Прескочи до съдържание

Смяна на валута и банкомати в Буенос Айрес и Сантиаго


FlyTraveler

Препоръчани мнения

Къде сменяхте / теглихте пари в тези 2 града?

 

В Аржентина е малко особено положението - има официален и неофициален (blue) курс, някой пробвал ли е от вторият и къде? На летището ОК ли е да се ползват банкомати, БГ Виза Електрон и Маестро дебитни карти работят ли? В града къде сменяхте/теглихте?

 

Същите въпроси и за Сантяго де Чили.

 

Аз по принцип за последните няколко пътувания свкинах да си купувам валути още от БГ при доста изгоден курс от Тавекс, имат какви ли не валути, но Аржентинско, Уругвайско и Чилийско песо нямаха, взех си Бразилски реали.

Връзка към коментар

Не знаех, че има и неофициален курс. Ако имаш възможност е по-добре да си носиш основната част парите в брой. Няма проблем да си теглиш пари от банкомати, но максималната сума, която можеш да изтеглиш еднократно на повечето от тях е едва $300 (около 75 лв.), при това има такса от $15. Може да теглиш последователно няколко пъти по $300, но всеки път я има и таксата.  Споменът ми е, че на банкоматите на Citibаnk  еднократната максимална сума е доста по-висока, а таксата по-ниска. Може и на други банки да е така. В Уругвай също няма проблем с банкоматите. Там таксата е по-малка, но не знам максималните суми. Ползвал съм само кредитни карти и нищо не мога да кажа за дебитните, но по принцип би трябвало да вършат работа. А иначе ако си от София можеш да си купиш аржентинско и чилийско песо от бюрото Никар. Купувал съм от тях различни валути при доста изгодни курсове, в т.ч. и аржентинско песо.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

@koliob, @но нейм,

Благодаря много за постовете, за съжаление съм във Варна, полета ни е през София, но пристигаме вечерта и летим рано сутринта на другият ден - егати трибуквените авиокомпании, които си случиха за това пътуване - ТИМ (Bulgaria Air), TAM, LAN, KLM :lol:

 

Това обменно бюро обаче е супер интересно, може да хвана някой приятел да ми смени пари предварително или поне ще знам да го ползвам за друг път.

 

Информацията за банкоматите в Буенос Айрес е безценна! Избягвам да тегля в брой от кредитна карта, защото даже и да съм си сложил предварително пари в нея (на +), пак май таксите са по-големи от дебитна, освен това при едно "клониране" или кражба на картата, пораженията биха могли да са по-големи, от дебитната могат да се вземат пари само до сумата, която съм сложил в тази сметка и на по-малко места се приема онлайн.

 

Моята идея е да плащам възможно най-много неща предварително онлайн, че да се носят по-малко пари, но хотелите взети от booking.com в повечето случаи искат да се плаща на място, което не е зле от гледна точка на канселиране на резервацията де... Сега ще им пиша един по един да видим някои не предлагат ли плащане онлайн (Travel Nomad застраховките покриват канселиране на пътуване при основателна причина).

Редактирано от FlyTraveler
Връзка към коментар

Аз не помня вече, ама като ходих май още нямаше неофициален курс.

За Чили имаше някаква далавера, ако плащаш хотела в долари ти приспадат някакви данъци (поне доколкото си спомням).

 

В Бразилия не всички банкомати работят с български карти, дори да пише Visa, Maestro. Banco do Brasil приемат и български. В Бразилия ако ще сменяте пари, само в чейндж бюро, в банка не може, ако нямате сметка там. Поне в моя град е така, за Рио не знам. Искат паспорт и оная хартийка, която я дават на границата, ако си нелегален не дават пари  :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз не помня вече, ама като ходих май още нямаше неофициален курс.

За Чили имаше някаква далавера, ако плащаш хотела в долари ти приспадат някакви данъци (поне доколкото си спомням).

 

В Бразилия не всички банкомати работят с български карти, дори да пише Visa, Maestro. Banco do Brasil приемат и български. В Бразилия ако ще сменяте пари, само в чейндж бюро, в банка не може, ако нямате сметка там. Поне в моя град е така, за Рио не знам. Искат паспорт и оная хартийка, която я дават на границата, ако си нелегален не дават пари  :)

Днес писах на всички хотели за това пътуване да попитам някой няма ли опция да платя предварително онлайн, единственно хотела в Рио предлага такава опция, но ми изпращат authorization form, която трябва да попълня с номер на картата, security code и всички останали данни, да попълня сумата за която ги оторизирам и снимки на картата от двете страни. Това съмнително ли ви изглежда? Практика ли е в Бразилия?

 

Аз съм изпращал такава форма до сафари лоджа в ЮАР, но там просто пишех, че ги оторизирам да изтеглят определена сума от определена карта, без да искат security code (трите последни цифри на номера от задната страна) и снимки на самата карта от двете страни... Иначе се изкушавам да им платя предварително, за да не нося нося тези пари с мен или да чарджа кредитна карта на място, само се чудя доколко опасно е да се дава цялата тази информация за картата... Иначе бланката изглежда да е стандартна с адрес и телефони на хотела. мейла пристигна от адрес с домейна на хотела...

Връзка към коментар

Ами не знам какво да ти кажа, не ми се е случвало. Ти си се свързал с хотела и всичко, та предполагам, че ще отиде където трябва, ама да не изтече нанякъде... Не виждам как това е по-сигурно, отколкото с карта на място, освен ако не блокираш картата после. И за какво им е снимка, ако с данните мине плащането не виждам какво ще помогне снимката, освен че картата не може да е виртуална...

Аз не бих ги пратил всички тия неща по електронен път без защита някаква. 

Тук ако са ми искали предварителен депозит и нямат онлайн система, примерно разни селски хотели, искат банков превод, но от чужбина така е по-трудно и по-скъпо.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

 

FlyTraveler, случвало ми се е същото и за хотел в щатите и за хотел в Амстердам. Не съм имала проблеми и за двата хотела. Не е имало злоупотреби после, но доста ми е треперило и двата пъти. Това отговаря на въпроса ти дали е практика това. На твое място обаче бих платила на място с картата. При мен ставаше въпрос за колеги, които са в командировка, трябва да вземат фактура на фирмата, а фирмената карта не е в тях... При теб случая е различен и картата си е в теб...

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

@neuramancer, @На път,

 

Благодаря за отговорите,

 

По-добре е наистина да се плаща на място, освен ако картата/картите вече ми ги няма (да не чува Господ) :)

 

Идеята ми беше да имам максимално платени предварително неща, та в случай на "случка" да можем максимално най-лесно да продължим пътуването. Просто ще си претегля рисковете м-у носенето на парите и загуба на карта и източването на картата от служител на хотела (в случая служителя има всички данни, които му трябват за да си пазари с нея).

Връзка към коментар

Потърси друг хотел, който иска предварително плащане. Пробвай през Orbitz, има една тема, от която да спечелиш $25 намаление  :)

Като излизаш не си носиш всички карти, остави една в сейфа в хотела (и внимавай да не я забравиш там!)

Връзка към коментар

Потърси друг хотел, който иска предварително плащане. Пробвай през Orbitz, има една тема, от която да спечелиш $25 намаление  :)

Като излизаш не си носиш всички карти, остави една в сейфа в хотела (и внимавай да не я забравиш там!)

За Orbitz ще проверя (аз съм лоялен/идеален клиент, като свикна с една компания/сайт и карам с тях с години, в случая booking.com).

 

За картите ясно, че няма да се носят като се излиза извън хотелите, освен една в чорапа, малко пари в брой в обувката и още по-малко в джоба, та да има какво да се даде при нужда :lol:  Даже се замислих за "фалшив" портфейл с останали разни екзотични банкноти и изтекли карти от разни магазини, които приличат на кредитни, но пък ако някой ги погледне в момента, може да се ядоса :lol:

 

Най-тънкият момент е летище-хотел-летище когато се пътува с всичко налично и куфари и човек е най-уязвим. Замислям се за предварително платени трансфери, въпреки, че на всички места изглежда да са ОК такситата, които се плащат на гише на летището, в Рио казват, че даже и жълтите таксита с метър били ОК...

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Не знаех, че има и неофициален курс.

 

Явно има, но е някаква мистерия, която за 4 дни не можах да я разгадая.

На повечето места за US$1 ми даваха около 5.70 песо (официален курс "купува"), докато последния ден в хостела ми дадоха 8. Това - при положение, че официалният курс "продава" беше нявсякъде около 5.90. 

Връзка към коментар

Не съм ходил в Аржентина, но наскоро бях чел статия за Венецуела, и шашмите с долара, които са готови да правят венецуелците.

Сега като видях вашата информация за Аржентина, предположих че ситуацията наподобява тази във Венецуела, където се правят невероятни "операции" за сдобиване с щатската валута.

Тук може да прочетете подробно за какво става въпрос:

http://www.dnevnik.bg/sviat/2013/09/24/2147681_zaradi_nedostig_na_dolari_vuv_venecuela_se_poiaviha/

 

Аржентина от своя страна също не се слави с особено стабилна икономика, въпреки временното стабилизиране преди 5-6 години мисля, ако не бъркам. Но в момента положението изглежда отново излиза извън контрол. И ето какво открих:

http://www.darikfinance.bg/analizi/9963/%C4%EE%EB%E0%F0%FA%F2+%E1%E8%E5+%F0%E5%EA%EE%F0%E4%E8+%ED%E0+%F7%E5%F0%ED%E8%FF+%EF%E0%E7%E0%F0+%E2+%C0%F0%E6%E5%ED%F2%E8%ED%E0

също и това 

http://econ.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/PayPal-%D0%B2%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D1%80%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8_l.a_i.391913_at.1.html

 

Излиза, че не съм бил далеч в предположенията си, и ситуациите са силно сходни, а инфалционните и икономически показатели също все повече се доближават.

Предполагам спомогнах донякъде за разрешаването на загадката около двойния курс на долара в Аржентина. Само не знам доколко е безопасно и сигурно да се сменя "на черно". Допускам, че имат закони (не съм проверявал), подобни на нашите от преди 89-та - оня странен Закон за търговия с валута и валутни ценности (или там както му беше точното наименование) - всички едновремешни "магураджии" го знаеха целия член по член наизуст. :)

Връзка към коментар

Бях гледала преди месеци филм на НГ точно за измамите с валута в Буенос Айрес. Можело дори от банкомат да изтеглиш фалшиви пари. Редовен номер е да се връща ресто  с фалшиви банкноти. Били толкова добре направени повечето, че не се разпознавали. Филмът е от поредицата "най-опасните градове" или нещо подобно. Потърсете го, интересен е.

Връзка към коментар

Има Blue rate, но не ми се рискуваше да купувам от чейнчаджии, има няколко белега, по които се познават фалшивите банкноти, обикновено правят такива по 100 и по 50 песо, най-вече по 100. Ако някой ходи, да пише, ще ги копирам белезите. Иначе неофициалният курс е към 9.5 песо за щатски долар при 5.9 официален.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 1 година по-късно ...

Има Blue rate, но не ми се рискуваше да купувам от чейнчаджии, има няколко белега, по които се познават фалшивите банкноти, обикновено правят такива по 100 и по 50 песо, най-вече по 100. Ако някой ходи, да пише, ще ги копирам белезите. Иначе неофициалният курс е към 9.5 песо за щатски долар при 5.9 официален.

Флай, ще са полезни поясненията ти. Дай един инструктаж по въпроса :lol: . Мен в София таксиджии са ми прилагали номер подобен на този с фалшивата банкнота, че там като нищо може да ми се случи.  

Връзка към коментар

Флай, ще са полезни поясненията ти. Дай един инструктаж по въпроса :lol: . Мен в София таксиджии са ми прилагали номер подобен на този с фалшивата банкнота, че там като нищо може да ми се случи.  

 

Виж сега, не искам да ти създавам параноя, но ако искаш да се подсигуриш, като плащаш където и да било с по-едра банкнота, демонстративно първо я снимаш с телефона преди да я дадеш или я гледаш внимателно като демонстративно минаваш с пръста под серийния номер. Това автоматично би ги накарало да помислят, че си от онези, които "не стават" или са "по-трудни".

 

Измамата е да ти вземат банкнотата, да ти кажат, че е фалшива, но да ти върнат друга наистина фалшива. Обема на фалшиви пари в обръщение в Буенос Айрес сигурно е най-голям в света, не може да става сравнение нито с Италия, нито с България. Там полицията участва в разпространението на фалшиви банкноти.

 

Като цяло според мен в БА трябва много, ама много да се внимава (по-добре излишно внимание, отколкото да съжаляваш после). На мен една ми се "пробва" в час пик на най-широката улица в света. Добре, че я хванах много здраво и за двете китки.

 

Като цяло изпръскат ли те с горчица, кечап или подобно, бягаш надалеч, не позволяваш никакъв физически конткакт с никого - обикновено те обират при опита да те изчистят. Излизаш само с малко пари за деня (най-добре повечето ти неща да са предплатени), без никакви карти и паспорт в теб (носиш си фотокопие на паспорта).

 

Ако ходиш в Ла Бока, очите на 4.

 

Аз не посмях да сменя песо по черния (синия) курс, въпреки, че изглеждаше много изгодно и беше пълно с чейнчаджии по главната пешеходна улица. Много хора са си сменяли без проблеми, ама все пак...

 

Белезите за фалишивите банконоти съм ги забравил, някъде съм ги писал тук, предполагам във фотописа ми за БА.

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

В Буенос Айрес най-популярното място за смяна на валута е ул. Флорида. Повечето са "честни" и работят с истински пари. Смяната в банка си е набутване отвсякъде. Това, което аз направих е да сменя пари от ексурзоводите на free-walking обиколката. Те са млади хора, студенти, изкарват от бакшиши на тези обиколки и са повече от отзивчиви да сменят пари на синия курс. Никакви проблеми нямах. С VIsa ELectron се пазарува без такса на пост терминали в магазини, а тегленето от банкомат на мен ми струваше по 4 евро всеки път, затова се стремях да не прекалявам. 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Ето още малко относно разпознаване на фалшивите банкноти :

 

http://landingpadba.com/ba-basics-counterfeit-money/

 

И да припомня съветите от темата на wilks които следя много внимателно  ;)

 

http://santelmoloft.com/2011/07/22/fake-money-in-argentina/

http://www.buenostours.com/getting-the-best-exchange-rate-for-your-dollars-in-buenos-aires

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

До сега си мислех, че фалшивите пари са само по 50 и 100. Малките купюри обаче ще бъде трудно да се разпознават. Това с цветовете ще бъде трудно за установяване, ако не си боравил дълго с такива пари. 

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Извъртях телефоните на двата "Никар-а" + Тавекс в София и се оказва никъде нямат аржентинско песо. Явно им попада чат-пат и трябва да ги преупредите отрано да ви запазят ако им попадне.

Всъщност в Тавекс ми казаха , че изобщо не работят с тази валута  :)

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.