Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Германия

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Германия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко бързо пътуват ICE влаковете между Мюнхен и Франкфурт?

- Какво е работното време на Deutsche Museum в Мюнхен?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Заслужава ли си Октобърфест?

- Къде да спим в Хамбург?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него.

Препоръчани мнения

Публикувано:
  На 2.02.2025 г. в 9:29, Jorro каза:

Отделно, в някои от влаковете на оператори различни от DB, които изпълняват маршрути в региона има автомати за билетите в тях. 

Разшири  

Да, дори нещо повече. Преди две години купувах билети директно от кондуктор във влака от FRA до Ашафенбург, че буквално се качихме на влака в последния момент и не можех да купя онлайн от приложението RMWgo. Дори се бях притеснил, че ще отнесем някаква глоба, но нямаше... Сега свалих приложението на VRR, за билети с регионалните от Дортмунд до Кьолн, но нещо не мога да се оправя с него и май ще купувам билети от автомат...

Публикувано:
  На 2.02.2025 г. в 8:57, Duke каза:

Някой наскоро дали е минавал през ж.п.гара Holzwickede (тази, която обслужва летище Дортмунд) и дали е обърнал внимание дали има автомати за купуване на билети, че гарата е малка и може да няма гише? Трябва да се придвижва до Кьолн и мисля да взема RE7 от Holzwickede...

Разшири  

Имаше още преди 10+ години. Чужденци, работещи там, ми помогнаха да се справя с техниката 😙 Гарови гишета няма.

• Харесвам 1
Публикувано:
  На 2.02.2025 г. в 8:57, Duke каза:

Някой наскоро дали е минавал през ж.п.гара Holzwickede (тази, която обслужва летище Дортмунд) и дали е обърнал внимание дали има автомати за купуване на билети, че гарата е малка и може да няма гише? Трябва да се придвижва до Кьолн и мисля да взема RE7 от Holzwickede...

Разшири  

Април месец минах от там и по спомен имаше автомати. Според мен най-добре директно от сайта на DB, чиста работа. Ние също пътувахме до Кьолн и билетите ги купих докато ходехме пеша от летището към гарата.

• Харесвам 4
Публикувано:
  На 2.02.2025 г. в 21:40, iceman00 каза:

Април месец минах от там и по спомен имаше автомати. Според мен най-добре директно от сайта на DB, чиста работа. Ние също пътувахме до Кьолн и билетите ги купих докато ходехме пеша от летището към гарата.

Разшири  

Проблемът е, че по някаква странна причина, когато избера 2 бр. билета, приложението на DB директно ценообразува за групов билет до 5 човека и ми дава цена от 56,60 евро, която е по-висока от цената на единичния билет от 24,70 евро... 

Публикувано:

Купи билетите поотделно.

Но, между другото, този групов NRW-билет ще ви важи и за всякакъв градски транспорт в цялата област до 03:00 ч след полунощ, та прецени, дали все пак няма да ви е по-изгоден.

• Харесвам 1
Публикувано:
  На 3.02.2025 г. в 10:22, master_of_germs каза:

Купи билетите поотделно.

Но, между другото, този групов NRW-билет ще ви важи и за всякакъв градски транспорт в цялата област до 03:00 ч след полунощ, та прецени, дали все пак няма да ви е по-изгоден.

Разшири  

За съжаление обаче не мога да открия дали вътрешния градски транспорт в Кьолн е покрит от NRW билета...

Публикувано:
  На 3.02.2025 г. в 10:58, shots каза:

За пътувания в NRW (какъвто е случаят на Duke) аз лично ползвам това приложение, тъй като нямам Deutschland ticket:

https://eezy.nrw/

Разшири  

Доколкото разбирам, този линк води към портал с много приложения. Аз ползвам приложението VRS, което виждам е част от този портал. Да, действително там също мога да взема билети с начална точка Holzwickede, но интересно, че цената за един билет е 38,60 евро, като отново има опция за групов от 56,60 евро. Ако наистина този групов важи и за вътрешната градска мрежа на Кьолн, излиза най-изгодно, защото спестява разходите за транспорт в първия ден... 

Публикувано:
  На 3.02.2025 г. в 13:26, Duke каза:

Доколкото разбирам, този линк води към портал с много приложения. Аз ползвам приложението VRS, което виждам е част от този портал. Да, действително там също мога да взема билети с начална точка Holzwickede, но интересно, че цената за един билет е 38,60 евро, като отново има опция за групов от 56,60 евро. Ако наистина този групов важи и за вътрешната градска мрежа на Кьолн, излиза най-изгодно, защото спестява разходите за транспорт в първия ден... 

Разшири  

Ако говориш за SchönerTagTicket NRW - важи.

• Благодаря 1
Публикувано:
  На 3.02.2025 г. в 13:26, Duke каза:

Разшири  

Да, тази услуга, ако мога да я нарека така, може да се ползва с всички изброени приложения. Аз лично ползвам VRR, тъй като живея в обхвата на този транспортен съюз. 

Останах с впечатление, че се търси единично пътуване, което чрез eezy ми изкарва цена от 22,72 евро на човек - изчисляват разстоянието по въздушна линия и така се формира цената.

Иначе при по-редовно ползване спира да начислява каквито и да е такси, когато се достигне цената на Deutschland ticket от 58 евро в рамките на месеца.

Ето снимка от моя профил:

Screenshot_20250203_171502.jpg

• Харесвам 1
Публикувано:
  На 3.02.2025 г. в 16:22, shots каза:

Да, тази услуга, ако мога да я нарека така, може да се ползва с всички изброени приложения. Аз лично ползвам VRR, тъй като живея в обхвата на този транспортен съюз. 

Останах с впечатление, че се търси единично пътуване, което чрез eezy ми изкарва цена от 22,72 евро на човек - изчисляват разстоянието по въздушна линия и така се формира цената.

Иначе при по-редовно ползване спира да начислява каквито и да е такси, когато се достигне цената на Deutschland ticket от 58 евро в рамките на месеца.

Ето снимка от моя профил:

Screenshot_20250203_171502.jpg

Разшири  

Благодаря за информацията! Оказа се, че не мога да инсталирам приложението на eezy VRS, защото не е налично за територията на България. Мога ли да помоля за проверка дали е възможно през приложението да се купят два единични билета и каква ще бъде цената,  защото другото приложение на VRS не позволява покупка на два отделни билета?

Публикувано:
  На 3.02.2025 г. в 16:52, Duke каза:

Благодаря за информацията! Оказа се, че не мога да инсталирам приложението на eezy VRS, защото не е налично за територията на България. Мога ли да помоля за проверка дали е възможно през приложението да се купят два единични билета и каква ще бъде цената,  защото другото приложение на VRS не позволява покупка на два отделни билета?

Разшири  

Не се бях замислял, че може да е невъзможно изтеглянето на приложението (на VRS в случая) от територията на България. 

Иначе, както писах по-горе, аз ползвам това на VRR и снимката в предния пост е от началния екран, където вече съм задал желана дестинация.

Като избера подходящия час ме праща към всички възможни опции за билети, като най-изгодната услуга, на eezy, e най-отгоре в листата:

Screenshot_20250203_182333.jpg.cb3065974616eee809eb1f411cd4b743.jpg

При посочване на тази опция вече ме препраща към реалното регистриране на пътуването, където мога да посоча колко души чекирам и откъде точно се чекирам. Обикновено го правя като наближи автобуса/влака или когато вече съм вътре. Не се вижда кумулираната цена за двама в случая, но изпробвано сумира цената и заплащам коректно 2 билета.

Screenshot_20250203_183625.jpg.b2692bf81f2fffcb80973e9df4542874.jpg

• Харесвам 1
Публикувано:

Да, оказа се, че eezy.nrw работи на същия принцип на който работи и OV-chipkaart в Нидерландия. При качване в превозно средство (влак, трамвай, автобус) през приложението натискаш "check-in" (не ми става ясно, но може би дори не е необходимо предварително да уточняваш маршрут, защото системата работи на принципа на изминато разстояние от точка "А" до точка "Б"), а после при слизане от превозното средство натискаш "check-out" (тук не ми става ясно при смяна на превозно средство по време на маршрута дали е необходимо да се изпълняват тези действия или чекаутваш директно на крайната точка на пътуването?). Определено е удобно, но пък се губи възможността да ползваш билета до края на денонощието за градски транспорт в крайната точка на пътуване...

Публикувано:
  На 4.02.2025 г. в 7:05, Duke каза:

Да, оказа се, че eezy.nrw работи на същия принцип на който работи и OV-chipkaart в Нидерландия. При качване в превозно средство (влак, трамвай, автобус) през приложението натискаш "check-in" (не ми става ясно, но може би дори не е необходимо предварително да уточняваш маршрут, защото системата работи на принципа на изминато разстояние от точка "А" до точка "Б"), а после при слизане от превозното средство натискаш "check-out" (тук не ми става ясно при смяна на превозно средство по време на маршрута дали е необходимо да се изпълняват тези действия или чекаутваш директно на крайната точка на пътуването?). Определено е удобно, но пък се губи възможността да ползваш билета до края на денонощието за градски транспорт в крайната точка на пътуване...

Разшири  

Да, идеално е за единични пътувания от точка до точка, цената е несъизмерима с тази за нормален билет. Иначе check out се прави при слизане на крайната спирка, не при прекачване или при смяна на оператора, както е в съседна Нидерландия. И да, не е необходимо да се задава маршрут предварително, използвах го в примера си, за да илюстрирам цената.

Би било изгодно да се ползва при няколкодневен престой в NRW, тъй като при достигане на 58 евро (сума на пътуванията през месеца) всяко следващо ползване на обществен транспорт е безплатно. Тук е и предимството пред Deutschland ticket, че не е необходим абонамент и съответно прекратяване в определен срок.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, как мога да стигна до летище Франкфурт Хан от Bullay/Cochem/Koblenz с автобус в неделя (градовете са подредени по предпочитание за отпътуване)? В интернет намирам различни разписания, полетът е в 20:50. Автобусът от Bullay e 750, а от Кобленц е 615. Моля за съвет за най-ефикасния начин и отзиви от хора, които са пътували с автобус дотам. Връзките са ограничени и не искам да изпуснем полета, тотално се обърках. 
Благодаря предварително!

Публикувано:

Пътували сме от Bullay, ако не се лъжа. Автобусчетата всъщност са тип маршрутка. Сайта на DB ще ти даде най-точно информация, освен за влаковете и за автобусите.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Крис, сега разгледах - наистина са доста ограничени връзките. От Bullay имаш само два директни автобуса до летище Haan в неделя. Другите варианти са с много прекачвания и пак стигаш до Кобленц, който изглежда по-добрата опция.От Кохем пък въобще нямаш директна връзка. За полет 20:50ч, автобуса от  Bullay в 15:02ч ти е доста ранен, но това е последния такъв за деня.

image.png.91e37ad9f5d83b9ba5a76362be8888af.png

От Кобленц може да ползваш един от тези двата:

image.png.b5b90d700c47e3625f5261acb67e9541.png

Задала съм като начална точка гарите в Булай и Кобленц, но ти може да използваш твоето местоположение, за да видиш дали около теб няма по-удобна спирка.

Разписанията с ги видял от сайта на летището, предполагам.

https://ekap-download.vrs.de/downloads/linien/mini-fahrplan/2025_3615_VRM615.pdf?1732070226

https://ekap-download.vrs.de/downloads/linien/mini-fahrplan/2025_3750_VRM750.pdf?1732070313

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

@iMari, много ти благодаря! Ще хващаме автобуса в 15:02, за да не заобикаляме през Кобленц. Гледах сайта на летището, и сайта фирмата, и приложението на Moovit, като всички те показват различни разписания, за това ще се обадя на фирмата. Пак благодаря!  

Публикувано:

На Moovit въобще не може да разчиташ за Германия. Гугъл ще ти даде по-точна инфомация. Аз не виждам разминаване между разписанията свалени от сайта на летището и тези в DB, но, да, за ваше спокойствие свържете се с фирмата.

• Благодаря 1
Публикувано:

по принцип в Германия не може да се разчита на обществения транспорт,на интернет ,на точност и ефикасност ,на компетентни и професионални фигури в здр.система,общ.администрация и в частните фирми- ситуацията е трагикомична,но се работи усърдно от десетилетия за да се постигне този падеж.

Спрямо България да,напреднала страна - спрямо северна Италия и Австрия си е третия свят .

Но заплатите ,ако си квалифициран, са високи,цените ниски,не се краде и няма нужда от връзки за да направиш карира и да те оценят ,хората са много възпитани,алтруисти и може да се разчита на съседа германец - това са плюсовете в Германия,които обаче не  заличават гореописаните недостатъци.

Когато ми се наложи пътувам до северна Италия за зъболекар и напоследък пътувах за тест -алергии срещу 200 неща,най-елемeнтарното нещо ,коeто всяка лаборатория прави,докато в Германия  след три месеца по специалисти и болници не можаха  дори да разберат какво е ,как се прави и за какво служи -не се учудвам че има толкова много болни хора в Германия,просто няма кой да им помогне.

• Благодаря 1
Публикувано:

Ползвай приложението на Дойче бан.

DB navigator.

Най-малкото ти дава в реално време закъснението, също от кой перон тръгва всеки влак и автобус. За влаковете си предвиждай някакво разумно закъснение, това също може да го задаваш при търсене на маршрути с прекачване. 

Междуградските автобуси си сцепват разписанието до минутата.

Груповите еднодневни регионални билети и особено едномесечния дойчландтикет за 58 евро многократно компенсират възможните неуредици. С изключение на Люксембург, където общественият транспорт е напълно безплатен, Германия е далеч пред всички други страни в Европа като съотношение цена/качество.

Крис, понеже ти знам програмата, това, което най си струва да поорежеш, е самият град Люксембург 😉

Хаан е малко летище и откровено грозно. Няма никакъв смисъл да отивате повече от час преди полета,  щом сте само с ръчен багаж.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Благодаря на всички за отговорите! 
Оставям снимка на актуалното разписание на автобус 750 от Bullay до летище Франкфурт Хан. 
IMG_2412.jpeg.1bdf032a12f0ae449488ae0bf315ea3d.jpeg

Приложението на Дойче Бан ме подведе и се оказа, че има автобус и в 17:02, а този в 15:02 НЕ е последният, но здраве да е 😅. Еднодневният Rheinland Pfalz Ticket за до 5 човека важи и за този автобус. Препоръчвам Триер и Кохем, много красиви и живописни места.  

IMG_2371.jpeg.fece5d78325902b6d8e6ef8211946595.jpeg

IMG_2285.jpeg.3df75e7e8d7b44cb96a1150dacb1706b.jpeg

• Харесвам 7
Публикувано:
  На 16.03.2025 г. в 14:10, Kristiyan Desev каза:

Приложението на Дойче Бан ме подведе и се оказа, че има автобус и в 17:02, а този в 15:02 НЕ е последният

Разшири  

Форума размазва снимките при качване и не се вижда добре. Шофьора потвърди ли, че има още един автобус? Погледнах и в сайта на превозвача, там също не излиза директен автобус след 15:02ч. Нямам интерес да споря, но наистина е странно да има такова разминаване, а би било полезно да се знае. 🙂

• Харесвам 3
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
  На 16.03.2025 г. в 14:42, iMari каза:

Форума размазва снимките при качване и не се вижда добре. Шофьора потвърди ли, че има още един автобус? Погледнах и в сайта на превозвача, там също не излиза директен автобус след 15:02ч. Нямам интерес да споря, но наистина е странно да има такова разминаване, а би било полезно да се знае. 🙂

Разшири  

И аз нямам интерес да споря, по-добре да има информация. Не успях да питам шофьора, но пуснах един имейл на фирмата и все още чакам отговор. По логика от снимката на всеки час, където има 02, без допълнителна буква отдолу, би трябвало да идва автобус. В сайта на DB в неделя дава разписание на автобус 750, който реално Е директният, но след това показва още две смени, което за мен е доста странно, тъй като най-логичното е човек да се вози до последната спирката. 
Относно закъснения на автобуси/влакове по маршрут Люксембург - Триер - Кохем - Bullay - летище Хан, ние нямахме никакви проблеми, автобусите и влаковете сцепваха минутата. Дневната транспортна карта свърши прекрасна работа.

• Харесвам 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Ако правилно се ориентирам ще има нещо като ремонт по линията на близката жп гара до летището в Дортмунд.

При търсене на влак всички опции излизат с някакви заместващи автобуси:

image.png.4b8ed0fd1271058862588f7b6be6d9ec.png

Понеже съм на Вие с немският, къде може да се намери изформация на малко по разбираем език?

Предполагам дали е рейс или влак е все тая? Отиваме на гарата и просто го хващаме?

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.