Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Германия

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Германия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко бързо пътуват ICE влаковете между Мюнхен и Франкфурт?

- Какво е работното време на Deutsche Museum в Мюнхен?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Заслужава ли си Октобърфест?

- Къде да спим в Хамбург?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него.

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 16 часа, shots каза:

Напълно подкрепям преместването в подходяща тема, защото разглеждаме малко или много частен случай :smile:

Аз ползвам приложението на VRR, тъй като това е местния транспортен съюз за  Niederrhein, където живеем, но това не изключва употребата му в цялата NRW. На английски е и мога да ползвам PayPal за разплащане, свързан с чужда сметка.

Нещо интересно за eezy тарифата - има лимит на стойността на Deutschland ticket и всяко пътуване след достигането му в рамките на календарния месец, стига да отговаря на условията, е безплатно :smile:

Колкото до другите 2 приложения, на пръв поглед действат на същия принцип.

Ще се окаже, че сме съседи значи, щом ползваш VRR 🙂

Публикувано:
преди 2 часа, shots каза:

:smile:

Screenshot_20251119_092835_Samsung Internet.jpg

И най-вероятно един от 11-те с палците отдолу съм аз 😄 😄 😄 Ще ме прощаваш, ама съм с много неща на главата в момента 🙂 Съжалявам и че оспамих темата :)

• Харесвам 2
Публикувано: (редактирано)
преди 16 минути , ivailo_radev каза:

И най-вероятно един от 11-те с палците отдолу съм аз 😄 😄 😄 Ще ме прощаваш, ама съм с много неща на главата в момента 🙂 Съжалявам и че оспамих темата :)

И на мен ми се случват такива ситуации, предполагам и на всички нас🙂. Живеем с толкова много информация.

Да те успокоя, че не си оспамил темата, защото след твоя пост и аз съм с VRR профил 😆 После ще видя да махна някое, засега да има.

Още малко спам: Тоя дъжд по вашия край има ли прогноза да обърне в сняг?😁

Редактирано от ДиянаВ
  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 часа, ДиянаВ каза:

И на мен ми се случват такива ситуации, предполагам и на всички нас🙂. Живеем с толкова много информация.

Да те успокоя, че не си оспамил темата, защото след твоя пост и аз съм с VRR профил 😆 После ще видя да махна някое, засега да има.

Още малко спам: Тоя дъжд по вашия край има ли прогноза да обърне в сняг?😁

Все някога ще обърне. То сега като почна, ще спре април. Та все някога ще стане достатъчно студено, за да стане на сняг 😄

В краткосрочен план не мога да ти кажа 🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Здравейте,

29.11-02.12.2025 ще бъдем в Щутгарт. Търся варианти да не сме само в града, тъй като имаме 3 пълни дни (2 + 2 половинки). 
Набелязал съм градчето Esslingen am Neckar, което е много близо - на 15 минути.

Видях, че до Колмар се стига за 2 часа с влак (с прехвърляне) и би било чудесно, ако го посетим най-сетне, но цените на билетите са много високи - около 80€ в посока… 😞 

IMG_7373.png.1540afc256ba326c915d20ecbe9ac602.png
Имате ли идея как бихме намалили цената? Например трикът с Deutschland-Ticket за 58€ дали би помогнал в случая?

Отворен съм и за други предложения. Ако не осъществим Колмар, се чудя за Улм, например.

Страсбург също ни е вариант, тъй като има билети по 10€, а изглежда много красиво с коледните украси.

Прогнозата е за студено време и евентуално сняг, но тъкмо за повече коледно настроение (нали за коледните базари сме тръгнали 😅), та съм в процес на построяване на програмата.

Благодаря предварително на всеки отзовал се!

Публикувано:

Месечният билет не включва бързите влакове. Отделно има и Франция. Има опция да се избере без ИЦЕтата на сайта на ДБ. Ама пък сте в 2 месеца…

Вижте Tübingen, Waiblingen, Ludwigsburg за туризъм.

За шопинг Outletcity Metzingen.

При студено и гадно време не знам колко ще е приятно.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 час, r_nikolov1 каза:

Здравейте,

29.11-02.12.2025 ще бъдем в Щутгарт.

И ние ще сме в Щутгард за коледните базари, от 04 до 06.12 🙂 Освен Щутгард съм набелязала - разходка до Лудвигсбург и посещение на двореца, следобяд/вечерта разходка до коледния базар на Еслингер, посещение на музея на Мерцедес. Сега ще видя и предложенията на @jorocontrola. Лично мнение - Колмар и околните градчета ЗАДЪЛЖИТЕЛНО си заслужават няколко дни самостоятелно посещение 🙂 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Има толкова много места, които можете да обиколите в Гирмания с дойчландтикет. От какъв зор да ходите във Франция, след като и Базел, и Баден-Баден са далеч по-удачни стартови точки за Елзас.

А и градчетата в Шварцвалд по никакъв начин не отстъпват на тези в Елзас. (Направо си ги превъзхождат, мене ако питаш).

Триберг, Генгенбах, Гутах... Донауешинген...

Фрайбург, ако искате все пак по-големичък град.

В която и посока да хванете от Щутгарт, в Баден -Вюртемберг има страхотни места. Според мене е най-красивата провинция в Германия.  Колко души сте? Понеже сте група от 4 души, дневни Baden Württemberg ticket вероятно ще ви излязат по-изгодно, отколкото месечен Deutschlandticket. Особено, ако искате да прекарате цял ден в самия Щутгарт.

Хайделберг, Манхайм, Маулброн, Тюбинген, Ройтлинген, Бад Урах, Безигхайм...

Улм, мокар че той е малко по-удобен откъм Меминген.

Констанц и Меерсбург на Боденското езеро...

замъците Хоенцолерн, Лихтенщайн, Зигмаринген...

Да не повтарям тези, които вече са ти предложили. 

До утре сигурно ще се сетя още стотина местенца поне... 

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, master_of_germs каза:

Колко души сте? Понеже сте група от 4 души, дневни Baden Württemberg ticket вероятно ще ви излязат по-изгодно, отколкото месечен Deutschlandticket. Особено, ако искате да прекарате цял ден в самия Щутгарт.

5 човека сме

В крайна сметка наистина не си заслужава цялото разкарване само за един ден до Страсбург и Колмар. Просто за поредна година ни се размина и се опитах да намеря начин да го включим все пак.

Но нищо, сега разучавам градския транспорт и тази карта и ще обикаляме Щутгарт и околността. Притеснява ни времето - ако наистина е студено, няма да е приятно цял ден да сме навън.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 часа, r_nikolov1 каза:

Здравейте,

29.11-02.12.2025 ще бъдем в Щутгарт. Търся варианти да не сме само в града, тъй като имаме 3 пълни дни (2 + 2 половинки). 
Набелязал съм градчето Esslingen am Neckar, което е много близо - на 15 минути.

Видях, че до Колмар се стига за 2 часа с влак (с прехвърляне) и би било чудесно, ако го посетим най-сетне, но цените на билетите са много високи - около 80€ в посока… 😞 

IMG_7373.png.1540afc256ba326c915d20ecbe9ac602.png
Имате ли идея как бихме намалили цената? Например трикът с Deutschland-Ticket за 58€ дали би помогнал в случая?

Отворен съм и за други предложения. Ако не осъществим Колмар, се чудя за Улм, например.

Страсбург също ни е вариант, тъй като има билети по 10€, а изглежда много красиво с коледните украси.

Прогнозата е за студено време и евентуално сняг, но тъкмо за повече коледно настроение (нали за коледните базари сме тръгнали 😅), та съм в процес на построяване на програмата.

Благодаря предварително на всеки отзовал се!

Аз ви предлагам един ден да отидете първо до Herrenberg (на 30-40 мин с S1), ако харесвате старинни градчета с фахверкови сгради. Съвсем близо е до Щутгарт и примерно за там ви трябва час до час и половина да се поразходите и да видите Кметството и църквата, а после да продължите до Tübingen (на 25-30 мин с влак от Херенберг). Той е по-голям и за там ще ви трябват около два часа, да речем, за спокойна разходка, а ако и седнете някъде да хапнете или на кафе с тортичка, то още един до два часа.
В Тюбинген за тази година не е планирано да има продължителен Коледен пазар. Такъв ще има само на 12-14 декември на Marktplatz. Обаче ще има и Международен фестивал на шоколада 2-7 декември. В старата част на града, на Marktplatz и из уличките, вместо коледни щандове ще има "шоколатиери" на производители от цял свят, които ще представят своите творения. 
Aко пък предпочитате замъци и дворци, дворецът в Ludwigsburg е интересен, почивният му ден е в понеделник. Лудвигсбург е съвсем близо до Щутгарт, около 15 мин с S4.

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, r_nikolov1 каза:

Но нищо, сега разучавам градския транспорт и тази карта и ще обикаляме Щутгарт и околността. Притеснява ни времето - ако наистина е студено, няма да е приятно цял ден да сме навън.

В такъв случай ползвайте повече влакове и обикаляйте по повече от едно градче в рамките на един ден. Дори да е за кратко време, във влаковете се стопляте, на закътано сте от вятъра, може да си зареждате телефоните и да ползвате тоалетни. Това, последното, за мене е много важно, особено в студено и влажно време, каквото очаквате.

Та, слушайте, какво ви съветва @iaia_mama; разбира я тя Германията 😉

• Харесвам 1
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 21 минути , master_of_germs каза:

В такъв случай ползвайте повече влакове и обикаляйте по повече от едно градче в рамките на един ден. Дори да е за кратко време, във влаковете се стопляте, на закътано сте от вятъра, може да си зареждате телефоните и да ползвате тоалетни. Това, последното, за мене е много важно, особено в студено и влажно време, каквото очаквате.

Та, слушайте, какво ви съветва @iaia_mama; разбира я тя Германията 😉

Мастер, недей да скромничиш. И ти си ѝ чак на Германията  😉   Съгласна съм с теб, че Баден Вюртенберг е особено красива немска провинция, но добавям - и Бавария. 

Публикувано:

Някой може ли да каже как се стига с градски транспорт от летище Щутгарт до центъра или до централната гара в Щутгарт?

Има няколко гари и ми е леко объркващо този S-bahn S2 до коя ходи точно? Има ли автобус например?

Публикувано:
преди 6 часа, Hakkâri Spor каза:

Някой може ли да каже как се стига с градски транспорт от летище Щутгарт до центъра или до централната гара в Щутгарт?

Има няколко гари и ми е леко объркващо този S-bahn S2 до коя ходи точно? Има ли автобус например?

Има S-bahn S2,S3 и U-bahn U6, всички минават и през центъра и през централна гара. От автобус няма смисъл, а и мисля, че няма директен. Пътува се около 30 минути, S-bahn e 5-6 минути по-бърз. Цената на билета е една и съща независимо от вида на транспорта - 4,5 евро (2 зони). Ако се купи онлайн (VVS Mobil app) има малка отстъпка.

• Харесвам 2
Публикувано:

Първоначално бях планирала Еслингер, четох, че там правят хубав коледен базар. След това, обаче @iaia_mama препоръча Херенберг и сега не знам накъде да хванем 😄 

• Смея се 1
Публикувано:
преди 15 часа, Eva eva каза:

Първоначално бях планирала Еслингер, четох, че там правят хубав коледен базар. След това, обаче @iaia_mama препоръча Херенберг и сега не знам накъде да хванем 😄 

Altstadt, т.е. старият град на Herrenberg е само на 500м от гарата, не е голям, компактен е и приятен за кратка разходка (понеже е малък). Особено по коледно време, с украсата си е като от приказките 🙂 Но както в повечето малки градчета в Германия там няма дълъг Коледен базар, а само няколко дни. Тази година той ще бъде на 5 дек 13-21ч, на 6 дек 11-21ч и на 7 дек 11-18ч на площада пред Кметството, както и из околните улички. Старият град е разположен в подножието на хълм, на който се намира църквата, а от там се открива панорама към градчето долу. До църквата се изкачваш по къса стръмна уличка или още по-кратко - по стълби, колкото 2-3 етажа с широки площадки между тях. От зад църквата има около 200м алея по хълма, която води до някогашен замък, от който е останала само избата му и сега е ресторант. От там също има панорамни гледки към целия град и околността.  
Това беше за информация, а вие ще си решите къде да отидете. Където и да отидете, пожелавам ви да си изкарате най-приятно и удовлетворяващо  🙂

• Благодаря 1
Публикувано:
На 16.11.2025 г. в 19:17, ДиянаВ каза:

Ужас е този немски транспорт🙉

Досега инсталирах, регистрирах, правих някакви опити.

Ето тези приложения изтеглих:

- първото се регистрирах, но не знам за какво се ползва и ще ми трябва ли;

- второто - май то ще влиза в употреба, защото има опция да се купуват билети. Така ли е?

- третото май дублира второто - там не се регистрирах. Да го изтрия ли?

IMG_8398.jpeg.648b622f2b5a0c308cf59d12b7395fbf.jpeg

Справих се с немския транспорт от Кьолн до Аахен. Ползвах приложението VRR, защото там излизаше информация от кой перон потегля влакът. Действа на принципа на свързване с локализацията ти. В началото на пътуването валидирах покупката чрез check-in. Тогава ми удържаха 10€. Като слязох от влака направих check-out и ми дръпнаха остатъка, изчислен според маршрута. Имах притеснителна ситуация, че направих check-in не във влака, а още на перона. Така времето на пътуване започна да тече от този момент, а влакът закъсня и в последния момент му смениха перона. Аз да зяпам телефона си, пропуснах информацията на таблото на място, която се обновява в реално време и изтървах този влак. Наложи се да чакаме 40 мин. следващия, а времето в приложението си течеше с активирано пътуване. Въпреки това накрая ми засече маршрута по разстояние/дестинация, а не по време. 

Цената излезе общо за възрастен и дете 27.90€ (18.60+9.30) при 32.97€ (22.11+10.86) директно от DB. Т.е. разлика от 5€, но най-важното е, че се научих какво и как се прави 😜

IMG_8824.png.468ee615f7ff6bc6f82a2a0622cdbe84.png

Благодаря на @shots🙂

• Харесвам 2
Публикувано:

Търся град, градче или село около Меминген до 1:30 мин с влак 😁.

За еднодневна обиколка с хубави пейзажи, живописни улички или поне с хубава бира 🤣

Публикувано:
преди 8 минути , 12000 каза:

Търся град, градче или село около Меминген до 1:30 мин с влак 😁.

За еднодневна обиколка с хубави пейзажи, живописни улички или поне с хубава бира 🤣

Линдау, много красиво. Отидох дотам с Фликсбус, но мисля, че и влак има. И  Меминген си е красиво.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 минута , Hakkâri Spor каза:

Линдау, много красиво. Отидох дотам с Фликсбус, но мисля, че и влак има. И  Меминген си е красиво.

Почитатели сме на влаковете така че, 😉 .....Добре, значи, казваш е по-добре Линдау. Аз оглеждах и Фюсен, но май за един ден е много път. От двата дни единият отива за Меминген 😁

Публикувано:

Здравейте в четвъртък пътуваме до Меминген и още същия ден трябва да стигнем до Нюрнберг. Плана е тъй като пристигаме рано сутринта да разгледаме за 1-2 часа Меминген и след това да се отправим към Нюрнберг. Тук Enjoy the perfect day trip with the regional day ticket for Bavaria видях информация за Bayern-Ticket, може ли, ако някой е ползвал, дали ще ни свърши работа за да стигнем до Нюрнберг(гледайки единичните билети от град до град разликата в цената е голяма.) И още един въпрос този билет включва всички влакове, за които се продават билети в Cheap Train Tickets | Timetables for Germany & Europe - Deutsche Bahn нали така ?

Публикувано:
преди 10 минути , 12000 каза:

Почитатели сме на влаковете така че, 😉 .....Добре, значи, казваш е по-добре Линдау. Аз оглеждах и Фюсен, но май за един ден е много път. От двата дни единият отива за Меминген 😁

E както решиш. Виждам, че има влакове Memmingen ZOB - Lindau Reutin  за 49 мин. И после малко пеша до острова по моста.

Аз го съчетах с Bregenz (Австрия), което е на 15 мин. от Линдау, на 8-9 км, и там е многокрасиво, и край езерото, и центъра и нагоре към замъка и катедралата.

Виж си в google images и ще си прецениш 😉

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, D_Dimitrov каза:

Здравейте в четвъртък пътуваме до Меминген и още същия ден трябва да стигнем до Нюрнберг. Плана е тъй като пристигаме рано сутринта да разгледаме за 1-2 часа Меминген и след това да се отправим към Нюрнберг. Тук Enjoy the perfect day trip with the regional day ticket for Bavaria видях информация за Bayern-Ticket, може ли, ако някой е ползвал, дали ще ни свърши работа за да стигнем до Нюрнберг(гледайки единичните билети от град до град разликата в цената е голяма.) И още един въпрос този билет включва всички влакове, за които се продават билети в Cheap Train Tickets | Timetables for Germany & Europe - Deutsche Bahn нали така ?

Билетът важи само за регионалните влакове - RE, RB, S, както и за повечето автобуси. Не важи за ICE, IC.

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.