samuraika Публикувано: 13 юни, 2018 Сподели Публикувано: 13 юни, 2018 (редактирано) Започвам тази тема за малко познатите островни дестинации в Япония. Далеч не толкова известни като тези в ЮИ Азия или Океания, малките тропически острови на Япония са специфични, недооценени, много чаровни и...бързо променящи се. Тук ще споделя малко от моя опит, надявам се да се допълни и от други пътешественици. Също предлагам да не се ограничава само до малките островни дестинации а да включва всякакви плажни и дайвинг места из Япония (така де, то щяла Чпония е все острови - къде по-малки, къде по-големи...) Започвам малко отзад напред - ще разкажа за последното си пътуване до Амами ошима, после ще добавя и предни пътувания из Окинава. Амами ошима е група острови, намира се на половината път между основна Япония и Окинава. Исторически е била част от Риюкю кралството и отделна провинция, има свой фолклор и култура, както и характерна природа. Лесно достъпна от Токио, Осака и Фукуока - с директни полети на Vanilla air - нискотарифна компания от която съм много доволна. Летището е в северната част на острова и е свързано с автобусни линии с цялата територия. Летището е малко и спретнато, много лесно за ориентация. След като излезете виждате едно гише с много надписи на хотели. Там е информационното бюро откъдето се купуват билети за автобуса. Аз трябваше да прекося целия остров и да стигна до южната му част и да се прехвърля на съседния Какерома (Амами е относително голям остров - отнема 2.5 часа с кола по дължина). Купих си билет за цял ден - талонче, което показвах на шофьора на слизане. Имах едно прекачване, но всичко беше много лесно - жената на гишето ми каза, че има 2 минути за прекачване и шофьора ще ми покаже къде (не ви трябва език - името на мястото където отивате и после ви водят за ръчичка). На мястото за прекачване явно всички бяха предварително уведомени - мила дама ни чакаше на спирката и махаше отдалеч. От автобуса слязохме направо на кея с лодките за Какерома (на всеки час), имае и супермаркет, където се запасихме с продукти, че Какерома е средно голям остров с население 1600 човека, но ние щяхме да сме в самотен залив без нищо наоколо. Лодката отнема 15 минути и 350 йени (3$) , има и фери 3 пъти на ден, но с кола е скъпо на ферито). По-добре е да се вземе кола под наем на Какерома , но има само една компания с малко коли и е добре да се има резервация. Бяхме отседнали тук - много мили хора, прекрасен плаж, много усамотено и спокойно място. Жан-Марк има прекрасен английски и френски, бидейки половин французин. Бунгалца с обща баня и тоалетна, строени от бащата на Хисами преди 30 години. Сега те двамата ги стягат и разработват, но не влагат много пазри, защото собствеността е семейна. Вместо това са си купили парцел на основния остров и ще си правят еко курорт там. Но на мен много ми хареса. Като условия се доближава до бунгалата на ММЦ Приморско - но си има нормална тоалетна, хубав душ с много добро налягане на водата, чаровно-бохемско обзавеждане и разкошна природа - пред теб море, зад теб - джунгла. И невероятно спокойствие. Хазяите организират и турове - обиколки на пещери, диви плажове, водопади и какво ли още не, но аз бях за малко дни с 3 годишната ми дъщеря и целта ми беше разузнавателно-отмаряща, така че не се възползвах. Туровете не бяха евтини (100$ на човек) но бяха частни турове, с включен обяд и лодка. Храната ...не мога да кажа какво и как e на самата Какерома, че не мръднах от малкото си райско плажче и заливче, но в супермаркета преди лодката цените бяха малко по-високи от основна Япония - като в Европа в селски супермаркет. У хазяите има елементарни условия за готвене, на мен не ми трябва много храна, така че не ми беше проблем. Закуската при Хисами беше 1000 йени, а вечерята 1800. Пробвахме и от двете и бяахме много доволни. Иначе си ядяхме донесените хляб, яйца, ядки. Amami oshima е много красив остров с интересна природа. Много планински, което ме изненада, с красиви гори. Почвата е типичната вулканично - червеникава, както и коралите, така че плажовете имат розовеникаво-златист оттенък. Морете беше поразително чисто и с голяма видимост (началото на юни) а местните твърдяха, че това не е нищо и през септември-октомври било наистина прозрачно. Август има фосфоресциращ планктон вечер. А нощем звездите бяха разкошни, защото няма никакви градове наблизо да ти правят светлинно замърсяване. Мангрововата гора и разходката из нея с кану остана за друг път, само снимах малко по пътя, но изглеждаше интересно. Островът е много красив с природата си, но почти липсват големи курорти и масов туризъм. Ако това ви привлича - побързайте с посещението си. Големите крузинг компании, хотелски вериги и просто чужденци с предприемчив дух купуват масово. Както се изказа един белгиец - красива природа, корали, плажове, страна от първия свят - а цените по-евтини от Камбоджа! (за цени на парцели изде реч). И малко снимки: Редактирано 13 юни, 2018 от samuraika 17 Връзка към коментар
Tedy Публикувано: 13 юни, 2018 Сподели Публикувано: 13 юни, 2018 С планктона ме заинтригува. Не съм виждала досега. 🙂 1 Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 13 юни, 2018 Автор Сподели Публикувано: 13 юни, 2018 В момента, Tedy каза: С планктона ме заинтригува. Не съм виждала досега. 🙂 И аз бях заинтригувана, но се оказа, че съм просто блейка - имало го на много места в Япония - цяла Окинава, както и части от Мие, Уакаяма (издадената част на Кии полуострова) и , дет се вика до гъз@ ми - на остров Аваджи. Има едно топло течение Курошио (буквално преведено "черно течение" което носи много планктон и зтова в Япония има корали много нагоре на север - най-севрната точка с корали в света е в Япония). Амами много би ти харесал, но ти препоръчвам островите Огасавара - мисля, че са точно по твой вкус! 3 Връзка към коментар
Гост 45#2 Публикувано: 13 юни, 2018 Сподели Публикувано: 13 юни, 2018 Вие бяхте през юни, нали? През кои други месеци е подходяща плажна дестинация - вероятно Окинава става от по-рано, напр. Април, но за Амами ошима може би е рано преди юни, прав ли съм? Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 13 юни, 2018 Автор Сподели Публикувано: 13 юни, 2018 преди 12 минути , Боби каза: Вие бяхте през юни, нали? През кои други месеци е подходяща плажна дестинация - вероятно Окинава става от по-рано, напр. Април, но за Амами ошима може би е рано преди юни, прав ли съм? Ами зависи... Аз съм ходила в Окинава (Наха, Замами, Ишигаки) в края на април-първите дни на май и бяхме на палатка, гмуркахме. В Окинава сакурата цъфти през януари...По принцип януари-февруари и март са месеците, в които е по-студена водата, но пък тогава било хубаво за сърф, каза хазяина ни, февруари идват китовете на път за север. Ако сте с неопрени - целогодишно не е проблем. За Амами от май до ноември е добре за плаж. Аз бях съвсем в началото на юни - 5-8 и в 5.30 сутринта посрещах изгрева и после влизах в морето да гледам риби и морски костенурки. Светещия планктон е през август (но видимостта в морето леко пада) а октомври водата била много прозрачна. И сега съм в чуденка - догодина август ли да отида или октомври 🙂 На Амами има и доста хубав безплатен къмпинг, зако някой се интересува. 5 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега