Прескочи до съдържание

Debit Mastercard Transferwise

Препоръчани мнения

Известния сайт за евтини преводи (поне в близкото минало беше такъв)  издаде дебитна мастъркарта.

Вчера получих моята, с Royal mail , доста по-бързо от револют картите ;) .

Издаването и получаването е безплатно, изисква се зареждането на някаква сума по сметка, която откриеш. 

Като особености - можеш да откриеш сметки в доста валути, като в EUR, GBR, AUD, USD са и със съответните банкови сметки, за другите остава с обмяна или топ-ъп.

Като такси при превалутиране са различни , като BGN-EUR и обратно е 0.7%. Топ-ъп в лева е 0.2% от дебитна и 0.3% от кредитна карта, при банков трансфер е без такса.

При EUR няма такси за топ-ъп, независимо от метода на зареждане.

ATM withdraw up to £200 / 30 days Free

Единствената особеност, която не съм забелязвал при други карти е, че транзакцията при операция с картата минава във валутата на самата транзакция ...

т.е. като пример - ако плащаш в лева и имаш баланс в лева ги взима оттам, ако нямаш или не достигат, взима колкото има и другите ги превалутира от сметка в която имаш сума. Малко сложно го обясних май, но идеята е добра.

Картата е сигнално жълто/зелено, пин-а се сменя без проблем на банкомат. 

Редактирано от Гост 23*6
Връзка към коментар
2 minutes ago, Георги Матеев said:

Има ли конкретни предимства пред Revolut?

Не съм я ползвал още, освен едно прехвърляне към Дайнърс, за да видя дали ще мине :) ,

може би това, че поддържа доста валути и може в определени ситуации да се избегне превалутирането, иначе аз не виждам други предимства..

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
На ‎19‎.‎5‎.‎2018‎ г. в 11:09, georgebg каза:

Известния сайт за евтини преводи (поне в близкото минало беше такъв)  издаде дебитна мастъркарта.

Вчера получих моята, с Royal mail , доста по-бързо от револют картите ;) .

Издаването и получаването е безплатно, изисква се зареждането на някаква сума по сметка, която откриеш. 

Като особености - можеш да откриеш сметки в доста валути, като в EUR, GBR, AUD, USD са и със съответните банкови сметки, за другите остава с обмяна или топ-ъп.

Като такси при превалутиране са различни , като BGN-EUR и обратно е 0.7%. Топ-ъп в лева е 0.2% от дебитна и 0.3% от кредитна карта, при банков трансфер е без такса.

При EUR няма такси за топ-ъп, независимо от метода на зареждане.

ATM withdraw up to £200 / 30 days Free

Единствената особеност, която не съм забелязвал при други карти е, че транзакцията при операция с картата минава във валутата на самата транзакция ...

т.е. като пример - ако плащаш в лева и имаш баланс в лева ги взима оттам, ако нямаш или не достигат, взима колкото има и другите ги превалутира от сметка в която имаш сума. Малко сложно го обясних май, но идеята е добра.

Картата е сигнално жълто/зелено, пин-а се сменя без проблем на банкомат. 

Каква валута избрахте като първа за активиране - евро или лева? Кой е по-добрия вариант, в случай че сметката за захранване (вкл. и с дебитна карта към нея) е в българска банка в лева?

Връзка към коментар

Преведох 40 лв. за да задвижа картата, но както споменах, при транзакция, първо ти търси наличност по сметката във валутата на транзакцията, чак при недостиг взима от другите валути и превалутира с такса от порядъка на 0.7 % за лв-евро и обратно.  т.е. можеш да захранваш с лева, ако ще харчиш лева, ако пък ще харчиш евро - проверяваш по какъв курс банката ще ти вкара еврото в transferwise, и как самия transferwise ще ти превалутира лева=евро и решаваш кое ти е по-изгодно.

Връзка към коментар

Интересувам се от този вид карта с цел по-изгодна обмяна на валута, в смисъл теглене на валута, различна от евро, на АТМ в ЕС. Доколкото в инфото дават само 0,7 % за превалутиране от лева /респективно ако държа в borderless и евра процента го дават същия/, и в добавка таксата на съответния АТМ на банката, където тегля местната валута /там вече е неизвестно каква е/.

Връзка към коментар

Аз не разбрах:

Всяка сметка в определена валута има отделен, персонален IBAN или IBAN-a е придружен с някакъв референтен номер.

т.е. ако реша да си преведа пари в тази сметка в платежното нареждане само IBAN-a ли ще трябва да посочвам или и още нещо, което да ми идентифицира моя акаунт.

Ако е само IBAN - къде е открит:

За лева в БГ?

за евро - къде

за долари ?

За да съм съвсем ясен ще отговоря на тези въпроси за Revolut:

за евро - персонален IBAN в UK

за паунди - персонален английски номер на банкова сметка в UK

за долари - IBAN и допълнителен номер, по който Revolut разпознава, че тези пари, които са преведени са точно за мен.

Връзка към коментар

За евро персонален IBAN в Германия :

SWIFT/BIC

DEKTDE7GXXX

Handelsbank
Elsenheimer Str. 41
80687
München
Germany

These are your very own bank details to receive Euros with zero fees.

This isn’t a bank account, so you don’t need to fill in any forms or have a European proof of address. Just give your account name, IBAN and SWIFT / BIC code, along with the local address listed with your details (this is either TransferWise or one of our partners’ address) to your friends, company or customers to send you Euros from any bank account and no-one pays any fees.

Your IBAN is legally owned by TransferWise and personally assigned to you so you can receive money directly into your borderless account. 

Редактирано от stanimir
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, georgebg каза:

Преведох 40 лв. за да задвижа картата, но както споменах, при транзакция, първо ти търси наличност по сметката във валутата на транзакцията, чак при недостиг взима от другите валути и превалутира с такса от порядъка на 0.7 % за лв-евро и обратно.  т.е. можеш да захранваш с лева, ако ще харчиш лева, ако пък ще харчиш евро - проверяваш по какъв курс банката ще ти вкара еврото в transferwise, и как самия transferwise ще ти превалутира лева=евро и решаваш кое ти е по-изгодно.

т.е. сте задали като първоначална валута BGN.  В такъв случай, сметката, която Ви открива transferwise е виртуална в лева ли? За да е "истинска" сметката, като първа валута някоя от четирите -EUR, GBR, AUD, USD ли трябва да се избере? Извинявам се за всичките тези въпроси, но няколко пъти изчетох условията и не ми стана напълно ясно.

Връзка към коментар
On 6/1/2018 at 4:32 PM, Ka_te_ri_na said:

т.е. сте задали като първоначална валута BGN.  В такъв случай, сметката, която Ви открива transferwise е виртуална в лева ли? За да е "истинска" сметката, като първа валута някоя от четирите -EUR, GBR, AUD, USD ли трябва да се избере? Извинявам се за всичките тези въпроси, но няколко пъти изчетох условията и не ми стана напълно ясно.

В EUR, GBR, AUD, USD имаш собствени сметки с банкови детайли, за други ако искаш по банка да зареждаш е по обща сметка с референтен номер, ако зареждаш от карта става на момента.

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

18 дни след верификацията още не бях получил картата и след изпратен мейл отговориха,  че това не е нормално,  блокират я и ще изпратят нова. 

Двете карти пристигнаха седмица след това в два последователни дни.  Royal mail си правят шегички  😄

Има промяна в трансферните такси

Търсех допълнение към Revolut и възможността за 200£/месечно  безплатно теглене от банкомат е ОК за мен. 

IMG_20180619_191612.jpg

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Transferwise са едни от най-добрите

-Добри лимити, издават ти банков акаунт английски, немски, австралийски, американски разбиват отвсякъде.

Таксата за пращане на 1000Евро е 50цента към Евро сметка в БГ банка.

Таксата за превалутиране също е доста ниска.

Единствено понякога питат трите имена на изпращача как са и ако не кажеш до 2 дена връщат парите, но до сега проблем с тях не съм имал.

Също така питат при странни основания шеговити - затова е по-добре да се действа сериозно с тях.

Debit Mastercard-а има интересен извит дизайн забравих за какво още плащане бе.

Редактирано от vinidj
Връзка към коментар
преди 44 минути , vinidj каза:

Таксата за пращане на 1000Евро е 50цента към Евро сметка в БГ банка.

Таксите към БГ почти винаги са нищожни от ЕС. Проблема е че българските банки ти свалят кожата с такса “входящ валутен трансфер”. Дано Револют унищожи банките по-скоро. Особено българските 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
На 24.06.2018 г. в 23:02, cybersimo каза:

Таксите към БГ почти винаги са нищожни от ЕС. Проблема е че българските банки ти свалят кожата с такса “входящ валутен трансфер”. Дано Револют унищожи банките по-скоро. Особено българските 

ЦКБ няма такава такса , ако е Евро към Евро сметка. После си я превалутираш на 1.952 в разплащателната в лева примерно..

Редактирано от vinidj
Връзка към коментар

Визуализация на таксите им за превалутиране:

TransferWise.png.72be973bc8fb3d84d2e51de06be52aed.png

От леснодостъпните основни валути GBP е по-изгодна от EUR.

Захранването/тегленето става от Револют с почти мигновени трансфери.

TransferWise.xlsx

Редактирано от macf1an
  • Харесвам 5
Връзка към коментар
Георги Матеев

Подновявам си въпроса. Какви са реалните предимства на тази карта пред Revolut-ската?

Засега не успявам да намеря конкретна причина да си поръчам Transferwise карта. Отдавна спрях да колекционирам пластики в шкафчето и само по себе си това не ме блазни 😁

Редактирано от Георги Матеев
Връзка към коментар
Георги Матеев

Revolut също има 200 паунда безплатно теглене на месец?

Освен това при Transferwise картата грам не ми допада момента с "Convert a currency using your card: 0.35%-2%".

Това го разбирам, че ако примерно във Виетнам изтегля от АТМ виетнамски донги от евровия си баланс, то Transferwise реално ще ме чарджне за превалутиране.

Ми не, благодаря 🙂

Връзка към коментар

Бъркаш се, Револют имат 200 евро лимит за европейски акаунти. 200 паунда е само за брекзитджиите.

Имат такса над средния междубанков рейт, която е фиксирана, винаги.

Маркъпът на Револют играе постоянно, а и е неколкократно завишен през уикендите, което не крият.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
Георги Матеев

Прав си, макар че разликата между 200 евро / паунда е пренебрежимо малка и това само по себе си надали е достатъчен стимул.

И понеже обичам да сравнявам поразцъках детайлно и стигнах до следните изводи:

1) От понеделник до петък Revolut предлага по-добри курсове, когато има 0% маркъп при обмяна на 30-ина основни валути. За някои по-екзотични добавят 1-1.5%, но цифрите са подобни или по-високи при Transferwise.

2) През уикенда Transferwise действително има известна преднина в курсовете, но само при определени валути. Дори тогава обаче Revolut печели в немалко случаи, тъй като през уикенда добавят 0.5%-1.5% маркъп, докато при Transferwise стига до 2% (или за някои екзотики директно прилагат Mastercard GBP курса, който пак варира около 1.5% маркъп). При всички случаи разликите са доста тънки.

Предимство на Transferwise е опцията за безплатни USD / AUD сметки с реални U.S. routing / wiring number + Australia account / BSB number, макар че нас това не ни грее чак толкова.

Недостатък на Transferwise е топ-ъп таксата, която принципно може и да бъде избегната, но със сигурност ще подхлъзне доста хора.

Като цяло мнението ми е, че Transferwise е ОК като втора карта и то основно за хора, които теглят повечко кеш на ATM в чужбина. Ако не се ползва за теглене обаче не блести с нещо конкретно, освен ако не ви е нужно да имате персонални USD/AUD сметки.

Иначе отровно зеления цвят на картата също е зарибяващ 😁

• Харесвам 9
  • Браво 2
Връзка към коментар
On 7/3/2018 at 2:03 PM, macf1an said:

Да си знаете - захранване от карти на ДСК се счита за паричен трансфер и се таксува прескъпо.

От ЦКБ КК  трансфера минава като ПОС транзакция , но към Револют като кешово теглене с голямата секира, явно все още не са се усетили ...

От Пощенска КК трансферите минават като ПОС транзакции.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.