Прескочи до съдържание

Галапагос - Еквадор - Колумбия февруари 2019

stefanrusev

Препоръчани мнения

@stefanrusevизвини ме, че ти окупирах темата!

преди 1 минута , Childish каза:

Погледни и другите - Aeromexico, TAME, Aerogal - летяла съм с всички тях. Не помня как бяха с местата, сигурно се доплащат.

За Авианка - ясно, че ще гледаш международния сайт - но все пак да го напиша изрично, защото човек, ако се оправя с испанския, може да тръгне да купува от сайтовете за местни.

Сега ще ги погледна, не ги знаех и тях.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Childish каза:

Естествено, че имаш право на мнение и то се цени. И сме тук точно, за да си споделяме.

Имах предвид, че човек може да каже "на мен в Колумбия (от това, което видях) най-много ми хареса ... " и това е субективна оценка. Но не може да твърди кое е най-хубавото по принцип 😜

Мисля, че е ясно, че изказвам моето мнение, едва ли някой ще си помисли, че говоря от името на целия свят, че да пиша толкова много. Ти май до тази катедрала изобщо не отиде.

Редактирано от slujitel
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 4 часа, slujitel каза:

Мисля, че е ясно, че изказвам моето мнение, едва ли някой ще си помисли, че говоря от името на целия свят, че да пиша толкова много. Ти май до тази катедрала изобщо не отиде.

Не. Минахме на няколко километра от нея и то два пъти, единия с такси, и я пропуснахме съзнателно 🙂 

Всъщност имах желание да я "отметнем", но nomad беше категоричен: "Какво да гледам на катедрала от 20-ти век." Не успях да намеря оборващ довод 🙂

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 35 минути , Childish каза:

Не. Минахме на няколко километра от нея и то два пъти, единия с такси, и я пропуснахме съзнателно 🙂 

Всъщност имах желание да я "отметнем", но nomad беше категоричен: "Какво да гледам на катедрала от 20-ти век." Не успях да намеря оборващ довод 🙂

Въпрос на вкус.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 22 часа, AlexandraKo каза:

@stefanrusevизвини ме, че ти окупирах темата!

Няма проблеми - затварям си очите с цената на едно малко... Всъщност това е идеята на тоя форум.

Не съм отделял време за по-задълбочен оглед на тая част на света и само маркирам всичко което споменете. На пръв поглед по интересното в Колумбия е около Меделин но не откривам директен полет до там.  Очертаващата се дилема е дали Кито-Богота да го минем с наземен транспорт, спирайки за разглеждане, или да летим като отделим по 3-4 дни на околностите.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , stefanrusev каза:

Няма проблеми - затварям си очите с цената на едно малко... Всъщност това е идеята на тоя форум.

Не съм отделял време за по-задълбочен оглед на тая част на света и само маркирам всичко което споменете. На пръв поглед по интересното в Колумбия е около Меделин но не откривам директен полет до там.  Очертаващата се дилема е дали Кито-Богота да го минем с наземен транспорт, спирайки за разглеждане, или да летим като отделим по 3-4 дни на околностите.

Обещавам, даже, голямо:))))

Директен полет до Меделин от къде няма?

Че аз гледах вчера от Богота с НТ АК, имаше за по 50 долара отиване -връщане.

Четох по руските форуми, тегаво било пътуването по земя Богота  - Кито. От сорта на 15 часа. Ние смятам да летим с Авианка. Може да се лети и Меделин -Кито , от Картахена-също, но със стопове в Богота.

@stefanrusevЗнаеш ли, аз съм си намерила едни руснаци да ни развеждат, гледам, че ще ходите догодина.Ако сме доволни, мога да ти дам координати. Ние сме през октомври.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Според мен, всичко зависи от времето с което разполага човек. Страната е изключително разнообразна и като животински и растителни видове и като релеф и култура, има десетина културно-етнографски области, всяка със своя специфика. Логистично е трудно, Андите покриват повече от половината територия. Основните транспортни коридори са с натоварен трафик и много завои, което прави придвижването по земя бавно.

Разполагхме само с две седмици, което е нищожен срок за тази страна. Тъй като я съчетахме с Еквадор, използвахме част от времето, за да разгледаме Попаян и Сан Агустин, които така или иначе са на път. И двете места, според мен си струва да бъдат отметнати. Посетихме и Карибското крайбрежие, Картахена е била едно от петте най-важни испански пристанища в Новият Свят, има отлично запазена колониална архитектура, но за мен тълпите с туристи и туристическата индустрия, бяха в повече. Санта Марта е вторият по популярност морски курорт в страната след Картахена, там почти няма чужденци, предимно местни ходят, основно тези които нямат възможност да си позволят почивка в по-скъпата Картахена. Санта Марта е и основен хъб за организиране на трек до Сиудад Пердида, ние бяхме в дъждовният сезон, затова се отказахме от идеята за трек, вместо това отидохме до Кабо де Ла Вела, селца в територията на индианците гуахира, в размирният и доминиран от контрабандисти район до границата с Венецуела. Беше колоритно, бих го нарекъл приключение. Естествено, беше неизбежно да прекараме и няколко дни в столицата Богота, защото кацнахме там на влизане и от там беше полета ни на излизане. За толкова голям град, става, не се влюбих, но определено има какво да се види за ден-два. За две седмици, само това успяхме да отметнем, определено бих се върнал пак, но през сухият сезон,за да посетя Сиудад Пердида и Антиокия.

Редактирано от nomad
  • Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 16 минути , slujitel каза:

Това, което аз не успях да видя и за което много съжалявам, но първо времето не ми стигна и второ не бях в сезон е Каньо Кристалес.

Значи, ще идеш пак.:)

Връзка към коментар

Като живяла в Колумбия, не бих си причинила сухоземен транспорт, ако мога да използвам самолетен. Там разстоянията не се мерят в километри, а във време. Липсата на адекватна инфраструктура си е сериозен проблем както там, така и в региона.

Авианка са много добра авиокомпания. Пак от личен опит бих избягвала ВиваКолумбия и други нискотарифни, ако вече са се появили такива.

При наличието на време горещо препоръчвам Eje cafetero/Zona Cafetera/Coffеe triangle - кафеените плантация на световно известното колумбийско кафе, намиращи се м/у градовете Армения, Перейра и Манизалес. Много хасиенди са превърнати в хотелчета, но също така се добива и кафе в тях. Там е и известната Cocora Valley.

Санта Марта с националния парк Тайрона, откъдето в подходящ сезон тръгват трековете за Изгубения град. Те продължават по няколко дена и се изисква съответните дрехи и екипировка.

Меделин е много хубав град, до него са Guatapé и la Piedra del Peñol. Ако сте там по време на Feria de las flores в Меделин - уникален фестивал на цветята. 

Остров San Andrés, където морето има 7 цвята - el mar de siete colores. Прекрасен колумбийски остров на 3 часа със самолет от Богота. Намира се с/у Никарагуа.

Caño Cristales, най-хубави са цветовете м/у юли и октомври. Най-лесно е с организиран тур, има ограничение на броя на посетителите и се издава предварително разрешително. Преди искаха и ваксина за жълта треска, сега не знам как е.

Ако няма да ходите към Изгубения град, Каньо Кристалес или да посетите колумбийската част на Амазонка, ваксини не се изискват.

• Харесвам 13
  • Браво 1
Връзка към коментар

Аз не се оплаквам от земния транспорт, автобусите и микробусите са хубави, пътищата се строят яко и също са хубави и широки. Единственото са завоите,, но все пак това са Андите. Но не са нещо страшно. Обаче ако няма да се спира по пътя и да се гледа нещо няма смисъл се пътува от Богота или Меделин до Кито с автобус. Прехода е дълъг.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Не съм пътувала с автобуси из Колумбия, само с личен автомобил, но не се съмнявам, че са чисти и хубави. Пътища може и да се строят, но още много години ще минат, докато имат някаква прилична инфраструктура за трафика си. А доколкото и ги познавам, лично се съмнявам, че това някога ще стане.😉 Доста пътувахме с кола, но след епичните 12 км за 2 часа и 48 км за 3.40 мин решихме, че единственият начин да излезем от Богота, ще е със самолет. Много дълги години хората не са имали възможноста да пътуват и сега използват всяка възможност да го правят. През почивките дни, както и когато имат т.нар.дълъг уикенд (puente) става страшно. Затова самолетният транспорт си остава най-добрият начин за пътуване из държавата, а и региона. Друг е въпросът, че това е една "мафия" и цените са доста скъпи.

Ако все пак имате път през Богота, градът може да предложи интересни неща за няколко дни. За туристите интересни са Plaza Bolívar, La Candelaria, Музеят на златото (много добра колекция от златни предмети от времето на конкистадорите), Музея на смарагдите. Колумбия е най-големият производител на смарагди в света и оттам може да си купите както бижута, така и само камъни на много добра цена. Не пропускайте и църквата Монсерате на едноимения връх над града: http://www.sntuariomonserrate.org/

Места за забавления са районът около Parque 93 и Zona T. Добри са и за отсядане наоколо. Много приятен квартал e Usaquen, неделя правят бит пазар, а има и много хубави места за ядене - страхотни ресторанти и кафетерии.

Извън Богота интересни за посещение са: 1. Zipaquirá със солната мина, превърната в катедрала - намира се на около 30 км от града; през уикенда пътува парен влак дотам, но е много бавно. Ако отидете дотам, седнете в някой ресторант, където пише Carne a la brasa и/или Asadero, и/или Parrilla. Това са различни видове месо, печено на жар. 2.Villa de Leyva - запазен колониален град на 100-на км от Богота. Основан е още през 15и някоя си година, много е хубаво да се остане за една вечер там. 3. Laguna de Guatavita - оттук тръгва легендата за Ел Дорадо, но има много стълби догоре. За да се стигне дотам, пътят минава през градчето Guatavita, то пък е известно с прясната си пастърва. 4.Salto de Tequendama и изоставеният хотел - водопадът е много красив, когато е дъждовен сезон, защото е пълноводен. На самия път продават наденица на жар с картофки, опитайте, много е вкусно.

Ако харесвате месо, не пропускайте колумбийското говеждо, много е добро. Бих препоръчала стековете в La brasserie http://www.labrasserierestaurante.com/, въпреки че е френски ресорант и в ресторант 7.16 http://www.716.com.co/, ако сте решили да посетите Usaquen. За свинско - la Fama https://lafama.com.co/ Най-готиният ресторант е Andres Carne de res http://www.andrescarnederes.com/ Този ресторант не трябва да се пропуска в никакъв случай - такава атракция е, че няма как да го опиша с думи. Имат няколко локации, но уникалните са две - едната в Чия извън Богота и се казва Andres Carne de res, другата в самата Zona T и се казва Andres D.C. Но храната в Колумбия е много хубава, така че където и да седнете, ще останете доволни. Имат страхотни плодове, продават на улицата чашки с тощу-що нарязани най-различни видове. Струват стотинки, купувайте си без притеснения.

За такситата бих препоръчала да се викат чрез мобилни приложения - Tappsi или Easy taxi или чрез телефонно обаждане. Ако сте сам, по-добре да не хващате от улицата вечерно време. Като цяло сигурността е доста подобрена в последните години, но е добре да пазите личните си принадлежностти като телефони, портфейли и т.н., така както е навсякъде в големите градове по света.

• Харесвам 12
  • Браво 3
Връзка към коментар

Ако имам време аз не бих се отказал от чара да пътувам с автобус в Латинска Америка. Вярно, че не винаги е бързо и удобно, но човек може да види много неща и леко да усети атмосферата на местния транспорт. Някой път можеш да пътуваш в компанията на кокошки и индианци в традиционни носии 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Мога да кажа за Кито - летището е на 1 час път. Определено е далеч. За хотели - има от международните вериги  Мариот, Хилтън, Дан Карлтън и т.н. Но не са в историческия център. Ние избрахме Patio Andaluz, за да сме в истинска историческа сграда и в стария Кито, който е невероятен. И беше перфектен избор за нас. Хотела не е евтин, но си заслужава! 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Автобусният транспорт се различаваше много по крайбрежието и във вътрешността. Ето 2 примера:

Пътувахме от Богота до Попаян с много комфортен автобус - ние нямаме такива в България - но шофьорите карат като луди. Разстоянието се взема за 12 вместо 14 часа, а пътят е двулентов, с много завои, натоварен с тирове. Изпреварват по чувство. Бяхме с нощен автобус и се надявах да подремна, но не можех да лежа - дори седнала изпадах от седалката.

По крайбрежието пътувахме от Санта Марта до Риоача. Автогари не видях. Таксито ни остави на отбивка на главния път, оттам ни натовариха на автобус. Автобусите са леко мизернички, особено като си ползвал луксозните във вътрешността. Постоянно се качват и слизат амбулантни търговци, които ти продават всякакви неща - храна и лекове. Трябваше да сменяме - само слязохме от автобуса (но можеше и да си пропуснем спирката, ако не бяхме внимали), самите шофьори и/или кондуктори ни пренесоха раниците от багажното (не знам дали защото сме грингос) и ни предадоха на другия автобус.

Ето една от покупките ми от това пътуване:

DSC07424.JPG

Както каза един приятел - "А тук ни цакат с една проста арника".

• Харесвам 7
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Хич и не се каня да се таралянкам сухоземно, където е възможно да се лети.

Ще пътуваме с кола Кито-Отавало, където ще имаме нощувка и после- до Лас Лахас. Че са 230 км, ама, кой знае, колко време ще се пътува, че и граница има.

Просто, до Лас Лахас, най- близо е от Кито, до където може да се долети.

Редактирано от AlexandraKo
Връзка към коментар

Летището на Меделин е извън града, на около 40 минути оттам. Имат и още едно летище в града, но там кацат малки самолетчета.

Летището на Богота е в града, ама трафикът понякога е много голям, та пак си отнема време.

Хотел в Меделин не мога да препоръчам, спали сме в приятели.

За Богота - не търсете хотели в историческия център (Plaza Bolívar и La Candelaria), а както вече писах около Zona T, Parque Virrey и Parque 93. Иначе като имена не мога да кажа, там си спях вкъщи. Но някой хотел от веригите Hilton, Mercure, NH и т.н. ще е напълно ок.

За Кито нищо не мога да кажа. Докато се наканим да отидем там и ни преместиха в другия край на света.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 9 часа, Роми каза:

Мога да кажа за Кито - летището е на 1 час път. Определено е далеч. За хотели - има от международните вериги  Мариот, Хилтън, Дан Карлтън и т.н. Но не са в историческия център. Ние избрахме Patio Andaluz, за да сме в истинска историческа сграда и в стария Кито, който е невероятен. И беше перфектен избор за нас. Хотела не е евтин, но си заслужава! 

преди 1 час, DaBo каза:

Летището на Меделин е извън града, на около 40 минути оттам. Имат и още едно летище в града, но там кацат малки самолетчета.

Летището на Богота е в града, ама трафикът понякога е много голям, та пак си отнема време.

Хотел в Меделин не мога да препоръчам, спали сме в приятели.

За Богота - не търсете хотели в историческия център (Plaza Bolívar и La Candelaria), а както вече писах около Zona T, Parque Virrey и Parque 93. Иначе като имена не мога да кажа, там си спях вкъщи. Но някой хотел от веригите Hilton, Mercure, NH и т.н. ще е напълно ок.

За Кито нищо не мога да кажа. Докато се наканим да отидем там и ни преместиха в другия край на света.

преди 9 часа, Childish каза:

Автобусният транспорт се различаваше много по крайбрежието и във вътрешността. Ето 2 примера:

Пътувахме от Богота до Попаян с много комфортен автобус - ние нямаме такива в България - но шофьорите карат като луди. Разстоянието се взема за 12 вместо 14 часа, а пътят е двулентов, с много завои, натоварен с тирове. Изпреварват по чувство. Бяхме с нощен автобус и се надявах да подремна, но не можех да лежа - дори седнала изпадах от седалката.

По крайбрежието пътувахме от Санта Марта до Риоача. Автогари не видях. Таксито ни остави на отбивка на главния път, оттам ни натовариха на автобус. Автобусите са леко мизернички, особено като си ползвал луксозните във вътрешността. Постоянно се качват и слизат амбулантни търговци, които ти продават всякакви неща - храна и лекове. Трябваше да сменяме - само слязохме от автобуса (но можеше и да си пропуснем спирката, ако не бяхме внимали), самите шофьори и/или кондуктори ни пренесоха раниците от багажното (не знам дали защото сме грингос) и ни предадоха на другия автобус.

Ето една от покупките ми от това пътуване:

DSC07424.JPG

Както каза един приятел - "А тук ни цакат с една проста арника".

Много ви благодаря!

Събрах си информацийката, дето ми е нужна. Супер сте!

Връзка към коментар

@AlexandraKo, когато си харесаш хотели в Богота, дай знак да ги погледна и да ти кажа кой е по-добре. Ако имаш затруднения за Меделин, имам кого да попитам. 👍

El Dorado (летището в Богота) има два терминала. Почти всички полети (всички на Авианка и международните) кацат на терминал 1 (новия), но има все още няколко вътрешни, които кацат на стария терминал (терминал 2 или известен още като Puente Aéreo). Вероятността да попаднете на терминал 2 е много малка, но все пак да си знаете, че има два терминала, връзката помежду им става чрез шатъл бус.

Парфюмите на влизане в Колумбия на терминал 1 бяха с много добри цени, но на излизане не са. Така че ако нещо ви хване окото, купете си го на влизане. Същото важи и за алкохола. При него пък е невъзможно да летите за Европа с бутилка алкохол, защото няма да ви пуснат на секюрити чека за европейския полет, нищо че бутилката е купувана от летище и запечатана в съответния плик. А ромът не е за пропускане. 😉

Ако искате да си купите кафе за България, а аз си мисля, че някой друг пакет колумбийско кафе е задължителен - купете го от летището. Хуан Валдес имат магазин на Терминал 1 след проверките. Ако носите кафе в чекирания куфар, вероятността да ви отворят куфара и да разпорят пакетите с кафе е почти 100%. Наркотиците се крият най-добре в кафе, защото кучетата не може да ги надушат и проверките са много строги.

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.