Прескочи до съдържание

Tripsta спря да продава самолетни билети поради ликвидни проблеми


Препоръчани мнения

Tripsta спря да продава самолетни билети поради ликвидни проблеми, но уж с издадените до сега билети няма да има проблеми, въпреки, че Tripsta дължи пари на авиокомпании. Който има билет купен през Tripsta нека иска потвърждение от авиокомпанията си, че всичко е ок с неговата резервация.

 

Greek OTA Tripsta/airtickets Temporarily Suspends Operations

https://news.gtp.gr/2018/06/28/greek-ota-tripsta-airtickets-temporarily-suspends-operations/

 

Tripsta/airtickets Blames GDS Partner for ‘Massive Liquidity Problem’

https://news.gtp.gr/2018/06/29/tripsta-airtickets-blames-gds-partner-massive-liquidity-problem/

 

Редактирано от Topfly
  • Шок 4
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Greek tourism portal suspends activity, almost 100 employees affected in Romania

https://www.romania-insider.com/tripsta-suspends-activity-romania/

Airtickets.gr, Travelplanet24 suspend sales

http://www.ekathimerini.com/230148/article/ekathimerini/business/airticketsgr-travelplanet24-suspend-sales

Връзка към коментар

А как става в общия случай разплащането между разните OTA и авиокомпаниите,  или общ случай няма ?  

При индивидуалните клиенти е ясно,  плащаш на момента и ти издават билет или пък имаш някакъв кратък гратисен период в който ти задържат резервацията срещу малка такса и трябва да си платиш. 

OTA имат ли някакви големи гратисни периоди,  варианти за разсрочване на плащания към АК  и т. н.  ? 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)
12 minutes ago, stanimir said:

А как става в общия случай разплащането между разните OTA и авиокомпаниите,  или общ случай няма ?  

При индивидуалните клиенти е ясно,  плащаш на момента и ти издават билет или пък имаш някакъв кратък гратисен период в който ти задържат резервацията срещу малка такса и трябва да си платиш. 

OTA имат ли някакви големи гратисни периоди,  варианти за разсрочване на плащания към АК  и т. н.  ? 

При фалита на Малев си спомням коментари според които агенциите плащат с 15 дни закъснение през някаква система на IATA. Тогава казусът беше на кого са парите, които останаха при агенциите и трябвали да ги преведат на Малев, въпреки, че е сигурно, че авиокомпанията вече няма да изпълни полетите?

 

При Tripsta пишат за някакви 70 милиона евро задължения към авиокомпаниите. Вероятно и сега има някакви гратисни периоди за плащане, но НТА до колко знам не са членове на IATA и там вероятно важат индвидуални условия...

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Фалира гръцката група Tripsta, която дължи повече от 100 милиона евро на IATA

 

Групата Триста , със седалище в Гърция и отговорна за основните сравнения на онлайн полетите на страната, Airtickets и Travelplanet24 , обяви днес спирането на дейността си поради дългове и липса на ликвидност. Групата е основана през 2010 г., но Airtickets е била на пазара от 1999 г. насам и Travelplanet24 от 2005 г. насам.

Триста обвинява " многонационалните компании за управлението на резервации и дистрибуция на самолетни билети, които с агресивното си и незаконно отношение отнеха цялата ликвидност ", се казва в изявление на компанията. Освен това тя обяви, че ще подаде съдебни действия срещу посочените субекти.
 

Според пазарните оценки, събрани в местните медии, дълговете на Tripsta с Международната асоциация на въздушния транспорт (IATA) възлиза на 70 млн. Евро , а германското й дъщерно дружество дължи още 35 млн . Евро .

 

Собственикът на компанията Филип Бринкман заяви, че неговата първа грижа е да осигури правна компенсация за своите служители. Компанията все още има своя уебсайт, който работи нормално и съдържа само съобщение за положението си на гръцки език.

Около 80 работници , делегацията на компанията в Букурещ , вече бяха уволнени преди няколко седмици и тази седмица бе обявено, че и 180-те служители на Атинския офис ще загубят работата си.

 

Някои ще продължат да работят до края на август, за да могат да обслужват онези клиенти, които вече са закупили самолетни билети чрез своите услуги. Местните медии подчертават, че потребителите, които са закупили самолетни билети чрез Airtickets или Travelplanet24, няма да бъдат засегнати.

 

https://www.hosteltur.com/128851_quiebra-grupo-griego-tripsta-debiendo-100-m-iata.html

Aegean реагира на закриването на Tripsta

 

След обявяването на преустановяването на операциите на Tripsta , което "отпадна" от пътническия планер24 и от въздушните линии, Aegean Airlines информира обществеността за своя доклад за дейността си.

AEGEAN AIRLINES SA обявява, че въз основа на публикации, които се отнасят до потенциалните трудности, срещани от конкретни туристически агенции (Travelplanet24 и Airtickets), общата експозиция на ниво група сега се оценява не надвишава 400 хил. евро ".

 

https://emea.gr/h-aegean-απαντάει-για-το-κλείσιμο-της-tripsta/549863/549863/

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Агенциите, авиокомпаниите (традиционните) и разни други участват в BSP (или ARC в щатите) - междинна организация с която агенциите се разплащат с авиокомпаниите (и авиокомпаниите помежду си) без да има нужда от договори всеки с всеки.

Там са дефинирани и максимални цени по отсечки, с които авиокомпанията може да задължи клиента си (агент/друга авиокомпания) в случай на неправилно издаден билет например. НТА не обичат да си взимат парите предварително и не участват в BSP

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.