Прескочи до съдържание

Шофиране в САЩ, паркиране в Ню Йорк

Гост

Препоръчани мнения

Публикувано:
На 4.05.2018 г. в 13:44, Rumiana каза:

Тая система почти никъде я няма вече, най-малко щото и таксите вече не се мерят в монети, а в банкноти ;) .  Специално по търнпайка в Пенсилвания - като се качваш на магистралата си теглиш талонче, като слизаш го даваш на служителя и според пропътуваното разстояние се определя таксата, която плащаш - може кеш, може с кредитна карта.  ...Но пресичането на цялата Пенсилвания излизаше някъде доста в двуцифрените числа - двайсе и няколко долара май, по данни от миналата есен. :( 

И аз смятах, че я няма почти никъде, но бях изненадан, че в Чикаго все още се ползва. Иначе за талончетата нещата стоят именно по този начин - може и с карта, може и кеш. :)

• 9 месеца по-късно ...
Публикувано: (редактирано)

Здравейте от един нов потребител! Темата е от миналата година, но пък може някой (като мен) тепърва да попадне на нея...

Шофирането в Ню Йорк, по-специално в Манхатън, е доста трудна и изнервяща задача, карал съм рано сутринта, когато пътувахме с приятели от Манхатън до Ниагара с кола. Паркирането е почти невъзможно в Манхатън, както и адски скъпо, така че препоръчвам да ползвате градския им транспорт за придвижване в града (или пеша, което на мен ми е най-голямата слабост). Карането е трудно, защото в Манхатън завий надясно понякога е доста относително - имах случай, в който имаше надясно ниво 1, надясно ниво 2 и една отбивка още по-надясно и човек се обърква, добре, че нямаше движение в 4 сутринта 🙂 

Най-важните две неща при шофиране в Щатите - задължително пускане на мигач при сменяне на лентите и спазване на ограничението на скоростта - може с до 10-15 мили в час над него да се кара, както са написали. На два пъти ни спираха именно заради такива нарушения (не карах аз), но... и двата пъти се разминахме само с предупреждение - полицаите в Щатите се оказаха доста разбрани и свестни, когато видят, че си имат работа с туристи. Друго типично за шофирането там е, че много от знаците не са като в Европа, а са изписани с големи букви - STOP, X-ing, BUMPS AHEAD и т.н. - аз така летях с 60 км в час върху едни легнали полицаи, защото не обърнах внимание на  Bumps Ahead... 

Иначе шофирането в някои щати е удоволствие - карал съм в Калифорния, където без кола е немислимо, както и в щата Ню Йорк и другите шофьори са дисциплинирани и доста често те пускат - в Холивуд постоянно ме пускаха пред тях на кръстовища, може би номерът на рент-а-кара ми ги респектираше - 666 :)) Внимавайте навсякъде с паркирането в жилищни райони - често е само за коли с карти (като за паркиране в синя/зелена зона) - аз така получих честитка за 70 долара в Бевърли Хилз, има на пресечките знаци дали паркирането е с карта или не, стига човек да гледа. 

Относно тол таксите - много от рент-а-кар компаниите ти дават устройство, което стои на таблото или на стъклото отпред и автоматично отчита таксите, които се плащат накрая  със сметката за колата. Питат те дали сам ще си ги плащаш или ще ползваш устройството - по спомен се отваряше и затваряше едно капаче в зависимост от това искаш или не искаш така. 

Редактирано от shaitan
  • Харесвам 4
  • 3 седмици по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.