Прескочи до съдържание

Въпроси за голямо пътуване из Югоизточна Азия


alex___

Препоръчани мнения

Здравейте и от мен :)

 

Попаднах съвсем случайно на сайта преди седмица и оттогава започна планирането на най-мащабното ми пътуване досега :)

 

Казвам се Александра и съм студентка във Виена.До сега се е случвало да пътувам наблизо и по земя,но мислено всеки ден съм другаде ;)

 

Моментната ми мечта е следното пътуване - Истанбул-Куала Лумпур-Сингапур-Хо чи мин-Нха Транг-Хой Ан-Да Нанг-Ханой-Халонг бей-Сапа-Ханой-Пвном пенх-Сием Реап -Бангкок- Истанбул :)

Целта е по-скоро образователно-изтощаваща, отколкото плажуване :)

 

Прочетох всички ваши пътеписи и имам няколко въпроса

1.Колко месеца предварително е редно да се заоглеждам за билети (следя промоцийте отделно)

2.Променят ли се цените от Сингапур до Хо Чи Мин или цените им са определени от сезона (тоест може ли от 120 долара да паднат на 30 евро за Януари  )

3.Очертаваме се сериозна компания от около 8 човека и разбира се, все бедни студенти=определен бюджет ,грубите ми сметки за този период ,за тази година показаха около 2000евро на калпак което не е малко,но и с дисциплина може да се осъществи,въпросът е реално ли гледам на нещата или много ги подценявам ...

 

Бих се радвала на всякаква друга информация и ще съм ви много благодарна :)

 

П.С. пътуването е планирано за 21.12.2014-15.01.2015 ( това са ни единствените свободни дати), :)

 

П.С.С. извинявам се, ако съм объркала раздела 

 

Поздрави ,

 

Алекс

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Здравей и добре дошла, не се притеснявай за разделите, аз ще се оправя :)

 

Общо взето кадилака на Югоизточна Азия сте подхванали и искрено завиждам :)

 

Много набързо отговори на въпросите, според мен. 

 

1. При положение, че ще пътуваш около нова година (макар и периода да е достатъчно дълъг, така че да не попада съвсем в най турбо пиковите дати) е по-добре по-рано. Да речем да почнеш да се ослушваш около лятото. По начало доста от промоциите имат т.нар. blackout периоди, в които промоцията не е валидна. Сега гледам, че последната на Alitalia, този blackout е от 20 декември до 6 януари, надявам се да можете да блъснете съвсееем леко първите дни назад, може да се получи прилично спестяване. 

 

2. Значи идеята грубо е да си купите билети Истанбул - Куала Лумпур, Банкок - Истанбул, останалото с полети с лоу костовете. Просто трябва да им следите разпродажбите. И jetstar, и tigerair и Air Asia си имат периодични разпродажби на смешни цени за няколко месеца напред, не съм сигурен до колко тези разпродажби ще включват периода около нова година обаче. 

 

За да отговоря по-конкретно на въпроса - като цяло не са твърди цените и е възможно да варират в големи граници. 

 

3. Моето пътуване през кажи речи същия маршрут излезна 2100 евро на човек и имах една седмица повече. Така че, ако намериш подходящите самолетни билети е постижимо, транспорта определено ще е най-голям процент от разходите, а цените могат да варират доста. Вече и зависи какви са ви изискванията за спане, всъщност с такава по-голяма групичка в тази част може да се постигнат значителни спестявания.  Мисля и че маршрута малко може да се оптимизира, примерно да минете през Камбоджа от Сингапур, а на връщане от Ханой към Банкок, но ще го измислим като стигнем до по-финните детайли :)

Редактирано от Георги
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Между другото, и моето пътуване беше по-бюджетно, ще се постарая идните дни да попълня всички хотели, хотелчета и хостелчета, в които спахме в ревютата.

Връзка към коментар

Много благодаря!!! Твойте дневници са причината да го направя толкова мащабно :) 

 

И аз съм се ориентирала лятото да оправим основните полети и после вътрешните с лоу костите. Идеята ми беше да минем Виетнам с влак,но като гледам цените доста високи ми се струват,а досега всички обясняват колко били евтини и тн, явно аз не намирам . 

Не съм изяснила  финните детайли, първоначално идеята беше да направим кръг от Куала Лумпур посока Бангкок и оттам през плажните дестинации пак до Куала Лумпур,обаче нещо много скъпо ми излиза,така че в момента всеки ден променям откъде ,какво и как ,но важното е да видим и усетим повече култура и бит :) Радвам се на всякакви идеи и ще взема всяка идея в предвид :)

Връзка към коментар

Ако е само заради цената, подозирам, че полета може да излезне и по-евтино от влака и доста по-бързо (стига да не държите специално на усещането за виетнамски влак). Прегледай ориентировъчно сайтовете на http://jetstar.com и http://vietnamairlines.com да видиш как седят цените спрямо влака. 

 

Логиката ми да завъртя кръгчето в моето пътуване в тази посока, а не обратната беше точно транспортна. Има удобни и прилични автобуси от Сием Реп до Виетнам. А от Ханой до Банкок излизаше евтино с полет на http://qatarairways.com , които спираха на път към Доха. 

 

Алтернативата ти е на отиване да стигнеш до Банкок, от там сухоземно до Камбоджа, през Виетнам и после от Ханой към Сингапур и Куала Лумпур. Така като се замислям тоя вариант може и да излезне приличен, при положение, че на практика ще имате само един допълнителен полет (Ханой - Сингапур/Куала Лумпур, ако решите Виет Нам да е с влака).

 

Ох, върти ми се из главата, че виетнамската виза и затегнаха режима за неорганизираните туристи, трябва да се провери и това. 

Връзка към коментар

Гледах ги jetstar ,всички лоу костове споменати проверявам и не знам дали е нормално за там 70 евро еднопосочен и то с лоу кост (мнение моля :) ), с виетнамските ми излиа в тяхната валута,а гоогле нещо упорито отказва да ми ги конвертира в каквото и да е друго ....За визата и аз намирам много различни информации,а  сайта на Министерството на външните работи скоро не е обновявано нищо,ще се звъни :) Иначе твоя вариант е най-удачен,аз държах първо в Куала Лумпур да кацнем, защото ми ги изкара по-евтини билетите,но това не е гаранция за догодина :)

За влака аз давам зор ама май ще се наложи да си остана с мечтите...

Връзка към коментар

1.00 EUR = 28,865.10 VND, гледам че еднопосочен Хо Чи Мин - Да Нанг е 940 000 донги, което е 33 евро, мисля че ние плащахме нещо в тоя порядък също. 

 

За влака, що да не си направите кефа една нощ, ще спестите и нощувката :) Но пък губите гледките през деня... Предполагам си го проверила този сайт, но ако не си: http://www.seat61.com/Vietnam.htm#.UmPWT_lkNfk

 

А за Куала Лумпур...бая вода има да изтече догодина, може и Сингапур да се окаже по-евтино. 

Връзка към коментар

Oo ,33 е супер !  

Да намерих го този сайт и от там  ми даде линковете за проверени компании за буукване на билети.Не пречи за една вечер,но наистина трябва да наблегна на финните детайли и да осъзная,че просто няма как да "огреем" на всяко място :) 

Всичко тръгна с едно невинно пътуване до Тайланд,оттам аерохрониките и мисълта- "абеее щом сме тука,дай малко да мръднем и да пообиколим :) ".

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз бих ги подредил Виетнам > Камбоджа > Тайланд > Сингапур/Малайзия. Но естествено, това е лично мнение, при други хора подреждането е различно, ама единственото сигурно е, че не трябва да се ограничаваш само до една държава в региона, пък като имаш близо месец и като обичате да движите с добро темпо добре ще се получи. 

 

Та, ще си направиш проучването, има доста време, раздели го по дни и ако има въпроси ще помагаме, в тоя район специално доста от активните магеланци са минали :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Да се включа с малко прясно изровена и актуална към настоящия момент информация относно визите за този район на света.

По първия ти въпрос - аз оня ден си взех билет Истанбул - Куала Лумпур - Истанбул за Коледа и Нова година без изобщо да съм планувал такова пътуване, но цената от под 500 евро (477), и полетите с А380 не ми оставиха шанс за размисъл, и за 10 мин. взех и решението и билета. Тоест точно 2 месеца преди пътуването. За догодина обаче нямам представа как ще е.

 

Визите за Тайланд за българи на този етап са абсолютно формални, и получаването й изобщо не е нужно да се прави предварително. Всичко се свежда до "да вземем малко пари от таксата, да им дадем визи, и след това да им вземем още пари като дойдат да обикалят". Цена - 1000 бата  (46.6 лева по курса на "Никар"), която я водят "такса за формуляра".

Обща информация: http://www.mfa.go.th/main/en/services/123/15405-General-information.html

Визата се издава за туристически цели и престой до 15 дена - на място на летищата, и по-популярните места на влизане от съседни държави - общо 24 пункта.

Ето списъка с пунктовете, и за гражданите на кои държави важи тази процедура: http://www.mfa.go.th/main/en/services/123/15393-Visa-on-Arrival.html

Всичко, което е нужно е снимка, и представяне на платен билет за обратно или по-нататъшно пътуване, валиден паспорт и да покажеш 10 000 бата или кредитна карта Visa / MasterCard.

Ето официалния сайт на МВР на Тайланд с цялата информация: http://www.mfa.go.th/main/en/services/123

 

Това е полезен сайт за авиокомпаниите (и транспорта като цяло) и от къде до къде оперират, плюс още всякаква информация за Тайланд http://www.tourismthailand.my/travel_air.php

 

Относно визи за останалите държави в региона, за които е нужна виза за българи, попаднах на един сайт на частна туристическа фирма, която се държи от собствениците на един популярен хостел на Khao San в Бангкок

Това е сайта, с разни зарибявки за 2-3-5 дневни пакети и обиколки. http://www.bornfreeadventures.com/BFT-Born-Free-Travel-Agency.php

Но хората извършват и ред други услуги (общо взето квото се сетите), сред които и издаване на визи за цяла ЮИ Азия (БЕЗ Китай!). Нямам представа дали и с колко са "натоварени" цените в сравнение с официалните от България, но поне се избягват неприятните (лично за мен) процедури по обикаляне на консулски служби из София. Но за целта трябва да сте в Тайланд (има и телефони)

http://www.bornfreeadventures.com/BFT-Born-Free-Travel-Packages.php (скролвате надолу екрана с пакетите, докато стигнете до  таблицата с държавите и цените според бързината на услугата).

Доколкото разбирам НЕ е нужно условие да имате нощувка в хостела им, за да ползвате някоя от останалите услуги.

 

И накрая само още едно уточнение - общо взето виза за Тайланд може да се изкара от консулските служби във всеки град, където ги има в Малайзия (110 рингита - ок. 50 лева), и Сингапур.

Лично аз ще се възползвам от опцията с получаване на виза на летището. Всъщност ще пробвам още в Куала Лумпур, ако ми остане време, и ми се занимава с такива неща като отида там.

 

А да, и забравете за такова нещо като евтини билети на нискотарифните в периода на Коледно-Новогодишните празници. Както нашите, така и азиатската, и тайската (тайландците празнуват тяхна си Нова година на 15-16 април, различна е от Китайската). Не знам, може да е защото в моя случай няма много време, и изтървах предната промоция на AirAsia и Tiger. NOK Air е добра само за полети вътре в Тайланд. На австралийската jetstar понякога също излизат добри цени за региона.

Докато ровя и попадна на друга ценна информация, може да допълвам.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Много благодаря за допълнителното инфо :) Следващите 2 седмици ще се уточним кое как ,откъде и тн .За сега съм се спряла на варианта да летим до Виетнам и оттам да се пуснем надолу :)

Разбирам,че е най-добре да имаме подготвени към 700 евро,за да можем да запазим билет веднага.

 

Оффтопик- Примерно онзи ден излезе оферта в един австрийски сайт, полет от Виена -Дубай за 280 евро двупосчен и после добавиха оферта за една седмица дубай,абу даби +трансфери за горе долу 580 евро ( сайтът е urlaubshamster.at, има и немска версия :) )

 

Визата за Тайланд сигурно предварително ще я направим, защото не съм по органзирането на много хора на чуждо място -само идеи за дестинации предлагам :)

 

Инфото за лоу коста е доста полезно, защото няма да седя и да се надявам и накрая да останем без  билети :)

 

Аз ако намерим още инфо ще го поствам също :)

Връзка към коментар

Таксата на тайландското консулство в София е 30 евро за еднократно влизане с престой до три месеца и 60 евро за двукратно.

Всичко може и по пощата не е задължително лично да подавате документите.

 

Нашата Нова Година и Коледа са си съвсем обикновенни дни за тази част на света , но понеже половин Европа се изсипва там за празниците , азиатците знаят как да се възползват от наплива :-)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

С тия дати по Нова година..
Ние завъртяхме от юг на север - Банкок- КЛ - Синг -ПномПен- СиемРеп -Сайгон-ХойАн-Хю -Хошимин-ЛуанПрабан-ЛуанНамда-ЧанКон-ЧанРай-ЧанМай-Банкок. Сега не бих  вкл КЛ и Синг. Не че не си заслужава - за мен района се дели на "север от КЛ" и на "юг от КЛ". Ако ти харесва ЮИ Азия ( а тя ще ти хареса) рано или късно пак ще се върнеш. А и Синг глътна доста от бюджета
Моето мнение е да се възползваш от евтините полети за да имаш повече време за обикаляне из градовете.

Побързай с резервациите за спане през  booking-а защото сте доста хора и ще имате ядове.. а и така ще спестите време в търсене на свободни легла на терен.

Ако имаш конкретни въпроси - на разположение сме. 

Редактирано от stefanrusev
Връзка към коментар

Здравей! С лека завист ;) ти изпращам два сайта, които лично мен ме ориентират добре в ЮИА.

 

ЮИА гид и форум:

http://www.travelfish.org/

 

Автобусен транспорт във Виетнам /урежда пътувания до Лаос и Камбоджа/; на някои от местата агенцията има и хотели:

https://www.thesinhtourist.vn/

 

Забележка: Не съм пътувала все още. От известно време обаче разучавам Азия-ЮИА и Латинска Америка, та по този повод трупам инфо ката катеричка.

 

Успех и прекрасни емоции!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте :)

От последния път има още доста полезна информация :) Много Ви благодаря за което .Маршрута най-вертоятно ще претърпи леки промени по ред причини (без Сингапур и Куала Лумпур) ,нооо като цяло остава същия .

Разрових се и имам набелязани места за посещения,близки хотели и тн :) Ще споделям информация, когато ми се изясни концепцията, защото сега университета ме погълна и хич не го и интересува,че на мен ми се пътува ;) 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

 

Ползвах междуградски автобус от Анкор до Пном пен. Чист, удобен, стюардеса, вода, бисквитки, химическа тоалетна(работеща). Безплатен wi-fi :-) Пуснах скайпа, включих камерата, и в София минути наред наблюдаваха пътя без всякакви прекъсвания! Билета беше на някакви смешни пари от порядъка на десетина долара.

Във Виетнам има автобусни линии от Сайгон до Ханой със вградени спални легла. Цена по спомен трийсетина долара.

Съществуват редовни линии и от Банкок до Сайгон. Приемливи цени.

Чакам Bun да се прибере от път и да даде конкретно инфо. Много въпроси му се събраха :-)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Това със слипърбуса на Шинкафе си е малко мазохизъм - 4часа от ХойАн до Хю. А и леглата са за азиатци като размер . при тия разстояния си е загуба на време

Връзка към коментар

Ние за толкова време, направихме само Виетнам. И така, по този повод, все ме "влече" към онзи край на света... Поне разнообразяваме с държавите...

По мое скромно мнение, Дананг и Нха Транг, не си заслужава, освен за плажуване (особено Нха Транг, то там е хотел и до хотела- хотел). Но, затова пък, един град- Хой Ан- ми стана любим. Не става въпрос само за пазаруване на дрехи по поръчка на символични цени, заради плажовете наблизо, (все пак, ако искате да се "топнете"), но и за излъчване, за спокойствие, за атмосфера... Още един град, там, ми харевса особено- Хуе. Има интересен стар град с най- уникалните зидове (ами, незнам, ама ме "грабна", въпреки, че ръмеше нон- стоп) , река... За Хо Ши Мин си оставете поне един ден (не е уникален град, но е доста приятно да се разхождаш сред улички с френско- азиатско влияние, да се поразходиш с корабче, да отидеш на пазара, да си купиш плодове от улицата...). Има доста музеи (този на войната- не го "изтраях"). По мое мнение, задължително е разглеждането на Ку чи тунелите (намират се извън Хо Ши Мин). А най- страхотното място в "околията" е делтата на Меконг с разглеждането на "плаващите пазари" (ходи се рано сутринта с лодчица под наем, т.е. преспиването наблизо е задължително). За Халонг бей- поздравления :) особено ако е с преспиване на лодка (корабче), защото са включени и такива неща като кану сред островите, а и това да се събудиш сред тази красота... струва си.

Относно визите, преди 2,5 години- нямахме никакви проблеми, но по спомен, тези за многократно влизане, бяха доста парички. Извадихме си ги на летището, нооо май, нещата се промениха.

Ваденето на тайландски визи, струваше около 30е, за еднократно влизане (по данни от пролетта) и отнемаше 1-2 дена.

Трнспорта- с риск да ме "наплюят" съфорумците, пътувахме с Аерофлот и Виетнамските аеролинии. За мен, Asia Air, е удачна, особено, ако хванеш промоциите им, но по това време на годината...

Относно климата- имайте в предвид, че декември- януари, не е най- доброто време за посещения на Виетнам. Доста си е студено, особено на север

Редактирано от vesi
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние за толкова време, направихме само Виетнам. И така, по този повод, все ме "влече" към онзи край на света... Поне разнообразяваме с държавите...

По мое скромно мнение, Дананг и Нха Транг, не си заслужава, освен за плажуване (особено Нха Транг, то там е хотел и до хотела- хотел). Но, затова пък, един град- Хой Ан- ми стана любим. Не става въпрос само за пазаруване на дрехи по поръчка на символични цени, заради плажовете наблизо, (все пак, ако искате да се "топнете"), но и за излъчване, за спокойствие, за атмосфера... Още един град, там, ми харевса особено- Хуе. Има интересен стар град с най- уникалните зидове (ами, незнам, ама ме "грабна", въпреки, че ръмеше нон- стоп) , река... За Хо Ши Мин си оставете поне един ден (не е уникален град, но е доста приятно да се разхождаш сред улички с френско- азиатско влияние, да се поразходиш с корабче, да отидеш на пазара, да си купиш плодове от улицата...). Има доста музеи (този на войната- не го "изтраях"). По мое мнение, задължително е разглеждането на Ку чи тунелите (намират се извън Хо Ши Мин). А най- страхотното място в "околията" е делтата на Меконг с разглеждането на "плаващите пазари" (ходи се рано сутринта с лодчица под наем, т.е. преспиването наблизо е задължително). За Халонг бей- поздравления :) особено ако е с преспиване на лодка (корабче), защото са включени и такива неща като кану сред островите, а и това да се събудиш сред тази красота... струва си.

Относно визите, преди 2,5 години- нямахме никакви проблеми, но по спомен, тези за многократно влизане, бяха доста парички. Извадихме си ги на летището, нооо май, нещата се промениха.

Ваденето на тайландски визи, струваше около 30е, за еднократно влизане (по данни от пролетта) и отнемаше 1-2 дена.

Трнспорта- с риск да ме "наплюят" съфорумците, пътувахме с Аерофлот и Виетнамските аеролинии. За мен, Asia Air, е удачна, особено, ако хванеш промоциите им, но по това време на годината...

Относно климата- имайте в предвид, че декември- януари, не е най- доброто време за посещения на Виетнам. Доста си е студено, особено на север

За Аерофлот разбирам притеснението:-))),но пусни малко инфо за Виетнамските авиолинии.Като чета по форумите,май добре се развиват.Нов флот,европейци пилоти(вкл. българи)

Връзка към коментар

Ами, нямам забележки- бяха добри цени, добро обслужване, не съм стискала подлакътниците...

Ами, то за пилотите- факт е (всеизвестен), че нашите пилоти бяха най- добрите и съответно, нормално, да ги искат навсякъде:) (ама, при 5 вътрешни полета, не попаднах на български командир).

Спомням си, когато бяхме в Шри Ланка, повечето пилоти на Ерланка, бяха българи. Обучаваха местните, но на тях самите, не им позволяваха да бъдат командири...

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Да добавя за виетнамските линии - никакви притеснения недейте да имате. Само им погледнете и уебсайта, с читава версия на английски, професионално изработен, до колкото съм наясно приема всякакви карти.

 

Двата полета, с които бяхме си бяха на време, имаше на чекина служители, които говорят английски, екипажа също.

 

Въобще, доста сериозна компания, не би трябвало да ви притеснява и за секунда. 

Връзка към коментар

За визите :

Тази пролет пътували ме предупредиха, че са имали проблем с издаването на виза на летището.

 

Издаването в София. Няма опашки. Удобни локации на посолствата.

 

Тайлант - 2-3 аботни дни, всяко влизане 30 евро

 

Камбоджа - до 48 часа онлайн http://evisa.mfaic.gov.kh/ . Разпечатай в 2 ензекпляра. После получаваш и официална честитка за рождения си ден :)

 

Виетнам - поне 10 работни дни   - около 70 евро с таксите при липса на покана.

Връзка към коментар

За да не отварям нова тема :

 

Моля дайте съвет за удобен хотел в Ханой. Може и като район в града.

Под *удобен* визирам - локация, възможност за  бързо предвижване, близо до интересните пешеходни места.

 

От пребиваването ми в Сайгон знам, че за Виетнам това са много относителни понятия но ..все пак.

Ще съм ви благодарна за всякакви съвети  за посещение в  радиус на  стотина километра, включително и за Ха Лонг.

Връзка към коментар

Разбира се в  бекпекърския район - там е купона. Ще се разровя за хотела че минаха 2години и не се сещам за името.

За ХаЛонг агенции колкото си щеш. В общи линии всички продават една и съща екскурзия- на ШинКафе. Въпроса е от какъв хотел ще си я купиш. Ние си избрахме еднодневна и си я взехме за около 19$ от някаква агенция из района, но имаше испанки, отседнали в някакъв скъпарски хотел, които бяха на 40$. 

".....За храната си харесваме едно ресторантче (Tamarind café, P Ma May 21) и не го сменяме през трите дни престой...."

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.