифта още преди отварянето, тъй като това е cable car и върви само по една кабинка нагоре и една надолу по едно и също време. В кабинката се събират докъм двайсетина души правостоящи. После може да се образуват опашки. Ние почакахме към половин час.

След като поразгледаш Сфинкса и каменните гъби, вземи лифта обратно и си вземи влак от Бущень до Синая. преди това може да се отклониш до манастира Караиман.

На Синая пълен ден ѝ е много. 40 минути също са прекалено много от гарата до Пелеш. По-скоро са 20 минути, по много приятна и лека алея, айде, нека е половин час ако спираш по мърчъндайзките магнитчета и прочие дрънкулки. Между другото - сувенирите около лифта в Бущень са много по-евтини, отколкото в Синая.

Пелеш е най-красивият дворец, в който съм бил досега... а миналия месец обикалях Баварските замъци. Нито те, нито Версай дори, нито Тиволи са ме възхищавали толкова много. Лично мнение, разбира се, не го налагам на никого.

В Пелеш има 75% отстъпка от цената на билета за студенти. Ако ти се намира някакъв документ, какъвто и да е, може да го покажеш, не се заглеждат много. Жена ми така мина със студентски билет (7.50 леи), та си платихме и 35 леи за правото да снимаме вътре.

Кратката обиколка е 45 минути за 30 леи (без намалението), качването и на горния етаж с кралските покои струва още толкова и пълната обиколка става 75 минути, но всички са на мнение, че горният етаж не е толкова впечатляващ.

Организацията на влизането в двореца, обаче, е безумна. Няма табели, няма информация. Постоянно влизат организирани групи с предимство. Таkа че бъди нахална и питай! Ще ти кажат, след колко минути ще има примерно тур за индивидуални посетители на английски и ще ти покажат къде трябва да се редиш на опашка. При влизането става едно бутане и пререждане и голяма блъсканица в антрето докато всички си обуят калцуни.

В Пелишор не влязохме (там билетът е 20 леи) но отвън до касата за билети има безплатна тоалетна, която ползвахме.

Манастирът в Синая се разглежда бързо; входът е 5 леи. Ние не влязохме, защото минахме бързо през Синая и трябваше да се настаняваме в Бущень, където за мене е по-интересно.

Забравих да напиша, че от лифтовата станция в Бущень има пътеки до два водопада. По-полулярната (маркирана с червена точка) е до водопада Урлътоаря - 1 час ходене по удобна почти равна пътека. Само първите няколко минути е леко стръмничко.

До другия водопад - Спумоаса - пътеката не е трудно да се намери, но не е маркирана. Причината е, че този водопад се вижда отгоре като се пътува с лифта и затова малко хора ходят до него по пътеката. До този водопад има малко заслонче, което ни дойде дюшеш да ни скрие от дъждовна буря. От лифта се вижда и още един водопад - Карайман. Който обаче си иска доста по-тежък пешеходен преход.

По-късно ще кача снимки и в тази тема :)

В заключение - Пелеш е задължителен. всичко останало според времето и интересите ти, но каквото и да избереш, едва ли ще останеш разочарована :)

Забравих още нещо - между Синая и Бущень има и едни маршрутки номер 15, но не сме ги ползвали и не знам нито цена, нито разписание.

Редактирано от master_of_germs
  • Харесвам 8
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 5 часа, master_of_germs каза:

Алекс, понеже бях в района предния уикенд за два пълни дни, ето моите впечатления. Дано са ти от полза.

Влаковете са начесто, но отивайте на гарата малко по-рано. 5 минути преди тръгване на влака спират да продават билети за него и никакви увещания няма да ги накарат да променят това. Така ни се наложи да поседин един час повече на гара Норд, отколкото бяхме предвидили.

Ето сайта на румънските железници: https://www1.cfrcalatori.ro/en/

Има два типа влакове - бързи и пътнически. Бързите се продават със запазено място и пътуват около час и половина.  Цената им е 39.50 леи (около 17 лв). Пътническите са без запазени места, поне двойно по-евтини,но и с час по-бавни.

Като ти покаже разписанието има тук-таме едни влакове, които са отбелязани с regio. Те са движат като бързи, но има по-евтини тарифи, почти като на пътническите. Те са най-добре като съотношение цена-скорост :) 

Мисля, че има 30% намаление при покупка онлайн, поне така си го преведох по нещо, което пишеше на гърба на билета, но това не съм го проучвал в детайли, понеже ние не знаехме предварително кой точно влак ще хванем. А билетите се продават за точно определен влак за точен час.

На връщане от Бущень за Букурещ бързахме да хванем един влак, пристигнахме на гарата в последния момент, жената на гишето ни продаде билети, но влакът вече беше на перона. Не погледнах часа на билета и се метнахме почти в движение на влака. Оказа се, че са ни продали билети за следващия влак и кондукторът ни накара да слезем на Синая и да чакаме другия влак след половин час. Той закъсня с десетина минути, което приемам за нормално, при условие, че беше нощен влак, прекосяващ цяла Румъния чак от Сату Маре. Всички други влакове по таблото си бяха навреме, така че приемам, че са малко по-добре от БДЖ в това отношение.

Какво реши за нощувката? В Букурещ или в Синая?

Аз искрено ти препоръчвам да нощуваш в Бущень (следващата гара след Синая с бързия влак; с пътническия има и една друга между тях). Нощувките там бяха доста по-евтини, отколкото в Синая. Самото градче Бущень (Busteni) е доста занемарено в сравнение с аристократичната Синая, но е много по-спокойно, а гледката към планината Бучеджи е несравнимо по-яка, отколкото от Синая.

Ние нощувахме във vila laura. Направихме резервацията през букинг. На много удобно място на десетина минути от гарата; на улицата, която води към лифта (5 минути ходене) и на пет минути пеш по едни стълбички през горичка от Манастира Карайман. И на минутка от супермаркет PENNY. Ако времето е хубаво, не се занимавай с лифта в Синая. Лифтът в Бущень е малко по-скъп (75 леи двупосочно), обаче тръгва по-рано (8:30 ч), а гледките са просто с уау-ефект. 

Може да погледнеш темата "Познай откъде е тази снимка". За 15 минути лифтът те качва на 2200 м н.в. И там е ходене по равно, има хижи и заслончета на всеки двеста-триста метра. снегът на практика вече напълно се е стопил, но не е кишаво.

Ако времето е хубаво, отиди пред лифта още преди отварянето, тъй като това е cable car и върви само по една кабинка нагоре и една надолу по едно и също време. В кабинката се събират докъм двайсетина души правостоящи. После може да се образуват опашки. Ние почакахме към половин час.

След като поразгледаш Сфинкса и каменните гъби, вземи лифта обратно и си вземи влак от Бущень до Синая. преди това може да се отклониш до манастира Караиман.

На Синая пълен ден ѝ е много. 40 минути също са прекалено много от гарата до Пелеш. По-скоро са 20 минути, по много приятна и лека алея, айде, нека е половин час ако спираш по мърчъндайзките магнитчета и прочие дрънкулки. Между другото - сувенирите около лифта в Бущень са много по-евтини, отколкото в Синая.

Пелеш е най-красивият дворец, в който съм бил досега... а миналия месец обикалях Баварските замъци. Нито те, нито Версай дори, нито Тиволи са ме възхищавали толкова много. Лично мнение, разбира се, не го налагам на никого.

В Пелеш има 75% отстъпка от цената на билета за студенти. Ако ти се намира някакъв документ, какъвто и да е, може да го покажеш, не се заглеждат много. Жена ми така мина със студентски билет (7.50 леи), та си платихме и 35 леи за правото да снимаме вътре.

Кратката обиколка е 45 минути за 30 леи (без намалението), качването и на горния етаж с кралските покои струва още толкова и пълната обиколка става 75 минути, но всички са на мнение, че горният етаж не е толкова впечатляващ.

Организацията на влизането в двореца, обаче, е безумна. Няма табели, няма информация. Постоянно влизат организирани групи с предимство. Таkа че бъди нахална и питай! Ще ти кажат, след колко минути ще има примерно тур за индивидуални посетители на английски и ще ти покажат къде трябва да се редиш на опашка. При влизането става едно бутане и пререждане и голяма блъсканица в антрето докато всички си обуят калцуни.

В Пелишор не влязохме (там билетът е 20 леи) но отвън до касата за билети има безплатна тоалетна, която ползвахме.

Манастирът в Синая се разглежда бързо; входът е 5 леи. Ние не влязохме, защото минахме бързо през Синая и трябваше да се настаняваме в Бущень, където за мене е по-интересно.

Забравих да напиша, че от лифтовата станция в Бущень има пътеки до два водопада. По-полулярната (маркирана с червена точка) е до водопада Урлътоаря - 1 час ходене по удобна почти равна пътека. Само първите няколко минути е леко стръмничко.

До другия водопад - Спумоаса - пътеката не е трудно да се намери, но не е маркирана. Причината е, че този водопад се вижда отгоре като се пътува с лифта и затова малко хора ходят до него по пътеката. До този водопад има малко заслонче, което ни дойде дюшеш да ни скрие от дъждовна буря. От лифта се вижда и още един водопад - Карайман. Който обаче си иска доста по-тежък пешеходен преход.

По-късно ще кача снимки и в тази тема :)

В заключение - Пелеш е задължителен. всичко останало според времето и интересите ти, но каквото и да избереш, едва ли ще останеш разочарована :)

Забравих още нещо - между Синая и Бущень има и едни маршрутки номер 15, но не сме ги ползвали и не знам нито цена, нито разписание.

Мерси много за инфото. Със сигурност ще ми е от полза. Засега съм си букнала една нощувка в Синая. Тъй като преди 8 вечерта  едва ли ще успея да хвана влак от Букурещ, може би ще остана в Синая. А и аз ще съм самичка и заради общото спокойствие ще гледам да се движа по по-туристически места :) Все пак ще разгледам Бущенъ и лифта най- вече.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Алекс, просто работното време на лифта в Бущень е малко шашаво преди да е дошло лятото. Последното качване нагоре е в 15 ч. Последно слизане надолу - 15:45 ч. А сутрин работи от 8:30 ч. Лифтовете в Синая работят до по-късно.

http://muntii-bucegi.ro/en/cable-transport-sinaia/

• Харесвам 2
Връзка към коментар
On 22.04.2018 г. at 11:22 PM, Алекс said:

Като слезеш на гарата в Синая има много яка изложба на влакчета. Не е голяма в една стаичка, но е доста интересна и си заслужава. Беше 5 леи входа, но инфото ми е от 2017. Не се притеснявай да се разхождаш в Румъния. Имаше време, когато беше доста опасно и  страшно, но се оправиха доста по-бързо и добре от нас. Има доста жандармерия и доста по-добре си гледат работата.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Май е най-подходящия месец за посещение на замъците в Румъня и като цяло Карпатите.  Другият път посетете и Замъка Кантакузино,  в Бущени има кафява табелка,  ако идвате от Синая е на дясно. Много е близо до пътя.  Страхотни гледки към Буджедж.

13 minutes ago, master_of_germs said:

Малко снимки.

Първо от Синая:

Манастирът

DSC05373.JPG.48375fdf110aa81df66256549f3c0089.JPGDSC05374.JPG.f0746d43cf758920363aa481187dba8d.JPGDSC05377.thumb.JPG.91299270cf1b0774a3e20ee2cf38e973.JPG

По алеята нагоре

DSC05378.thumb.JPG.cd39777229ebd11cee93bed69316c410.JPG

Дворецът Пелеш отвън

DSC05379.thumb.JPG.1db5aac17647110ff1bfbd7d297aa02d.JPGDSC05384.thumb.JPG.9d9df824a713f08bbdfec05611aba14a.JPGDSC05388.thumb.JPG.28e8bd26e00b1ceebd6520b67ff32fa6.JPGDSC05391.thumb.JPG.a7687fdd434f0a94ee4e2bcdf01b0be8.JPG

DSC05416.thumb.JPG.48eab5c09e7181307d7d872176837ccd.JPGDSC05412.JPG.4f18dddf1cb8c34add8fdc800787e6e5.JPGDSC05395.thumb.JPG.d460520d60dd82fd98032712aa1f6d6f.JPG

Кръчмата отсреща

DSC05417.thumb.JPG.2cd6ac7a5d9618d3d34425f094a980d4.JPG

DSC05427.JPG.4c99de9b71db47df49b0aa951732787a.JPG

и изобщо гледки...

DSC05410.thumb.JPG.9ab074929352d27ff7ebba951fa348b8.JPGDSC05414.thumb.JPG.88bdcb04dbeaf2cd43dc18cae413868c.JPG

Пелишор

DSC05420.thumb.JPG.2e0b5b728110fbe7a441f8deb2b48e5a.JPGDSC05423.JPG.9243e147ca95f6eecfe7f98e15c0e25e.JPG

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Планината Бучедж откъм Бущень сутрин

DSC05464.thumb.JPG.a2d545f7f571265a4add780ab2013d8d.JPG

DSC05466.thumb.JPG.087d85dd4edc943257e88d2baa29a1b4.JPG

Връх Караиман с кръста на героите

DSC05465.thumb.JPG.304dc752a2c2405c9e792a0a05264840.JPG

DSC05432.thumb.JPG.61f3b01dff01cc38f3023a1f5b3fad85.JPG

Маркировките - синият кръст е нагоре към караиман

синият триъгълник е към хижа Пиатра арса над Синая

Червената точка е за водопада Урлътоаря

DSC05436.JPG.4f9c1a79ca056804132a1664106dab19.JPG

За водопада Спумоаса може да се ходи за кратко по марката със синия кръст, после трябва да се продължи без маркировка до ето това заслонче, където се подслонихме, докато отмина бурята.DSC05447.thumb.JPG.e6db5fa620923316532f82f1337a3356.JPG

Там видяхме и един дъждовник

DSC05443.thumb.JPG.fed7d91d4d0cd2d24298a2d7707296fb.JPG

Водопадът е точно зад него. Снимките ми са скапани, защото трябваше да вардя фотоапарата под дъждобрана, че даже и пръстите ми са се документирали

DSC05450.JPG.5f8c241c224773687a3b472b449beb7c.JPGDSC05449.thumb.JPG.4ac281a481508e07f5d60aeab7f3f80e.JPG

На другия ден отгоре от лифта го снимахме доста по-добре

DSC05600.JPG.4212a54a6446b53a9d4821c60eed5ac9.JPGDSC05601.JPG.19c609923bf16db787581897127f3d18.JPG

ето го и въпросният лифт

DSC05602.thumb.JPG.30f57b0bc3a3338688082a1fcca0846c.JPGDSC05468.thumb.JPG.9ee6664d8ab962ad7d853701c151fe9d.JPGDSC05473.JPG.c60d414711b6fc71285950edae7632c3.JPGDSC05474.thumb.JPG.cad5cdddb14f03401ecca91cf17615cf.JPG

Нагоре е стръмнотия

DSC05494.thumb.JPG.bfe3c23d5410f8202cef1f9b1d810395.JPGDSC05501.JPG.f7f4b537b054e64bf8cb97d4321fdd73.JPGDSC05503.thumb.JPG.0e067415525fa29d63949aab0573a5f6.JPG

Хижата и водопада Карайман

DSC05508.JPG.50dae81d96fbb3652c529fb76feaa7ec.JPGDSC05509.thumb.JPG.4b4bfa8badb73b6176c288923752f605.JPG

и към Кръста

DSC05510.thumb.JPG.ad0ac7b1d11c86b2a58360715028dca6.JPG

Това връхче със заслон под него се казва Баба Маре

DSC05507.thumb.JPG.34f099e39375f3bb14500cbc2eaf4316.JPG

МАркировките пред горната лифтова станция

DSC05511.thumb.JPG.bc41886c4e362f0c8c8252c26cc1a843.JPG

Хижа Бабеле (2206 м н.в.)

DSC05514.thumb.JPG.c5b1a2139f77de8298cd7564c6878763.JPGDSC05515.thumb.JPG.340a7e809520a577702c3d10a01d8875.JPG

И самите Бабеле (т.е. - бабички)

DSC05517.thumb.JPG.bdec79b2688b5fa53ac3fa0bc32f0a4e.JPGDSC05518.JPG.287db28dc6bd481378c47ff02a04d81d.JPGDSC05544.thumb.JPG.b486e36bfbaea946fc4eaab26c06f115.JPG

В далечината е радиокуклата на връх Карайман

DSC05572.thumb.JPG.baa2dbda7b050b5937b4a374f3e36a54.JPGDSC05579.JPG.4beddccac9e1eb569bab9d50da7ca2b1.JPGDSC05575.thumb.JPG.141db71226f758e297b77d15cf5a9612.JPG

И още по-далеко - връх Ому - първенецът на планината и девети по височина връх в Румъния

DSC05568.thumb.JPG.76b2f0953ccc67e677ceed49933f1cc3.JPG

Пред него е връх Мечетул Турческ (т.е. турска джамия) в чието подножие би трябвало да има още един красив водопад, но дотам не стигнахме.

DSC05569.thumb.JPG.e4f3c1b7d5936ef89a0aecc196dce4dc.JPG

И, разбира се, няма как да подминем каменния Сфинкс. За съжаление е ориентиран така, че слънцето го огрява добре само по залез и който иска да прави снимки с уау ефект, трябва да остане да нощува в някоя от хижите горе. А те не са малко.

DSC05553.thumb.JPG.e7653790ea70149e1b58ce40ce26c20b.JPGDSC05566.thumb.JPG.993530e6579fa8bb790c3d532a29821f.JPG

Преди да вземем лифта наобратно, още малко снимки с панорами от карпатите, където се вижда веригара пиатра краюлуй и дори част от Фъгърашкия дял

DSC05527.thumb.JPG.48b2756fd1d0fe9936cf1297ae15d7fc.JPGDSC05536.thumb.JPG.0493b7fe10df19bc772e41b2d5ad9557.JPGDSC05548.thumb.JPG.d7ea431912b852600475517d1a42c6e8.JPGDSC05541.thumb.JPG.b66cad4600caf472dcffa10d4213f34e.JPG

След слизането - 50 минути пеш по приятна пътека до водопада Урлътоаря. Хванахме го по-пълноводен отколкото на коя да е пощенска картичка или магнитче :)

DSC05636.thumb.JPG.8fcd76f473a23c25f7b5a61a45311d37.JPG

Слд като още веднъж хубаво се наваля привечер и замириса на люляк, завършихме обиколката с манастира Карайман :)

DSC05642.thumb.JPG.2611b32545a6e31a1f046344444e9bd5.JPGDSC05643.thumb.JPG.f8ce4c6963e73782bdeb00cdb9ba81bf.JPGDSC05649.thumb.JPG.37a4f967382f80906c9a6c85903a9fa2.JPGDSC05660.thumb.JPG.83c82f7c0ae30c42870348460a908ac6.JPGDSC05658.JPG.99896bd098f3fdfe9f59cbc571eba5ed.JPG

Колкото до замъка Кантакузин в Бущень, ако преди това вече сте разгледали Пелеш... :/ Ами не. Твърдо не.

DSC05640.thumb.JPG.684df70ffb7f9d7cdf145239fa83ee6f.JPG

Дори и само за да влезеш в градината без да разглеждаш замъка отвътре, ти изкат вход 10 леи. Не помня колко беше за влизане вътре - 20 или 30 леи. Но, ако времето е хубаво, наслаждавайте се на природата и не се забивайте в други замъци. Освен в Пелеш, разбира се. Там да не се влезе е пропуск. Огромен.

• Харесвам 8
  • Браво 3
Връзка към коментар

Моят план за Синия рязко се промени и стремглаво е на път да се провали. Приятелите ми от Канада, на които кумувахме изведнъж решиха, че се прибират за 2 седмици във Варна и замъкът Пелеш не е основателна причина да не се замъкна до Русе, за да се видим. 

Та:

1. Подарявам нощувката си в Синая на 24-ти вечерта, тъй като наскоро си я прибукнах без право на канселиране. За първи и последен път правя такава глупост :) Явно колкото и да е сигурно нещо, никога не е късно да се прецака. Евентуално, ако няма желаещи за тази дата, мога да пробвам дали от хотела ще искат да сменят датите. 

2. И по-важно - някой да ми препоръча фирма (автобус или такси за споделено пътуване), с който да стигна от Букурещ до Русе на 25-ти рано сутринта (примерно към 8-9 да съм в Русе) и да се прибера късния следобед в Букурещ. 

• Харесвам 1
  • Шок 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.