Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Германия

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Германия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко бързо пътуват ICE влаковете между Мюнхен и Франкфурт?

- Какво е работното време на Deutsche Museum в Мюнхен?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Заслужава ли си Октобърфест?

- Къде да спим в Хамбург?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него.

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 9 минути , tch каза:

Хм, за по-малко от 1 ден работа на минимална заплата имаш право да ползваш градски транспорт и регионални влакове в цялата страна. Дори за уикенд туристи си струва. 

Ако говориш за Дойчланд тикет - да, струва си. Ползвала съм и за 9.99€, иначе излиза през носа транспортът им.

Публикувано:

Има дневна регионална карта за 22 евро, която купих от гара Аахен. Включваше целия транспорт до и в Лиеж и Маастрихт и регионите им.

Билетът Лиеж - Аахен беше около 13 евро.

• Благодаря 1
Публикувано:

Явно ще разучавам по-задълбочено за транспорта, ако след месец и напред въобще взема билети за края на ноември. Щеше ми се да пробвам линиите на Уиз до Маастрихт за кацане, и Кьолн за излитане, съчетано с коледни базари из немско и ваучер за A&O 😁 

Ще видя евентуално и с автобусите как е положението, вкл. Фликс дали ще пасва.

Благодаря ви за насоките🙂

Публикувано:
преди 2 часа, Дани Магелани каза:

Има дневна регионална карта за 22 евро, която купих от гара Аахен. Включваше целия транспорт до и в Лиеж и Маастрихт и регионите им.

Билетът Лиеж - Аахен беше около 13 евро.

Сега пише, че няма действащи регионални оферти. Има някакви супер сейвър билети в определени часове за 6.99€. Както казах, ще видя по-нататък, но ако се движа еднопосочно и еднократно по трасето от Маастрихт до Кьолн през Аахен, карта може би няма да ми е изгоден вариант.

Иначе да те питам тази дневна карта какво има предвид под ден? 24 часа от активирането до съответния час на другия ден или важи само за датата на деня?

Публикувано:
преди 48 минути , ДиянаВ каза:

Иначе да те питам тази дневна карта какво има предвид под ден? 24 часа от активирането до съответния час на другия ден или важи само за датата на деня?

От 3:00ч сутринта до 00:00ч.  Това е най- изгодния вариант ако се разглеждат няколко места в определен регион. Колкото повече хора пътуват, толкова по- евтино излиза на човек. Но наистина за Северен Рейн- Вестфалия няма подобно предложение, коментирали сме го, но не помня детайли.

@ДиянаВ, следи линиите на flixbus. Тяхното разписание се променя след октомври, точно както е при авиокомпаниите. Освен това съм забелязала, че с наближаване на датата пускат и допълнителни курсове в определени часове за определени маршрути.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 часа, ДиянаВ каза:

Сега пише, че няма действащи регионални оферти. Има някакви супер сейвър билети в определени часове за 6.99€. Както казах, ще видя по-нататък, но ако се движа еднопосочно и еднократно по трасето от Маастрихт до Кьолн през Аахен, карта може би няма да ми е изгоден вариант.

Не обърнах специално внимание, но с нея пътувахме от Маастрихт до Аахен с късните автобуси от жп гарата около 23 часа. Мисля, че беше за 24 часа.

• Харесвам 1
Публикувано:

За днес открих това за транспорта и пиша, за да има следа, включително и за мен😁. Досадни са ми много въпросите за транспорта, ама няма как без тях. 
Та през сайта на летище Маастрихт Аахен стигнах до обслужващата основна автобусна компания Arriva bus за маршрута летище Маастрихт - Маастрихт град - Аахен. За планиране на маршрутите препраща към www.9292.nl , което има и приложение - още не съм задълбавала в тях. С автобус 30 от летището до града струва 3.74€. След това от Маастрихт до Аахен с автобус е почти 8€, а с влак към 12€.

За Аахен -Кьолн по-нататък ще разучавам, т.к. е към дебрите на немските неясни транспортни сайтове🙉

На @Дани Магелани еднодневният билет за 22.90€ май е оферта на белгийците и наистина е за 24 часа, астрономически, като има съществена разлика дали се ползва през седмицата или през уикенда - в първия случай е за един човек, а във втория за цялата група.

Въобще голям микс от предложения, ама като цяло скъпи - ще видим докъде ще я докарам 😃

@tch ти в кой край си?🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 25 минути , ДиянаВ каза:

🙉

На @Дани Магелани еднодневният билет за 22.90€ май е оферта на белгийците и наистина е за 24 часа, астрономически

За нас беше супер. От Аахен до Лиеж сутринта, от Лиеж до Маастрихт след обяд с влакове и накрая с автобус късно вечерта от Маастрихт до Аахен.

Публикувано:

За района на Аахен-Лиеж-Маастрихт ако се обикаля, е супер. Ама на Дияна й трябва и до Кьолн. 

Аз съм на мнение, че в Западна Европа няма по-удобна и лесна, и евтина транспортна система от немската. Стига да не правиш грешката да пътуваш за ден или два. Дойчландтикет за 4 или повече дни си е си се избива солидно. Или, ако е за кратко пътуване, тип коледен базар, поне да сте в компания от трима до петима души, за да излизат на сметка регионалните билети. Макар че NRW билетът още навремето беше шашав и нямаше разлика в цената, независимо дали сте двама или петима.

Ако ми четете тимата за дойчландтикета (бившия 9-евров билет), ще видите как всичките ни пътувания из Германия са с 4 или повече нощувки).

• Харесвам 3
Публикувано:

Спокойно, ще платя по-малко за нощувки и повече за транспорт - в магеланското равновесие се убедих😁

Аз отпуск за Германия няма да си гърмя, какво е това разхищение от 4 дни😄 Антимагелански евентуално ще пътуваме майка и напоследък недоволна дъщеря🙉 и ако някой иска да пием по нещо в района, ще пиша като я докарам дотам😂

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:

Тази сутрин докато съм спала, Уиз са работили. Бутали са по зимното разписание и Кьолн в ден сряда е изчезнал, та отпада като опция за прибиране оттам. Аз още нямам нищо купено и резервирано. Май са бутнали в часовете и полетът от Шарлероа, в резултат на което е станал по-удобен, а цената му е ниска - 20€. 
Да ви питам летище Шарлероа удобно ли е за придвижване от Аахен? @Дани Магелани, ти него ли ползваш?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 57 минути , ДиянаВ каза:

Тази сутрин докато съм спала, Уиз са работили. Бутали са по зимното разписание и Кьолн в ден сряда е изчезнал, та отпада като опция за прибиране оттам. Аз още нямам нищо купено и резервирано. Май са бутнали в часовете и полетът от Шарлероа, в резултат на което е станал по-удобен, а цената му е ниска - 20€. 
Да ви питам летище Шарлероа удобно ли е за придвижване от Аахен? @Дани Магелани, ти него ли ползваш?

Най-прекият вариант, койт открих, е влак от Аахен до Лиеж и директен автобус на Flibco оттам до летището в Шарлероа. Другият вариант е да се мине през Брюксел, оттам има автобуси на всеки 20 минути до летището. В колко излита самолетът?   

• Харесвам 1
Публикувано:

А Дортмунд как е? От Кьолн се взима влак до гара Холцвикеде, оттам има и шатълче, но пеш до летище дортмунд е 20 минути.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Kristiyan Desev каза:

Най-прекият вариант, койт открих, е влак от Аахен до Лиеж и директен автобус на Flibco оттам до летището в Шарлероа. Другият вариант е да се мине през Брюксел, оттам има автобуси на всеки 20 минути до летището. В колко излита самолетът?   

В 14:55. И аз се замислих за Флибко, защото имам ваучер от тях за неосъщественото ми пътуване до Люксембург. Само че гледах курс от Маастрихт. Странно защо не видях от Лиеж, а би било хубаво да включа и някой нов град. Ще погледна пак, мерси.

От Айндховен пак е ранен полета и не ме устройва.

Преди 1 час, master_of_germs каза:

А Дортмунд как е? От Кьолн се взима влак до гара Холцвикеде, оттам има и шатълче, но пеш до летище дортмунд е 20 минути.

Дортмунд е много сутрешен полета - в 9:20. До Варна на 26-ти няма, а на 27.11. пак е сутринта и повече от двойно по-скъп. Т.е. не става. Аз Кьолн така или иначе нямаше да го разглеждам в деня на полета, защото последният беше по обяд и ако трябваше да бъдем най-късно в 11:00 на летището, нямаше да има много време за ранни разходки не по вкуса на щерката. Мислех да отидем предния ден привечер и да съчетаем с коледен базар. Общо взето пак мога да го включа. Ето за какви дни съм си писала да имам неработна дупка и как си представям 🙂 да оползотворя ваучер от A&O - 24.11-26.11:

24.11 - ранен полет до Маастрихт, каца в 8:00; разглеждане и размотаване из града и после придвижване до Аахен. 
Две нощувки в Аахен, като първата вечер е за коледен базар, втория ден - 25.11, до обед разглеждане и след това трипче до някъде другаде.

Значи Маастрихт и Аахен са ми задължителни в програмата, другото като например Кьолн не е. В същото време акцентът на краткото пътуване е красиви градове с приказни коледни базари за 2 вечери. Та ако ми подскажете друг, който да си струва разхода за път и да е различен от Кьолн, бих могла да променя. Между другото не съм била досега на немски коледен базар🙂. Била съм в Белгия и Лил, откъдето останах доволна, но сега ми се ще нещо ориджинал германско😃. Щерката пък е била само в Букурещ, та мисля, че за нея би било още по-приказно🙂 и така би преживяла няколко дни без училище😂

26.11 - ако се насоча към полета от Шарлероа в 14:55, бих могла пътьом нещо да разгледам. Каца в 18:45 и след като проверя транспорта към Русе в колко часа е, мога да включа и румънския столичен коледен базар набързо. Много им е хубава украсата на съседите, та ще е приятна разходка по това време на годината.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 час, ДиянаВ каза:

Та ако ми подскажете друг, който да си струва разхода за път и да е различен от Кьолн

Коледният базар в Бон се открива на 22 ноември, а старият град на Бон е доста приятен - ако не си била там. Също, освен базара, бихте могли да разгледате и катедралата, която много си заслужава. Aaхен-Бон е час и половина с регионален влак и в това време е включено и 10-12 минути за прекачване в Кьолн. За мен Бон е по-спокоен и по-симпатичен от Кьолн, а колкото до немските базари - да, хубави са, даже приказни са, но ако можете да отидете малко по-късно, в дните около 10-20 декември, тогава са в апогея си и е най-яко  🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 7 часа, ДиянаВ каза:

Да. Автогаричката на Флибко е до изхода. Пътуваш до Лиеж или Маастрихт. От там с влак.

• 2 месеца по-късно ...
Публикувано:
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

Това от този петък ли е? Да се надяваме, че до 25-ти вече ще са приключили… Взела съм билети за влак Аахен - Кьолн за 25-ти, 12:47-13:31, защото беше на цена по 7€ на човек. За обратната посока, т.к. искам по-късно вечерта да се приберем, ще ползваме това VRS - R9, R1 (каквото и да е🙃) и ще платя пълната тарифа - поне за дете е наполовина.

От онзи ден, 14-и и засега разписанието за деня на твоето пътуване показва влакове до Köln Hbf 🙂 Иначе R1 & R9 са регионалните влакове, на всеки горе-долу 30 минути има такъв за Аахен.

Една опция за леко смъкване цената на единични пътувания в цялата провинция е приложението eezy.nrw, което може да се ползва самостоятелно или чрез някой от местните транспортни съюзи (VRS е за Кьолн, AVV е за Аахен). Цената на твоето пътуване е 18.60 чрез него срещу 22.80 от автомат. Не съм сигурен обаче как намаля цената за деца, тъй като моите имат Deutschland ticket и не съм им вземал билети чрез него, но пък има опция да се избира кой пътува 😉

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 час, shots каза:

От онзи ден, 14-и и засега разписанието за деня на твоето пътуване показва влакове до Köln Hbf 🙂 Иначе R1 & R9 са регионалните влакове, на всеки горе-долу 30 минути има такъв за Аахен.

Една опция за леко смъкване цената на единични пътувания в цялата провинция е приложението eezy.nrw, което може да се ползва самостоятелно или чрез някой от местните транспортни съюзи (VRS е за Кьолн, AVV е за Аахен). Цената на твоето пътуване е 18.60 чрез него срещу 22.80 от автомат. Не съм сигурен обаче как намаля цената за деца, тъй като моите имат Deutschland ticket и не съм им вземал билети чрез него, но пък има опция да се избира кой пътува 😉

Ужас е този немски транспорт🙉

Досега инсталирах, регистрирах, правих някакви опити.

Ето тези приложения изтеглих:

- първото се регистрирах, но не знам за какво се ползва и ще ми трябва ли;

- второто - май то ще влиза в употреба, защото има опция да се купуват билети. Така ли е?

- третото май дублира второто - там не се регистрирах. Да го изтрия ли?

IMG_8398.jpeg.648b622f2b5a0c308cf59d12b7395fbf.jpeg

Публикувано:
преди 13 минути , ДиянаВ каза:

Ужас е този немски транспорт🙉

Досега инсталирах, регистрирах, правих някакви опити.

Ето тези приложения изтеглих:

- първото се регистрирах, но не знам за какво се ползва и ще ми трябва ли;

- второто - май то ще влиза в употреба, защото има опция да се купуват билети. Така ли е?

- третото май дублира второто - там не се регистрирах. Да го изтрия ли?

IMG_8398.jpeg.648b622f2b5a0c308cf59d12b7395fbf.jpeg

А до къде летиш и къде ще обикаляш после? Да не излезе, че най-евтино ще ти е с месечна карта. Че цените са абсурдно високи дори на небързите влакове…

Публикувано:
преди 5 минути , jorocontrola каза:

А до къде летиш и къде ще обикаляш после? Да не излезе, че най-евтино ще ти е с месечна карта. Че цените са абсурдно високи дори на небързите влакове…

Не мисля, че месечна карта ще ми е изгодна, поне така грубо изчислих. Летя до Айндховен и после от Шарлероа. На територията на Германия ще пътувам само от Аахен до Кьолн и обратно в един ден. Отиване имам за двама човека 14€ и връщането ще е към 30€ пак за двама - възрастен и дете. Останалите отсечки са: Айндховен-Маастрихт с Фликс (6-7€),  Маастрихт-Аахен-Маастрихт (7-8€) с автобус и Маастрихт-Шарлероа (16€) с Флибко. 

Публикувано:

Тогава защо ти е каквото и да е приложение за Германия. Купуваш билети от машинките и толкова, като ще е ходене от Аахен до Кьолн едва ли ще ползвате какъвто и да е друг немски транспорт. Гарите са си централно. А тия влакове трябва да може дори от Трип да се вземат, ако имаш някакви натрупани точки за лека отстъпка…

Публикувано:

@ДиянаВ, аз досега само на DB navigator приложението съм използвала, също с опция за купуване на билети, сега с тия три приложения ме хвърли в размисъл да не съм изпуснала нещо 😀

• Смея се 1
Публикувано:

Ама вие май не четете по-нагоре 😂

@shots ме открехна на “схема” как билетът ми от 22€ и нещо да стане 18€ и нещо 😜

За тези, които ще си кажат струва ли си да се занимава човек за 3-4€ да отделя време, отговарям: може и друг път да ми се наложи, защо да не съм “открехната” 😁 Магеланските тънкости, при това от български местен трябва да се пробват 😉

• Харесвам 3
Публикувано:
На 16.11.2025 г. в 19:29, ДиянаВ каза:

Ако иска модератор, може да отдели коментарите за немския транспорт и възможността за намаляне на цената в някоя по-подходяща тема 🙂

Напълно подкрепям преместването в подходяща тема, защото разглеждаме малко или много частен случай :smile:

Аз ползвам приложението на VRR, тъй като това е местния транспортен съюз за  Niederrhein, където живеем, но това не изключва употребата му в цялата NRW. На английски е и мога да ползвам PayPal за разплащане, свързан с чужда сметка.

Нещо интересно за eezy тарифата - има лимит на стойността на Deutschland ticket и всяко пътуване след достигането му в рамките на календарния месец, стига да отговаря на условията, е безплатно :smile:

Колкото до другите 2 приложения, на пръв поглед действат на същия принцип.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.