Прескочи до съдържание

Ryanair - мини новини и въпроси

Препоръчани мнения

преди 2 минути , Мари Николова каза:

А какво искат да кажат с 2ри вариант?Ако възстановяват ваучер,който може да ползваш директно в сайта на Раян,това не е ли най-добрата опция?Lastminute може да фалират или да дигнат брутално цените,но Раян вероятно ще оцелеят.

Възстановяване на суми с ваучер

Пълно възстановяване на суми Няма такси за обработка или агенция.
Веднагаще получите възстановяването малко по електронната поща.
Абсолютна сигурност Можете да започнете да планирате следващото си пътуване веднага щом пожелаете.
Пълна гъвкавост Важи за всички полети, хотели и полети / влакове + хотелски резервации за 12 месеца.
Възстановяване на допълнителни услуги Сумата за възстановяване включва всички допълнителни услуги, които сте добавили към резервацията, като например: Б. Включено е приоритетно качване, включена онлайн поддръжка за чекиране и трансфер до летището.

Не мисля, че е ваучер към Раян, да така ще е най-добре. На немски е и така го превежда гугле (хич ме няма с немския )
Връзка към коментар

Според мен и в двата случай става въпрос за ваучер към Lastminute. Аз такъв мейл нямам, но сега влезнах да погледна в профила ми в Lastminute и имам същите предложения. В твоя случай, за тази сума, на мен първото ми звучи най-добре. Аз имам да взимам 120 евро и не знам дали да не прежаля 30 и да си искам парите в брой

Аз друго се чудя, дали може да се избере някоя от тези опции след като отмине датата на полета? Моят е на 16.04 и нямам много време за мислене...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, atrencheva каза:

Здравейте, 

Имах два билета купени от Lastminute.de за Ryan - отменени разбира се. Пуснах рефунд към Раян, не съм писала нищо на Lastminute, да обаче сега получавам имейл от Lastminute: 

Имаме удоволствието да Ви информираме, че възстановяването на отмененото ви пътуване от Кьолн-Бон до София, с дата на отпътуване 6 април 2020 г., е готово .
Моля, кликнете върху "За възстановяване на средства", за да изберете.

Надяваме се скоро да пътувате с нас.

lastminute .de

Офертите, които ми предлагат са ужасни, чудя се какво да правя. Сумата, която трябва да получа е 39,45 € Предлагат ми: 

1-ви вариант : Кредит за пътуване: Нашата оферта с добавена стойност, т.е  ваучер за за всички полети, хотели и полети / влакове + хотелски резервации за 12 месеца  43,40 €

2-ри вариант Възстановяване на суми с ваучер 

за всички полети, хотели и полети / влакове + хотелски резервации за 12 месеца. 39,45 €
3-ти вариант:  Възстановяване на средства от авиокомпанията За тази опция за възстановяване на сумата ще бъде начислена такса за обработка в размер на 30,00 евро всъответствие с условията на резервацията ви. 9,45 €

Та се чудя, дали да взема вариант 1 и да имам -80Е (за двата билета) в сайт, който може да не просъществува или да взема 18Е и да пия една студена вода 😞

ПС: Чудя се дали мога да си искам въпреки всичко парите от Раян ?

При вариант 1 и 2 сумите се ползват само на сайта на Lastmiute. Макар че честно казано (като изключим лекия бонус при първия вариант) аз не намирам никаква разлика между "кредит за пътуване" и "ваучер" - на практика е едно и също.

Парите от Раян не можеш да си ги поискаш. Най-малкото авиокомпанията вече ги е върнала обратно на Lastminute.

Според мен избери вариант 1 и получения кредит го обърни възможно най-скоро в други полети. Ако избереш вариант 3 най-вероятно ще отнеме месеци, докато получиш тези 18 евро, като не е невъзможен сценария и въобще да не ги получиш.

Връзка към коментар
преди 1 час, atrencheva каза:

Здравейте, 

Имах два билета купени от Lastminute.de за Ryan - отменени разбира се. Пуснах рефунд към Раян, не съм писала нищо на Lastminute, да обаче сега получавам имейл от Lastminute: 

Имаме удоволствието да Ви информираме, че възстановяването на отмененото ви пътуване от Кьолн-Бон до София, с дата на отпътуване 6 април 2020 г., е готово .
Моля, кликнете върху "За възстановяване на средства", за да изберете.

Надяваме се скоро да пътувате с нас.

lastminute .de

Офертите, които ми предлагат са ужасни, чудя се какво да правя. Сумата, която трябва да получа е 39,45 € Предлагат ми: 

1-ви вариант : Кредит за пътуване: Нашата оферта с добавена стойност, т.е  ваучер за за всички полети, хотели и полети / влакове + хотелски резервации за 12 месеца  43,40 €

2-ри вариант Възстановяване на суми с ваучер 

за всички полети, хотели и полети / влакове + хотелски резервации за 12 месеца. 39,45 €
3-ти вариант:  Възстановяване на средства от авиокомпанията За тази опция за възстановяване на сумата ще бъде начислена такса за обработка в размер на 30,00 евро всъответствие с условията на резервацията ви. 9,45 €

Та се чудя, дали да взема вариант 1 и да имам -80Е (за двата билета) в сайт, който може да не просъществува или да взема 18Е и да пия една студена вода 😞

ПС: Чудя се дали мога да си искам въпреки всичко парите от Раян ?

Имаш и един четвърти вариант. През чата на Ryanair можеш да отмениш рефънда и да си смениш датите на полетите за когато пожелаеш преди 31.03.2021 г. без допълнително заплащане. Няма значение, че датата на полета е минала. Така процедират напоследък. Единственото условие е новите полети да са от и до летища в същите страни като старите билети. Rayanair още реално не са връщали пари дори за полети от края на март, така че и Lastminute не са получили нищо. След това може и ваучер от тях може да си поискаш като бонус - заслужават си го.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Връзка към коментар
Мирослав Василев

Интересното е, че при първи вариант, ако не си използваш кредита за пътуване до 6 месеца, след това може да си го поискаш в кеш. Това мернах, ако не се лъжа, възможно ли е някой да потвърди, или съм се заблудил?

Връзка към коментар
преди 9 минути , IvanNavi каза:

Имаш и един четвърти вариант. През чата на Ryanair можеш да отмениш рефънда и да си смениш датите на полетите за когато пожелаеш преди 31.03.2021 г. без допълнително заплащане. Няма значение, че датата на полета е минала. Така процедират напоследък. Единственото условие е новите полети да са от и до летища в същите страни като старите билети. Rayanair още реално не са връщали пари дори за полети от края на март, така че и Lastminute не са получили нищо. След това може и ваучер от тях може да си поискаш като бонус - заслужават си го.

Много хитра идея, мисля да я изпробвам сега. Предполагам обаче биха искали да се плати евентуалната разлика в тарифата?

преди 6 минути , Мирослав Василев каза:

Интересното е, че при първи вариант, ако не си използваш кредита за пътуване до 6 месеца, след това може да си го поискаш в кеш. Това мернах, ако не се лъжа, възможно ли е някой да потвърди, или съм се заблудил?

Така е, но при този случай пак прилагат административната такса от 30 евро.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , Георги Матеев каза:

Много хитра идея, мисля да я изпробвам сега. Предполагам обаче биха искали да се плати евентуалната разлика в тарифата?

Нищо не искат да се доплаща. Срещу билети от Мадрид за около 20 евро направих смяна за такива от Гран канария за по около 120 евро. Единствено може да се наложи да почакаш до 72 часа за смяната, защото тези от чата са home office и нямат права за всичко. За някои промени изпращат рекуест до Ирландия.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 17 минути , IvanNavi каза:

Нищо не искат да се доплаща. Срещу билети от Мадрид за около 20 евро направих смяна за такива от Гран канария за по около 120 евро. Единствено може да се наложи да почакаш до 72 часа за смяната, защото тези от чата са home office и нямат права за всичко. За някои промени изпращат рекуест до Ирландия.

При мен не се получи така. При симулиране на смяна на билети Париж-Мадрид за Париж-София искат да се доплати разликата в цената, която е по-висока с около 19 евро. Извинявам се, как заявихте смяната - по чата или чрез линка в сайта на Ryanair?

Връзка към коментар
преди 38 минути , a6olq каза:

При мен не се получи така. При симулиране на смяна на билети Париж-Мадрид за Париж-София искат да се доплати разликата в цената, която е по-висока с около 19 евро. Извинявам се, как заявихте смяната - по чата или чрез линка в сайта на Ryanair?

През линка в сайта не става безплатната смяна. Този линк изпраща към функционалност, работеща по старите правила и иска доплащане ако датите са далеч от оригиналните. През чата само може да се направи ръчно от служителя. И няма никакво значение дали билетите са купени от сайта или през посредник. Освен това Париж - Мадрид не може да се сменя безплатно за Париж - София. Може за Париж - Барселона например.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Благодаря, IvanNani. Интересно, но системата ме допусна да направя промяна на полетите без такса и искаше се само доплащане на цената на билетите, защото бяха по-скъпи от първоначалния. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз имам полети на 7.05 до Мадрид и от Мадрид,купувани през Bravofly.Виждам,че ми позволява да ги сменя безплатно за 8.05.Сега умувам дали е голяма вероятността да бъдат отменени и полетите на 8.05 и след тази смяна при канселиране на новите полети,дали тогава вече ако поискам рефънд парите ще ми ги върнат директно на мен или пак ще е намесен посредника 

Връзка към коментар

Почнаха да отменят и полетите за май. Отиде ни екскурзийката:

image.png.1606a720b96d475ec24bc6c5f7894d48.png

До вчера полета стоеше, въпреки че не можеше да се купуват нови билети. Има повече от 20 дни по полета. Мислех, че ще е в последният момент, но явно Ryanair нямат голяма надежда за скорошно раздвижване ...

Дойде и мейлът, че може да си искаме парите или да сменим датата.

Сега чакам и другите полети един по един да паднат.

Връзка към коментар
Мирослав Василев

Поне доколкото четох, Раян няма да изпълняват нормално графика си до 17 юни, това поне е засега.

https://www.manchestereveningnews.co.uk/news/uk-news/ryanair-jet2-tui-easyjet-flights-18074649

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Вече има отменени полети и за периода октомври - февруари, колкото и да е странно.

В акаунта ми от тази сутрин излизат като канселирани (и с опция рефънд / ребукинг) София-Айндховен за 31 октомври, София-Тревизо на 29 януари и Тревизо-София на 1 февруари.

Не намирам логика да отменят полети толкова напред във времето, освен ако не са решили генерално да орежат значително българския пазар. Което от една страна не би било безкрайно изненадващо решение...

EDIT: Забелязвам, че по-голяма част от дестинациите са премахнати от разписанието от края на октомври нататък, а до скоро всички бяха заложени до март/април. Ако имате резервации от 20 октомври нататък - проверете ги, има огромен шанс да са отменени. Но може и да е "грешка" и само временно да излизат като канселирани, ако Ryan бърникат нещо по разписанието в момента. Знам ли ги какво правят и те.

Но купуването на самолетен билет определено вече се превръща в пускане на тото 🙂

• Харесвам 3
  • Шок 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 23 минути , Георги Матеев каза:

Вече има отменени полети и за периода октомври - февруари, колкото и да е странно.

В акаунта ми от тази сутрин излизат като канселирани (и с опция рефънд / ребукинг) София-Айндховен за 31 октомври, София-Тревизо на 29 януари и Тревизо-София на 1 февруари.

Не намирам логика да отменят полети толкова напред във времето, освен ако не са решили генерално да орежат значително българския пазар. Което от една страна не би било безкрайно изненадващо решение...

EDIT: Забелязвам, че голяма част от дестинациите са премахнати от разписанието от края на октомври нататък, а до скоро всички бяха заложени до март/април.

Купуването на самолетен билет постепенно се превръща в нещо като пускане на тото 🙂

И при мен са отменени ноемврийските полети до Лондон. Като попълних формата за възстановяване на парите ми даде съобщение, че е невъзможно, понеже полетите не са отменени. Някаква каша е в този сайт. Дано се изясни скоро!

Връзка към коментар
преди 14 минути , Дани Магелани каза:

И при мен са отменени ноемврийските полети до Лондон. Като попълних формата за възстановяване на парите ми даде съобщение, че е невъзможно, понеже полетите не са отменени. Някаква каша е в този сайт. Дано се изясни скоро!

Точно до Лондон и Виена може би са единствените софийски полети от зимното разписание, които все още не са отменени, а разредени, но в момента не се продават за всички дати. Отменени са страшно много зимни полети главно от и до летища в източна Европа.

Връзка към коментар
преди 12 минути , IvanNavi каза:

Точно до Лондон и Виена може би са единствените софийски полети от зимното разписание, които все още не са отменени, а разредени, но в момента не се продават за всички дати. Отменени са страшно много зимни полети главно от и до летища в източна Европа.

Това не ми прилича на отмяна в класическия смисъл. 85-90% от дестинациите изцяло са премахнати за продажба след края на октомври. Все едно въобще никога не е било залагано зимното разписание (а то до вчера беше).

Виждам 2 варианта. Или в момента изцяло пренареждат зимното разписание и временно са го махнали на сайта или просто нямат намерение да поддържат всички тези дестинации през зимата, което ще е равносилно на значително намаляване на Ryan операциите в България.

• Харесвам 1
  • Шок 1
Връзка към коментар
преди 18 минути , IvanNavi каза:

Тел Авив,Марсилия,Акаба  все още са в разписанието също.Май всичко друго или заминава или се разрежда😫Много кофти!

Нали точно такъв сценарий коментирахме вчера,но в темата на Уиз.Те обаче явно са по-уверени в позициите си,щом продължават полетите си до Санкт Петербург и в зимното разписание.На Раян им се струпаха твърде много негативни ситуации една след друга.

Връзка към коментар
преди 2 минути , Георги Матеев каза:

Това не ми прилича на отмяна в класическия смисъл. 85-90% от дестинациите изцяло са премахнати за продажба след края на октомври. Все едно въобще никога не е било залагано зимното разписание (а то до вчера беше).

Виждам 2 варианта. Или в момента изцяло пренареждат зимното разписание и временно са го махнали на сайта или просто нямат намерение да поддържат всички тези дестинации през зимата, което ще е равносилно на значително намаляване на Ryan операциите в България.

Засега всичко е в сферата на догадки и спекулации. Струва ми се, че все още нямат яснота какво точно искат да направят, но вероятно цялостната им оценка е за рязко свиване на пазара в източна Европа и оттам съкращаване на полетите в слабия сезон. А може и да не е така, но това, което са направили снощи предполага такива изводи.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 минути , IvanNavi каза:

Засега всичко е в сферата на догадки и спекулации. Струва ми се, че все още нямат яснота какво точно искат да направят, но вероятно цялостната им оценка е за рязко свиване на пазара в източна Европа и оттам съкращаване на полетите в слабия сезон. А може и да не е така, но това, което са направили снощи предполага такива изводи.

Съгласен, определено трябва да се поизчака малко. Принципно Ryan историята познава не едно или две изчезвания на някое разписание, което ден-два по-късно е било върнато в редактиран вариант - т.е. на този етап все още не изключвам полетите да бъдат върнати, дори и да са разредени.

Макар че вътрешният ми глас говори, че този път не е грешка, а трайна смяна на политиката към Източна Европа.

преди 3 минути , Фичо каза:

Тепърва ще има да се понаместват нещата, според мен още никой никъде не е съвсем наясно как точно ще се развие ситуацията и просто се опипва почвата.

О да, нещата очевидно ще се наместват в движение и това май важи за всички авиокомпании. Макар че ако изцяло спрат от продажба дадена дестинация - не виждам как въобще ще опипват почвата? Не биха имали никаква база за каквито и да е очаквания по линията.

преди 12 минути , Мари Николова каза:

Тел Авив,Марсилия,Акаба  все още са в разписанието също.Май всичко друго или заминава или се разрежда😫Много кофти!

Межу другото тая зимна Марсилия грам не ми се връзва... И точно тя ми дава лека надежда, че може и други дестинации да се появят отново.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 3 минути , Георги Матеев каза:

Съгласен, определено трябва да се поизчака малко. Принципно Ryan историята познава не едно или две изчезвания на някое разписание, което ден-два по-късно е било върнато в редактиран вариант - т.е. на този етап все още не изключвам полетите да бъдат върнати, дори и да са разредени.

Макар че вътрешният ми глас говори, че този път не е грешка, а е смяна на политиката.

Моделът, наложен на пазара главно от Ryanair предполага пълни самолети с минимални разходи на седалка, но ако не може да се постигне някаква по-висока от разходите цена на седалка или трябва някой да субсидира или трябва да се лети на загуба. По време и дълго след всяка криза най-засегнати са по-бедните страни и не изглежда случайно, че са орязали драстично полетите от София, Букурещ, Варшава, Будапеща и може би други подобни градове.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

2 канселирани полети минали ги смених през чата за септември без никакво заплащане като единия от тях излизаше на по висока цена от оригиналната .  Единият от полетите беше Мадрид-София и го направиха Палма -Мадрид. Въпреки че една от агентите ми каза че е невъзможно,затворих чата и се свързах наново попаднах един младеж и той го направи без проблем . Имаше и 3 полет който просто мина не се качихме на него не беше и канселиран,  и него смених за септември без никакво доплащане . Така че ако се дърпат настоявайте 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 6 минути , IvanNavi каза:

или трябва някой да субсидира или трябва да се лети на загуба.

А ако се окаже, че  загубата самолетът да лети наполовина пълен (например) е по-малка отколкото ако стои на земята? :rolleyes:

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.