Прескочи до съдържание

Най-дългото лунно затъмнение за този век - на 27 и 28 юли 2018-та


Препоръчани мнения

През нощта на 27 и 28 юли ще наблюдаваме най-дългото лунно затъмнение, което ще се случи през 21-ви век, съобщава EartSky http://earthsky.org/?p=282841

 

Пълното затъмнение ще трае час и 43 минути, а частичното затъмнение - което се случва преди и след фазата на пълното затъмнение - ще продължи 3 часа и 55 минути.

Лунното затъмнение се случва, когато Слънцето, Земята и Луната са подравнени на една линия, а орбитата на Луната я довежда точно в сянката на Земята.

Това специално затъмнение ще трае толкова дълго, защото Луната ще премине в най-тъмната област на сянката на Земята, известна като "умбра" (umbra), която ще придаде на Луната червеникав отенък и затова тя се нарича "Кървава луна".

 

Тъй като орбитата на Луната около Земята се намира в малко по-различна плоскост от орбитата на Земята около Слънцето, перфектната синхронизация за затъмнение не се появява при всяко пълнолуние. За разлика от слънчевото затъмнение, което трае около минута, лунното продължава няколко часа. Ето как става това: Земята хвърля две сенки върху Луната по време на лунно затъмнение: умбрата е пълна, тъмна сянка, пенумбрата е частична външна сянка. Луната преминава през тези сенки поетапно. Началните и крайните етапи - когато Луната е в полусянката - не са толкова забележими, така че най-добре затъмнението се вижда, когато Луната е в умбрата.

1529990205_7_55900.jpg.32bb04e9aa145fd0dade64c277eb8dc8.jpg

 

Това лунно затъмнение ще се вижда преди всичко от Източното полукълбо - Европа, Африка, Азия, Австралия и Нова Зеландия.

 

Според https://www.timeanddate.com/eclipse/in/bulgaria/sofia  това са данните за София:

 

1529989869_3_55900.jpg.f47fc43613c821135d8f7bfd020e6b6c.jpg

 

Предизвикателство: Кой ще сложи тук най-хубавата снимка на пълното лунно затъмнение?🎑😀

 

  • Харесвам 11
Връзка към коментар

Хм, лунни затъмнения съм гледал няколко пъти и не ми е толкова интересно. И не, не е всичко черно :)

14940024.JPG

едно от Рио, но в общ план не си личи много

  • Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
На 6.07.2018 г. в 10:39, Фичо каза:

Е тук луната си е съвсем цяла 😉, това е или преди, или след пълното затъмнение. 🙂

Преекспонирана е, и не си личи нащърбяването. Иначе имам и цялата червена, ама вече беше високо и нямаше смисъл да се прави пейзаж, а така не съм се справил с фокуса.

wWQlle05gR9TIcnTDUmrB7UKSN1oz4JwJP1oPcdE

 

Оттук сегашното затъмнение ще се вижда малко, по време на изгрева на Луната, т.е. ще е много ниско и на око огромна (това е оптическа илюзия, по принцип луната си е с една и съща големина по цялото небе).

Може да е интересно, ама трябва да търся място за снимане извън града май... Аз досега си мислех, че оттук няма да се вижда.

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 1 година по-късно ...
  • 4 месеца по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.