Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Германия

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Германия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко бързо пътуват ICE влаковете между Мюнхен и Франкфурт?

- Какво е работното време на Deutsche Museum в Мюнхен?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Заслужава ли си Октобърфест?

- Къде да спим в Хамбург?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него.

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 11 минути , Anna Kalinovska каза:

Разбирам, че искаш да стигнеш до Ахен..

Нещо такова. Питането ми е по-скоро има ли някъде обобщена информация за тези ремонти (или каквото е там, когато има заместващ транспорт)? Правят ли нещо като карта?

И реално просто се хваща автобус вместо влак?

Публикувано:
преди 20 минути , jorocontrola каза:

Ако правилно се ориентирам ще има нещо като ремонт по линията на близката жп гара до летището в Дортмунд.

При търсене на влак всички опции излизат с някакви заместващи автобуси:

image.png.4b8ed0fd1271058862588f7b6be6d9ec.png

Понеже съм на Вие с немският, къде може да се намери изформация на малко по разбираем език?

Предполагам дали е рейс или влак е все тая? Отиваме на гарата и просто го хващаме?

Явно започват някакъв ремонт в отсечката до Хаген от 01.05. В момента вървят само влакове по целия маршрут. Щом дават автобус от началната точка  Holzwickede трябва да  тръгва от гарата.

• Харесвам 1
Публикувано:

Кликни върху детайли. От там се вижда, че бус RE7 e само до Hagen Hbf. Това значи, че бусът ще спре пред гарата и имаш 9 мин време да отидеш до 10-ти коловоз и да се качиш на следващия влак RE13. С този влак ще пътуваш до Mönchengladbach Hbf, който пристига на 5-ти коловоз и имаш 11 мин, за да отидеш до 1-ви коловоз, където да се качиш на последния ти за това пътуване влак RВ33 Пътуваш още час и 5 мин и слизаш на централна гара в Аахен. 
Не ги мисли ремонтите, въпреки тях DB не прекъсва пътуванията.
п.п. Препоръчвам посещение на катедралата в Аахен - много си заслужава да се види, отделно има много история в нея, в прекия смисъл на думата, чак и двама императори са погребани там.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 2 часа, jorocontrola каза:

Нещо такова. Питането ми е по-скоро има ли някъде обобщена информация за тези ремонти (или каквото е там, когато има заместващ транспорт)? Правят ли нещо като карта?

И реално просто се хваща автобус вместо влак?

И аз ще пътувам от летище Дортмунд до Аахен на 1 май. Ще преписвам от теб.

Публикувано:
преди 16 часа, iaia_mama каза:

п.п. Препоръчвам посещение на катедралата в Аахен - много си заслужава да се види, отделно има много история в нея, в прекия смисъл на думата, чак и двама императори са погребани там.

Замислих се, че вече съм ходил в Аахен, но се оказа преди повече от 9г. Че беше и зимата. Каредралата (ЮНЕСКО) и кметството са задължителни.

Проблемът ми е, че реално това ще ми е единственото пътуване с обществен транспорт в Германия. Хем цената е доста висока, хем е под месечната цена за регионалните влакове. Опитвам се да направя оптимизация, ама май няма да го бъде.

Отделно цената е сходна и директно от летището със скъпият автобус включен в цената, така че може би така ще е най-лесно:

image.png.6a694661475ce745501d791fbf2666c1.png

@Дани Магелани погледни си цените на всичките отсечки, дето искаш да минеш с bahn.de. Може да ти излезе по-евтино да вземеш месечният билет, който обаче не важи за бързите влакове. Мисля, че не покрива и експесният автобус от летището. Близката гара (Holzwickede Bahnhof) е все пак само на 20мин пеш. 

Аз ще пътувам на 3ти и съм след теб реално.

@iaia_mama и последно питане. Как стои въпроса със закупените предварително билети и евентуални закъснения по веригата? Ако купя за 15:00ч, може ли да се натоваря в 16:00ч като говорим за същият маршрут и цена?

• Харесвам 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 37 минути , jorocontrola каза:

Замислих се, че вече съм ходил в Аахен, но се оказа преди повече от 9г. Че беше и зимата. Каредралата (ЮНЕСКО) и кметството са задължителни.

Проблемът ми е, че реално това ще ми е единственото пътуване с обществен транспорт в Германия. Хем цената е доста висока, хем е под месечната цена за регионалните влакове. Опитвам се да направя оптимизация, ама май няма да го бъде.

Отделно цената е сходна и директно от летището със скъпият автобус включен в цената, така че може би така ще е най-лесно:

image.png.6a694661475ce745501d791fbf2666c1.png

@Дани Магелани погледни си цените на всичките отсечки, дето искаш да минеш с bahn.de. Може да ти излезе по-евтино да вземеш месечният билет, който обаче не важи за бързите влакове. Мисля, че не покрива и експесният автобус от летището. Близката гара (Holzwickede Bahnhof) е все пак само на 20мин пеш. 

Аз ще пътувам на 3ти и съм след теб реално.

@iaia_mama и последно питане. Как стои въпроса със закупените предварително билети и евентуални закъснения по веригата? Ако купя за 15:00ч, може ли да се натоваря в 16:00ч като говорим за същият маршрут и цена?

Взела съм месечен билет за 58 евро. Има някакъв проблем с ремонтите по жп, но нямало да спрат влаковете.

На 3 вечерта отивам в Дюселдорф и на  6 май обратно в бг. Доста регионални влакове ще ползвам.

Приемам съвети за забележителности в района на Аахен (мисля да отскоча и до Лиеж и Маастрит без ДБ) и на Дюселдорф.

Публикувано:
преди 2 минути , Дани Магелани каза:

Взела съм месечен билет за 58 евро. Има някакъв проблем с ремонтите по жп, но нямало да спрат влаковете.

Доста е вероятно да има заместващи автобуси или поне така излиза са сайта на bahn.de, но както стане ясно все ще стигнеш. Просто внимавай, че да не чакаш на перона, пък автобуса да е пред гарата 🙂 

• Харесвам 1
Публикувано:

Какъв ви е маршрута? Защо не вземете дневен билет за областта. Колкото повече хора пътуват, толкова по-евтино излиза на човек, мисля, че беше до пет човека. Има друг вариант за стигане до Дортмунд Hbf, коментиран е доста във форума. От летището взимате автобус до Applerbeck, където е първата спирка на градската железница, която стига до Hbf.Тази отсечка автобус+метро е с комбиниран билет, преди години беше под 3 евро, сега да е 4. После влак до Аахен. 

А каква е идеята да ходиш до Аахен, ако вече си бил там? Ако нощувките са във Дортмунд бих ти предложила да погледнеш водните замъци в Мюнстерланд. Мисля, че не са във списъка на ЮНЕСКО, но са типични за областта.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 минути , iMari каза:

Какъв ви е маршрута? Защо не вземете дневен билет за областта. Колкото повече хора пътуват, толкова по-евтино излиза на човек, мисля, че беше до пет човека. Има друг вариант за стигане до Дортмунд Hbf, коментиран е доста във форума. От летището взимате автобус до Applerbeck, където е първата спирка на градската железница, която стига до Hbf.Тази отсечка автобус+метро е с комбиниран билет, преди години беше под 3 евро, сега да е 4. После влак до Аахен. 

А каква е идеята да ходиш до Аахен, ако вече си бил там? Ако нощувките са във Дортмунд бих ти предложила да погледнеш водните замъци в Мюнстерланд. Мисля, че не са във списъка на ЮНЕСКО, но са типични за областта.

Аз специално след Аахен поемам към Белгия през Холандия и за това реално имам само едно пътуване в Германия - от летището до Аахен. 

Региналният влак от гара Дортмунд до Аахен излиза и колкото от летището с шатъла до гарата и после влак. Все 38.60Е:

image.png.0200d68bb4ea359b79fa47e4fbd04e44.png

Но пък ИЦЕто е по-евтино от регионалният, но пътуват кажи-речи еднакво време. Не мога да им хвана спатиите и логиката на тия немци...

Районът на Дортмунд ще е за друг път. Просто не се осетих, че може да летя през Айндховен, за където съм тръгнал. Но пък така ще имам една вечер за Аахен 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 12 минути , jorocontrola каза:

Региналният влак от гара Дортмунд до Аахен излиза и колкото от летището с шатъла до гарата и после влак. Все 38.60Е:

През Applerbeck ще спестиш 10 евро евентуално, ако успееш да хванеш Ицето 🙂 Aвтобус 490, който се хваща от летището е междуселски, не е шатъла.

А сега видях, че точно за този регион няма дневен билет. Тези пък!

Музея на Карл Велики в Аахен също е интересен.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 30 минути , iMari каза:

През Applerbeck ще спестиш 10 евро евентуално, ако успееш да хванеш Ицето 🙂 Aвтобус 490, който се хваща от летището е междуселски, не е шатъла.

А сега видях, че точно за този регион няма дневен билет. Тези пък!

Музея на Карл Велики в Аахен също е интересен.

Кой район няма?

Публикувано:

Aко ползваш автобусите AirportShuttle или AirportExpress, ще трябва да си платиш отделно билета в самите автобуси, тъй като за тях не важи нито 58€-тикета, нито регионалните оферти. Обаче, ако си закупиш предварително по интернет билета SchönerTagTicket NRW Single, 2nd Cl. = 38,60€ на практика можеш да го използваш веднага още от летището като се качиш на някой от регионалните влакове, с които можеш да отидеш до централна гара, т.е. Dortmund Hbf, или до гара Holzwickede, мисля, че нея беше написал. Купуваш този билет за от момента, в който ще кацнеш, примерно да е активен от 15ч, ако кацаш по това време и ще той бъде активен до 15ч на следващия ден. Този билет важи за неограничени пътувания за всички регионални обикновени и експресни влакове (без ICЕ и международните), както и за всички други видове обществен местен (за региона) транспорт. Мисля, че този билет ти е най-евтината възможност и с него си супер мобилен в рамките на 24часа.

П.П. Сега видях, че до 25 април ще има ремонтни дейности по някои участъци и затова в тези места ще заменят влаковете с автобуси и някои от спирките отпадат. Става дума за междинни спирки, теб няма да те касае.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.