Двуцветко Публикувано: 20 май Публикувано: 20 май преди 53 минути , infectedmushroom каза: Ти как ги профилира че са отрепки ? Ами ако са същите като теб - с искрен интерес към Америка за няколко дни? В буквалния смисъл на думата, дрогирани или видимо неадекватни типове, които чак се чудех как са стигнали до самолет. Даже не се занимаваха с тях, а предполагам ги чакаха да достигнат някакво адекватно състояние, в което да се занимаят с тях. Абе тегава схема. 3 1
Deja Vu Публикувано: 20 май Публикувано: 20 май Хайде стига митове и легенди, че който не е бил в САЩ ще вземе да повярва. 1
Alexander Публикувано: 20 май Публикувано: 20 май В интерес на истината, повече отрепки и утайка няма никъде, както в големите градове в САЩ, за метрото да не говорим, включително Манхатън или където и да е. Стига с това, за САЩ хубаво или нищо. Да, има хубаво, ама има и много зле. 9
Deja Vu Публикувано: 20 май Публикувано: 20 май А най-много от тях има на летището, надрусали са се в самолета и ги чакат да изтрезнеят. Алкатраз и той те гледа отвсякъде, в другите градове по света розови юникорни само виждаш. За почти 30 години в САЩ и хиляди влизания и излизания, един груб митничар не съм срещнала. Айде полека с тая пропаганда и какви били хората генерално, поне в тоя форум да се спестят тия глупости. 4
stanimir Публикувано: 20 май Публикувано: 20 май Ами случаи всякакви , при предишно посещение граничния офицер гледайки паспорта ми каза - Завиждам ви, че може да пътувате толкова много. Досега никога не са ме бавили повече от няколко минути и са задавали само няколко стандартни въпроса.При първото ми ходене наблъскан с всякакви страхотии от нета чак не можех да повярвам колко просто било.Винаги са били любезни.Явно може и да не е. 45 minutes ago, Alexander said: В интерес на истината, повече отрепки и утайка няма никъде, както в големите градове в САЩ, за метрото да не говорим, включително Манхатън или където и да е. Стига с това, за САЩ хубаво или нищо. Да, има хубаво, ама има и много зле. Това без съмнение е така , ако говорим за белите развити държави.Западна Европа обаче ги настига с бързи стъпки.330 милиона души , има от всичко по много.Освен тая гарга да ме заглежда, не виждам нищо подозрително.По-скоро и тя се чуди , ще отварят ли затвора - няма ли да го отварят ... : 2
stanislavpp Публикувано: 20 май Публикувано: 20 май Моето скромно мнение и честно казано , без да съм сантиментален или пък раздаващ епитети , и разбира се , без да обиждам някого с различно мнение от моето , като същевременно гледам на тези мнения повече от сериозно , вярвам напълно , че нямам какво да кажа …😉 1
Deja Vu Публикувано: 20 май Публикувано: 20 май 6 hours ago, Alexander said: Стига с това, за САЩ хубаво или нищо. Да, има хубаво, ама има и много зле. Въобще не съм казала, че в САЩ всичко е хубаво. Казах, че не е вярно, как имиграционните третират туристите лошо. Казах, че е пропаганда да се твърди, че в САЩ ще те наврат в дупка с отрепки, а в Грузия ще те посрещнат с бутилка и тъпани. Казах, че който не е бил в САЩ, ще повярва, че хората са кофти и се отнасят презрително към чужденци и туристи. А аз специално никога не бих препоръчала Сан Франциско, Ню Йорк и подобните на турист дошъл за три дни. Това се места да ги отметнеш, след като си видял всичките красоти, които тая държава предлага. След като си добил истинска представа за нея и хората и да не си правиш генерални изводи (по-лошо, да ги споделяш като факт), само защото смяташ че някой е длъжен да ти опъне червен килим. И само защото спестяваш в разказа си защо не ти е опънат (никой не може да ме убеди, че си дръпнат за разпит ей така, защото им скимнало). И да, били сме в източна Европа, виждали сме и митничарите там. Няма нужда да ми се дава за пример. Били сме и в държави, които икономически ще стигнат САЩ след хиляди години, но които също имаха големи изисквания за влизане (все едно някой умрял да имигрира там) и преминаването през митница не беше въобще като полъх на вятър. Случва се, светът не е балона, който сами сме си надули и в който искаме всички останали да влезнат. Аз имам в списъка си няколко места, на които никога не съм била, и на които никога не искам да отида. А мога, отивам за няколко дни само за да си докажа, че не са достойни за моя милост. Не искам да обиждам никой, но идеята на форума мислех, че е друга и не ми харесва, че темата се превръща в поредното място на омраза и да обясняваме как ние сме наредени красив до красив и как американците са дебели. Във фейсбук е пълно с такива групи специално за хейтване на американската нация. 2 1
stanimir Публикувано: 20 май Публикувано: 20 май 2 hours ago, Deja Vu said: Въобще не съм казала, че в САЩ всичко е хубаво. Казах, че не е вярно, как имиграционните третират туристите лошо. Казах, че е пропаганда да се твърди, че в САЩ ще те наврат в дупка с отрепки, а в Грузия ще те посрещнат с бутилка и тъпани. Казах, че който не е бил в САЩ, ще повярва, че хората са кофти и се отнасят презрително към чужденци и туристи. А аз специално никога не бих препоръчала Сан Франциско, Ню Йорк и подобните на турист дошъл за три дни. Това се места да ги отметнеш, след като си видял всичките красоти, които тая държава предлага. След като си добил истинска представа за нея и хората и да не си правиш генерални изводи (по-лошо, да ги споделяш като факт), само защото смяташ че някой е длъжен да ти опъне червен килим. И само защото спестяваш в разказа си защо не ти е опънат (никой не може да ме убеди, че си дръпнат за разпит ей така, защото им скимнало). И да, били сме в източна Европа, виждали сме и митничарите там. Няма нужда да ми се дава за пример. Били сме и в държави, които икономически ще стигнат САЩ след хиляди години, но които също имаха големи изисквания за влизане (все едно някой умрял да имигрира там) и преминаването през митница не беше въобще като полъх на вятър. Случва се, светът не е балона, който сами сме си надули и в който искаме всички останали да влезнат. Аз имам в списъка си няколко места, на които никога не съм била, и на които никога не искам да отида. А мога, отивам за няколко дни само за да си докажа, че не са достойни за моя милост. Не искам да обиждам никой, но идеята на форума мислех, че е друга и не ми харесва, че темата се превръща в поредното място на омраза и да обясняваме как ние сме наредени красив до красив и как американците са дебели. Във фейсбук е пълно с такива групи специално за хейтване на американската нация. Да бе , ама пък само вие сте токова докачливи.Във форума пишат хора живеещи из целия свят , но никой не реагира така когато се пише нещо нелицеприятно за техните държави.А иначе е факт, че на места, където на никой българин не би му хрумнало да емигрира ни третират по доста строг начин.Сещам се последно за Колумбия , дето ми зададоха много повече въпроси отколкото в САЩ.Разбира се , че огромния брой от хората първо искат да видят прочутите американски мегаполиси и после ще търсят природа , ако изобщо търсят. Магеланци са частен случай.Не знам някой тук да не е впечатлен от природните дадености на страната.Има абсолютно всичко , от безмерен лукс до трейлър паркове и квартали в които нормален човек не би помислил да стъпи.Често съжителстват в непосредствено съседство само през няколко пресечки. Гледал съм в Южна Африка квартали, как от едната страна на пътя живеят белите , а от другата са колибите на черните с по един найлон за прозорци и тенекиен покрив. Е тук не е съвсем така , но сегрегацията я има. 4 1
Deja Vu Публикувано: 21 май Публикувано: 21 май Кой къде живее за мен не е тема на обсъждане. Личен избор. Едни живеят в панелки, други в трейлър паркове. Темата е да не заблуждаваме евентуалните желаещи да дойдат в САЩ, тези, които четат, тези които НАИСТИНА искат да дойдат, но ги е страх, че ще ги затворят с наркомани (които, представи си, се надрусали в самолета) и че ще бъдат държани и разпитвани като животни. А в бившите републики ги чакат с пита, мед и оркестър. Това правят новинарите, за които ти писа по-назад, това правят и приказките от хиляда и една нощ в темата. Абсолютно безсмислена полемика. Жалко. 2
funny Публикувано: 21 май Публикувано: 21 май преди 5 часа, Deja Vu каза: Не искам да обиждам никой, но идеята на форума мислех, че е друга и не ми харесва, че темата се превръща в поредното място на омраза и да обясняваме как ние сме наредени красив до красив и как американците са дебели. Във фейсбук е пълно с такива групи специално за хейтване на американската нация. Пропускате, че тук голяма част от хората се събират и се виждат и "на живо" и обменят опит и впечатления доста време преди вие да разберете за този форум. Не е просто анонимно онлайн място за изява. И когато някой сподели негово мнение или опит - другите искат да го чуят. И не, никой тук не държи да хейтва американците, само защото си няма друга работа и събира "гледания" или "последователи". И само за статистиката - не съм от "хейтещите" САЩ, но живях там 3 години и мога да твърдя че има и много хубави неща но и много които далеч не са за пламенна защита. 6
Deja Vu Публикувано: 21 май Публикувано: 21 май Разбирам ви, хора, аз съм казвала вече, че САЩ не е лъжица за всяка уста. Аз, например, бях в Истанбул и абсолютно не ми хареса това място - с влак да ме влачат няма да се върна там. Обаче нямам спомен да съм търсила тема за града и да обяснявам, как в Испания бях посрещната като кралска особа, а в Турция не, и воала - Истанбул е една много неприятна дестинация, не си губете времето. Защо не се изтрие тая тема и въобще хората да нямат достъп до информация ако информацията ще е - не ходете, голяма гадост е? 2
Mary Публикувано: 21 май Публикувано: 21 май преди 33 минути , Deja Vu каза: Защо не се изтрие тая тема и въобще хората да нямат достъп до информация ако информацията ще е - не ходете, голяма гадост е? Защото е добре да се споделя всякакъв опит, без винаги да сме с розови очила. Аз вярвам 100% на Двуцветко, че е било точно както го описва. Моят опит при влизане е добър, не съм имала проблеми и съм го споделяла. Не съм живяла там, нямам и желание, но еднакво ми е харесала и природата, която съм видяла, и Ню Йорк. 4
Deja Vu Публикувано: 21 май Публикувано: 21 май Едно е да споделиш кофти опит, например нашето влизане в Азорите. Кофти беше, защото според някакъв чичка с жълта жилетка , не можело да се влезе с европейка лична карта, трябвало паспорт. Споделеното от Двуцветко си беше, как е по-добре да се избегне гнилата Америка пред цъфтящите бивши републики. И не се намери нито един да подкрепи измишльотините - на нито един от вас не му се е случило да го затворят при наркоманите да го разпитват. И това нямаше да е проблем, ако не беше в тема за визите. Тук четат хора, които кандидатстват, искат да отидат в САЩ. В края на краищата, вярвайте си, няма проблем, но се ограничете да си ги разказвате тия истории по сбирките, а не по обществените форуми. 2
Дани Магелани Публикувано: 21 май Публикувано: 21 май Потвърждавам, че Грузия ни посрещна с малки бутилки вино. Харесвам САЩ, ходя за седмица-две, но не бих живяла там. Има доста за и против. Когато чист (не първо, второ,трето поколение емигрант) американец ми казва десет пъти: пази се и не се качвай в обществен транспорт, ползвай само Убер, какво да мисля? А цените на хотелите станаха като, че ще купувам хотела! 1
desislavna Публикувано: 21 май Публикувано: 21 май Всеки има право да си сподели мнението и опита, като целта не е да убеждава някого нещо, а да разкаже за своята история. Все пак тази тема е за визите за САЩ. Ситуацията е динамична и обсотятелствата се променят. Това, че някой преди време е влизал на границата лесно и бързо, както например беше моят опит, не означава, че днес ще е същото и лично аз съм благодарна на @Двуцветко, че споделя своя опит. 5
jorocontrola Публикувано: 21 май Публикувано: 21 май преди 7 часа, Deja Vu каза: Били сме и в държави, които икономически ще стигнат САЩ след хиляди години, Явно е, че всичко има и плюсове, и минуси и доста пристрастия в мненията. Но все пак говорим за държава на 250г, няма как да е чак с хиляди години пред другите... 6
stanimir Публикувано: 21 май Публикувано: 21 май 2 hours ago, Дани Магелани said: Потвърждавам, че Грузия ни посрещна с малки бутилки вино. Харесвам САЩ, ходя за седмица-две, но не бих живяла там. Има доста за и против. Когато чист (не първо, второ,трето поколение емигрант) американец ми казва десет пъти: пази се и не се качвай в обществен транспорт, ползвай само Убер, какво да мисля? А цените на хотелите станаха като, че ще купувам хотела! Чак пък толкова.Аз ползвам изключително такъв ,но си е леко гнусничко признавам.Може би с изключение отчасти на Ню Йорк и още няколко града обществения транспорт се ползва основно от бедните и някой друг турист, и вероятно затова е толкова зле подържан в сравнение с останалия свят.Ако си американка едва ли и ти ще го ползваш и изобщо няма да ти пука в какво състояние е. Темата наистина е за визите ,а животът в САЩ е за друго място.
Георги Публикувано: 21 май Публикувано: 21 май Темата е относно практически съвети и въпроси за издаването на виза. 2 1
logist13 Публикувано: 21 май Публикувано: 21 май От частни случаи не бива да се правят изводи и да се обсъждат е безсмислено. Защото зависят дори от конкретния граничар на който си попаднал и дали случайно не му е ден. Не съм имал никакви проблеми на влизане в САЩ, горе беше спомената проблем с Колумбия - там също. Но примерно в Армения ми въртяха 15 минути паспорта страница по страница, изучаваха го с лупи подробно и т.н. Така се случи просто, при съседния граничар сигурно щеше да е различно. Но пък не е никакъв повод да се оплаквам от Армения и арменците, голяма работа, в крайна сметка в интерес на всички е граничарите да си вършат добре работата. 3
DaBo Публикувано: 21 май Публикувано: 21 май Ситият на гладния не вярва - така беше, нали? В рамките на 6 месеца имам две влизания в Щатите - едното леко и лесно, другото доста тегаво. 1. Май 2019 - полет Киев-Франкфурт-СФ с Луфтханза (бизнес класа). Летим с два паспорта - стар с визата, издадена в Богота и нов паспорт с работни визи от Малайзия и Украйна. Три въпроса и минута по-късно бяхме с печати в паспортите и с пожелание за супер ваканция. 2. Декември 2019 - Отново полет с Луфтханза (бизнес класа) Киев-Франкфурт-Хюстън. Отново с двата паспорта и супер неприятно и заядливо отношение от служителя. Въртя ни 15 минути с въпроси - защо визита ни е издадена в Колумбия, а пък живеем в Киев, накрая само дето не поиска трудовия договр на мъжа ми и още сума ти въпроси. Накрая ни разреши някакъв много кратък престой и ни изпрати на допълнителна проверка на багажа. Изпрати и хората след нас на опашката - поне 10-на човека, повечето немци. Самият разпределител къде да отидеш за проверката на багажа също се държа безобразно, но накрая служителите за проверката на багажа бяха страхотни и нищо не провериха. Не че сме носили нещо неразрешено. Та може и 1000 пъти да влезеш в Щатите и да нямаш никакъв проблем, докато не попаднеш на някой служител, станал с г*за нагоре и ти сгорчи пътуването. А, и президентът беше един и същ и при двете пътувания... 😉 9
neuromancer Публикувано: 21 май Публикувано: 21 май Сега, някои тук пътуваме отпреди влизането на България в ЕС и сме имали подобни случки на влизане в европейски страни. Нищо не е изключено и нищо не определя че и към някой друг ще е такова отношението. Частните случаи са си частни случаи. И всеки сам си решава къде му се ходи и къде не, дали на база разкази или друго... 1
Дани Магелани Публикувано: 21 май Публикувано: 21 май Ние сме от малка страна и нямаме това огромно самочувствие на гражданите на големите държави. И руснаците и американците го носят, без дори да го осъзнават. И когато някой служител е нарушил протокола, превишил правата си и е показал с действията си, че е нащо повече от туриста, поради това самочувствие, не бива да го отнасяме към цялото население на страната. 1
Duke Публикувано: 21 май Публикувано: 21 май Абсолютно съм съгласен, че конкретно по тази тема от частни случаи не може да се обоснове общовалидно правило и е безсмислено да се редуват примери в двете посоки. Единствено ще си позволя да напомня, че имиграционните офицери почти в цял свят, а особено в англоезичните държави, имат специален статут и извънредни правомощия, които им позволяват без аргументация да не допускат до територията на страната пътници дори и същите да притежават валидни документи за самоличност с получени официални разрешения (визи) за допуск. И тук от гледна точка на закона нямат никакво значение субективните фактори, които са довели до решението на имиграционния офицер да допусне или да не допусне в страната някой пътник, или пък начина по който същия води интервюто на гише, а още по-малко неговото държание. Функциите на имиграционните офицери не включват задължение да се хареса на пътниците, а ако по някаква причина пътник се почувства обиден от лошо отношение си има съответните канали за подаване на административна жалба... В този смисъл, моля да върнем темата към темата и да приемем за установено, че не можем да влияем на този процес по същия начин по който не можем да влияем и на процеса по получаване на виза в посолството на САЩ... 6
Травеолани Публикувано: 21 май Публикувано: 21 май Граничните полицаи следват процедури и правила. През тях минават на ден хиляди хора и те са там да си вършат работата. Със сигурност има хора, които са в някакво нарушение и тяхната работа е да идентифицират тези хора. Аз не бих го приемала лично. Също така, ако някой по някаква причина им се стори подозрителен, имат право да направят допълнителни проверки. Много хора се притесняват и се спичат само от факта, че са на граница или че влизат в дадена държава и без да осъзнават се държат все едно има нещо нередно. От това, което съм чувала (не общовалидно разбира се) от познати с канадски паспорти, сам мъж е подозрително, двама мъже също е подозрително. Спират ги и ги подлагат на допълнителни проверки. Понякога допълнителните проверки са на случаен принцип. Кофти е наистина като те забавят, като те сложат в някакви стаички, като те разпитват, като ти ровят в багажа. Едва ли има пътешественик, на който не му се е случвало някое от тези неща при пътувания в различни държави. Определено ти нараняват егото и за да се почувстваш по-добре за себе си, почваш да навлизаш в крайни изказвания, обобщения и преувеличения и оставяш емоциите да надделеят. Миналият месец се върнахме от Хаваи и на летището като ни гледаха паспортите, най-отгоре беше на голямата дъщеря паспорта (на 13 г). Човека я пита дали това и е името като от паспорта и тя толкова се притесни, че я е заговорил (защото е на 13 и е супер притеснителна), че взе да гледа мен и баща си и мълчеше. Накрая само кимна за „Да“. Аз веднага видях как той извеждъж застана на щрек, все едно ние не сме родителите и взе да ни пита дали вие сте родителите и след това ме попита на коя дата е родена дъщеря ви. Аз съответно вече бях супер притеснена също и буквално за секунда без малко да забравя датата на раждане. Още повече че тук казват първо месеца, после датата и годината, а на мен ми идва от вътре да го кажа на български – ден, месец година. Някак си се осъзнах и казах датата, после и на другото дете дата на раждане. Пусна ни, усмихна ни се, никога досега не са ме питали такива неща. Аз обясних после на детето как тя изглеждаше отстрани и че сме на граница и така нататък. Та на граници, независимо кои, аз мълча, слушам и отговарям само на въпросите, които са ми зададени. Не правя small talk, не се обяснявам излишно, защото всичко това води до повече въпроси. 8
Препоръчани мнения
Публикувано от stanimir,
Официален сайт
Препоръчано от Mary
0 реакции
Към мнение
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега