Прескочи до съдържание

5 дни около Атина

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 12 минути , Lindt каза:

Ще почиваме. Ако водата е хипнотизиращо синя, мога да седя на едно място. Трябва ми и тераса към стаята. 

Имам много работа тези дни, а трябва и свободно време,  за да чете човек. Така че ще комбинирам места по интуиция, пък после ще видя какво съм си избрала. 

Наксос е чуден за почивки. Като избереш мястото, покажи ми да го видя 🙂 

преди 13 минути , Lindt каза:

На вас за Аморгос колата ви е за вътрешността на острова ли? Ако не е над 30 градуса, бихме пообикаляли, но не ми изглеждат тези острови на такива с много сенчести пътеки и подозирам, че ще получим слънчев удар, ако пробваме да си правим крачките 😉

Така е, жега е! И няма сянка. Аморгос е чукар, ама много красив чукар, ако обичаш драматичната красота! Леко се шегувах за пеша-то, но и там има АТВ-та. Аз бях с една малолитражка...

преди 15 минути , Lindt каза:

АТВ и аз искам. Описвала ли си го това пътуване? 

Нямам пътепис. Имам снимки във Fb. Май не съм описвала в детайли, ама нека погледна - ако има нещо интересно, ще покажа 🙂

Публикувано:

@Lindt, така като те слушам, мисля че това, което ти трябва на теб е една комбинация Наксос с Парос (или само единия от двата). Логистично от към транспорт са най-добре, по-скоро са хъбове за Цикладите. Настаняване в или около пристанищните градчета на двата острова. Програма макс - ден за Антипарос и дейтрип до Куфониси. 

Аморгос ще ти изглежда като безмислен чукар като за начало. Човек мисля, че би оценил Аморгос или подобни след като е минал първо през стандарните туристически Циклади.

Погледни и най-добре пазената тайна за транспорт в Цикладите за идеи 🙂

http://www.smallcycladeslines.gr/en/home/

Бавно, но очарователно и евтино пътуване, което може би те хвърля някъде в Гърция през 70-те ..

• Харесвам 4
Публикувано:

Аморгос ме устройва логистично. И има свободно място с тераса, така че получава 2-3 дни от живота ни. А щом @Rainy e набелязала острова, значи е хубав и това е. 

По въпроса с чукарите целите Циклади така изглеждат за моята зеленолюбива природа. Така че отивам заради водата и ако тя не е достатъчно красива там, няма да е и на другите острови.  

С Куфонисия обаче ударихме на камък. Виждам едно свободно място и въпреки рождения ми ден тогава, 270 евро ми се виждат брутални за 1 нощувка. Мога да преживея 100. Въобще ще ми е полезна информация за двата острова - колко много са препълнени, наистина ли е толкова красиво, има ли еднодневни екскурзии с лодка, как се посещава необитаемото островче? Ако е като Балос, тоест красиво, но несъразмерно с изсипалите се 200 човека на 1 плаж, предпочитам изобщо да не ходя .

Има обаче свободно местенце на Ираклия. Този остров има ли смисъл да го посещавам или да отидем на Наксос направо? А на Наксос в коя част да гледам за настаняване?

За фериботите - да купим ли сега билети или няма значение кога?

Публикувано:
Преди 1 час, Lindt каза:

Аморгос ме устройва логистично. И има свободно място с тераса, така че получава 2-3 дни от живота ни. А щом @Rainy e набелязала острова, значи е хубав и това е. 

По въпроса с чукарите целите Циклади така изглеждат за моята зеленолюбива природа. Така че отивам заради водата и ако тя не е достатъчно красива там, няма да е и на другите острови. 

@Lindt, той @Двуцветко и мен ме разубеждава за Аморгос. Добре, че не го послушах - ма той не знае какъв изрод съм и как мра за чукари 😃 Апропо, на пристанището на Аморгос ядох най-вкусния октопод  - и най-вкусното ядене май - в живота си. Всъщност, той ти даде много добър съвет - само на Наксос, с еднодневни отбивки. Просто за мен Аморгос е магия. Огромна магия... Ако не ти хареса, моля те, не ме псувай много... 😑

преди 1 час, Lindt каза:

За фериботите - да купим ли сега билети или няма значение кога?

Недей купува сега. Места има много. Проблемът е само ако има кола. Иначе ще ти е дерт да си ги верифицираш за истински билети.

За другите ти въпроси нямам отговори...

Публикувано:

Ние ще ходим септември за 10 дни. Решихме да направим първата нощувка в Атина и на следващия ден да хванем вечерното фери за Парос. После там 4 нощувки и останалите 5 на Наксос. Това, което четох за Наксос е че има 4км плажна ивица ( пясъчна ), няма много барове и има нудистки зони 🙂 и това беше достатъчно да ме грабне 🙂 Като търсих нощувките останах с впечатлението, че в Парос са една идея по- евтини от Наксос. Ние си взехме билети за ферито предварително, но наистина е по- добре на място, за да не се занимавате с валидирането им. Освен това ни начислиха някакво service fee, което не зная дали би било дължимо, ако се купят на място. И аз ще следя темата с интерес:)

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

Сега се връщаме от седмица на Милос - вълшебен! Радвам се, че го видяхме в началото на сезона. Беше много спокойно, на някои малки плажове като Tsigrado бяхме сами. Красиви драматични заливи на север и спокойни пясъчни плажове на юг, защитени от ветровете. Задължително Клефтико с яхта и залеза от крепостта на Плака. Ползвахме рент а кар от RAC за 22 евро на ден.

Отидохме с фери от Атина и се върнахме със Sky express до Атина на много по-ниска цена.

Иначе най-достъпен от цикладите е Наксос. Има огромни възможности за настаняване и безкрайни плажове.

А Куфониси си заслужава повече от дейтрип. Бяхме първо за 4 дни и останахме до следващото фери. Да, малко трудно успяхме да открием студио за 4-ма в сезона.

До там пътувахме с Капитан Скопелитис - местните си ползват линията целогодишно за връзка между малките циклади.  Колата ни беше сместена между всевъзможни пратки, колети.

Фолегандрос също заслужава внимание. Имаше добра връзка със Санторини.

Редактирано от infinity
  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 8 часа, Rainy каза:

@Lindt, той @Двуцветко и мен ме разубеждава за Аморгос. Добре, че не го послушах - ма той не знае какъв изрод съм и как мра за чукари 😃 Апропо, на пристанището на Аморгос ядох най-вкусния октопод  - и най-вкусното ядене май - в живота си. Всъщност, той ти даде много добър съвет - само на Наксос, с еднодневни отбивки. Просто за мен Аморгос е магия. Огромна магия... Ако не ти хареса, моля те, не ме псувай много... 😑

Недей купува сега. Места има много. Проблемът е само ако има кола. Иначе ще ти е дерт да си ги верифицираш за истински билети.

За другите ти въпроси нямам отговори...

Още не съм почнала да те държа отговорна за твоя вкус 😉

Значи си е нормално за Двуцветко, а не ни смята за неподходящи да посетим хубавото островче?Добре, няма да се сърдя тогава. 

Ти вече си ходила на Аморгос и ще ходиш пак или аз нещо съм се оплела в бъдещи и минали твои пътувания? Разкажи малко, не намерих албумче, само Санторини видях.

Куфонисия явно ще е дневен трип, стигаме в 10 и си тръгваме в 20. Но иначе аз обичам да си спя на всяко място и да си пътувам по човешки, а не в група. Тези организирани посещения с лодки ме вбесяват и специално от Гърция имам най-лоши впечатления за такива дни. 

С две думи се съмнявам да направим посещения до друг остров от Наксос, вместо да разгледаме нещо на него. Изключение би било Куфониси, защото вече ще сме го видели и може да ни изкуши за втора разходка. 

Публикувано:
преди 13 минути , Lindt каза:

Ти вече си ходила на Аморгос и ще ходиш пак или аз нещо съм се оплела в бъдещи и минали твои пътувания? Разкажи малко, не намерих албумче, само Санторини видях.

Заповядай - знам, че имаш акаунт там 🙂 Мисля, че не съм описвала пътуването - сметнах, че снимките са достатъчни...

Наксос

https://m.facebook.com/galya.radeva/photos?lst=1153895655%3A1153895655%3A1527657022&ref=bookmarks#~!/galya.radeva/albums/10208633276646710/?ref=bookmarks

Аморгос

https://m.facebook.com/galya.radeva/albums/10208633276646710/?soft=composer#~!/galya.radeva/albums/10208644546008437/?ref=bookmarks

П.П. Няма да ходя тази година на Аморгос, но някога ще се върна и го знам....

Публикувано:
На 28.05.2018 г. в 23:42, Rainy каза:

Виж моят избор за Naxos. Иска си лична комуникация извън Booking.

http://annio-naxos.com/accomodation.html

@Цвете, ето тук. Не беше съвсем на първа линия, но беше с препоръка от магеланка и на 50м от плажа (втора линия). 

Публикувано:

Добро утро, ето днешния ми отчет за свършеното по това пътуване:

В събота стигаме в Атина преди обяд и обикаляме нещо до 12 вечерта. 

Пристигаме в Аморгос в 5 сутринта, цена на фери 36 евро. 

Следващите 2 нощувки са на острова, до северното пристанище. Цена 108 евро.

И тук вече идват поводите ми за радост: 

Има сутрешно фери до Ираклия, където изключително си харесвам хотелчето за 70 евро с гледка и тераса. Нямат свободна стая за следващ ден, така че следобед тръгваме. 

Втори повод за радост - само след час плаване се озоваваме на Куфонисия в 16:00, където си намерих една свободна стая за 75евро. Предните дни нямаше, толкова много търсих из туристическите сайтове, тези на хотелите, даже в трипадвайзер и се бях отказала. Но поникна в 5:25 и аз си завърших работния ден с резервация 😉

Следващият ден - четвъртък, ни е за Куфонисия. Най-много ни устройва ферибот до Наксос 20-22h. 

Петък и събота смятаме да се излежаваме на плажа и да разглеждаме нещо вечер. 

Неделя сутрин има фери до Атина. Би трябвало да стигнем в 16, а полетът ни е в 22:30. Има ли риск ферито да не плава тогава или да закъснее с толкова часове? Да тръгнем ли предната вечер за Атина? 

Как сте ходили на дневен трип до Куфонисия - феритата не са много подходящи като часове. Има ли лодки и може ли да ги ползваме за прибиране в Наксос? 

Иска ми се да спим по на юг на Наксос, но стигаме късно вечерта и май трябва да се настаним около пристанището. А и в неделя в 9 пак да сме там, та не мога да се сетя сама за по-различно решение. 

Видяхме хотелче за 189 евро в Хора Наксос, обаче има тъпа тераса, без анулация е и не съм сигурна дали е добра локация за плаж и почивка. На юг май повече ми харесваха предложенията.

Всички споменават много скъпо за Санторини, Миконос и тн. Но никакви цифри. Какво да очаквам в таверните и на плажа на Цикладите. Или поне на моите 4 островчета? 

Някакви задължителни неща за опитване? Хранителните ми предпочитания съвпадат почти изцяло с гръцките разбирания за храна, така че ям всичко (без магерица).

Други мисли и впечатления за споделяне също са добре дошли.

Публикувано:

Не тръгвайте предната вечер за Атина. Корабите не закъсняват много. Един час - два, може да има закъснение. Опасни са стачките, но не ми се вярва да улучите стачка. 

На тръгване от Пирея отидете по-рано, половин - един час. Корабите са пълни и трудно се намира място. Естествено има и билети с места, които се продават на място, но са по-скъпи.

Защо да се настаните около пристанището на Наксос? От хотелчето или там каквото е, има голяма вероятност да ви вземат от пристанището и да ви закарат. Потърси нещо да ти хареса и да не е много далече от пристанището.   

Дани Магелани
Публикувано:
преди 1 час, Lindt каза:

Всички споменават много скъпо за Санторини, Миконос и тн. Но никакви цифри. Какво да очаквам в таверните и на плажа на Цикладите. Или поне на моите 4 островчета? 

Някакви задължителни неща за опитване? Хранителните ми предпочитания съвпадат почти изцяло с гръцките разбирания за храна, така че ям всичко (без магерица).

Други мисли и впечатления за споделяне също са добре дошли.

Санторини 2016

На плажовете, които избирах, заявявах, че ще обядваме в ресторантчето им и ползвахме чадър и два шезлонга безплатно. Основно с богата гарнитура (салата) и чаша местно вино беше между 12 е 15 евро на човек. За храна+шезлонг+чадър си е супер! Вечеря в таверна - 20-25 евро на човек - храна и напитки.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 30 минути , harta каза:

Не тръгвайте предната вечер за Атина. Корабите не закъсняват много. Един час - два, може да има закъснение. Опасни са стачките, но не ми се вярва да улучите стачка. 

На тръгване от Пирея отидете по-рано, половин - един час. Корабите са пълни и трудно се намира място. Естествено има и билети с места, които се продават на място, но са по-скъпи.

Защо да се настаните около пристанището на Наксос? От хотелчето или там каквото е, има голяма вероятност да ви вземат от пристанището и да ви закарат. Потърси нещо да ти хареса и да не е много далече от пристанището.   

Е, в 10 вечерта без закъснение кой ще дойде да ни вземе? Автобусите са през час, ако изпуснем, ще се настаним след 11. Пак не знам дали някой ще ни чака и можем ли да се чекираме по това време. И това ме безпокои. Ако има някаква лодчица, която директно да ни метне от Куфонисия до друг плаж в Наксос, супер. 

Много ли са пълни корабите? Хм, аз си спомням на един за Крит преди години как на отиване се скрихме да спим в кинозалата. И на връщане на сепаре в заведението, но защото влязохме първи с тичане 🙂

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Тъй като има доста теми, а и съм се записала в тази, ще попитам тук.

На 31.08 кацаме в Атина в 14:20 и излитаме обратно в 8ч. на 8.09. От преди няколко седмици бях решила да отидем с ферибот от Рафина до Андрос и там да изкараме лежерна почивка.  Сега вече не съм сигурна дали този остров е подходящ. Защо? Защото това пътуване го правя за  мъжа ми, който държи да има пясъчен плаж, чиста топла вода, с възможност за много плуване, да не обикаля и да си се размазва блажено. Склонна съм да му угодя, защото той угажда на мен с постоянните ми скитания. 🙂 

И питането: дайте ми идея за подобно място, близо до Атина, не задължително по островите. Много благодаря!

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 часа, Цвете каза:

Тъй като има доста теми, а и съм се записала в тази, ще попитам тук.

На 31.08 кацаме в Атина в 14:20 и излитаме обратно в 8ч. на 8.09. От преди няколко седмици бях решила да отидем с ферибот от Рафина до Андрос и там да изкараме лежерна почивка.  Сега вече не съм сигурна дали този остров е подходящ. Защо? Защото това пътуване го правя за  мъжа ми, който държи да има пясъчен плаж, чиста топла вода, с възможност за много плуване, да не обикаля и да си се размазва блажено. Склонна съм да му угодя, защото той угажда на мен с постоянните ми скитания. 🙂 

И питането: дайте ми идея за подобно място, близо до Атина, не задължително по островите. Много благодаря!

Цвете, сигурно ще ти препоръчат Пелопонес 🙂

Ние тъкмо си напуснахме второто островче от програмата. На Аморгос беше великолепно, но пясък не намерихме. На Ираклия има пясък, има супер вода, но не е за седмица. За Наксос бих казала след 2 дни какво мисля. Все пак до момента абсолютно обичаме Цикладите. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1

Виж остров Егина тогава. И друго да ти предложа, вземи си дублиращи билети с Уизз за връщането, за да не ти се налага нощувка в Атина/летище. Аз така направих, сега имам две дати за отиване септември, ако от някъде изпаднат по евро-две билети, що да не си взема и още едни за връщане😀

Редактирано от Звелина
  • Харесвам 1
преди 47 минути , Lindt каза:

Ние тъкмо си напуснахме второто островче от програмата. На Аморгос беше великолепно, но пясък не намерихме. На Ираклия има пясък, има супер вода, но не е за седмица. За Наксос бих казала след 2 дни какво мисля. Все пак до момента абсолютно обичаме Цикладите. 

Ще ми трябва конкретна насока за Пелопонес, обаче. Не познавам Гърция, освен в частта около Солун и Халкидики. А за там трябва и кола, а не искам да наемам.

преди 17 минути , Звелина каза:

Виж остров Егина тогава. И друго да ти предложа, вземи си дублиращи билети с Уизз за връщането, за да не ти се налага нощувка в Атина/летище. Аз така направих, сега имам две дати за отиване септември, ако от някъде изпаднат по евро-две билети, що да не си взема и още едни за връщане😀

Гледах го Егина, ама какво от това 😞 , като не знам къде на него да търся. 

Редактирано от Цвете
Публикувано:
Преди 1 час, Lindt каза:

надявам се да направиш разказче с картинки скоро, че ми е интересна тая програма 🙂

Публикувано:
Преди 1 час, bad kid каза:

надявам се да направиш разказче с картинки скоро, че ми е интересна тая програма 🙂

Аз май не съм писала никога за Гърция, така че ще разкажа за това пътуване. 

@Цвете , трудно е без кола, особено извън сезона. Нас ни спасяват хостовете, като ни возят тук там, иначе след 5 мин на слънце си припаднал. Все пак за нас е по-лесно да видим топ плажовете и да хванем фери към следващ остров, отколкото да се опитваме с транспорт да стигаме до по-непопулярни райони. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 часа, Lindt каза:

На Аморгос беше великолепно, но пясък не намерихме.

Аз като говорих на някой, че Аморгос не е добро начало ама кой да ме послуша ..

преди 2 часа, Цвете каза:

Гледах го Егина, ама какво от това 😞 , като не знам къде на него да търся. 

Агия Марина е твоето място на Егина.

• Харесвам 1
преди 10 минути , Lindt каза:

Аз май не съм писала никога за Гърция, така че ще разкажа за това пътуване. 

@Цвете , трудно е без кола, особено извън сезона. Нас ни спасяват хостовете, като ни возят тук там, иначе след 5 мин на слънце си припаднал. Все пак за нас е по-лесно да видим топ плажовете и да хванем фери към следващ остров, отколкото да се опитваме с транспорт да стигаме до по-непопулярни райони. 

Къде ще спите на Куфониси? Ние миналата година бяхме там  и много ни легна на сърце островчето. 

Редактирано от Asya Assenova
Публикувано:

Куфонисия е много хубаво място. Понеже се сетихме късно да търсим, в отчаянието си да намеря настаняване, издирвах дори сайтове на хотели. Спим при някакъв Анатоли, далеееч от пристанището, в квартала за бедни. Обаче островът е супер, Цвете, препоръчвам го за плажна почивка. Много пухкав пясък, много красива вода, с много вкус е направено всичко в Хора.

Двуцветко, ние нямахме проблем с Аморгос - водата беше много красива, храната вкусна, автобуси имаше. За три дни хич не ни досади или разочарова. Напротив, едно от любимите ни места е. 

• Харесвам 3
  • 10 месеца по-късно ...
Публикувано:

Колко приятно е вече да си имам тема за въпросите 😉 

Миналата година в крайна сметка се разходихме за 9 дни из Цикладите и ни беше супер. Но сега нямаме толкова време, колкото и да ми се иска. Иначе щях да се възползвам от брутално ниските цени до Каламата, които вероятно значат, че догодина няма да има полети.  

Така че кацаме в четвъртък сутрин в Атина и излитаме в понеделник сутрин пак от там. Сестра ми иска да дойде с полет Солун-Атина (ужасни цени) и ще вземем кола. Което ни отваря много възможности, дори не знам какви са те 🙂 

Недостатъкът е, чеслед като сме с нея, не можехме да вземем неделя вечер полет от Каламата, защото тя от там няма много опции да се върне в Англия. И връщането на кола на друго летище е с космическа цена. 

Та се чудя дали все пак да не отидем до Пелопонес за дълъг уикенд. Или да отидем на Андрос. Или да намерим остров, за който не ни трябва кола. Сестра ми, милата, харчи тон отпуск и много пари, за да се домъкне от Англия до тук лятото и накрая групата й я води на Халкидики или около Кавала. При това от понеделник до петък. Никаква оптимизация на времето. Сърцето ми се къса и искам да й покажа парченце от гръцката част на Гърция. Така че я открадвам в четвъртък и й удължавам морето с няколко дни. 

Та освен да разказвам, да задам и все пак няколко въпроса: 

1/ къде около летището на Атина може да прекараме няколко часа на плаж и кафе, докато се съберем всички? 

2/ има ли нещо интересно по пътя до Пелопонес, където да спрем и да се помотаем? 

3/ на Евия има ли хубави плажове? Островът май не е много посещаван, но заслужава ли си да го проучвам? 

4/ на връщане нашият полет е много рано. На сестра ми е следобед. Може ли препоръка за район за настаняване около плаж, от който лесно да стигнем сутринта до летището? 

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.