Прескочи до съдържание

Франция - 10 дни на северозапад

Огнян

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Здравейте магеланци,

Страста към пътешествията обединява всички тук и аз следя с интерес много от темите, черпя вдхновение от тях и кроя планове за бъдещи пътувания 🙂

След няколко дни със съпругата ми и детето (10 годишен разбойник) заминаваме за Франция (нямаме вече търпение 🙂).

Прицелили сме се в северозападната част (Бретан) - 2 нощувки в Нант, 3 в района на Тур/Амбоаз, 3 между Рен и Мон Сент Мишел и още една в Нант.

Летим до Нант през Милано Малпенса - Ryanair+Easy Jet

Настаняване: Airbnb+Homeaway

По-детайлно програмата изглежда така:

- 4 юни - София-Милано. 8 часа на Малпенса (може би една разходка с влак до Новара, тъй като сме били в Милано и на Комо). Полет до Нант.

- 5 юни - Нант

- 6 юни - вземаме кола и около 250 км - Château d'Angers (отвън), Château de Saumur (отвън), Forteresse Royale de Chinon (разглеждане), настаняване в Noizay;

- 7 юни - Château de Chenonceau, Château de Chambord, Блоа и вечерта в Амбоаз;

- 8 юни - Château d'Ussé, Château de Villandry + Tours;

- 9 юни - Laval, Museum Robert Tatin, Vitre, настаняване в района на Combourg;

- 10 юни - Dinan, Cap Frehel, Dinard, (има едни The Sculptured Rocks, за които се чудя дали да посетим) + разходка и вечеря в Saint Malo;

- 11 юни - Mont Saint Michel - обмислям лежерно да му отделим поне половин ден и се чудя с какво да го съчетаем - Fougeres?

- 12 юни - Rennes + връщане в Нант

- 13 юни - Нант+полет до Милано+ нощувка там

- 14 юни - полет до София.

Ще бъда изключително благодарен на всички, които са били по тези места и направят коментари и препоръки, с оглед оптимизиране на програмата, допълване с интересни места и забележителности, които не трябва да бъдат изпускани, хубави кръчми. 

Ако някой е ползвал платформата на Ryanair за рентване на кола във Франция може да сподели, ако има нещо специфично. Доставчика е Budget.

Благодаря ви предварително 🙂

Хубава вечер

О.

Редактирано от Огнян
Публикувано:

Програмата ви изглежда много добре!

За Сен-Мало бих отделила малко повече време, може би вместо скалите. Фужер е симпатично село, може да го оставите като бекъп вариант, понеже Мон Сен-Мишел е непредвидим - може да приключите за половин ден, а може и повече. Вярно, че сте го предвидили за понеделник, но дори и през седмицата има много туристи, особено азиатски. Също така, предполагам, сте видели, че ще трябва да оставите колата на брега и да вземете шатъл до острова, което също ще ви отнеме време. Като добавим, че чоже да имаи народ мо второстепеннита пътища, може да ви отнеме повече време от предвиденото. Но може да имате и късмет и да минете бързо и бедпроблемно. Та, затова предвидете в този ден като второ място нещо, без което може да минете и което не държите да посетите на всяка цена, за всеки случай.

В Нант може да посетите Les Machines de l'Ile, особено на детето може да му хареса - https://www.lesmachines-nantes.fr/

В Сен-Мало навремето много харесах тази "палачинкарница" - http://www.la-brigantine.fr/index.php

Сервират типичните бретонски палачинки със солен пълнеж от тъмно брашно ("галет"). Има и сладки, разбира се.

• Харесвам 2
преди 40 минути , Роца каза:

Програмата ви изглежда много добре!

За Сен-Мало бих отделила малко повече време, може би вместо скалите. Фужер е симпатично село, може да го оставите като бекъп вариант, понеже Мон Сен-Мишел е непредвидим - може да приключите за половин ден, а може и повече. Вярно, че сте го предвидили за понеделник, но дори и през седмицата има много туристи, особено азиатски. Също така, предполагам, сте видели, че ще трябва да оставите колата на брега и да вземете шатъл до острова, което също ще ви отнеме време. Като добавим, че чоже да имаи народ мо второстепеннита пътища, може да ви отнеме повече време от предвиденото. Но може да имате и късмет и да минете бързо и бедпроблемно. Та, затова предвидете в този ден като второ място нещо, без което може да минете и което не държите да посетите на всяка цена, за всеки случай.

В Нант може да посетите Les Machines de l'Ile, особено на детето може да му хареса - https://www.lesmachines-nantes.fr/

В Сен-Мало навремето много харесах тази "палачинкарница" - http://www.la-brigantine.fr/index.php

Сервират типичните бретонски палачинки със солен пълнеж от тъмно брашно ("галет"). Има и сладки, разбира се.

Много благодаря за бързия отговор,  Роца!

Първо: Честит рожден ден! Бъдете здрава, обичана, от много светлина огряна! И много и екзотични дестинации! 🙂

Да, Мон Сен Мишел беше умишлено оставен за понеделник с идеята за мааалко по-малко туристи на кв.м. площ 🙂 Ще се включим в битката с азиатските туристи - пък колкото време отнеме - толкова. Ако остане време за още нещо - О'К, ако не - здраве да е.

И аз си мислех, че ще бъде малко само вечеря в Сен Мало, та сякаш скалите и носа ще ги пропуснем за сметка на повече време в Dinard и Saint Malo. Предвидил съм разходка със слона в Нант и един час в Les Machines de I'lle, a "палачинкарницата" в Сен Мало - веднага "закарфичвам" в гугъл мапс. 🙂

Още веднъж - благодарности за съветите!

Хубава вечер

Редактирано от Огнян
  • Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря за милите пожелания! :)

В Сен-Мало определено препоръчвам разходка по крепостните стени, почти целият стар град може да се обиколи така. Има чудни гледки от една страна към града, а от друга - към плажа и морето, изпъстрени тук-таме с някое оръдие пред амбразурите.

• Харесвам 1

Започнете денят си с Шамбор. И отидете максимално рано с отварянето му. Той е най-голям и съответно отнема доста време. Освен това по наше време беше най- натоварен откъм туристи въпреки оф сезона. По големината на паркингите съдя, че това е стандартно положение. 

Ние видяхме Шамбор, Шенонсо, Виландри (препоръчвам заради градините), Azay-le-Rideau, Château d'Ussé, Château de Cheverny. Поразходихме се малко из Блоа и Амбоаз. В Амбоаз не успяхме да взлезем в Clos Lucé и шатото. 

Ние бяхме за съвсем малко дни с идеята, че пътуването е само опознавателно и пак ще се върнем там. Изключителен район. Спахме в много любопино B&B. Къщата (малко шато) за пръв път е споменато в 15 век. Когато влезеш в хола на къщата все едно си в онази къща от филма Шато Валон. Има 4 помещения, които се отдават под наем. Те не са в основната сграда, в която си живеят собственицте. Стаите са напрактика обзаведение пещери - троглодити. Тези пещери са много характерни за района. http://www.manoirdelaguepiere.com/fr-FR/homepage

Редактирано от TeddyBear
  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, TeddyBear каза:

Започнете денят си с Шамбор. И отидете максимално рано с отварянето му. Той е най-голям и съответно отнема доста време. Освен това по наше време беше най- натоварен откъм туристи въпреки оф сезона. По големината на паркингите съдя, че това е стандартно положение. 

Ние видяхме Шамбор, Шенонсо, Виландри (препоръчвам заради градините), Azay-le-Rideau, Château d'Ussé, Château de Cheverny. Поразходихме се малко из Блоа и Амбоаз. В Амбоаз не успяхме да взлезем в Clos Lucé и шатото. 

Ние бяхме за съвсем малко дни с идеята, че пътуването е само опознавателно и пак ще се върнем там. Изключителен район. Спахме в много любопино B&B. Къщата (малко шато) за пръв път е споменато в 15 век. Когато влезеш в хола на къщата все едно си в онази къща от филма Шато Валон. Има 4 помещения, които се отдават под наем. Те не са в основната сграда, в която си живеят собственицте. Стаите са напрактика обзаведение пещери - троглодити. Тези пещери са много характерни за района. http://www.manoirdelaguepiere.com/fr-FR/homepage

Благодаря за съветите TeddyBear. Може и така да направим - първо Шамбор, после Блоа, Шенонсо и накрая Амбоаз. Да, знаем, че няма да можем да видим всички замъци и ще си оставим и за друг път. 🙂

Възхитително изглежда имението. Уви - букнали сме вече... Има доста приятни предложения в Аirbnb - къщи на по няколко века...

Публикувано:

Моята препоръка (базирана на опита ми от преди седмица) също е да отделите повече време за Сен-Мало. Старият град е изключително красив и има много гледки, които са интересни и за деца. Вечерта градът разкрива истинската си средновековна прелест. Посетихме и други градове нощем, но този е несравнимо притихнал и сякаш се пренесохме векове назад във времето.

В Мон Сен-Мишел, както очаквате е препълнено с туристи. Гъстотатата на кв.м. е несравнима дори с Чинкуе Тере. Въпреки това транспортът до острова е много добре функциониращ и не ни отне повече от нормалното за придвижване време. Прекарахме нощта там, по препоръка на приятел, за да усетим мястото.  Благодарение на малко повече романтиката, запълнихме безвремието на острова - ресторантите затварят към 21 ч. и няма други забавления.

• Харесвам 3
На 1.06.2018 г. в 15:10, Neargale каза:

Моята препоръка (базирана на опита ми от преди седмица) също е да отделите повече време за Сен-Мало. Старият град е изключително красив и има много гледки, които са интересни и за деца. Вечерта градът разкрива истинската си средновековна прелест. Посетихме и други градове нощем, но този е несравнимо притихнал и сякаш се пренесохме векове назад във времето.

В Мон Сен-Мишел, както очаквате е препълнено с туристи. Гъстотатата на кв.м. е несравнима дори с Чинкуе Тере. Въпреки това транспортът до острова е много добре функциониращ и не ни отне повече от нормалното за придвижване време. Прекарахме нощта там, по препоръка на приятел, за да усетим мястото.  Благодарение на малко повече романтиката, запълнихме безвремието на острова - ресторантите затварят към 21 ч. и няма други забавления.

Благодаря за препоръките Neargale. Смятаме да останем до вечерта в Сен Мало и да се потопим и във вечерната прелест на пиратския град. За съжаления няма да имаме опцията да спим в Мон Сен Мишел.. може би следващия път. 🙂

Редактирано от Огнян
  • Харесвам 1
Публикувано:

Гледам, че сте включили музея на Татен, за мен е едно от най-интерестите и необичайни места, които съм посещавала. За Монт Сен Мишел бих ви препоръчала нощно посещение, защото през деня е пълно с туристи. Ние го посетихме през деня и после към 22.30, беше много приятно и имаше малко хора. Ако имате време, може да се разходите и из Caen.     

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте @Огнян и добре дошъл!

Ние направихме частица от вашия маршрут преди три години. Тук съм написала къде ходихме и какво видяхме, ако може да ви бъде с нещо полезно.

Приятно изкарване!

• Харесвам 2

От Малпенса до Нант с коя АК ще летите?Аз замислям едни две седмици по такъв маршрут, но не намерих директни полети до Нант, а с дълги стопове.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 3.06.2018 г. в 11:57, Lyubina каза:

Здравейте @Огнян и добре дошъл!

Ние направихме частица от вашия маршрут преди три години. Тук съм написала къде ходихме и какво видяхме, ако може да ви бъде с нещо полезно.

Приятно изкарване!

Първо вашият пътепис прочетох тук за Франция, Lyubina. 🙂

На 3.06.2018 г. в 15:47, AlexandraKo каза:

От Малпенса до Нант с коя АК ще летите?Аз замислям едни две седмици по такъв маршрут, но не намерих директни полети до Нант, а с дълги стопове.

Easy Jet

• Харесвам 1
Публикувано:
На 3.06.2018 г. в 11:55, Ushakal каза:

Гледам, че сте включили музея на Татен, за мен е едно от най-интерестите и необичайни места, които съм посещавала. За Монт Сен Мишел бих ви препоръчала нощно посещение, защото през деня е пълно с туристи. Ние го посетихме през деня и после към 22.30, беше много приятно и имаше малко хора. Ако имате време, може да се разходите и из Caen.     

За съжаление от цялата програма отпадна точно Татен - същия ден имаше масивна буря в района, та остана за следваща визита в района. Caen ще включим някой ден когато посетим Нормандия :)

• 8 месеца по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,

Планиран пътуване до Нант тази година ( 13-20 Май ) и първоначалната ми идея беше осноно Нант с посещения до Порник и Saint-Nazaire , но определено 7 дни ми се виждат много  и вашата програма ми звучи доста интересна. Идеята да се обикаля с кола мисля , че доста по-добра. 

Бих ли могъл да попитам как мина пътуването и дали можете да предложите някакви  идеи/ програма за пълни 7 дена ( двама възрастни + дете на 14г.)

Благодаря ви.

Публикувано:
На 7.03.2019 г. в 21:23, stan40 каза:

Здравейте,

Планиран пътуване до Нант тази година ( 13-20 Май ) и първоначалната ми идея беше осноно Нант с посещения до Порник и Saint-Nazaire , но определено 7 дни ми се виждат много  и вашата програма ми звучи доста интересна. Идеята да се обикаля с кола мисля , че доста по-добра. 

Бих ли могъл да попитам как мина пътуването и дали можете да предложите някакви  идеи/ програма за пълни 7 дена ( двама възрастни + дете на 14г.)

Благодаря ви.

Привет Стан,

Не бях влизал във форума тези дни, та затова е забавянето в отговора.

Изпълнихме програмата така, почти на 100% както я бяхме планували - като изключим един-два замъка и музея Татен, тъй като трябваше да го разгледаме при прехода на север, но точно тогава имаше буря и го оставихме за следваща визита в района.

Кола букнах през платформата на Ryanair (https://car-hire.ryanair.com/en/?clientId=664430#/searchcars), взехме я от летището в Нант, а доставчик беше Budget. Всичко покрай наема на кола мина перфектно, без никакви забележки. 

Нощувките бяха изцяло букнати през Airbnb.com: в Нант - по една в началото и в края на пътуването, три в едно малко селце Noizay в района на Amboise и три в друго малко селце северно от Рен - Saint-Léger-des-Prés. Изборът на местата на спане беше съобразен така, че да е приблизително по средата на обектите, които искаме да посетим.

Местата са очарователни и съм сигурен, че ще си изкарате страхотно.

Насреща съм за други въпроси. Ще се радвам, ако мога да помогна с нещо друго конкретно.

Поздрави

Публикувано:

Здравейте!
 Наистина полезна информация. Благодаря !
 Вие с каква кола пътувахте ? Разгледах няколко и се спрях на Citroen C3 , но  дали не е много малка ?
 За  Saint Malo и Mont Saint Michel  ще бъдат в събота и неделя ( последните ни дни ) , а в темата бяха споменати тълпи туристи. Наистина ли е толкова зле ? 
 Ако искаме да сме през седмицата в Mont Saint Michel ,а не уикенда трябва да направим обратна обиколка с начало  Rennes  , Mont Saint Michel към Амбоаз, но ми се искаше първо да разгледаме замъците.
 Реално и ние имаме един ден по-малко ( 7 дни ), но полета ни на връщане е в 20:40 ч. и се чудех за последната нощувка например в Saint-Léger-des-Prés и връщане до Нант същият ден направо на летището . Вижда ми се постижимо ( 2 часа път) , макар и да пропускаме Нант. Дали е добра идея или бихме могли да съкратим един ден отнякъде , ако можем да пропуснем нещо ?

Всеки съвет е добре дошъл. 

Благодаря ви отново.

Mont Saint Michel има собствено гравитационното привличане. Въздухът е наситен до предела си с невероятна комбинация от светлина, меки цветове и морски бриз. Обичайно е такива места да са пълни с огромни тълпи от надъхани за покоряването им туристи. Нямам снимки на улиците, от които можете да добиете представа колко е наситено с туристи, защото имах привилегията да остана с преспиване. Независимо от хората, взе пак те са също като вас и мен, мястото е силно магнетично. Няма да съжалявате и за секунда, че сте го преживели.

IMG_3152.thumb.jpeg.6032abc101e580996911f579ecf706e1.jpegIMG_3095.thumb.jpeg.9996c974ac5bcf9ab084b2dc3517fd8c.jpegIMG_3144.thumb.jpeg.ed026f3230f76abb9e4d047eba69ff84.jpeg

Освен че Saint Malo има много славна и вълнуваща история, контрастът между средновековна атмосфера и съвременната колебливост на модерни съоръжения е силно смекчен. Въпреки че е туристически град, много силно може да се усети неповторимата атмосфера на превратност. Останах поразена от този град, въпреки че нямаше достатъчно светлина, за да стимулира спектралната чувствителност на фоторецепторите ми. 🙂Не го пропускайте.

IMG_3045.thumb.jpeg.382e9ce76a5c1d318c2e39d8e8ee81e4.jpegIMG_3034.thumb.jpeg.2b396b7b29fe9abae759b616e67763da.jpeg

IMG_3047.jpeg

IMG_3055.jpeg

IMG_3071.jpeg

Редактирано от Neargale
  • Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 часа, stan40 каза:

Здравейте!
 Наистина полезна информация. Благодаря !
 Вие с каква кола пътувахте ? Разгледах няколко и се спрях на Citroen C3 , но  дали не е много малка ?
 За  Saint Malo и Mont Saint Michel  ще бъдат в събота и неделя ( последните ни дни ) , а в темата бяха споменати тълпи туристи. Наистина ли е толкова зле ? 
 Ако искаме да сме през седмицата в Mont Saint Michel ,а не уикенда трябва да направим обратна обиколка с начало  Rennes  , Mont Saint Michel към Амбоаз, но ми се искаше първо да разгледаме замъците.
 Реално и ние имаме един ден по-малко ( 7 дни ), но полета ни на връщане е в 20:40 ч. и се чудех за последната нощувка например в Saint-Léger-des-Prés и връщане до Нант същият ден направо на летището . Вижда ми се постижимо ( 2 часа път) , макар и да пропускаме Нант. Дали е добра идея или бихме могли да съкратим един ден отнякъде , ако можем да пропуснем нещо ?

Всеки съвет е добре дошъл. 

Благодаря ви отново.

Привет отново,

Колата сами си избирате - по ваша мярка, по бюджет.. 🙂 Ние бяхме с Форд Фокус-комби, все пак съм по-едър и Ситроен С3 нямаше да ми е удобен. 🙂 Огледайте внимателно и багажа, който носите дали ще се побере в багажника на С3. 

В крайна сметка прогнозата за времето беше по-благоприятна за неделния ден и тогава отидохме в Mont Saint Michel. Бяхме рано там, може би към 8.30-9.00. По-към обяд определено става по-голямо струпване, но не беше чак толкова нагнетено, както си го представях. Не мисля, че ще бъдат чак такъв проблем многото хора, та да сменяте програмата.

Тези селца, в които спахме не съм ги избирал специално - просто там са ни харесали къщите от Airbnb, в които спахме. Има чудни имоти за наемане в тези райони и когато си с кола - няма значение къде ще спиш :).

Аз не бих изпуснал нищо от това, което видяхме, дори ако имахме още ден-два щеше да е още по-добре, така че си преценете дали за вас са възможни съкращавания.. На всеки от районите, в които бяхме може да бъде отделена по цяла седмица.. Уви, времето никога не стига 🙂

Поздрави

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте !

@Neargale 

Благодаря за снимките и информацията.  Опредделено ще се опитаме да спазим програмата на Огнян . Наистина изглежда много добре организирана за такъв кратък престой

@Огнян 

Ще почвам да избирам места за спане от Airbnb. Един последен въпрос.  Бяхте споменали , че колата сте я взели от летището ( предполагам и, че пак там е върната) , но ме интересува в Нант с нея ли обикляхте по обектите или ползвахте градски транспорт ? 

Незнам колко е голям градът , но в случай на обиколка с кола, предполагам постоянно трябва да се търси паркинг , докато при градкси транспорт се избягва това неудобство.

• 3 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 23.03.2019 г. в 14:42, stan40 каза:

Здравейте !

@Neargale 

Благодаря за снимките и информацията.  Опредделено ще се опитаме да спазим програмата на Огнян . Наистина изглежда много добре организирана за такъв кратък престой

@Огнян 

Ще почвам да избирам места за спане от Airbnb. Един последен въпрос.  Бяхте споменали , че колата сте я взели от летището ( предполагам и, че пак там е върната) , но ме интересува в Нант с нея ли обикляхте по обектите или ползвахте градски транспорт ? 

Незнам колко е голям градът , но в случай на обиколка с кола, предполагам постоянно трябва да се търси паркинг , докато при градкси транспорт се избягва това неудобство.

Привет Стан,

Да, колата взех от летището и там върнах обратно.

Преди да я взема, обаче имахме ден и половина в Нант, през което време използвахме изцяло градския транспорт. От летището има директен шатъл до центъра, но е по-скъп от редовния градския транспорт, с който има прикачване - автобус за 2-3 спирки + трамвай. Спомням си, че ползвахме карта за 4 човека, за 24 часа, валидна за целия градски транспорт в рамките на града при цена само 8-9 евро, което беше много добра опция. Трамваите са основен транспорт и ги има в основните посоки. 

Не съм проверявал, но съм сигурен, че ще има удобни паркинги в центъра. Ако сте определили само няколко часа за Нант може би ще бъде по-добре да влезете в града с колата - по-бързо ще стане придвижването. Паркирате на някой централен паркинг и оттам - пеша 🙂 Така ние разгледахме за един ден Рен. 🙂

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.