Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте на всички !

Не съм от най-големите пътешественици, но от скромния ми опит установих че най-хубави са индивидуалните и собствено организирани пътешествия. Предполагам че сте съгласни.

Имам нужда от съдействие. Искам да направя пътуване до Словения - Любляна, Блед, Адриатика и Постойна. Без кола, с местен транспорт и нощувки на няколко места. Моля ако някой вече е правил тази дестинация да сподели опита си или да прати евентуално линк с полезна информация.

Хубав ден на всички ! 

• Харесвам 2
Публикувано:

Виж тази тема :

Пък дано @mary_shery твоят въпрос да я стимулира да си довърши пътеписа за Словения докрай, заедно с адриатическата част :)

Макар че, (лично мнение) да си организираш самостоятелно ходене до Словения и да обикаляш само комерсиалните места като Блед и Постойна, е безсмислено.

Публикувано:

Благодаря за отговора. Непременно ще прочета пътеписа. Добре, ако елининираме Блед и Постойна къде си струва да се отиде. Пак да кажа че няма да съм с кола...

Публикувано:

Не казвам да ги елиминираш. А да включиш и други места. Бохиньското езеро, Винтгарското ждрело, пещерите Шкоцянски ями, Логарската долина и няколко много красиви водопада могат да се видят и без да се катериш по чукари. Ние мислим за едно обикаляне в Словения през лятото, този път обаче и с кола, освен пеш по баирите.

Публикувано:

Мерси за идеите, ще огледам всичко. Приветствам идеята за ждрелото и водопадите, но за момента ще е по-скоро градски тип туризъм. 

Публикувано: (редактирано)

Скривам се под масата:ph34r: и казвам, че от миналата година в Словения има хоп он -хоп оф автобуси, които обикалят природните й забележителности за един ден.

Ако оцелея:unsure: и при интерес, мога да дам и сайт към тях;)

Редактирано от patilana
  • Харесвам 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 11 минути , patilana каза:

Скривам се под масата:ph34r: и казвам, че от миналата година в Словения има хоп он -хоп оф автобуси, които обикалят природните й забележителности за един ден.

Ако оцелея:unsure: и при интерес, мога да дам и сайт към тях;)

Добра идея. Много обичам тези автобуси! Дай линк, моля!

Публикувано: (редактирано)

Обикаляла съм из Словения с обществен транспорт (влак и автобус) през юни 2013г. и се получи много, ама много добре.

Маршрутът ми беше Любляна-Шкофя Лока-Кран-Блед-Каньон Винтгар-ез.Бохини (Рибчев Лаз, Стара Фужина, Уканч)-Вогел-Водопад Савица-Бохинска Бистрица-Гориция(Италия)-Триест(Италия)-Копер-Пиран-Порторож-Любляна.

Впечатленията ми относно страната и хората й са отлични. Цените на транспорт, хотели, храна бяха много приемливи, даже малко по-ниски от съседна Италия, да речем, и доста по-ниски от съседна Австрия. Предполагам, че за няколко години това не се е променило драстично. Словения е изключително организирана, спретната, чиста и свежа страна.

=Любляна е хубав малък град и може да се обходи спокойно за един ден. Имам предвид стария град. Паркът Тиволи е също много приятен за разходка.

=Шкофя Лока е съвсем малък, много приятен и добре запазена средновековна част, има си и замък.

=Кран - хубав е, но ако се види след Шкофя Лока, бледнее.

=Блед - градчето е просто курортно, а езерото, колкото и да е "туристическо" много си заслужава. Препоръчвам поне една нощувка там.

=Каньонът Винтгар... ако човек не е ходил из други каньони сигурно ще му хареса. Но той никак не е труден, просто е една приятна разходка. Но ако е ходил на подобни места из Австрия, примерно, по-добре да не си губи времето, особено ако му е малко, с Винтгар.

=Ез. Бохини и селцата около него - много горещо препоръчвам престой от 3-5 дни на Бохинското езеро, ако харесвате тишина и спокойствие без тълпи туристи. Има и корабче за разходка по езерото, лифт до Вогел, а в Уканч като си поръчаш пъстърва за вечеря, пред очите ти я донасят от езерото, пекат ти и сервират - 30-тина минутки общо, таман докато опънеш една ракийка със салатка :)  Та, там се наядох на пъстърва за една година напред, толкова вкусно е приготвят.

=Гориция - не бях ходила там, а влакът от Бохинска Бистрица за Нова Горица минава през красиви планински места, затова го включих. Но се отбих в Гориция и защото ми беше интересно да видя как границата между Словения и Италия минава през гарата. Ами всъщност е указана точно пред вратата на гарата с табела на земята, ама не ми се рови из дисковете сега да търся снимка :)

=Триест - не ми е беше за пръв път, просто ми беше по път, пък и летен вечерен Триест е много приятен :)

= Копер - симпатично градче, добре запазено, ноо >>

= Пиран беше черешката на тортата - особено много ни изкефи, макар да е подобен на Ровин, примерно.

= Порторож и малко като Златни пясъци, но май е малко по-нетуристически, въпреки че му викат Словенската Ривиера, и е далееч по-малък.

Имах желание да минем и през Марибор и Птуй, но не ни стигаше времето, за да го включим в програмата, та останаха за друг път.

Опс.. и се сещам, че тук имам публикуван пътепис за прекрасната Словения.  А тук е продължението. Обаче после музата нещо ме е напуснала и ме е домързяло да го завършаа... :unsure:

Редактирано от iaia_mama
  • Харесвам 5
  • Браво 2
Публикувано:

Т.к. ще се възползваме от директните полети на Adria от София до Любляна, имам едно питане - прочетох в сайта на Външно министерство, че до 3 дни, задължително трябва да се регистрираме в полицията. Някой запознат ли е с процедурата? Това не се ли прави директно от хотелската администрация?

https://www.mfa.bg/index.php?page=120&staticpage=findanembassy&posolstvo=180

Цитат

Съгласно законодателството на Република Словения при пристигане в страната българските граждани са длъжни в тридневен срок да регистрират адреса си на временно пребиваване пред компетентните словенски органи. Това може да се извърши чрез администрацията на хотел, общежитие, чрез словенските наемодатели или лично от българския гражданин в местното полицейско управление. При неспазване на Закона за адресна регистрация на Република Словения се налага глоба, която трябва да се плати незабавно, в противен случай временно се отнемат документите за самоличност.

Публикувано:
На 16.05.2018 г. в 9:28, Нанси каза:

Здравейте на всички !

Не съм от най-големите пътешественици, но от скромния ми опит установих че най-хубави са индивидуалните и собствено организирани пътешествия. Предполагам че сте съгласни.

Имам нужда от съдействие. Искам да направя пътуване до Словения - Любляна, Блед, Адриатика и Постойна. Без кола, с местен транспорт и нощувки на няколко места. Моля ако някой вече е правил тази дестинация да сподели опита си или да прати евентуално линк с полезна информация.

Хубав ден на всички ! 

@Нанси,абсолютно съм съгласна с теб!

Словения е любимата ми държава и определено там е спокойно и много красиво!

Пожелавам ти успех в организацията и прекрасно пътуване!

Ще чакам снимки и споделени емоции!

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Не съм се регистрирала в полицията и никой на хижите и хостелите не ни е казвал такова нещо. Не виждам защо е нужно, щом страната е в ЕС.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.