ven62 Публикувано: 21 юни, 2018 Автор Сподели Публикувано: 21 юни, 2018 преди 30 минути , Roberto Baggio каза: … . Ако се престрашиш да пробваш, ще ми е интересно да споделиш впечатления 🙂 100% Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 21 юни, 2018 Сподели Публикувано: 21 юни, 2018 преди 43 минути , ven62 каза: Кепенците може да ги ударите след няколко дни. А, не, не и не, ще чакаме подробен отчет. Какво точно си ял, къде (GPS-координати), колко калории, такива ми ти работи 😁 3 Връзка към коментар
noshtna_ptica Публикувано: 21 юни, 2018 Сподели Публикувано: 21 юни, 2018 В Сиракуза от цялата компания само аз се престраших да си поръчам салата от портокали с лук, но всички ми завидяха. Макар и странно, беше и красиво, и вкусно, не остана 😋 1 1 1 Връзка към коментар
iMari Публикувано: 21 юни, 2018 Сподели Публикувано: 21 юни, 2018 (редактирано) преди 23 часа, AlexandraKo каза: Мен, ако ме питаш, върви и яж наред, всичко ще ти хареса.😉 Това е най-хубавия съвет за храната в Сицилия.Просто всичко е много вкусно😊Най-обикновенна закуска с рикота в месното кафене докарва кулинарен оргазъм. Най-обичам като пътувам някъде да отида до местния пазар или хубав супермаркет и да помоля продавача да ми препоръча сирена,колбаси,антипасти(мезета) типични за района.Много ми хареса това сирене с цели зърна пипер: На пазара в Катания попаднахме на една скромна закусвалня(дали не беше писал някой за нея по темите),в която предлагат вкусни сицилиански манджи на доста ниски цени.Има места за сядане вътре.Много ми хареса рибата меч с миди,пастата също беше хубава.Наливното вино само не ми допадна.Сега ще потърся снимка на закусвалнята отвън. Намира се над рибния пазар,където са сергиите с плодове и зеленчуци. П.П.Искрено завиждам на хора,който даден фактор може да ги откаже от сладкото.🙂 преди 4 часа, bad kid каза: Е, то и аз не бих се доверил на чуждия вкус, ама казвам мнение но особено в най-големите жеги за мен е кошмар да ям такова нещо Редактирано 21 юни, 2018 от Мари Николова 1 1 Връзка към коментар
harta Публикувано: 21 юни, 2018 Сподели Публикувано: 21 юни, 2018 преди 2 часа, noshtna_ptica каза: В Сиракуза от цялата компания само аз се престраших да си поръчам салата от портокали с лук, но всички ми завидяха. Макар и странно, беше и красиво, и вкусно, не остана 😋 Любимата ми салата плюс каперси, естествено и зехтин. Много вкусно. Като излязат портолалите и почвам. 1 Връзка към коментар
prozium Публикувано: 23 юни, 2018 Сподели Публикувано: 23 юни, 2018 Много вкусна тема 😄 Сред изброените неща бих добавил само : 1. Паста с морски таралежи - Spaghetti ai ricci 2. Стекове от риба меч 3. Сандвич с далак - Pani ca meusa . С биричка върви много 🙂 4. Вулканитите ( квадратни пици с напълнени с вкусотии крайща ) в пицария Фрида в Палермо 5. Платце със сиренца и салами ( задължително пробвайте качокавалло - caciocavallo ) от която и да е salumeria, която предлага места за сядане 🙂 Обикновенно имат и нелошо местно вино. 6. Всичко с рикота. Във всякакви форми рикотата е дар за гастрономията и проклятие за лактозонетолерантните 😄 7 Традиционният шоколад в Модика. Не мисля, че е за всеки вкус, на мен ми идваше малко със структура като пясъчник, но пък други от компанията много го харесаха. 4 Връзка към коментар
ashaman.d Публикувано: 2 юли, 2018 Сподели Публикувано: 2 юли, 2018 (редактирано) Относно сладоледа, ние го опитахме в Палермо в Brioscia . Лично на мен много ми хареса, даже мисля че е най-добрият сладолед който съм ял. Работят до 2:00 през ноща и е супер за среднощно хапване. Иначе грамажа е голям и не го оставайте за десерт след обилно хранене, но има вариант да се пропусне кифлата и да се сервира във фунийка или кофичка. Редактирано 2 юли, 2018 от ashaman.d 2 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 11 юли, 2018 Автор Сподели Публикувано: 11 юли, 2018 (редактирано) Малко се позабавих с отзива за вкусотиите в Сицилия. Оказа се, че не съм много подготвен за полезно мнение със съответните подробности – или съм снимал храната и не си спомням точното наименование, или съм снимал менюто, но не и храната … или пък нищо не съм снимал. 🙄 Така или иначе, за Сицилия е важното е да се спазва препоръката на @AlexandraKo - Опитвайте всичко, яжте наред – празно няма, всичко е много вкусно. Закусвахме обикновено в някоя pasticceria. Почти всичките им сладки неща са или с крем или с подсладено ricotta. Няма как да се сгреши. Всичко е вкусно Това „всичко е вкусно“, май, ще го срещате през ред. 🙂 В Сиракуза, на площада Piazza Duomo в Gran Caffe del Duomо пробвахме Brioche and Almond Granita. Brioche (козуначени кифлички) наистина не вървят със сладолед (aз го предпочитам чист), но с Granita си е супер. Всяка област си има специфична granite. В Сиракуза е със смлени бадеми т.е гранита с прах от бадеми 😀 Препоръчаха ни го едни наши познати от Сиракуза, с които пихме по кафе там. В Сиракуза пробвахме и закуските им с пълнеж на основата на картофи. Нещо като нашия пататник, но малко по-леко. За малко да ги пропуснем. Там единствено ни валя дъжд, един порой за 5-10 мин. И ние хлътнахме в най-близкото кафе, докато превали. Щом си говорим за Сицилия няма как да пропуснем Cannoli-те. За първи път го пробвахме на връщане от Laghetti Cavagrande. Връщането представляваше едночасово катерене от езерата до паркинга (който е на високото) по една планинска пътечка. Непосредствено на края/началото на пътеката има едно заведение с пластмасови масички и чудесна панорама. Тъкмо изкатерил се, с език, изплезен до второто копче, седнахме на тия масички и след като изпих цялата вода от 1.5 литровата ледена бутилка сгънах и това: Като сме на вълната на сладките неща. Традиционните италиански сладоледи: Шоколадите в Modica. Върнахме се с около 2 килограма различни шоколади от Модика. 😀Но, за сега, само ги гледам…😒 В Marzamemi бяхме една сутрин, рано, рано. На площада Piazza Regina Margherita тъкмо почистваха и започваха да отварят заведенията. Предишния ден е имало някакъв фестивал на храната. Това беше останало: В Erice не бива да се пропуска сладкарничката на Maria Gramatico (Pasticceria Maria Grammatico - Via Vittorio Emanuele, 14. Непосредствено до нея има една плоча, касаеща Гарибалди. Ама това е за друга тема. Да не се разконцентрираме. Следващите снимки са от едно ресторанче, баш на входа на Erice, веднага след Porta Trapani. Завършвам експозето за сладките неща с две тортички, баш от площадчето пред Cattedrale di Monreale. Чудесен край за нашите впечатления от Monreale: Минаваме на „по-сериозните“ вкусотии. Една салата „Асорти“ – ще се ориентирате по втория ред под името й – там са изброени всичките неща: Салата от „фенел с портокали“. Доста освежаващо. Ядохме я в Модица, както и тия готини октоподчета, приготвени в не-знам какво си вино: В Ното пробвах Caponata alla Siciliana. Наистина много вкусно: Ризото с морски дарове Спагети със сардиня Ньоки със скариди. Тия двете не знам как се казват. Пак е някакво фиде (опс спагети) и пак са много вкусни: За следащото имам представа – кус-кус с риба: Ако някой ми беше казал, че има такова съчетание и че аз ще го ям … Хм-м Егати вкусотията на всичкото отгоре. Това го ядохме в Antica Pasticceria "Le Monache", Erice. То така се казва, но си има една тераса (ресторант), сенчеста, тиха, …, чудесна. Тоя вид паста е популярен в района на Trapani. Жена ми до последно яде различните видове пасти, предимно с морски дарове и риби. На мен, на моменти, ми се приискваше истинско месце. Ето една „мешана скара по сицилиански“ (наименованието си е мое): Наденичките са върха. И още едно месо – крехко, вкусно, с божествени подправки, … Последния ден в Чефалу седнахме в едно ресторантче и след малко ми вързаха този лигавник: Прецениха, че ще имам нужда. Очевидно по пристрастените и трескави погледи, с които разучавам менюто. Ето какво ядохме: Ето го и менюто: Tук някъде са и нашите ястия, но кои точно са … не си спомням. Това е положението. В Сицилия (цели 7 дни) имах … разгулен хранителен живот, …, ама много разгулен. Едвам издържах.😋 Сега съм на диета… В Зоната. Тази диетата на моменти е толкова свирепа, че понякога от Зоната… аха да премина в друга една зона – Зоната на здрача. Съжалявам, че така завършвам, но бях длъжен да ви предупредя!!!!!!!!!!!!!!!! Редактирано 11 юли, 2018 от ven62 9 6 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 11 юли, 2018 Сподели Публикувано: 11 юли, 2018 Добър отчет! Качих два килограма, докато разгледам снимките 😉 1 2 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 11 юли, 2018 Автор Сподели Публикувано: 11 юли, 2018 преди 3 минути , bulpa каза: Добър отчет! Качих два килограма, докато разгледам снимките 😉 А мен питаш ли ме. 🙂 1 Връзка към коментар
Ann Публикувано: 11 юли, 2018 Сподели Публикувано: 11 юли, 2018 Оффф... тая тема не е за хора със слаби сърДца 😀🍹🍸 . Браво за подробния отчет 😀. 1 1 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 11 юли, 2018 Автор Сподели Публикувано: 11 юли, 2018 преди 16 минути , Ann каза: … Браво за подробния отчет 😀. А както казах - в момента съм и на диета.😂 Какви ли не геройства правя за тоя форум, … а @Георги все ми се "кара". 😉😀 😋 1 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 11 юли, 2018 Автор Сподели Публикувано: 11 юли, 2018 На 21.6.2018 г. в 12:00, Roberto Baggio каза: Pani ca' meusa - това е типична улична храна в Палермо.Ако не се лъжа месото представлява спесица от бял дроб, далак и трахея от крава 🙂 Варят го в едни големи казани, много съмнително изглеждащи, слагат в питка и поръсват с пармезан. Да си призная честно на мен ми изглеждаше гнусно и не го опитах даже, но моя приятел си взе и сподели, че е най-вкусното нещо, което е ял. Две години вече откакто ходихме в Сицилия и все за него говори. Ако се престрашиш да пробваш, ще ми е интересно да споделиш впечатления 🙂 Пробвах го това в Палермо, на пазара Mercato Vucciria. В един огромен, полусферичен тиган ги бъркаха тия неща. Беше останало на дъното. Представи си … най-мазното, най-загорялото, абе … и … най-вкусното. 🙂 Само дето беше в продълговато хлебче, ама това са подробности. 3 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 11 юли, 2018 Сподели Публикувано: 11 юли, 2018 преди 2 часа, ven62 каза: А мен питаш ли ме. 🙂 Хич и не те питам, трета седмица гладувам, че да залича Сицилийския хранителен разгул... Ако това те успокоява, много добре те разбирам... Ама то, няма как да се удържи човек там и да не плюска.😂 1 1 Връзка към коментар
Roberto Baggio Публикувано: 11 юли, 2018 Сподели Публикувано: 11 юли, 2018 преди 58 минути , ven62 каза: Пробвах го това в Палермо, на пазара Mercato Vucciria. В един огромен, полусферичен тиган ги бъркаха тия неща. Беше останало на дъното. Представи си … най-мазното, най-загорялото, абе … и … най-вкусното. 🙂 Само дето беше в продълговато хлебче, ама това са подробности. Надявам се да ти е харесало...видът му не е обещаващ, ако трябва да сме честни 😂 Може пък и аз да се прежаля следващия път като отидем пак в Палермо. 1 Връзка към коментар
antea Публикувано: 11 юли, 2018 Сподели Публикувано: 11 юли, 2018 преди 3 часа, ven62 каза: Последния ден в Чефалу седнахме в едно ресторантче и след малко ми вързаха този лигавник: Прецениха, че ще имам нужда. Очевидно по пристрастените и трескави погледи, с които разучавам менюто. доде не спраскаш с корем лигавника, не се брои! 😅 страхотен отчет, браво 🙂 3 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега