Прескочи до съдържание

Хамбург - малко идеи за закрито


Георги

Препоръчани мнения

Поразгледах другите теми и мнения за Хамбург и общо взето имам представа какво ще правим за 2 дни идния уикенд. Но има една малка уловка - времето. За сега го дават дъждовно и гръмотевично в неделя и понеделник, а това са ни точно свободните дни. 

 

Ако беше хубаво работата е ясна - шляене насам-натам, корабчетата по реката, още шляене, среща с @БраниB, ей това нещо: https://www.hamburg.com/water-light-concerts/ и времето ще си мине. Но, ако магията за дъжд не се развали, какви закрити занимания да си намерим?

 

Кандидати за сега:

- Музея на миниатюрата (не знам дали е музей де). Видях много хвалби да се посети с деца, но ок ли е ако сме само възрастни?

- Планетариума. Някой ходил ли е?

- Морския музей? Видях, че има някакви демонстрации там, ок ли са за неговорещи немски?

- Филхармонията. Няма да успеем да присъстваме на събитие там, но само за разглеждане заслужава ли си?

 

Като цяло не сме фенове на типичните музеи, църкви, катедрали и т.н. За разглеждане отвън чисто архитектурно може, но едва ли бихме отделили време да ги разглеждаме подробно и отвътре. 

 

Дали пък при това дъждовно положение да не отделим цял ден за някой съседен град?

 

Връзка към коментар
преди 15 минути , lesy каза:

Неделя сутрин Рибния пазар в Хамбург. Но е много рано. Мисля, че беше до 9ч.

Ох, толкова рано едва ли ще ни се става 🙂

Връзка към коментар

Сами ли сте или с детето? Бяхме в Хамбург преди 10 дни, беше много топло и слънчево цял ден, но в самия град вървят доста ремонти и строежи и това малко или много ни развали удоволствието ( и затрудни придвижването с количка). 
Съседен град, в който да е хубаво времето при дъжд в Хамбург, ще е голям късмет, ама колко точно съседен? Бремен е прекрасен, на 1 час път, ама времето обикновено е подобно. Хановер също не е лошо, ама пак при лошо време - все тая.
п.с. то в Хамбург най-известната църква е "открита", няма да ви спаси от дъжд. 

Връзка към коментар

Почти всичко, което сте набелязали е в района на Шпайхерщад 😀 

- Музеят на миниатюрите на мен много ми хареса. Още при купуването на билетите те питат от къде си и изкарват статистиката на едни екрани над гишето. По наше време бяха минали около 3000 българи. Плюс е, че постоянно разширяват експозицията, която е представена тематично - Кариби, напр., Алпи, Италия, т.н. Имаше една инсталация, която пуска шоколадчета Lind 😍 Лошото е, че ако вали всички туристи ще се насочат натам и няма да е най-лесно и приятно да се разглежда...

- Морският музей също е много хубав и можеби най-големият, който аз съм посещавала. Предвидете си повечко време за него. Симулациите не помня на какъв език бяха, но изглеждаха интересни. Така или иначе бяхме изморени и някаква група немски чичковци ги бяха окупирали. Имаше и доста занимавки за деца на партера.

- Филхармонията е задължителна за посещение заради панорамната тераса. От гишетата долу се взимат безплатни билетчета. Мисля, че могат и онлайн да се резервират, за да не се чака на опашка. 

Аз също препоръчвам рибния пазар, защото продавачите правят голямо шоу (освен риба има цветя, плодови кошници и др.). Репербан също е доста забележителен с "каките", тунелът под Елба е друга забележителност, кметството, разходка около Алстер, ако все пак е хубаво времето... това се сещам на прима виста.
 

Редактирано от venceremos
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Да кажа и аз моето мнение.😁

 

В неделя май няма да вали много, така че ще става за разходка. 

Музеите най-добре да са в понеделник. В неделя ще е пълно навсякъде. Миниатюрите са интересни и за възрстни, но като трябва да се буташ, малко минава желанието... Ако стигнете до, тях най-добре в понеделник по обяд или след обяд. Сутрин е пълно с училищни групи.

Планетариум-интересно е, но всичко е предимно на немски, в понеделник е (предимно)затворено.

Филхармонията, заслужава си гледката,вижда се цялото пристанище, или поне голяма част от него. Там не ви трябва голямо плануване.В неделя е пълно, но в по-късните часове след 20 часа например, не би трябвало да е проблем. Вземете корабче 72 от Landungsbrücken и така ще  видите Филхармонията от реката.

Бих препоръчала църквата Свети Николай, там е най-високата платформа и се виждат все още разрушенията от 2рата Световна война.

Кметството също си заслужава, има турове на английски.

Съседен град-Бремен, Люнебург или Любек, времето няма да е по-различно. Най-добре с влак, в момента има толкова ремонти, че с кола отнема много време.

Бремен и Люнебург ви трябва Niedersachen Ticket, Любек-Schleswig-Holstein Ticket.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

До Рибния пазар има една руска подводница, която може да се разглежда от вътре. Ние бяхме декември месец и пожънах успех в очите на деца и бащи с това посещение.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, stormbringer каза:

Сами ли сте или с детето? Бяхме в Хамбург преди 10 дни, беше много топло и слънчево цял ден, но в самия град вървят доста ремонти и строежи и това малко или много ни развали удоволствието ( и затрудни придвижването с количка). 
 Съседен град, в който да е хубаво времето при дъжд в Хамбург, ще е голям късмет, ама колко точно съседен? Бремен е прекрасен, на 1 час път, ама времето обикновено е подобно. Хановер също не е лошо, ама пак при лошо време - все тая.
п.с. то в Хамбург най-известната църква е "открита", няма да ви спаси от дъжд. 

Сами сме. Идеята ми за съседен град е, ако случайно е някой, който по-предразполага гадно и мрачно време...знам ли 🙂 Последните ъпдейти дават хубаво време чак до края на понеделник, което перфектно ни урежда, стискаме палци!

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Имаше в един епизод на "Приятели" един скеч, в който Джоуи питаше Чандлър дали е тъп и Чандлър му отговори, че разбира се че не. В следващата секунда завъртя кръгом на 180 градуса, защото баскетболния мач, за който бяха тръгнали се беше оказал утре, а не днес, както си мислеше Джоуи. Та и аз се почувствах така, като в петък вечер разбрах, че концерта заради който е цялото начинание е всъщност в неделя, а не в събота. Щеше да се получи доста интересно изживяване, в което тръгвам за концерт с уж 60 000 души, а накрая се оказваме само ние и група техници, които все още монтират сцената...

 

Както и да е, това леко объркване не промени чак толкова много нещата. Вместо да ходим директно към концерта, се спуснахме към Landungsbrücken и хванахме номер 62 - най-популярното сред туристите, и ако се чудите от къде се взима може да използвате следните жокери:

 

- от кей номер 3

- там където са тълпите

 

Общо взето няма начин да го пропуснете 🙂 Ферито минава покрай някой от т.нар. плажове по брега на Елба, има и много къщи, които съдейки по изгледа който предлагат и цялата зеленина около тях, едва ли са на случайни хора. 

 

P6090063-2.jpg

 

P6090067-2.jpg

 

P6090070-2.jpg

 

P6090074-2.jpg

 

P6090075-2.jpg

 

P6090080-2.jpg

 

Все пак, да се има предвид, че освен плажове и хубави къщички, Хамбург е и второто по големина европейско пристанище. 

 

P6090073-2.jpg

 

P6090068-2.jpg

 

P6090077-2.jpg

 

След като ни напече сериозно слънцето на откритата палуба на ферито, решихме да се шмугнем из между уличките, както се казваше в песента "без цеел и посооокааа". Хамбург е много приятен град за шматкане, особено ако времето е хубаво - има много пейки, много вода и поне през уикенда изглеждаше като много спокойно и релаксиращо място. Безспорно се набиваше на очи много подобната на Холандия архитектура, не знам кой от кой е взаимствал. 

 

P6090081-2.jpg

 

P6090082-2.jpg

 

 

P6090086-2.jpg

 

P6090088-2.jpg

 

Денят беше понапреднал, а ние почнахме да огладняваме и ожадняваме. Просто написах beer garden в гугъл мапс и се занесохме на най-близкото място, което се оказа клон на легендарната баварска Hofbrau. Като се завъртяха едни печени пилета и еднолитрови халби, и целия мерак за допълнителни активни разходки приключи някъде там към 5 следобед. 

 

P6090090-2.jpg

 

Денят приключи в парка Planten un bloemen, който го хванахме перфектно цъфтящ. 

 

P6090093-2.jpg

 

P6090096-2.jpg

 

P6090098-2.jpg

 

Всяка вечер в топлите месеци (колкото и да е относително това за северен град), има шоу с класическа музика на живо и фонтани. Доста хора се събират, така че ако искате хубави места за наблюдение, по-добре е една идея по-рано да се пристигне. Ние понеже почти от 6 се бяхме пльоснали на два дървени шезлонга точно на брега на езерото, дет се вика, можеше автографи да си вземем от фонтаните. И общо взето наистина си взехме, защото при по-високите тонове, респективно фонтаните стреляха по на далеч и леко ни понапръскаха. Хубаво, че поне времето беше що-годе топло...

 

P6090101-2.jpg

  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Както стана ясно, концертът щеше да е на втория ден, а не на първия както си мислех. За това, сутринта отново се пуснахме на случайни разходки из Хамбург, като общо взето единствената ни цел беше да видим панорамния изглед от филхармонията. Както беше споменато и в темата, входът за панорамната тераса е безплатен, но трябва да се вземе билетче от касата. В нашия случай почти нямаше опашка и влезнахме на практика веднага. Има опция за поръчване на билетчета и онлайн, но първо че трябва да се ангажирате с конкретен час, в който да се качите и второ има административна такса. Аз лично не виждам смисъл от подобно презапасяване, и по време на уикенд влезнахме лесно, но вие си знаете. 

 

Изгледът от терасата е на 360 градуса и определено си заслужава безплатният вход. Най-вече частта му към пристанището:

 

P6100102-2.jpg

 

P6100104-2.jpg

 

P6100105-2.jpg

 

Изгледът към града не е толкова впечатляващ и се виждат предимно кулите на църквите:

 

P6100106-2.jpg

 

Самата сграда на филхармонията има доста разчупен дизайн, както отвън, така и отвътре:

 

P6100108-2.jpg

 

После решихме да се пуснем към старата църква на St. Nicholas, която бомбардировка по време на ВСВ е оставила на практика само с скулата. 

 

P6100113-2.jpg

 

Метнахме се отново и към централния площад пред кметството, там се събират част от каналите, има много лебеди, патици и т.н. Всичките са свикнали доста с хората, да не кажа че ако дъвчиш нещо нахално и агресивно ще дойдат да си искат храна. Имаше един човек, който си слагаше малки парченца хляб в устата и даваше патката да си го вземе...малко странна ми се видя тяхната връзка, но няма да ги съдя. 

 

P6100115-2.jpg

 

След това поехме пешачката към апартамента ни, за да се подготвим за концерта - да оставим камери, излишни дрехи и т.н. Разходката по брега на езерото Alster е много приятна и това явно беше не само мнението, но и на десетките тичащи, велосипедисти, родители с детски колички, пенсионери и кротко почиващи си по многото пейки. В самото езеро пък беше пълно с платноходки, явно се дават под наем:

 

P6100116-2.jpg

 

Въобще, супер е да има толкова голям и спокоен водоем в центъра на града. Предполагам софиянци трябва да опънем чадъри, шезлонги и да пуснем платноходки по перловската река...

 

Прибрахме се, преоблякохме се, оставихме излишните вещи и поехме за концерта на Foo Fighters. За него писах по-подробно ето тук: 

 

 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

В последния ден имахме два основни приоритета:

- Miniature Wonderland

- Да се видим с @БраниB и да ни закара в някое друго градче, че честно казано след 2 дни случайни обиколки из центъра на Хамбург, почнахме да повтаряме много гледките 🙂

 

За миниатюрите се притеснявах дали не са прекалено детински. Тепърва като порасне бебето ще минаваме из зоопаркове, лунапаркове и т.н. паркове, та само това липсваше и без нея да отмятаме детски неща 🙂 Оказаха се абсолютно излишни притеснения. Определено мястото е доста детинско, то по този начин, по който отключва детското у всеки. И ще го разберете веднага щом видите колко възрастни чакат да видят какво ще се случи като натиснат поредното бутонче, разположено по оградата и което активира разни механизми - дали ще е ски лифт, дали ще са лампички от катастрофирало НЛО, дали ще е потъващ пиратски кораб. Абе забавата е пълна!

 

Безспорно, най-впечатляващо е вниманието към детайла. Дали ще са катастрофиралите камиончета, които създават задръстване, дали ще са светлините на билбордите като се стъмни, дали ще са маркировките на самолетната писта и рульожките, дали ще са екраните на разписанието на полетите, които отговарят на излитащите и кацащи макетчета, в момента, в който се загледате по-подробно почвате да се шашкате "лелее, как са се сетили за това". Това внимание към дребните детайли беше за сметка на глобалните подробности - не очаквайте макетът на Хамбург да е точен по мащаб, но очаквайте автомобилите завиващи по кръстовищата да дават мигачи!

 

P6110121-2.jpg

 

Лас Вегас посред нощ:

 

P6110125-2.jpg

 

Шведска мина:

P6110128-2.jpg

 

Това мисля, че беше из Норвегия:

P6110129-2.jpg

 

Футболна среща между Хамбургер и Санкт Паули, местното дерби. Таблото показваше 3:1 за Хамбургер, което не е много миролюбиво, представете си подобен макет в България да показва 3:1 за ЦСКА с/у Левски, как ще бъде прието от половината фенове. 

P6110130-2.jpg

 

Летището. Докато бяхме там ни изненада и Хилядолетния Сокол на Хан Соло с едно бързо излитане. 

P6110133-2.jpg

 

Това забравих къде беше, но е впечатляващ пейзаж. 

P6110134-2.jpg

 

Летището вечер:

P6110135-2.jpg

 

Октобърфест:

P6110137-2.jpg

 

Ако се загледате може да видите както легендарните карирани покривки и печени пилета, така и сервитьорките, които носят двуцифрено число халби: 

image.png

 

А тук в една работилница се виждат част от вътрешностите на цялата магия. 

P6110138-2.jpg

 

След това седнахме на съседно кафе да изчакаме Брани. По това колко е празна бирата, в момента в който съм се сетил да я снимам, може да разберете колко съм бил жаден. 

P6110139-2.jpg

 

След това посетихме един от крайбрежните балтийски курорти, мисля че беше Timmendorfer. Не можете да очаквате някакъв аналог на Карибите и Френска Полинезия толкова на север, но плажът изглеждаше добре и ивицата беше широка. 

 

P6110142-2.jpg

 

Кметството:

P6110146-2.jpg

 

След това се метнахме и до Любек. Град, който също е пристанище, но остава малко в сянката на Хамбург, особено след ВСВ, когато е твърде близо до желязната завеса, което оказва и сериозен ефект на мореплавателния му достъп. Освен това Любек е и централа на марципана, което общо взето реши дилемата какви точно подаръци ще купим за вкъщи 🙂

 

P6110150-2.jpg

 

P6110151-2.jpg

 

P6110152-2.jpg

 

Общо взето туй-то малко в телеграфен стил. 

 

Дори да изключим концерта, който беше повода за това пътуване, възможността която отвориха Ryanair с директните полети до Хамбург е перфектна за един по-дълъг уикенд в района. Има какво да се види, почувства, изяде и изпие, а ако уцелите и хубавото време като нас, ще се върнете и частично презаредени с енергия. Не видяхме доста неща (Репербан например), нито един от "сериозните" музеи, но и не съжаляваме, следващия път живот и здраве, макар че ако пак е така слънчево и леко прохладно, нищо чудно да утрепем дните отново във висене по пейките около езерата.  

 

P6110120-2.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.