Прескочи до съдържание

Сицилиански специалитети


ven62

Препоръчани мнения

Иска ми се да оформя едно списъче от сицилиански вкусотии, не повече от 20-30. Все пак, само за 7 дни ще сме там.

Почвам:

1. Pasta alla Norma

2. Cannoli siciliani

3. Anelletti  (в Палермо)

4. Trapani-style Couscous

5. Brioche with Gelato   (Къде ???)

6. Genovesi Ericine (в Erice)

7. Аранчини (arancini) 

8. Caponata alla Siciliana

9. Октопод

10. Artichokes (stuffed) with ricotta

11. Tonno alla Siciliana

12. Parmigiana di melanzane

...

...

 

 

Може и с картинки. Желателно е наименованието да е на сицилиански.  😉

 

-------------

7. добавено от @Gripping

8-12 - добавени от @AlexandraKo 

10х

Редактирано от ven62
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аранчини (arancini) - разни вкусотийки (месце, сиренце, разни зеленчуци), оваляни в ориз и после изпържени. Ядохме в Катания, във вид на пирамида с кръгла основа са, доколкото знам в Палермо са си кръгли. Т.е. аз само опитах, че не обичам домати с ориз, но на половинката много му харесаха. Което не му пречи да обяснява, че не обича ориз. 😆

Снимка от нета:
10432_tomato_basil_arancini2.jpg

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Caponata alla Siciliana

 

image.png.63f18aa73d2d55da048c031683ca4f00.png

 

УхтУпоТ / Pulpo Siciliano/:

image.png.26804cc2028973d6de70f10b6235216e.png

 

Рикота / и канолите са пълни с подсладена рикота/.

image.png.8c0f6b44974ffaf4a6304c45b66d2c99.png

 

Пълнен артишок.

image.png.f181621ef4a4be154b8184a5bd1ea7b0.png

 

Tonno alla Siciliana.

image.png.16bd6b83428ebffc4169290e38bd3deb.png

 

Аранчини не ти предлагам, щото, не ги харесвам.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 10
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)
преди 13 минути , AlexandraKo каза:

 

image.png.f181621ef4a4be154b8184a5bd1ea7b0.png

…..

Tonno alla Siciliana.

image.png.16bd6b83428ebffc4169290e38bd3deb.png

Благодаря. 🙂 

-----------------------------------

Tuna-та ще я оставя резерва. … "Риба, риба … ама tuna."  😉

Редактирано от ven62
Връзка към коментар

Frutta di Martorana siciliana.

 

image.png.fc0fb8b62d15683b686a6d668f5c0186.png

 

Limoncello di Sicilia.

image.png.d88a79d9323d505c2b46f1bd9f6ff219.png

 

Granita siciliana / аз това не го харесвам, ама, ти, нали обичаш сладко, опитай го. Италианците много го харесват/.

image.png.f0eff791632416ceda3fcd09b475ddd1.png

 

Caciocavallo siciliano / домъкнахме някое и друго кило/

image.png.9484c3a6a468ea172a61663e28fe11ef.png

 

Provola siciliana con limone.

image.png.02d9a9152ffd2f0468c11c9849522e18.png

 

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)
преди 10 минути , AlexandraKo каза:

Frutta di Martorana siciliana.

 

image.png.fc0fb8b62d15683b686a6d668f5c0186.png

 

Limoncello di Sicilia.

image.png.d88a79d9323d505c2b46f1bd9f6ff219.png

 

Granita siciliana / аз това не го харесвам, ама, ти, нали обичаш сладко, опитай го. Италианците много го харесват/.

image.png.f0eff791632416ceda3fcd09b475ddd1.png

 

Caciocavallo siciliano / домъкнахме някое и друго кило/

image.png.9484c3a6a468ea172a61663e28fe11ef.png

 

Provola siciliana con limone.

image.png.02d9a9152ffd2f0468c11c9849522e18.png

 

Лимончелото и това - Granita siciliana (четох някъде, че слагат ликьор) не са за мен. Но вероятно, жена ми ще ги оцени. 🙂 

Кашкавалите ще ги имаме предвид.

Редактирано от ven62
Връзка към коментар

Parmigiana di melanzane / патладжани,с Моцарела или Провола,  запечени с босилек, домати и Пармиджано /, невероятно е.

parmigiana-di-melanzane-alla-griglia-725x545.jpg.44d7cf5005921325771077427f5b8cf6.jpg

 

Gateau di patate al forno

tranci-gateau-di-patate.jpg.13ac1fef964833ff53e4413ce89ab6b4.jpg

Лимончелото си е лимоново ликьорче, страхотно е, по една глътчица, след ядене, за оправяне на вкуса.

А Гранитата е все едно, замразен плодов сок или вода със захар и аромети. По длуги места има подобно, викат му Скрежина.

 

Мен, ако ме питаш, върви и яж наред, всичко ще ти хареса.😉

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , AlexandraKo каза:

Parmigiana di melanzane / патладжани,с Моцарела или Провола,  запечени с босилек, домати и Пармиджано /, невероятно е.

parmigiana-di-melanzane-alla-griglia-725x545.jpg.44d7cf5005921325771077427f5b8cf6.jpg

 

Gateau di patate al forno

tranci-gateau-di-patate.jpg.13ac1fef964833ff53e4413ce89ab6b4.jpg

Мм-м. Това - първото ми изглежда върховно.

А, Gateau di patate al forno не е ли вид огретен?

 

Връзка към коментар
преди 2 минути , AlexandraKo каза:

Cassata

image.png.fb8aad677aa6c6c6d85da231de76bc34.png

 

Cubbaita di mandorle siciliana

image.png.4900041a31b57835e848e4195088e5fe.png

 

image.png.9b0f683606cde815698eabbf3e77ada1.png

 

Cassatella di Sant'Agata

image.png.fe07e3efe71293f3bd4044f48b466e26.png

 

 

Rollo nisseni di Caltanissetta

image.png.8d5a4b0d2cfa33ce7cb5dbbd19f33a5a.png

 

Хайде, стига ти толкова, че ще ходите все преяли.:))))

 

 

Да, лошо ми стана … от един час само преглъщам. 😀

...

Ще продължа да чета, … ама по-късно

Връзка към коментар

А за ароматните сицилиански вина не питаш ли, @ven62?😉 Местните червени сортове присъстват в 90-точковата зона на класациите във влиятелни винени медии като Wine Spectator и Wine Enthusiast. Най-популярният сорт от местните в Сицилия е неро д’Авола. Вината са много тъмни и плътни, с доста танини и характерни аромати на зрели костилкови плодове и горски плодове. Често имат и нюанс на черен шоколад.

 

BIG_IMG_14872557907005.png.jpg

 

Kатарато е най-разпространеният бял сорт на острова. Слабо ароматен, с характерни тонове на лимонова кора, ябълка и пресен бадем. Най-добрите вина са от зоните Алкамо и Етна, но често се използва и в купажи.

Da Luca terre siciliane

BIG_IMG_143585161919216.jpg.89a85da9ffcc0b7bb5b4257245cca0c8.jpg

 

И още:

Tenuta Regaleali Rosso Del Conte Nero D'Avola DOC 2010

Tenuta Regaleali Nozze D'Oro Inzolia & Sauvignon Blanc DOC 2012

Feudo Maccari Saia Nero D’Avola 2011

Feudo Maccari Nero D’Avola 2011

Donnafugata Kabir Moscato Di Pantelleria DOC 2013

Sallier de la Tour Nero D’ Avola Sicilia DOC 2012

Feudo Maccari Grillo 2012

Sallier de la Tour Inzolia Sicilia DOC 2013

Tenuta Regaleali Grillo Cavallo Delle Fate Sicilia DOC 2013

Sallier de la Tour Syrah Sicilia DOC 2012

Donnafugata Sherazade 2012

Редактирано от Емика
  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Ако ходите в Таормина, непременно Bachone di Taormina (Целувка от Таормина) - какао, бадеми, карамелизирани ядки и много шоколад.

1684287063_Taorminakiss.jpg.53a60aeda31f4531fc9db6980b594dce.jpg

 

Да ви е сладко и да кажеш после какво ядохте и пихте🥂

  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, Емика каза:

А за ароматните сицилиански вина не питаш ли, @ven62?...

🙂 Спениално за себе си - не питам. Аз не пия никакъв алкохол - причината е прозаична … не ми е вкусно.

Но това е някаква природна грешка. Всички други около мен са си нормални, а жена ми е ценител на бялото вино (не отказва и червено)

Т.е. благодаря за препоръките.

-------------

Като ходихме по Тоскана специално бях взел един чекин багаж за навръщане - напълнихме го с кианти, Vernaccia di San Gimignano, ….

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
В момента, Светославов каза:

Да добавя: spaghetti nero di seppia con frutti di mare. Не че е някакъв кулинарен шедьовър, но е интерсно като цвят и вкус. 

Това са черни спагети с оранжеви скаридки отгоре, Нали?

Да знам какво да очаквам. 🙂 

Връзка към коментар
преди 22 минути , bad kid каза:

Brioche with Gelato  е ужас, все едно ядеш козунак натъпкан със сладолед

иначе мисля, че навсякъде го има 

Хм-м, сигурен ли си. 😉

Ами ако се прецакам като не опитам … 🤔

Не, не, не мога да ти гласувам такова доверие … ще проверя лично! 😉😀

 

  • Смея се 1
Връзка към коментар

С леко остър/лютив вкус и ако случиш да са по-щедри с морските дарове, а не само няколко скаридки... си изпиват половинка добре изстудено бяло, за жена ти де 🙂

  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 24 минути , ven62 каза:

Хм-м, сигурен ли си. 😉

Ами ако се прецакам като не опитам … 🤔

Не, не, не мога да ти гласувам такова доверие … ще проверя лично! 😉😀

 

 Не вярвай, опитай и няма да съжаляваш, особено ако натъпкаш козуначето на макс с всички екстри 😊 ние го ядохме на главната в Катаня. 

  • Благодаря 1
Връзка към коментар
На 21.06.2018 г. в 9:33, bulpa каза:

Моля, модератор да сложи червена точка и надпис с огромни букви

НЕ ОТВАРЯЙ ТЕМАТА, КОГАТО СИ ГЛАДЕН ИЛИ НА ДИЕТА! 😀

Направo да удряме кепенците, а...? 😁🔐

  • Замислям се 1
Връзка към коментар
На 21.06.2018 г. в 11:26, chandni каза:

Направo да удряме кепенците, а...? 😁🔐

Ей, я не ми се пречкай в темата. 😉😀 

По-добре и ти кажи какво да ям в тая Сицилия - да не взема да отслабна. 😀

 

Кепенците може да ги ударите след няколко дни. 😋

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , ven62 каза:

Кепенците може да ги ударите след няколко дни.

giphy.gif  👹

преди 7 минути , ven62 каза:

По-добре и ти кажи какво да ям в тая Сицилия

Каквото и да ядеш, все ще е кисело/горчиво... 😡 😁 Ще чакам ти да ми попълниш знанията за италианската кухня, че още не съм била в Сициля. 😛

Редактирано от chandni
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Pani ca' meusa - това е типична улична храна в Палермо.Ако не се лъжа месото представлява спесица от бял дроб, далак и трахея от крава 🙂 Варят го в едни големи казани, много съмнително изглеждащи, слагат в питка и поръсват с пармезан. Да си призная честно на мен ми изглеждаше гнусно и не го опитах даже, но моя приятел си взе и сподели, че е най-вкусното нещо, което е ял. Две години вече откакто ходихме в Сицилия и все за него говори. Ако се престрашиш да пробваш, ще ми е интересно да споделиш впечатления 🙂

 

depositphotos_78529996-stock-photo-pani-

  • Харесвам 2
  • Шок 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.