Raia Публикувано: 26 април, 2018 Публикувано: 26 април, 2018 Здравейте! Щатите никога не са ми били тръпка, но най-после издействах от роднините на мъжа ми да ни поканят на гости в Чикаго. Дотук добре... В разговор с приятели обаче някой сподели за някакъв закон на САЩ, според който на летището имали право да задържат всеки, който им се струва подозрителен, да го отведат някъде за неопределено време без да дават информация на когото и да било, включително на държавата, от която е човекът. Това доста ме смути тъй като мъжът ми изглежда малко рецидивист и на всяко летище (само за Европа говоря) го спират да го проверяват, да му правят някакви натривки на пръстите и т.н. Той милия комар трудно убива, ама пуста визия..:-)) Та, някой чувал ли е за този въпросен закон? Аз вече от две места чувам една и съща информация.... сигурно има нещо.
funny Публикувано: 26 април, 2018 Публикувано: 26 април, 2018 (редактирано) преди 3 часа, Raia каза: Здравейте! Щатите никога не са ми били тръпка, но най-после издействах от роднините на мъжа ми да ни поканят на гости в Чикаго. Дотук добре... В разговор с приятели обаче някой сподели за някакъв закон на САЩ, според който на летището имали право да задържат всеки, който им се струва подозрителен, да го отведат някъде за неопределено време без да дават информация на когото и да било, включително на държавата, от която е човекът. Това доста ме смути тъй като мъжът ми изглежда малко рецидивист и на всяко летище (само за Европа говоря) го спират да го проверяват, да му правят някакви натривки на пръстите и т.н. Той милия комар трудно убива, ама пуста визия..:-)) Та, някой чувал ли е за този въпросен закон? Аз вече от две места чувам една и съща информация.... сигурно има нещо. По принцип служителите на емигрейшъна на летището имат право и да те задържат ако им се сториш съмнителен, и да те разпитват при кого, за какво, с какви средства отиваш , както и да откажат да те пуснат да влезеш в държавата им ( нищо че имаш виза и си минал интервю вече) и да те качат на обратния полет. Друг е въпроса , че при нормално пътуващи туристи , без данни за съмнителност в действията или миналото им - рядко се случва . Не се притеснявайте толкова. Дори и да ви задържат за допълнителен разпит , когато няма какво да криеш, няма проблем. Мен са ме задържали на връщане от Бахамите и ме разпитваха около час и нещо, но то беше защото аз бях престояла в САЩ 5 месеца, излязох до Бахамите за 4 дни и влязох пак в САЩ. Обяснения защо стоя толкова време, къде в САЩ съм се установила , кой ми плаща престоя, имам ли собственост там и т.н. И накрая пак ме пуснаха , при това с нов 6 месечен престой Редактирано 26 април, 2018 от funny 3
MARTiNSHO Публикувано: 26 април, 2018 Публикувано: 26 април, 2018 Честно казано не знам защо си правите шега с нещо, което е напълно сериозно. Знаете за актуалния случай, при който има възможност мой приятел да бъде екстрадиран и това, не е първият път, когато щатите си правят каквото искат. @Raia, стига с мъжа ти да не сте с капчици татуйровки под очите или с определено външен вид на психопати, не мисля, че има за какво да се притеснявате. Това за татусите си е истина, мой приятел, който е германец и дори не му трябва виза, го бяха проверявали на летището, защото прилича на Gringo. 8
samuraika Публикувано: 26 април, 2018 Публикувано: 26 април, 2018 @Raia точно така е, както са ти го казали. Аз съм разказвала на мой приятел, британски гражданин, живеещт в Япония, минаващ транзит през САЩ на път за Канада, където живее брат му. Друг проблем освен по-мургава кожа и маскировъчни гащи, както и фамилия същата като кмета на лондон - няма. Задържат го за 24 часа като го разпитват непрекъснато "кой си, това е фалшива самоличност, кой си в същност, къде отиваш и т.н.". Накрая му връщат паспорта и го качват на първия полет до Азия. Човека си хваща директен полет за Канада и отива на гости на брат си, както е планирал без понататъчни проблеми. Облечете си най-безобидните дрехи и се настройте да ви питат малко повечко. Принципно последствия никакви не би могло да има за вас, освен разпитване и в краен случай да ви откажат достъп до страната ( нямат право да задържат повече от 24 часа без повдигнато обвинение, но могат да откажат да пуснат някой просто ей така, по преценка на конкретния служител). Личният ми опит (отпреди доста години) е същия - всичко зависи от конкретния служител на който си попаднал. Когато кандидатствахме за виза с мъжа ми за пръв път, ни свъртяха гнусен номер - извикаха ни на интервю на дата, по-късна от заявената ни дата за заминаване. Просто не пътувахме. След две години пак мъжа ми подаде документи за виза - мнооого учудени бяха от поведението на предния служител, дадоха му 10 годишна виза и два пъти е ходил без проблеми. Аз съм решила да не стъпвам докато има визов режим и докато не си оправят емиграционнната политика. 10 2
infectedmushroom Публикувано: 26 април, 2018 Публикувано: 26 април, 2018 (редактирано) преди 4 часа, Raia каза: Здравейте! Щатите никога не са ми били тръпка, но най-после издействах от роднините на мъжа ми да ни поканят на гости в Чикаго. Дотук добре... В разговор с приятели обаче някой сподели за някакъв закон на САЩ, според който на летището имали право да задържат всеки, който им се струва подозрителен, да го отведат някъде за неопределено време без да дават информация на когото и да било, включително на държавата, от която е човекът. Това доста ме смути тъй като мъжът ми изглежда малко рецидивист и на всяко летище (само за Европа говоря) го спират да го проверяват, да му правят някакви натривки на пръстите и т.н. Той милия комар трудно убива, ама пуста визия..:-)) Та, някой чувал ли е за този въпросен закон? Аз вече от две места чувам една и съща информация.... сигурно има нещо. Не мисля, че трябва да се притесняваш дори и да ви задържат няма нищо опасно. Мен само веднъж ми се е случвало и то точно в Щатите. 2016 година пътувах до там 3 пъти за годината по работа и 1 път като турист. Задържаха ме в Минеаполис и ме питаха за работодателя ми в САЩ, какво работя там, същото ли работя в офиса н фирмата в България , ала бала и за 15 мин бях готов . Редактирано 26 април, 2018 от vbkirilov
Tedy Публикувано: 26 април, 2018 Публикувано: 26 април, 2018 Това са единични случаи. Тази година пътувах за Щатите и имаше подробен разпит, чиято цел беше да се разбере дали съм турист или нещо друго, но нищо необичайно. Проверките във Фиджи ни отнеха 2 пъти повече време и бяха по-досадни.
Роми Публикувано: 26 април, 2018 Публикувано: 26 април, 2018 (редактирано) Според мен е въпрос на късмет. Аз не съм проверявана подробно нито веднъж, но във Вашингтон на служебно пътуване подробно провериха колежка, пътуваща с мен, която не беше с нищо по-подозрителна. Сигурно е била 20 или 30 подред и е изтеглила късата клечка... Редактирано 26 април, 2018 от Роми
samuraika Публикувано: 26 април, 2018 Публикувано: 26 април, 2018 преди 5 часа, Raia каза: закон на САЩ, според който на летището имали право да задържат всеки, който им се струва подозрителен, да го отведат някъде за неопределено време без да дават информация на когото и да било, включително на държавата, от която е човекът Въпросът беше има ли такъв закон/опция. Има. Не е за неопределено време, определено е, но другото е вярно. И да, прилага се в единични случаи, не на всички влизащи в страната. 4
neuromancer Публикувано: 26 април, 2018 Публикувано: 26 април, 2018 преди 14 минути , samuraika каза: Въпросът беше има ли такъв закон/опция. Има. Не е за неопределено време, определено е, но другото е вярно. И да, прилага се в единични случаи, не на всички влизащи в страната. Мисля, че (почти) навсякъде има условие, че граничния служител има право да ти откаже достъп, ако така прецени, независимо от това дали имаш виза и прочие. Просто Щатите са по-сериозни в прилагането, което в светлината на световната политика е разбираемо. За Англия съм сигурен, още от времето, когато ни трябваха визи, и за Бразилия от сравнително по-скоро. ПП Сега сме си свикнали целия ЕС да е една държава, или пък да посещаваме предимно страни, които разчитат на туризма и не правят проблеми на никого, но ЕС е частен случай. 5
samuraika Публикувано: 26 април, 2018 Публикувано: 26 април, 2018 преди 7 часа, neuromancer каза: ПП Сега сме си свикнали целия ЕС да е една държава, или пък да посещаваме предимно страни, които разчитат на туризма и не правят проблеми на никого, но ЕС е частен случай. Напълно съм съгласна с това ,което казваш - нали затова се наричат граничен контрол властите и могат да решат да не пуснат някого. С каква честота го правят и на какъв принцип, обаче се различава. Наистина сме разглезени от ЕС паспортите си и безвзожия режим на много места. За мен, лично, САЩ страдат от неуредената си имиграционна политика (наистина законите им са шантави) и затова прилагат граничния контрол на вълни (както ти спомена - в зависимост от политическата обстановка) и на служители - зависи на кого попаднеш. Както дадох личен прмер - един служител ти отказва виза, а друг се чуди защо са ти отказали и ти дава 10 годишна - не мога да нарека това "политика". Изкарвала съм визи за Австралия, Китай - винаги нещата са протичали нормално, в рамките на съвсем разбираема проверка за плановете ти и намеренията за посещението. В САЩ, особенно в момента, понеже е могат да се разберат законотворците, са дадени още по-големи правомощия (не, не е добър израз, звучи като законова база) указания да са по-старателни, да питат повече и да връщат повече. В нинакъв случай не значи, че ще пратят мъжа на Рая в Гуантанамо и ни вест ни кост. Но просто да се подготвят психически за повече питане, от повече служители и да не се шашкат - нищо лично, на много хора се случва. 2
stanislavpp Публикувано: 26 април, 2018 Публикувано: 26 април, 2018 От опита ми с многократни влизания в САЩ през Детройт , Маями , Бостън и JFK , само на последното летище по правило имиграционните са настроени доста лежерно.
Raia Публикувано: 27 април, 2018 Автор Публикувано: 27 април, 2018 Много благодаря за отговорите и успокоенията! Аз разбирам да те разпитат, да те задържат за час-два, но по начина, по които ми го разказаха излизаше, че могат да те задържат и повече никой да не чуе нищо за теб.., след 5-10 години да се върнеш и какво - жена ти омъжена повторно, децата не те помнят... :-))) Не е като да не се вкарах във филм - американски :-) Иначе ние нямаме никакви татуси, пиърсинг и др. подобни отличия, нито пък тъмно минало, но моя мъж е с войнишка прическа, а освен това не обича да лети и от притеснение добива една вдървена физиономия, която редовно буди подозрения в проверяващите. Ако се решим все пак да си причиним такива притеснения, ще споделя как е минало! :-) 3
Георги Публикувано: 27 април, 2018 Публикувано: 27 април, 2018 Макар и граничните полиции да имат доста права общо взето да правят каквото си искат (и то не само в САЩ, а почти навсякъде), малък е шансът само заради външния вид да правят проблеми и то в най-лошия случай ще е допълнителна проверка, няма да ставате герои на бъдещ оскаров филм Съвсем тежките проверки и задържания ще са на база подозрения и данни от разузнаването за тероризъм, съмнителна страна на произход (Йемен, Сирия и т.н.), може името да ги обърка ако е подобно с някой издирван... но ако задържаха продължително на база на външен вид всеки, който е с войнишка прическа и вдървена физиономия нямаше да им стигнат помещенията за задържане С две думи, няма от какво да се притеснявате според мен. Не, че на теория не може да се случат проблеми на вас, но рискът е точно толкова голям колкото за теб, за мен и за милионите хора, които всекидневно минават граници на държави по целия свят. Ако този риск ви притеснява, то общо взето означава да не излизате никъде. 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега