ven62 Публикувано: 20 юни, 2018 Публикувано: 20 юни, 2018 (редактирано) Иска ми се да оформя едно списъче от сицилиански вкусотии, не повече от 20-30. Все пак, само за 7 дни ще сме там. Почвам: 1. Pasta alla Norma 2. Cannoli siciliani 3. Anelletti (в Палермо) 4. Trapani-style Couscous 5. Brioche with Gelato (Къде ???) 6. Genovesi Ericine (в Erice) 7. Аранчини (arancini) 8. Caponata alla Siciliana 9. Октопод 10. Artichokes (stuffed) with ricotta 11. Tonno alla Siciliana 12. Parmigiana di melanzane ... ... Може и с картинки. Желателно е наименованието да е на сицилиански. 😉 ------------- 7. добавено от @Gripping 8-12 - добавени от @AlexandraKo 10х Редактирано 20 юни, 2018 от ven62 1
Gripping Публикувано: 20 юни, 2018 Публикувано: 20 юни, 2018 Аранчини (arancini) - разни вкусотийки (месце, сиренце, разни зеленчуци), оваляни в ориз и после изпържени. Ядохме в Катания, във вид на пирамида с кръгла основа са, доколкото знам в Палермо са си кръгли. Т.е. аз само опитах, че не обичам домати с ориз, но на половинката много му харесаха. Което не му пречи да обяснява, че не обича ориз. 😆 Снимка от нета: 4 1
AlexandraKo Публикувано: 20 юни, 2018 Публикувано: 20 юни, 2018 (редактирано) Caponata alla Siciliana УхтУпоТ / Pulpo Siciliano/: Рикота / и канолите са пълни с подсладена рикота/. Пълнен артишок. Tonno alla Siciliana. Аранчини не ти предлагам, щото, не ги харесвам. Редактирано 20 юни, 2018 от AlexandraKo 10 1
ven62 Публикувано: 20 юни, 2018 Автор Публикувано: 20 юни, 2018 (редактирано) На 20.06.2018 г. в 11:51, AlexandraKo каза: ….. Tonno alla Siciliana. Разшири Благодаря. 🙂 ----------------------------------- Tuna-та ще я оставя резерва. … "Риба, риба … ама tuna." 😉 Редактирано 20 юни, 2018 от ven62
AlexandraKo Публикувано: 20 юни, 2018 Публикувано: 20 юни, 2018 (редактирано) Frutta di Martorana siciliana. Limoncello di Sicilia. Granita siciliana / аз това не го харесвам, ама, ти, нали обичаш сладко, опитай го. Италианците много го харесват/. Caciocavallo siciliano / домъкнахме някое и друго кило/ Provola siciliana con limone. Редактирано 20 юни, 2018 от AlexandraKo 5 1
ven62 Публикувано: 20 юни, 2018 Автор Публикувано: 20 юни, 2018 (редактирано) На 20.06.2018 г. в 12:20, AlexandraKo каза: Frutta di Martorana siciliana. Limoncello di Sicilia. Granita siciliana / аз това не го харесвам, ама, ти, нали обичаш сладко, опитай го. Италианците много го харесват/. Caciocavallo siciliano / домъкнахме някое и друго кило/ Provola siciliana con limone. Разшири Лимончелото и това - Granita siciliana (четох някъде, че слагат ликьор) не са за мен. Но вероятно, жена ми ще ги оцени. 🙂 Кашкавалите ще ги имаме предвид. Редактирано 20 юни, 2018 от ven62
AlexandraKo Публикувано: 20 юни, 2018 Публикувано: 20 юни, 2018 Parmigiana di melanzane / патладжани,с Моцарела или Провола, запечени с босилек, домати и Пармиджано /, невероятно е. Gateau di patate al forno Лимончелото си е лимоново ликьорче, страхотно е, по една глътчица, след ядене, за оправяне на вкуса. А Гранитата е все едно, замразен плодов сок или вода със захар и аромети. По длуги места има подобно, викат му Скрежина. Мен, ако ме питаш, върви и яж наред, всичко ще ти хареса.😉 5 1
ven62 Публикувано: 20 юни, 2018 Автор Публикувано: 20 юни, 2018 На 20.06.2018 г. в 12:32, AlexandraKo каза: Parmigiana di melanzane / патладжани,с Моцарела или Провола, запечени с босилек, домати и Пармиджано /, невероятно е. Gateau di patate al forno Разшири Мм-м. Това - първото ми изглежда върховно. А, Gateau di patate al forno не е ли вид огретен?
AlexandraKo Публикувано: 20 юни, 2018 Публикувано: 20 юни, 2018 Cassata Cubbaita di mandorle siciliana Cassatella di Sant'Agata Rollo nisseni di Caltanissetta Хайде, стига ти толкова, че ще ходите все преяли.:)))) 5 1
ven62 Публикувано: 20 юни, 2018 Автор Публикувано: 20 юни, 2018 На 20.06.2018 г. в 12:48, AlexandraKo каза: Cassata Cubbaita di mandorle siciliana Cassatella di Sant'Agata Rollo nisseni di Caltanissetta Хайде, стига ти толкова, че ще ходите все преяли.:)))) Разшири Да, лошо ми стана … от един час само преглъщам. 😀 ... Ще продължа да чета, … ама по-късно
Емика Публикувано: 20 юни, 2018 Публикувано: 20 юни, 2018 (редактирано) А за ароматните сицилиански вина не питаш ли, @ven62?😉 Местните червени сортове присъстват в 90-точковата зона на класациите във влиятелни винени медии като Wine Spectator и Wine Enthusiast. Най-популярният сорт от местните в Сицилия е неро д’Авола. Вината са много тъмни и плътни, с доста танини и характерни аромати на зрели костилкови плодове и горски плодове. Често имат и нюанс на черен шоколад. Kатарато е най-разпространеният бял сорт на острова. Слабо ароматен, с характерни тонове на лимонова кора, ябълка и пресен бадем. Най-добрите вина са от зоните Алкамо и Етна, но често се използва и в купажи. Da Luca terre siciliane И още: Tenuta Regaleali Rosso Del Conte Nero D'Avola DOC 2010 Tenuta Regaleali Nozze D'Oro Inzolia & Sauvignon Blanc DOC 2012 Feudo Maccari Saia Nero D’Avola 2011 Feudo Maccari Nero D’Avola 2011 Donnafugata Kabir Moscato Di Pantelleria DOC 2013 Sallier de la Tour Nero D’ Avola Sicilia DOC 2012 Feudo Maccari Grillo 2012 Sallier de la Tour Inzolia Sicilia DOC 2013 Tenuta Regaleali Grillo Cavallo Delle Fate Sicilia DOC 2013 Sallier de la Tour Syrah Sicilia DOC 2012 Donnafugata Sherazade 2012 Редактирано 20 юни, 2018 от Емика 5 1
Емика Публикувано: 20 юни, 2018 Публикувано: 20 юни, 2018 Ако ходите в Таормина, непременно Bachone di Taormina (Целувка от Таормина) - какао, бадеми, карамелизирани ядки и много шоколад. Да ви е сладко и да кажеш после какво ядохте и пихте🥂 7 1
ven62 Публикувано: 21 юни, 2018 Автор Публикувано: 21 юни, 2018 На 20.06.2018 г. в 21:04, Емика каза: А за ароматните сицилиански вина не питаш ли, @ven62?... Разшири 🙂 Спениално за себе си - не питам. Аз не пия никакъв алкохол - причината е прозаична … не ми е вкусно. Но това е някаква природна грешка. Всички други около мен са си нормални, а жена ми е ценител на бялото вино (не отказва и червено) Т.е. благодаря за препоръките. ------------- Като ходихме по Тоскана специално бях взел един чекин багаж за навръщане - напълнихме го с кианти, Vernaccia di San Gimignano, …. 4
bulpa Публикувано: 21 юни, 2018 Публикувано: 21 юни, 2018 (редактирано) Моля, модератор да сложи червена точка и надпис с огромни букви НЕ ОТВАРЯЙ ТЕМАТА, КОГАТО СИ ГЛАДЕН ИЛИ НА ДИЕТА! 😀 Редактирано 21 юни, 2018 от bulpa 5 2
Светославов Публикувано: 21 юни, 2018 Публикувано: 21 юни, 2018 Да добавя: spaghetti nero di seppia con frutti di mare. Не че е някакъв кулинарен шедьовър, но е интерсно като цвят и вкус. 1
ven62 Публикувано: 21 юни, 2018 Автор Публикувано: 21 юни, 2018 На 21.06.2018 г. в 6:53, Светославов каза: Да добавя: spaghetti nero di seppia con frutti di mare. Не че е някакъв кулинарен шедьовър, но е интерсно като цвят и вкус. Разшири Това са черни спагети с оранжеви скаридки отгоре, Нали? Да знам какво да очаквам. 🙂
bad kid Публикувано: 21 юни, 2018 Публикувано: 21 юни, 2018 Brioche with Gelato е ужас, все едно ядеш козунак натъпкан със сладолед иначе мисля, че навсякъде го има 1
ven62 Публикувано: 21 юни, 2018 Автор Публикувано: 21 юни, 2018 На 21.06.2018 г. в 7:01, bad kid каза: Brioche with Gelato е ужас, все едно ядеш козунак натъпкан със сладолед иначе мисля, че навсякъде го има Разшири Хм-м, сигурен ли си. 😉 Ами ако се прецакам като не опитам … 🤔 Не, не, не мога да ти гласувам такова доверие … ще проверя лично! 😉😀 1
bad kid Публикувано: 21 юни, 2018 Публикувано: 21 юни, 2018 Е, то и аз не бих се доверил на чуждия вкус, ама казвам мнение но особено в най-големите жеги за мен е кошмар да ям такова нещо 😀 1 1
Светославов Публикувано: 21 юни, 2018 Публикувано: 21 юни, 2018 С леко остър/лютив вкус и ако случиш да са по-щедри с морските дарове, а не само няколко скаридки... си изпиват половинка добре изстудено бяло, за жена ти де 🙂 1
noshtna_ptica Публикувано: 21 юни, 2018 Публикувано: 21 юни, 2018 На 21.06.2018 г. в 7:27, ven62 каза: Хм-м, сигурен ли си. 😉 Ами ако се прецакам като не опитам … 🤔 Не, не, не мога да ти гласувам такова доверие … ще проверя лично! 😉😀 Разшири Не вярвай, опитай и няма да съжаляваш, особено ако натъпкаш козуначето на макс с всички екстри 😊 ние го ядохме на главната в Катаня. 1
chandni Публикувано: 21 юни, 2018 Публикувано: 21 юни, 2018 На 21.06.2018 г. в 6:33, bulpa каза: Моля, модератор да сложи червена точка и надпис с огромни букви НЕ ОТВАРЯЙ ТЕМАТА, КОГАТО СИ ГЛАДЕН ИЛИ НА ДИЕТА! 😀 Разшири Направo да удряме кепенците, а...? 😁🔐 1
ven62 Публикувано: 21 юни, 2018 Автор Публикувано: 21 юни, 2018 На 21.06.2018 г. в 8:26, chandni каза: Направo да удряме кепенците, а...? 😁🔐 Разшири Ей, я не ми се пречкай в темата. 😉😀 По-добре и ти кажи какво да ям в тая Сицилия - да не взема да отслабна. 😀 Кепенците може да ги ударите след няколко дни. 😋 1
chandni Публикувано: 21 юни, 2018 Публикувано: 21 юни, 2018 (редактирано) На 21.06.2018 г. в 8:45, ven62 каза: Кепенците може да ги ударите след няколко дни. Разшири 👹 На 21.06.2018 г. в 8:45, ven62 каза: По-добре и ти кажи какво да ям в тая Сицилия Разшири Каквото и да ядеш, все ще е кисело/горчиво... 😡 😁 Ще чакам ти да ми попълниш знанията за италианската кухня, че още не съм била в Сициля. 😛 Редактирано 21 юни, 2018 от chandni 1
Roberto Baggio Публикувано: 21 юни, 2018 Публикувано: 21 юни, 2018 Pani ca' meusa - това е типична улична храна в Палермо.Ако не се лъжа месото представлява спесица от бял дроб, далак и трахея от крава 🙂 Варят го в едни големи казани, много съмнително изглеждащи, слагат в питка и поръсват с пармезан. Да си призная честно на мен ми изглеждаше гнусно и не го опитах даже, но моя приятел си взе и сподели, че е най-вкусното нещо, което е ял. Две години вече откакто ходихме в Сицилия и все за него говори. Ако се престрашиш да пробваш, ще ми е интересно да споделиш впечатления 🙂 2 1 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега