LaSombra Публикувано: 27 октомври, 2013 Публикувано: 27 октомври, 2013 Първа тема във форума. Пътуване в Гърция с кола или камион Първи съвет: Придържайте се към Е-пътищата. Там имат страхотни пътища, стига да са международни. Националите са добри за шофиране, но не са като в Чехия. Втори съвет: Изкъпете се преди да тръгнете. За разлика от повечето държави, в Гърция няма бани на паркингите. Имат едни тоалетни, в които е препоръчително да не влизате. Иначе има паркинги през 2 километра, което е добре. Ако това ще попитате -- да, в България на всяка бензиностанция на международен път има баня. Винетка не ви трябва. На магистралите обаче се плаща. Внимавайте с полицията. Там подкупи не взимат, но можете да си отмените глобата с приказки. Полицаите обикновено седят след касите на магистралите. През нощта задължително си пускат светлините. Като цяло страната е много приятна за пътуване. Ако пътувате София-Атина, спрете на Агия Параскева -- Там има една отсечка, където ще можете да се разходите в крайбрежната градина и да се топнете в Егейско море 1
Георги Публикувано: 27 октомври, 2013 Публикувано: 27 октомври, 2013 Да хвана темата на къс пас и да питам набързо. С островите каква е ситуацията, някакви специални препоръки относно фериботите?
гост Публикувано: 27 октомври, 2013 Публикувано: 27 октомври, 2013 За фериботите - питаш си така по-принцип или те интересува нещо конкретно? Конкретен остров?
Георги Публикувано: 27 октомври, 2013 Публикувано: 27 октомври, 2013 И двете. За Скиатос се интересувах, и схемата ми се видя накаква сложна, май трябваше два ферибота да се сменят. Паралелно с това отпадна пътуването и не съм ровичкал по-дълбоко. А генерално питам, до колко е например добра идея, често ли са фериботите, така че да не ги чакаш ден-два, скъпи ли са, времетраене, ей такива.
Duke Публикувано: 27 октомври, 2013 Публикувано: 27 октомври, 2013 С гръцките ферита нещата са много относителни. Принципно всички компании си имат сайтове, но най-разпространен е един общ, който е разделен на две секции - вътрешни и външни линии, ето го: http://ferries.gr/ Лошото е, че както всички добре знаем, гърците често стачкуват, а обикновено стачките започват и завършват с обслужващия персонал по фериботите. Затова аз съм доста предпазлив при логистика на пътуване с гръцки ферибот. Пак поради тази причина бях оставил ферито за връщането, а не за отиването към Италия през 2009 г., за да имам спасителен вариант за "бягство" по сушата от Бари. Тогава нямаше проблем и ферито си работеше, но знае ли човек. Една от причините все пак да избера придвижване до Сицилия със самолет за догодина отново беше в риска наречен "гръцки ферибот". А, да обикалям по суша отгоре, за да стигна до Сицилия, е несериозно дори и за страстен привърженик на автомобилното пътуване като мен...
Polina Публикувано: 27 октомври, 2013 Публикувано: 27 октомври, 2013 Ние използвахме Блу Стар Ферис (http://www.bluestarferries.com/site/content.asp?loc=2). Като цяло двупосочен билет за 2 възрастни с кола ни струваше 330евро (2012г) До Санторини ферибот има по веднъж на ден (от Атина и за тази комапния), но който се интересува ще си го види в разписанието. Сутрин тръгва от Пирея и към 15-15:30 е в Тира. И обратно.. към 15:30-16 тръгваше от Тира и към 23-23:30 пристигаше в Пирея. Не сме попадали на стачка, така че нашето пътуване си беше екстра и в двете посоки
Двуцветко Публикувано: 27 октомври, 2013 Публикувано: 27 октомври, 2013 Да го кажа по друг начин - ако човек държи да опознае гръцката душа, нека се качи на фери. Ако държи на точност и бързина, нека търси други варианти. Но като се замисли човек, за къде да бърза след като се е озовал в тези ширини ... С две ръце гласувам "за" фери
royak Публикувано: 27 октомври, 2013 Публикувано: 27 октомври, 2013 Пътували сме с ферибот от Керамоти до Тасос, от Игуменица до Корфу и до Бриндизи, от Пирея до Крит и обратно. С кораб сме се придвижвали от Родос до Крит /Сития/. С фериботите проблеми не сме имали, но се е случвало да пропуснем заради стачка на трансторта в Гърция. Чакали сме също кораба от Родос до Крит три дни заради войната между Ливан и Израел. Цените са напълно приемливи. За Крит пътуват поне два вечерни ферибота от Пирея. Пристигат в Ираклион рано сутринта. До Спецес и Хидра се пътува с водни таксита от Порто Хели /често са/. Коли не се допускат на островите, така че се превозват само пътници. За друго в момента не се сещам.
гост Публикувано: 28 октомври, 2013 Публикувано: 28 октомври, 2013 (редактирано) Това със стачките е много преекспониранo. Иначе си има утвърдени целогодишни маршути, а за летния сезон се пускат и нови линии. Една такава сезонна беше напимер Солун - Ираклион, Крит, 22 часа е пътуването, спира на 2-3 острова (Наксос, Парос и Санторини) и на нас ни спестяваше лашкането с кола до Атина. Тази година, обаче, не я пуснаха. Ferries from Piraeus, Rafina, Agios Konstandinos, Volosto Skiathos run all year round on a daily basis.In summer of course there are more departures tochoose from. 1. Volos - Skiathos - Skopelos - Alonissos2. Agios Konstandinos - Skiathos - SkopelosAlonissos3. Piraeus - Tinos - Andros - Skyros - AlonissosSkiathos4. Rafina - Tinos - Andros - Skyros - SkiathosAlonissos5. Piraeus - Tinos - Andros - Skyros - AlonissosSkiathos От Волос и Агиос Константинос Скиатос е първа спирка и няма как да има два ферибота, ако кацаш в Атина и после да се придвижваш до Скиатос е малко "три дни път с камили" Ако пристигаш в Гърция не от Бг, а от Европа, по-добре е да се търси вариант с кацане в Солун и после или Волос, или Агиос Константинос. Не ни се е случвало ферибот да не си спази разписанието, та не разбирам за какви неточности иде реч. И още нещо: големите ферита (до Италия, Крит) са за да транспортират главно тирове, а не глезени туристи, така че рискът "гръцки ферибот" си е лека фантасмагория. Компанията, обслужваща Скиатос от Волос и Агиос Константинос: http://www.hellenicseaways.gr/index.asp?a_id=209 Редактирано 28 октомври, 2013 от но нейм 1
Бръмбар Публикувано: 28 октомври, 2013 Публикувано: 28 октомври, 2013 И двете. За Скиатос се интересувах, и схемата ми се видя накаква сложна, май трябваше два ферибота да се сменят. Паралелно с това отпадна пътуването и не съм ровичкал по-дълбоко. А генерално питам, до колко е например добра идея, често ли са фериботите, така че да не ги чакаш ден-два, скъпи ли са, времетраене, ей такива. За Скиатос няма нужда да се сменят фериботи ако се тръгва от Волос или Агиос Константинос, както е писала и но нейм. Освен Хеленик, пътуват и A.N.E.S, май даже имаше и още едни, но не им помня името. Преди е имало за Скиатос фери и от Солун, но вече е спрян. Обикновено през лятото са по няколко пъти на ден, после се разреждат. Не всички фериботи качват коли, има и едни хидрофойли (Flying cat), които са по-бързи и скъпи и не качват коли. Когато са по-нарядко фериботите за коли и искаш да си с кола е добре да се направи предварителна резервация. За пътници само обикновено няма проблеми. Аз Скиатос мисля, че за колата беше около 70 евро в едната посока (пак завсиси от колата), за пътници (зависи от вида на ферито - около 20-30е) На мен ми се е случвало няколко пъти да се наруши разписанието разписанието на ферибота, обикновено е заради времето. Ако е лошо времето може и въобще да не пътуват, но това май че е по-скоро за есенно/зимните месеци. 1
Meidj Публикувано: 28 октомври, 2013 Публикувано: 28 октомври, 2013 По повод пътуването с автомобил в Гърция - навремето (да кажем преди 3-4 години) имаше някакво идиотско изискване, че ако колата ти е с теглич, твърде вероятно да отнесеш някоя солена глобичка. Сега не знам как е.
Бръмбар Публикувано: 28 октомври, 2013 Публикувано: 28 октомври, 2013 (редактирано) Май това с теглича е още валидно, освен ако не е фабрично монтиран. Сетих се още нещо за феритата на Хелиник - бяха ни връчили едни листовки, според които имат обща застрахователна програма с Интерамерикан и всеки билет за фери на Хеленик включва и безплатна медицинска застраховка, която важи до 7 дни след пътуването с ферибота. Мен много не ме интересуваше, тък като бях направила отделна застраховка и не помня точно застрахователната сума. Според мен ако се пътува от Западна Европа за Скиатос е по-добре направо със самолет, освен ако не се комбинира с някакво пътуване в континентална Гърция. Кацат сигурно през 1/2 час през сезона най-различни, вкл. и нискобюджетни. За съжаление не и от БГ. Редактирано 28 октомври, 2013 от Бръмбар
Георги Публикувано: 28 октомври, 2013 Публикувано: 28 октомври, 2013 Според мен ако се пътува от Западна Европа за Скиатос е по-добре направо със самолет, освен ако не се комбинира с някакво пътуване в континентална Гърция. Кацат сигурно през 1/2 час през сезона най-различни, вкл. и нискобюджетни. За съжаление не и от БГ. Гледах ги и аз полетите, но си бяха скъпички...а и понеже щяхме да сме компания, само аз от Западна Европа не беше рентабилно. Пък и никога не съм бил в Гърция и ми се ще с кола да се поразходя насам-натам, а не да се заключа на един остров за цялото време. 1
Бръмбар Публикувано: 28 октомври, 2013 Публикувано: 28 октомври, 2013 (редактирано) Аз полетите не ги гледах кои знае колко, защото не намерих особено удобни, но ми направи впечатление че излитаха и кацаха доста често. Иначе - да, добре е да се пообиколи затова и написах ако не се комбинира с пътуване из континентална Гърция. За кратък престой на острова с оглед цените на фериботите за колите може да излезе по-изгодно да се наеме на място. Редактирано 28 октомври, 2013 от Бръмбар 1
Тони Публикувано: 28 октомври, 2013 Публикувано: 28 октомври, 2013 Иначе ако се пътува от континентална Гърция до островите много ниски цени имат астра еърлайнс. Моя много близка работи за тях в Солун, избягаха целия екип от нашите и се преместиха там. Имам предвид групичка механици, а тя отговаря за логистиката. Та цените им лятото от Солун до няколко острова се движиха от порядъка на 20-30 евро, два пъти дневно. 1
гост Публикувано: 28 октомври, 2013 Публикувано: 28 октомври, 2013 Редовните полети, гледам, са от Атина. Ако летиш от Солун пак през Атина те прекават. Обаче са изредили цял списък с чартъри, включително и от Амстердам. А и тези острови не са големи, за мен е по-логично да си оставиш колата във Волос и да си вземеш рент-а-кар на острова.
Бръмбар Публикувано: 28 октомври, 2013 Публикувано: 28 октомври, 2013 (редактирано) Иначе ако се пътува от континентална Гърция до островите много ниски цени имат астра еърлайнс. Моя много близка работи за тях в Солун, избягаха целия екип от нашите и се преместиха там. Имам предвид групичка механици, а тя отговаря за логистиката. Та цените им лятото от Солун до няколко острова се движиха от порядъка на 20-30 евро, два пъти дневно. Астра ги гледах и аз, и още ги гледам Цените им наистина са към 30 евро, обаче тръгват от Солун т.е. трябва така или иначе да пропътуваш до Солун после да се придвижиш до аерогарата, пък и трябва да си 2ч предварително, трябва да нагласиш и часовете и пак отива целия ден. Но ги следя тази година пак за островите. Може и да се възползвам Редактирано 28 октомври, 2013 от Бръмбар
royak Публикувано: 28 октомври, 2013 Публикувано: 28 октомври, 2013 Гледах ги и аз полетите, но си бяха скъпички...а и понеже щяхме да сме компания, само аз от Западна Европа не беше рентабилно. Пък и никога не съм бил в Гърция и ми се ще с кола да се поразходя насам-натам, а не да се заключа на един остров за цялото време. От континентална Гърция съм най-очарована от областите около Коринтския провлак - на север можеш да тръгнеш от Янина или от Арта и да стигнеш до Галаксиди или Итиа със специален акцент Нафпактос; на юг, т.е. в Пелопонес Нафплион обира точките. Патра също става - през февруари има карнавал. Закинтос е близо - достъпен. Ако ти се гледа първия олимпийски стадион - отиди и до Олимпия, интересно е. Крит си е голямо изживяване, има евтини полети. Наемали сме кола на много добра цена от Матала - хипарливия южен град. Крит е трудно да се комбинира с други парчета от Гърция, заслужава си мин. седмица, но наистина минимум. 3
Бръмбар Публикувано: 28 октомври, 2013 Публикувано: 28 октомври, 2013 Крит наистина е интересен и красив, но на мен лично ми идва твърде голям. При това интересните неща са разпръснати и мн. време се губи в път от една точка до друга. И аз мисля, че е добре отделно + една седмица минимум. В близост до Скиатос (и може да се комбинира) е полуострова Пелион. Всъщност Волос е на полуостова Пелион . Аз съм го запланувала за тая година, но без спорадските островите, че няма да ми стигне времето - там има и хубави плажове и живописни села, и планина 1
Hollywood Публикувано: 14 декември, 2015 Публикувано: 14 декември, 2015 Въвеждат специални винетки за Гърция Цената ще се определя в зависимост от времето на пребиваване в страната 2
Polina Публикувано: 30 май, 2016 Публикувано: 30 май, 2016 От 01.06. 2016г ще заработят / може би/ пунктовете за събиране на магистрални такси след ГКПП Кулата- Промахон. http://www.economic.bg/bg/news/6/leva-taksa-za-vlizane-v-gartsiya.html 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега