Прескочи до съдържание

5 дни около Атина

Препоръчани мнения

Тази година мислех да наруша традициите да пътуваме за рождения ми ден, защото много ме дразни, че е в средата на юли и навсякъде има хора и е горещо да се разхожда човек. От друга страна пък не сме планирали никакво море тази година. Може и да изберем нещо интересно като се застуди, но преди това не ни се мисли по този въпрос. 

Та омръзнала или не, Гърция е много близо и явно не можем да я пропуснем и тази година. Не съм ходила в разумния си живот до Атина, тоест откакто съм с Жижо. Нищо не помня, освен че имаше много имигранти из централните части и от жегата малкото ми мозък извираше през ушите.

Та след този увод бих искала да помоля за насоки, а параметрите са - да не ни трябва кола, да има къде да се разходим, да има възможно най-малко хора. Тоест търси се някакво малко островче с красива вода. 

Също препоръки за район за настаняване в Атина - да е спокойно и приятно за разходка и пиене на кафе. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Ако не се лъжа, най-близо до Атина са Сароническите острови, на около час с ферибота от Пирея. Аз съм била на къмпинг на Агистри, има няколко диви плажа, има и централен плаж с много чиста вода и хубав пясък, има и хора (предимно гърци, по-малко туристи). Егина е по-големият и по-известен от групата, но май е и по-скъп, той е на първата снимка, другите две са от Агистри:

P1120711.thumb.JPG.6a1f1904b018b0e07724b94d614d534f.JPG

P1120763.thumb.JPG.bdaf6bd6c9a6f0cea636b68ceede3557.JPG

10588827_10203646044487797_1134800092_n.jpg.3fb4efb4c35435a1579db12ca5873248.jpg

Иначе хубав плаж до Атина е Loutsa Beach, там нямаше хора, но може би така сме улучили, пак беше юли-август:

P1100928.thumb.JPG.bdbc9b618468eb711ff41b8e97847d7e.JPG

Редактирано от DenitsaS
  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Аз ще ходя другата седмица в Атина и мисля да отскоча до Вулагмени един 'квартал' поне така се води на 20км от сентъра стига се с градски транспорт.Там водата е страхотна плажа не е голям, но хубав и там се намира едно 'езеро' с термална вода, която извира от пещера и е с постоянна температура 24-25 градуса изглежда страхотно. Входа е 12 евро, но мисля, че в момента правят няккаъв ремонт и е на 5 евро. Има зелена част, чадъри, шезлонги, бар, ресторант.

За повече информация ТУК

voulagmeni_lake_web-thumb-large.jpg

• Харесвам 11
  • Благодаря 3
Връзка към коментар

Като цяло града не е от най-забележителностните и да има много неща за гледане, но все пак ако Ви остане време може да посетите някой от туристическите места , като разбира се има и още.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 57 минути , Ivko каза:

Аз ще ходя другата седмица в Атина и мисля да отскоча до Вулагмени един 'квартал' поне така се води на 20км от сентъра стига се с градски транспорт.Там водата е страхотна плажа не е голям, но хубав и там се намира едно 'езеро' с термална вода, която извира от пещера и е с постоянна температура 24-25 градуса изглежда страхотно. Входа е 12 евро, но мисля, че в момента правят няккаъв ремонт и е на 5 евро. Има зелена част, чадъри, шезлонги, бар, ресторант.

За повече информация ТУК

Опиши, моля, с какъв точно транспорт и от къде се взема!

Връзка към коментар
преди 11 минути , Дани Магелани каза:

Опиши, моля, с какъв точно транспорт и от къде се взема!

Ами аз съм ходил с метро по червената линия до последната спирка Elliniko и там точно на изхода има автобусна спира и се хваща автобус 122, който върви по самата крайбрежна ивица и гледката е уникална.

Untitled.jpg

А на две спирки по-надолу се намира едно сладко кафе-плаж на самите скали с кристална вода, но бездънна :lol: , който е фен на скачанията там е мястото, но да се внимава,че има много морски таралежи...

limanakia2.jpg

Редактирано от Ivko
  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@Lindt, полезна тема! Следя мненията в нея от малко по-различна от твоята позиция на човек, на когото му предстои два пъти по 1 ден престой в Атина между полети и фериботи. :-)

преди 20 часа, Lindt каза:

Преди да си легна е хубаво да задам въпрос, който отдавна ме мъчи: има ли удобна търсачка за фериботи? Или поне в случая с Гърция къде да проверявам? 

От около месец се лутам и аз в търсене на фериботни връзки за островите, разписания, цени, даже щях да питам знаещите тук. Пробвах 4-5 сайта за търсене и в крайна сметка сам се спрях на Let's FERRY. Много ми е удобна търсачката, особено с възможността да "навързвам" плаванията, с бързото сменяне на датата, с общия поглед върху всички курсове за деня на различните фирми, с възможността дори да посочиш порта на картата и така да видиш до къде има лодки и пр. Работи бързо и предоставя нужната информация накуп - час на тръгване и пристигане, пристанище, цена, време на плаването и пр. Дано и на теб да ти е полезна!

преди 7 часа, Ivko каза:

За повече информация ТУК

@Ivko, eй тази снимка ме спечели от раз! Изглежда фантастичен плаж. Благодаря! Да видим как ще го вместим в плановете за юни. А къде прочете за такси за вход и няма ли някой плаж в тази посока, който е без вход, за няколко часа примерно?

Между другото, наблизо минава и автобус X96, който е най-удобният според мен транспорт между летището и пристанището Пиреас. Единият от вариантите ми е там, в района на Вула, да търся нощувка на път за фериботите. Единственото, което ме спира засега, е дали този автобус е редовен и дали мога да разчитам рано сутрин за придвижване до пристанището за отплаване в 7 часа, да не би да не спре на междинната спирка и такива - тогава ще стане интересно. Та да попитам за това, ако някой има опит, да сподели. Иначе автобусът е денонощен и е на цена 6 евро.

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 11 часа, harta каза:

Аз бих предложила Андрос. Има хубави плажове, близо е до Атина, има зеленина, поточета. До Андрос се стига от пристанище Рафина. 

На пръв поглед е добра идея - фериботът е по 20 евро, а и се води зелен остров за Цикладите. Не е много малък обаче и не знам в кой район е добре да нощуваме, след като сме без кола. 

Ти ходила ли си? Може ли да разкажеш малко и да сложиш някоя и друга снимчица :)

Връзка към коментар
преди 3 часа, rik4o каза:

@Ivko, eй тази снимка ме спечели от раз! Изглежда фантастичен плаж. Благодаря! Да видим как ще го вместим в плановете за юни. А къде прочете за такси за вход и няма ли някой плаж в тази посока, който е без вход, за няколко часа примерно?

Ами принципно в Атина има ‘градски плаж’, но не е кой знае какво иначе това,което съм пратил е езеро и то е с вход и се намира от другата страна на плажа пътя ги дели отгорната страна в далечината е езерото

02EFD1A8-CC25-4F52-B94B-686A57690536.jpeg

Иначе в самия квартал,където е това езеро си има и плаж :) 

15098061-C6C7-440E-9D7D-4A4ED9C0B1EF.jpeg

Редактирано от Ivko
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Автобусът 122, за който спомена Ivko, отива чак до Саронида. Минава само покрай морето и много плажове, които са пясъчни.

rik4o - автобусът който е от Летището до Пристанището, само сваля пътници и не качва. Следователно, ако спиш във Вула или Глифада, 

ще трябва да вземеш обикновен автобус А1, билет 1,40. Малко е сложно това с билетите, но все някъде ще има. Може да вземеш билет от летището. На спирките не се продават или не на всички спирки. Плажове има с вход и без вход. Трябва някак да ги отбележа на някоя карта, но още не съм се научила как. Ще се опитам тези дни да се науча и да покажа плажовете. 

Lindt - ходих тази пролет на Андрос за един уикенд с кола. Не очаквах да ми хареса. Островът е голям и не го обиколихме. Без кола не знам как е. Намерих разписание на автобусите https://ktelandrou.webnode.gr/dromologia/. Снимките са от телефон 

April 2018 064.JPG

April 2018 080.JPG

April 2018 081.JPG

April 2018 085.JPG

April 2018 102.JPG

April 2018 107.JPG

April 2018 117.JPG

April 2018 118.JPG

April 2018 119.JPG

April 2018 041.JPG

April 2018 042.JPG

April 2018 043.JPG

Редактирано от harta
пропусната буква
  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Автобус Х96 качва пътници. Трябва да му махнеш, за да те види шофьора. А билет за връщане може да се вземе на отиване от летището.

Попаднах на един сайт за фериботи, който показва цените с намаление - например при студентски или детски билети: https://www.ferryhopper.com

Редактирано от Stryper
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Stryper -  за да не се объркат повечето четящи ще обясня, че автобусите Х96, Χ96, Χ93, Χ97 взимат качващи се пътници само когато вървят към летището.  Пътниците които са се качили на автобуса от летището само слизат и на никоя спирка не могат да се качат други пътници. Примерно, в Глифада, не можеш да се качиш на автобус който пътува от летището към пристанището.

С махане на ръка спират всички автобуси в Атина. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Заглавието вече не е много актуално, но да докладвам какво свърших - имаме билети с егейците София - Атина сутринта на 14 юли и връщане с уиз на 22 вечерта. Идеално и даже евтино, под 50 евро на човече. Въпросът е какво да правим с почти пълни 9 дни. Нямам никакво време и не съм планирала досега в посока Циклади. Милос е почти изчерпан за настаняване, а и феритата болят, малките Циклади са първото място с 0 available, което виждам в букинг в живота си и явно трябва бързо да измисля и запазвам, че остава месец. 

Та си мисля за едно голямо и едно малко островче, които да са съседчета и да не са еднакви. Или 2-3 малки. Ако няма дневни круизи предполагам, че е плюс за изживяването. 

@Двуцветко, @Rainy и всеки друг припознал се като опитен може ли да ме посъветва?

Връзка към коментар

Кола под наем и Порос, Хидра и Спецес на прима виста с едно Порто Хели? Може и с ферита.

Или един класически Пелопонес? За това време пасва идеално.

Връзка към коментар
В момента, Двуцветко каза:

Кола под наем и Порос, Хидра и Спецес на прима виста с едно Порто Хели? Може и с ферита.

Или един класически Пелопонес? За това време пасва идеално.

Без кола 😉 С това се изчерпват особеностите ни. 

Връзка към коментар

https://www.airbnb.com/rooms/24781288?location=Naxos%2C Greece&adults=2&check_in=2018-07-14&check_out=2018-07-20&s=IvAcPYex

Без да съм била на Наксос, ето примерно студио за 50 евро на вечер. Търси по други сайтове и пиши директно на собствениците. Цените са 10-15 процента по-ниски през техни сайтове или FB-страници.

Връзка към коментар
преди 2 часа, Lindt каза:

Заглавието вече не е много актуално, но да докладвам какво свърших - имаме билети с егейците София - Атина сутринта на 14 юли и връщане с уиз на 22 вечерта. Идеално и даже евтино, под 50 евро на човече. Въпросът е какво да правим с почти пълни 9 дни. Нямам никакво време и не съм планирала досега в посока Циклади. Милос е почти изчерпан за настаняване, а и феритата болят, малките Циклади са първото място с 0 available, което виждам в букинг в живота си и явно трябва бързо да измисля и запазвам, че остава месец. 

Та си мисля за едно голямо и едно малко островче, които да са съседчета и да не са еднакви. Или 2-3 малки. Ако няма дневни круизи предполагам, че е плюс за изживяването. 

@Двуцветко, @Rainy и всеки друг припознал се като опитен може ли да ме посъветва?

@Lindt, не съм проверявала в детайли сега, но бавните фериботите не са скъпи. Аз не съм спец, но горещо препоръчвам една комбинация от Naxos и някой друг остров в околностите. За без кола ми е трудно да давам акъли, но тези острови - ако не бързаш, имат и градски транспорти 🙂 Иначе аз съм влюбена в Amorgos, ама там без кола - не знам... Не че не може и само пеша 😁

http://emprostiada.gr/

Виж моят избор за Naxos. Иска си лична комуникация извън Booking.

http://annio-naxos.com/accomodation.html

Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Благодаря ви :D Не сте ме разбрали - аз ще си намеря сама настаняването.

Просто не знам почти нищо за островите и не мога да се ориентирам как и защо да ги групирам. Иначе в букинг има доволно количество места на Парос и Наксос, по-малките острови са запълнени, но все нещо ще си намеря, ако знам защо отиваме там. 

Понеже изпускаме сутрешните ферита, явно е пътуваме в късен следобед или през нощта. Та мога да запазя неделя, понеделник и вторник за Аморгос, сряда и четвъртък за Куфониси, петък и събота за Наксос. Или нещо такова. Може би само 2 дни за Наксос за безсмислени и по-добре да намеря по-малко островче, от което да се приберем до Атина. 

Редактирано от Lindt
Връзка към коментар
преди 37 минути , Lindt каза:

Благодаря ви :D Не сте ме разбрали.... 

Аз мисля те разбрах 🙂 Просто исках да споделя личното си пристрастие и опит за местата, където съм била.  За мен - ако не искаш почивка, а обикаляне, то 3 дни на остров са приемливи дни. Дори и два дни са ми ок, но когато не са далечни разстоянията. 

На Наксос бях реално два дни и половина. Е, не стигна за почивка, но беше чудесно. И острова обиколих за един ден - с АТВ 🙂 

Всякаква комбинация е възможна. Според мен харесваш си острови, гледаш фериботи и си ги напасваш. Искам да кажа - чисто психологически твоето желание е важно, а времето по тези острови никога не е достатъчно...

Връзка към коментар
преди 3 минути , Rainy каза:

Аз мисля те разбрах 🙂 Просто исках да споделя личното си пристрастие и опит за местата, където съм била.  За мен - ако не искаш почивка, а обикаляне, то 3 дни на остров са приемливи дни. Дори и два дни са ми ок, но когато не са далечни разстоянията. 

На Наксос бях реално два дни и половина. Е, не стигна за почивка, но беше чудесно. И острова обиколих за един ден - с АТВ 🙂 

Всякаква комбинация е възможна. Според мен харесваш си острови, гледаш фериботи и си ги напасваш. Искам да кажа - чисто психологически твоето желание е важно, а времето по тези острови никога не е достатъчно...

Ще почиваме. Ако водата е хипнотизиращо синя, мога да седя на едно място. Трябва ми и тераса към стаята. 

Имам много работа тези дни, а трябва и свободно време,  за да чете човек. Така че ще комбинирам места по интуиция, пък после ще видя какво съм си избрала. 

На вас за Аморгос колата ви е за вътрешността на острова ли? Ако не е над 30 градуса, бихме пообикаляли, но не ми изглеждат тези острови на такива с много сенчести пътеки и подозирам, че ще получим слънчев удар, ако пробваме да си правим крачките 😉

АТВ и аз искам. Описвала ли си го това пътуване? 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.