Прескочи до съдържание

За гида Мишлен, звездите на Мишлен и френската кухня


Бръмбар

Препоръчани мнения

Гида на Мишлен започва да се издава през 1900г като отначало е насочено един вид като реклама на сменяемата пневматична гума, която произвеждат и продават братята Мишлен и гидът е техния начин да се окуражават хората да износват повече гуми, като пътуват продължително из Франция. Общо взето гида е бил техническа информация за гумите и по средата малко пълнеж - градове и села по азбучен ред, като в началото са били изброени хотели, но не и ресторанти. Но близката на всяко френско сърце тема - храната, явно не може да остане подмината и през 1920г това се променя - гида почва да се продава, а не да се раздава, в него влизат ресторанти и не приема повече реклама с цел да остане безпристрастен. През 1926г гидът за първи път награждава с звезда ресторанти, а през 1931 се въвежда и йерархията от 1, 2 и 3 звезди. Тогава всъщност и корицата се променя от синя на червена. Всъщност сега има два гида - един червен за хотели и ресторанти и зелен за други атракции. Звездите на Мишлен са станали показателни и едно от най -важните отличия в ресторантьорския бизнес. Интересни са и мерките, които Мишлен взимат за да пазят анонимността на своите инспектори, които правят ревютата на ресторантите.

 

Та предлагам в тези дни на Франция да си поговорим и за френската кухня и ресторанти.  Дюк разбрах, че не я харесва :) . Аз не съм чак такъв ценител и рядко съм имала възможност да се храня в ресторанти със звезди, но ми харесват и простите неща - напр. френските кроасани.Моите наблюдения са, че обикновено извън Франция не са толкова вкусни. От въздуха ли е - не знам :) . Обичам и т.н. бретански палачинки, които са доста популярни също като евтино ядене. Правят се с брашно от елда, поради което са хрупкави и тъмни. Могат да са солени и сладки. Аз ги предпочитам солени и традиционно се консумират със сайдер.

 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Ами честно да ти кажа, колкото пъти съм сядал с французи в ресторант, толкова пъти и те и аз сме предпочитали италианската кухня. Не казвам, че не е вкусна френската храна, но ми идва леко перверзна на моменти. Относно кроасаните обаче съм напълно съгласен с теб. Няма по-вкусно и ароматно нещо от току-що изпечен френски кроасан, закупен от която и да е квартална пекарна в Париж...

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Разнообразна френска кухня в Париж може да се опита на улица "Муфтар" - близо до площад Монж, 5-ти арондисман.

На френски:

 

rue Mouffetard

place Monge

 

Спирка на метрото: place Monge или Censier-Daubenton - "розова" линия, №7

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

При последното ми посещение в Париж, студентски обмен за една седмица, практикувахме следното с цел спестяване на пари, но много ми хареса. Отиваш на пазара, в различните дни е на различни места мисля, купуваш си прясна франзела, купуваш си сирене (аз лично предпочитам Бри, че е по-неутрално от хардкор изцепките им), засядаш някъде и нагъваш. Еми супер кеф!

 

До колкото знам и сред французите е разпространено това, да си купиш франзелка, сирене и да речем бутилка вино и да заседнеш в парка. Ако е хубаво времето де :)

 

Ще ми е интересно да чуя подробности и на мен за по-висшата кухня. Как се ядат охлюви например?

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Всъщност италианците са охлювари, а французите - жабари.

Аз обичам средиземноморската храна и най-вече пълнените разни работи - чушки и пр. Но в Ница за първи път опитах "фарси нисоа", което е пълнен с ориз и кайма цвят от тиквичка. Подобно нещо след време ядох на Крит. Фарси нисоа е повод за шега сред местните, че "ядат дори цветята".

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Снимки малко няма да си излишни на тая тема мисля :)

 

А защо все съм си мислел, че е обратното, на италианците им викат жабари, а ескарго си звучи френски отвсякъде?

Връзка към коментар

Рю Муфтар е доста интересна, да . Има и открит пазар на единия й край.

 

Дюк, обикновено като се съберат италианци и французи и започва спор чия кухня е по-велика :) . Но според моето лаишко мнение са бая омотани. Напр. емблематичната френска лучена супа  е доста типична и за Италия, района на Тоскана (нарича се carabaccia), смята се че Мария Медичи я е донесла във френския двор. Всъщност май доста неща е донесла откъм кухня. Провансалската кухня според мен също е близка до италианската, а писаладиера доста напомня пицата.  Особено по-пограничните райони са доста смесени нещата - фондю, раклети и разни от сорта на гювечи с картофи и сирена, на които  в момента им забравих името са много типични за френската кухня в района на Алпите, но са също толкова типични и за Швейцария. Фламкюша, които е типичен за Елзас е много популярен и в Германия, в частта близо до Франция. А емблематичното крем-брюле е почти същото като испанския каталански крем.

 

За охлювите - аз не обичам охлюви. Яла съм само рапани в едно ресторантче в Онфльор. Сервираха ги с майонеза :rolleyes: . Иначе за охлювите мисля са си напочит и във Франция,  даже май съм чела за някакви специални празници посветени на тях и тяхното изяждане :) .

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Като пилето по Бургундски няма друго. Това го твърдя с абсолютна увереност! За други френски гозби не знам много, но това ми стига.

 

До колкото знам и сред французите е разпространено това, да си купиш франзелка, сирене и да речем бутилка вино и да заседнеш в парка. Ако е хубаво времето де :)

Не само на полянка в парка, и на стълбите на големи църкви, на пейки, на много места съм го виждал това. Общо взето където е удобно, и където ги е настигнал гладът. Няма притеснения, или някакъв снобарски комплекс, че е селско или просташко. Храненето е изкуство, а за изкуството няма време и място кога да се твори по график ;)

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

 разни от сорта на гювечи с картофи и сирена

Огретен? :)

На мен май само кроасаните и франзелите ми харесват от типичните френски храни...а за охлюви и жаби не ми се и мисли даже... :wacko:

Връзка към коментар

Всъщност италианците са охлювари, а французите - жабари.

Аз обичам средиземноморската храна и най-вече пълнените разни работи - чушки и пр. Но в Ница за първи път опитах "фарси нисоа", което е пълнен с ориз и кайма цвят от тиквичка. Подобно нещо след време ядох на Крит. Фарси нисоа е повод за шега сред местните, че "ядат дори цветята".

И в Италия има подобно ядене,с цвят от тиквички:-).Ял съм го в Удине,доста далеч от Ница(която самите италианци считат за "наш град").Освен това в района на Мантоа случайно ядох тортелини с тиква-впечатляващо.Но най странното ядене с тиква срещнах в град Порто,Португалия.Там хората си хапваха сандвичи с варена тиква:-))две филийки и помежду им парче варена тиква:-))С една дума...тиквата е обединител на средиземноморските кухни:-)))))

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Снимки малко няма да си излишни на тая тема мисля :)

 

А защо все съм си мислел, че е обратното, на италианците им викат жабари, а ескарго си звучи френски отвсякъде?

 

Не е моя тази снимка, но пък отговаря на фарси нисоа:

4247-fleurs-courgettes-farcies.jpg

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Като пилето по Бургундски няма друго. Това го твърдя с абсолютна увереност! За други френски гозби не знам много, но това ми стига.

 

Аз за пиле по Бургундски не се сещам в момента какво представлява, но бьоф бургиньон е много вкусно :-) Особено сега в този есенно -зимен сезон.

 

Исках да сложа и снимка, ама нещо не ми се получи и я махнах :-)

Редактирано от Бръмбар
Връзка към коментар

Най-най-най добрата пица, която съм ял, беше в южна Франция :P И аз като Георги съм голям привърженик на топлата багета с масълце и маслини с магданоз на полянката в някои парк. Бутилката винце е задължителна също така.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Французите са мноооого сериозни по цялата тема със сирена и вино.

Предполагам не сте се замисляли, но не малка част от познатите ни думички свързани с храни идват от там

"супа, сос, ордьовър, еклер, саварина, меню, галантин", бульони, руска салата (тя всъшност е френска) и т.н.

Традиции в храненето - първо супа, основно ястие и десерт също са тяхно дело.

Начините на подреждане на масите и изобщо маниерът на обслужване в реномираните ресторанти (например поднасянето на чиниите от дясно, отсервирането от ляво и всички многобройни детайли) също са френска школа от времето на кралете.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Предполагам не сте се замисляли, но не малка част от познатите ни думички свързани с храни идват от там

"супа, сос, ордьовър, еклер, саварина, меню, галантин", бульони, руска салата (тя всъшност е френска) и т.н.

Не само, че не сме се замисляли, ами сме го и учили някой. Само фактът, че в английския език всичко свързано с кухнята (като храна, не помещението), и самата дума cusine също са на френски, е достатъчно красноречив. Видовете меса, hors d'oeuvre, filet, confiture, marmalade...всичко е от френски.

Мисълта ми е, че англичаните са възприели термините от френски, та ние като едни видни франкофони ли няма. :)

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Дюк, обикновено като се съберат италианци и французи и започва спор чия кухня е по-велика :) .

 

Аз на подобен спор не съм имал честта да присъствам, но две седмици живях в Париж по време на студентските си години и всяка вечер с една българо-френска компания вечеряхме. Много обичам багети и всякакви сирена, но признавам, беше ми писнало да се съобразявам, че има определено сирене с което се започва вечерята, друго за по време на вечеря и трето - десертно, а за вината дори не искам да отварям дума... И това в изцяло младежка-студентска компания...

  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Да, доста насериозно ги приемат комбинациите  и кое с какво върви. Помня, че веднъж една сервитьорка беше потресена, че искаме да ядем салата с червено вино, след като поне 2 два пъти ни обясни, че въпросните салати много щели да вървят с розе. Ама ние си взехме червеното вино, под укоризнения й поглед  :) .  Преди време пък на въпроса ми защо пристигането на новото Божоле е на  трятия четвъртък на ноември, а не напр. в петък, които е пред почивен ден и на другия ден човек може да си лежи до късно и да си лекува махмурлука, ако има такъв, ми беше обяснено, че в петък се яде риба, а пък рибата не върви с червено вино :rolleyes: . Дали наистина е това причината, не знам, но не бих се учудила.

 

На мен пък ми е малко странно как пият бира за аперитив, а после минават на вино подходящо подбрано според храната, ама - традиции и разбирания разни :) .

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Не само, че не сме се замисляли, ами сме го и учили някой. Само фактът, че в английския език всичко свързано с кухнята (като храна, не помещението), и самата дума cusine също са на френски, е достатъчно красноречив. Видовете меса, hors d'oeuvre, filet, confiture, marmalade...всичко е от френски.

Мисълта ми е, че англичаните са възприели термините от френски, та ние като едни видни франкофони ли няма. :)

Някой може и да се учуди, но даже и названието на познатия на всички (и най-вече на почитателите на домашната ракия :biggrin: ) домакински съд дамаджана също идва от френски :P . Да!

"Дамаджана" всъщност произхожда от френското "dame-jeanne".

А каква е историята накратко:

Около средата на XIV век, Кралица Жана била прогонена от своето Неаполитанско кралство и тръгнала да се спасява в графството си  Прованс.

Някъде по пътя я застигнала буря и тя спряла да се подслони в къщата на стъкларя на малко село. След като преспала, на сутринта кралицата поискала да й покажат как се изработват стъклените съдове. Стъкларят бил малко притеснен, увлякъл се и духал малко по-дълго в стъкларската тръба, така че се получил доста голям, но и хубав съд с около 10 литра вместимост.  Впоследствие стъкларят решил да започне "серийното" му производство и отначало го нарекъл "reine-Jeanne" (кралица Жана), но после се спрял на по-скромното "dame-jeanne" (дамата Жана). Също така, за да не се чупи лесно този съд, стъкларят измислил да го опакова с ракита.

И ето ви я познатата "дамаджана" ... ;)

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 15
Връзка към коментар

Французите са мноооого сериозни по цялата тема със сирена и вино.

Предполагам не сте се замисляли, но не малка част от познатите ни думички свързани с храни идват от там

"супа, сос, ордьовър, еклер, саварина, меню, галантин", бульони, руска салата (тя всъшност е френска) и т.н.

Традиции в храненето - първо супа, основно ястие и десерт също са тяхно дело.

Начините на подреждане на масите и изобщо маниерът на обслужване в реномираните ресторанти (например поднасянето на чиниите от дясно, отсервирането от ляво и всички многобройни детайли) също са френска школа от времето на кралете.

 

Ще си позволя да направя реплика по отношение на споменатия факт, че французите са въвели "three-course meal". Тази работа е дело на един гений от Изтока - Ziryab - персиец, който работи дълго в Кордоба като музикант, но и като съветник по мода, хигиена, кухня, хранене и пр. Той е роден в Багдат по време на втория халифат - този на Абасидите, които събарят халифата на Омаядите със столица в Дамаск. Омаядите създават кордобския емират, след това халифат. Те си канят "специалисти" от Близкия изток по всякакви въпроси. Със Зиряб се свързва началото на школите по андалусийска музика (учителят му по музика със сигурност е персиец), въвеждането на бръсненето при мъжете, кристалните чаши, трисменното хранене и пр. Говорим за 8-9 век. Много е писано за него, но и статията в Wikipedia не е съвсем лоша: 

 

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B8%D1%80%D1%8F%D0%B1

http://en.wikipedia.org/wiki/Ziryab

 

Що се отнася до кроасана ("полумесец" на френски език) той е "произведен" в чест на отблъскването на турците при Виена.

Редактирано от royak
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

С риск да прекъсна задълбочените исторически спорове....се замислих, че гайдът може да е много подходящ за коледен подарък. Някой има ли идея дали може да се купи от България или само амазон?

Връзка към коментар

С риск да прекъсна задълбочените исторически спорове....се замислих, че гайдът може да е много подходящ за коледен подарък. Някой има ли идея дали може да се купи от България или само амазон?

 

http://www.bookdepository.co.uk/ - доставят по целия свят, безплатна доставка (т.е. доставката е включена в цената :)). За единични малки книжки излиза по-евтино от амазона. От време на време им се случва да се замотат с доставката, но ако поръчаш сега няма да имаш проблеми да пристигне до Коледа книжката

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 8 месеца по-късно ...

Fondue savoyarde и bourguignonne, boeuf bourguignon, bouillabaisse, fois gras (въпреки че съм против начина по които се тъпчат гъските, ужасно е) , сурови стриди и морски дарове всякакви, раклет и тартифлет през зимата, лионска салата, бавет (телешка пържолa) в лучен сос c gratin dauphinois за гарнитура, тартар от риба или телешки, колбаси всякакви (rosette, jambon cru) мммм, лигите ми потекоха!


Някой може ли да препоръча ресторантче в Латинския квартал на Париж? Да не е нещо много луксозно.

За латинския квартал - те са ужасно много. Има от всеки тип и за всеки вкус, но са евтини и очаквай да ядеш замразена храна. Капани за туристи, както ги наричат - бол. Има арабски, индийски, гръцки, ливански, регионални (савойски) специализирани (рибни) но не знам какво струват всичките. Виж в tripadvisor евентуално, за да не дадеш 20-30€ за храна на микровълнова!

Редактирано от Kaloyan89
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 2 години по-късно ...

 

Днес отново се върнах се в уникалния Рагуза Ибла. На площада на Дуомото съм. А в Ибла има 3 ресторанта с по 2 звезди Мишлен. Общо за Сицилия са 18 ресторанта с Мишлен.

1494583895531-1110301955.jpg

  • Харесвам 26
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.