Пантелей пътник Публикувано: 10 септември, 2014 Публикувано: 10 септември, 2014 Като говорим за забележителности,извън класическите парижки обаче,категорично препоръчвам: 1. Бретан и фаровете-всеки един си заслужава- Кап ферел и т.н. 2. Динан и околности, в т.ч. Ван,Морле..всичко де що е бретонско и келтско /галско/ 3. ПРОВАНС- Лавандула,вкусна храна,мили хора,спокойствие и слънцеее.. 4. Карнак- който си пада по камънаци 5. Ждрелото на река Вердон- на това му викам аз тюркоазен цвят. Ами то във Франция е пълно с места за ахкане и снимане / като Италия де/..където и да сме там,няма да сбъркаме според мен. 3
Роца Публикувано: 13 януари, 2015 Публикувано: 13 януари, 2015 Зачетох се в темата и давам още един глас за Перигор! Това лято изкарахме две седмици в региона, страхотен е! Живописен, пълен с история и хубаво хапване (и пийване). Но си трябва кола, защото до повечето места друг транспорт не видях (май има местни автобуси). Прованс също си заслужава всеки километър дотам . Особено ми легнаха на сърцето високите полета на север, с лавандулата. 5
gogi69006 Публикувано: 15 януари, 2015 Публикувано: 15 януари, 2015 Какво да ви кажа - няма лошо място в тази държава! Живея тук от 11 години, доста пътувам служебно, и не мога да кажа къде е НАЙ-.... просто всяко място е очарователно по своему!! 3
БраниB Публикувано: 23 януари, 2015 Публикувано: 23 януари, 2015 (редактирано) Да не забравяме, че французите са измислили парфюмите - както казват поназнайващите, защото не са били особено чистоплътни. На теория първите парфюми са създадени във Флоренция или на остров Капри, а после са пренесени към Франция . Не, че има някакво значение. Всеки сам си пише историята и сам си вярва . Редактирано 23 януари, 2015 от БраниB
Фил Публикувано: 4 юни, 2015 Публикувано: 4 юни, 2015 Най-хубавите площади на ФранцияОт тези 18 съм бил само на 5 но пък си казвам, че тепърва ми предстои да видя и останалите някой ден 3
krasen_denev Публикувано: 4 юни, 2015 Публикувано: 4 юни, 2015 От тези 18 съм бил само на 5 но пък си казвам, че тепърва ми предстои да видя и останалите някой ден Аз съм бил на 0 ! Но и аз си казвам,че тепърва ми предстои да видя поне един някой ден. 1
georgiev Публикувано: 4 юни, 2015 Публикувано: 4 юни, 2015 Според написаното от онзи Гобино за неравенството на расите изглежда, че ако говориш лоши неща за друг народ, то е, защото смяташ твоя собствен за по-висш. Нямам предразсъдъци. Откакто станах французин (и съм си наполовина французин по майка), разбрах какви мързеливци, какви мошеници, какви злобари, какви завистливци и горделивци извън всякаква мяра са те, до такава степен, та да си мислят, че който не е французин, е дивак, неспособен на усъвършенстване. Разбрах обаче, че за да накараш един французин да се съгласи с някой недостатък на своите съплеменници, е достатъчно само да кажеш нещо лошо за някой друг народ, например „ние поляците имаме този или онзи недостатък“, и понеже не искат да останат по-назад в нищо, дори в лошото, французите веднага отвръщат „о, не, тук във Франция е още по-зле“ и после се почва едно плюене на французите и така докато не се усетят, че си им погодил номер. Не обичат себеподобните си дори когато извличат полза от тях. Няма нищо по-невъзпитано от френския кръчмар, който сякаш мрази клиентите си (и май е вярно) и искрено желае да ги няма (но не е така, защото французинът е много алчен). Ils grognent toujours[1]. Опитайте се да ги помолите за нещо: sais pas, moi[2], и издуват устни, като че пърдят. Зли са. Убиват от скука. Това е единственият народ, който дълги години е успявал да убеди гражданите си да си режат взаимно главите, добре че Наполеон отклонил бесовете им към други раси и ги пратил в стройни редици да рушат Европа. Гордеят се, че държавата им, казват те, е могъща, но не спират да се опитват да я разбият: никой друг като французите не го бива повече да прави барикади по всеки повод и при всеки повей на вятъра, често без да знаят защо, просто увлечени на улицата от поредния разбойник. Французинът не знае какво иска — освен че не иска това, което има. А за да го изрази, непрекъснато пее песни. Въобразяват си, че целият свят говори френски. Случи се преди десетина година с онзи Люка[3], гениален човек, трийсет хиляди ръкописни документа, всичките фалшиви, върху открадната хартия, изрязана от форзаците на стари книги в Националната библиотека, имитирайки различни калиграфии, макар и не толкова добре, колкото бих ги подправил аз… Продал не знам колко на оня идиот Шал[4] (казват, велик математик и член на академията на науките, ама голям глупак). Та не само тоя, ами и други негови колеги академици от академията на науките да повярват, че Калигула, Клеопатра и Юлий Цезар били писали писмата си на френски, а Паскал, Нютон и Галилей си пишели един на друг на френски, макар и децата да знаят, че по онова време учените са си пишели на латински. Френските учени глави нямали ни най-бегла представа, че другите народи пишат на езици, различни от френския. Освен това във фалшивите писма се твърдяло, че Паскал бил открил земното притегляне двайсет години преди Нютон, което било предостатъчно да заслепи натъпканите до гуша с национална надутост професори от Сорбоната. Може пък тяхното невежество да е заради скъперничеството им — националния порок, който те взимат за добродетел и го наричат пестеливост. Само в тази страна може да се напише цяла комедия, посветена на един скъперник. Да не говорим за татко Гранде. Скъперничеството личи по техните прашасали апартаменти, по никога несменяните тапети, по ваните им от памтивека, по витите им стълби от хлопащи дъски, тъй че да се възползват скъпернически от всяка педя пространство. Кръстосайте французин с евреин (най-добре от немски произход) и ще получите каквото имаме сега, Третата република… Умберто Еко - Пражкото гробище 3
Zaro Публикувано: 4 юни, 2015 Публикувано: 4 юни, 2015 На теория първите парфюми са създадени във Флоренция или на остров Капри, а после са пренесени към Франция . Не, че има някакво значение. Всеки сам си пише историята и сам си вярва . А бе не са нито французите, нито флорентинците. Парфюмите съществуват от древността, но като че ли най-съществен принос имат арабските алхимици. Умберто Еко - Пражкото гробище Има нещо македонско във французите 1
Lyubina Публикувано: 9 юли, 2015 Публикувано: 9 юли, 2015 Да допълня нещичко, от едно от последните ми пътувания (от месец май), сравнително близо до Mont St-Michel се намират две интересни местенца, ако си падате по морски пейзажи и крепости: https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%89tretat За съжаление снимката ми не е с прекрасно качество. И Sen Malo, корсарската крепост Мостът Нормандия, над устието на Сена: (преминаването му се плаща около 5 евро мисля беше, но е за предпочитане, вместо да направите заобикаляне от около 100 km) 2
Фил Публикувано: 26 юли, 2015 Публикувано: 26 юли, 2015 Да обърна внимание на всички почитатели на Франция и Париж, че днес е последният етап на Tour de France, което значи че ще има прекрасни гледки от ниско и високо на красотите на френската столица. По традиция, в чисто спортен аспект - победителят в общото класиране вече е решен (в предишните алпийски етапи) и голямата част от последния етап преминава по-скоро като разходка на туристи-велосипедисти, нежели като напрегнато спортно състезание. Чак последните няколко обиколки по парижките улици се връща спортния дух в надпреварата за това кой ще финишира пръв на Щанз-Елизе. Аз лично вече съм се подготвил и ще седна пред екрана с купа pomme frites и запас от студена биричка (жегата предопредели да не е нещо по-френско като някое червено Бордо, например).17:15 , Eurosport HD Allez! 5
AlexandraKo Публикувано: 27 юли, 2015 Публикувано: 27 юли, 2015 Не съм ровила из темите и ще питам в тази тема: Някой ходил ли е тук: Как се стига до там - кое е най-близкото летище. Полетите ще са София-Париж и Париж - Ланьон, Брест или някое друго летище?
Lyubina Публикувано: 27 юли, 2015 Публикувано: 27 юли, 2015 Не съм ровила из темите и ще питам в тази тема: Някой ходил ли е тук: Как се стига до там - кое е най-близкото летище. Полетите ще са София-Париж и Париж - Ланьон, Брест или някое друго летище? Ние ходихме тази пролет, но с кола, от Брюксел. Мога с детайли да ти опиша пътуването, че беше дълго чакано и дори съм си водила записки и фото-репортерствах. За летище обаче .... нямам идея. 1
AlexandraKo Публикувано: 27 юли, 2015 Публикувано: 27 юли, 2015 (редактирано) Ние ходихме тази пролет, но с кола, от Брюксел. Мога с детайли да ти опиша пътуването, че беше дълго чакано и дори съм си водила записки и фото-репортерствах. За летище обаче .... нямам идея. А защо не напишеш едно дневниче във форума, сигурно и за други ще бъде интересно. Да, с кола от Брюксел също е вариант, може ли да разкажеш? даже, като цена сигурно ще бъде по-приемливо, ако се лети до Брюксел, вместо до Париж и оттам -нататък. Редактирано 27 юли, 2015 от AlexandraKo
Lyubina Публикувано: 27 юли, 2015 Публикувано: 27 юли, 2015 Няма проблем, но ще ми трябва време да обобщя информацията. Ако имате нерви да ме изчакате ден, с удоволствие. Само се чудя тук ли да го пусна или в "Бенелюкс" 1
AlexandraKo Публикувано: 27 юли, 2015 Публикувано: 27 юли, 2015 (редактирано) Ти го пусни тук, пък Шефът, ако прецени, ще го премести. Редактирано 27 юли, 2015 от AlexandraKo 1
Фил Публикувано: 27 юли, 2015 Публикувано: 27 юли, 2015 Още една френска "забележителност" - френските сирена! Една карта за ориентация кое къде се прави 9
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега