Прескочи до съдържание

Рим, Неапол, Амалфи - Есен 2018


Suunto

Препоръчани мнения

Здравейте,

В края на месец септември предстои дългоочаквано пътуване до Италия. Почти всичко е платено (полети, хотели, пр.), но планът за действие е съвсем в началото. Четох доста полезни мнения и пътеписи, но без отделна тема, в която да си задам въпросите точно и ясно, явно няма да стане. Надявам се с помощта на форума едно по едно неизвестните да се изчистят и всичко да стане ясно. Планът, който ще следваме, е следният:

 

24 септември – сутринта полет до Рим и престой там до обяд на 27 септември

За Вечния град нямам въпроси поне на този етап. Резервиран е апартамент точно до Колизеума и се надявам, че с това (добро) местоположение ще имаме пешеходен достъп до голяма част от забележителностите и няма да се наложи да използваме градски транспорт.

 

27 септември – високоскоростен влак на Trenitalia до Неапол, където трябва да сме само след час. Имаме цял следобед в третия по големина град в Италия. Хотелът е до гарата. Какво ще ни препоръчате да разгледаме?

 

28 септември – Помпей и Везувий

Единственото, което знам е, че се хваща влакче Circumvesuviana, а за Везувий след това ще трябва и рейсче. В каква последователност да ги направим? Какво да не изпускаме в Помпей? Кои точно са спирките за двете забележителности? Всякаква информация ще ми бъде полезна.

 

От 29 септември до 2 октомври имаме три нощувки в Соренто. Тук идва и голямата въпросителна. Как да разпределим тези дни? Поне засега съм отредил два дни на Амалфийското крайбрежие. Окей, какво да правим през тези два дни? От форума четох, че е добре единия ден да се разходим по крайбрежието по вода, а другия с автобус. Откъде се взимат тези билети за корабчетата и автобуса? Има ли дневни карти? Какво да не пропускаме в Позитано, Амалфи и Равело? Освен тези градчета ще имаме ли време за други и заслужават ли си те?

 

Един ден е отделен и на Капри. Фериботите са доста скъпички, но какво да се прави… Предварително ли да вземем билети за тях? Коя е най-евтината фирма? Какво да видим за този ден на остров Капри? Евентуално вечерта ще имаме малко време за разходка из Соренто.

 

2 октомври остава без план. Може би сутринта ще се разходим като за последно из Соренто (какво да видим там?) и след това ще поемем към Неапол, който може би е леко пренебрегнат спрямо другите места. Какво да правим и в Неапол отново цял следобед? Полетът ни е чак в 21:40. Заслужава ли си да се посети Националния археологически музей в града при положение, че имаме само два следобеда там?

 

Осъзнавам, че темата стана разбъркана и въпросите са доста, но ще съм благодарен на всеки един отговор. За първи път организирам толкова дълга екскурзия, което, оказа се, не е лесна задача. Но то това му е интересното…

Редактирано от Suunto
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Въпреки че, относително наскоро се върнах от тези места- сърчицето ми пак прескочи от вълнение и благородна завист 🙂

преди 1 час, Suunto каза:

Рим ....... няма да се наложи да използваме градски транспорт.

Според мен, ще се наложи където и да сте (обикновено прибирането след дълъг ден) -вземете си поне по един билет предварително да имате от магазинчетата за цигари.

преди 1 час, Suunto каза:

Неапол, ...... Какво ще ни препоръчате да разгледаме?

Ако не ви се влиза в музея, може пешеходно да се разходите до много места из града, просто да походите(особено след като после има още половин или почти цял ден). Аз освен от музея , бях много впечатлена от параклиса Сан Северо -той се минава много бързо, но има опашка. Повече време се чака на опашката отколкото прекарвате вътре.

преди 1 час, Suunto каза:

Какво да не изпускаме в Помпей?

Спирката на влака се казва Помпей Скави. Последния път аз се отплеснах над 4часа само в комплекса( а ми беше второ посещение)-за един ден с Везувий си  е малко препускане. Но зависи какво ви влече и харесва.

преди 1 час, Suunto каза:

Откъде се взимат тези билети

Билетите за автобуса в Соренто се купуват или от шофьора или от едно кафене близо до спирката на автобусите-шофьора ще ви го посочи, ако не ви продаде. На тур. бюро на гарата не продават. Позитано е доста малко, както и Соренто -трудно може да се пропусне нещо, там просто си се разхождаш, наслаждаваш, зяпаш, ядеш...

 

Има по-евтини фериботи до Капри, те са по-бавни и много по нарядко. Проверете в разписанието, че май го сменят точно когато ще сте. По-бавните  и евтини тръгват от друго пристанище-обърнете внимание и на това. Билети не сме купували предварително.

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

 Неапол за един ден - Piazza del Plebiscito, разходка по крайбрежната около  2-та замъка. Качване до замъка St, Elmo и панорамна гледка, разходка из декуманите - най-старата част на града.

 

Автобусът до Везувий го взех от спирката на Помпей, мисля че има и други варианти, пригответе си по-топла дреха, защото е хладно, въпреки че не се стои и не се върви много до кратера.

 

 За градчетата по крайбрежието нищо конкретно не мога да кажа, просто се разхождаш, в Равело ако искаш гледки от Villa Cimbrone.

Феритата за Капри тук https://www.capri.com/en/ferry-schedule, и аз мисля, че не е необходима резервация

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз лично препоръчвам да направите някакъв Free walking tour в Неапол, стига да има следобедни (разбирам, че имате само следобеди там). Така за 2-3 часа ще ви покажат и разкажат доста неща. 
Ако няма такъв вариант или това не ви допада - може да се качите на Сант Елмо за гледката, да хапнете Маргарита в Gigi Sorbillo (ще си струва чакането!!), Може да видите забуления исус в Museo Cappella Sansevero и да се разходите по пешеходните зони в центъра. 
 За Позитано и Амалфи не мисля, че има конкретно място, което трябва да се види, отделете им време, не препускайте, насладете им се. В Равело има вили, в които си струва да се влезе, стига да имате повече от 10 минути преди да затворят, от които гледката е невероятна. 
В Соренто бих хапнал сладолед в Puro, ако така и така ще спите там, няма да ви пречи преди потегляне (и/ или след прибиране от) към Амалфи. 
 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Светославов

За Капри - villa San Michele, кафенце в разкошния парк,  църквата San Michele, със седалковия лифт до Monte Solaro, ако има време и за градините на Август. 

Соренто - обиколка с hop on-hop off буса(много по-добре от влакчето) за общ поглед, обяд/вечеря в ресторанта на брега "при Емилия".

Ако ползвате автобус до Позитано и/или Амалфи от Соренто, отидете по-навреме на спирката, за да не пътувате прави. 

И определено за трите градчета - никакво бързане, отпивайте ги бавно, като чаша хубаво вино.

Подкрепям за villa Cimbrone в Равело, разкошен парк и фантастични панорамни гледки. 

В Неапол манастирът Санта Киара ме впечали силно.  

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Силно се изкушавам и аз да се разходя до този район през октомври /само тогава мога/, още повече ме амбицира прекратяването на линията до Неапол. Само се колебая заради времето октомври /първата или втората седмица/, да не хванем дъждове, а искам да видя крайбрежието в целия му блясък и очарование.

Връзка към мнение

Ние смятаме да вземем билети за 23-27 окт, последните полети на уиз за сезона. Още нямаме програма. Полетите са вечерни, та първата вечер задъжително ще е в Неапол. Имаме цели 4 дни. Заслужава ли си всеки ден от Неапол да пътуваме до различните точки наоколо или е по добре да следващите 3 нощувки да са някъде на крайбрежието.

Връзка към мнение

Аз всеки път отсядам в Неапол и ми е ОК, ако намерите изгодно място и по крайбрежието си струва и там да отседнете

Зависи и каква ще е програмата 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз също бях в Неапол само(спането) и всеки ден пътувахме. Реално, в Неапол бяхме само последния ден , преди вечерния полет. Иначе ходихме до Помпей, Соренто, Позитано с влак и автобус. Само проверете през вашия престой, според мен, транспорта ще  е разреден вече-струва ми се извън сезона

Връзка към мнение

Т.е. от Неапол, с влак или автобус, е възможно всеки ден да се ходи Позитано, Амалфи, Соренто. @bobole4e  така ли е?  И кой вариант е по-евтин,  да се спи в Неапол и пътува всеки ден или да се спи в някое от тях. Спали ли сте в някое от тези градчета, предпочитам в тях, Неапол вече ми е познат и не ми се стои/спи там. 

Връзка към мнение

Незнам как са цените на другите места за спане, ние и двата пъти само в Неапол спахме. Влак до Соренто и оттам автобус до Позитано, Амалфи. Има и корабчета, но май са само април-октомври(примерно). Цената на влака и автобуса е доста символична...под 3евро ми се върти по спомен. Сутрин има и по бърз влак, иначе е към два часа до Соренто.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
На 10.07.2018 г. в 18:08, Suunto каза:

......................................................................................................................

 Какво да не изпускаме

...............................................................................

 в южна Италия не изпускайте да опитате лимончело

силно охладено

 

=====================

  • Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към мнение

Някой ходил ли е есента, има ли цветя, зеленина или всичко е попреминало вече? Чудя се за първата седмица на октомври. Но искам и да ми е цветно, слънчево, красиво... А пролетта Уизз едва ли ще подновят линията до Неапол и ще трябва да се пътува или от Бари или от Рим и няма да е така удобно, както сега.

Връзка към мнение
Дани Магелани
преди 6 минути , ivelina666 каза:

Някой ходил ли е есента, има ли цветя, зеленина или всичко е попреминало вече? Чудя се за първата седмица на октомври. Но искам и да ми е цветно, слънчево, красиво... А пролетта Уизз едва ли ще подновят линията до Неапол и ще трябва да се пътува или от Бари или от Рим и няма да е така удобно, както сега.

Била съм през август, но съм сигурна че по всяко време е прекрасно.

От моя гледна точка, най-добре е да се спи в Соренто. 

В Неапол спахме в Рамада до гарата. В Помпей - в ризорт Помпей, но е удобен само ако сте с кола.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Някой може ли да препоръча агенция, с която да направим еднодневен тур на Амалфийското крайбрежие от Соренто по вода?

Редактирано от Suunto
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 1 час, Suunto каза:

Някой може ли да препоръча агенция, с която да направим еднодневен тур на Амалфийското крайбрежие от Соренто по вода?

Това ще са съвършено излишно похарчени пари... Взимате разписанието на фериботите и си съставяте сами тур. 

Връзка към мнение
преди 2 часа, Suunto каза:

Някой може ли да препоръча агенция, с която да направим еднодневен тур на Амалфийското крайбрежие от Соренто по вода?

Като отидете на пристанището Marina piccola, ще намерите всякакви варианти. Обиколете гишетата на различните фирми и ще видите какви са офертите.  Има целодневен тур около Амалфийския бряг с  корабче, като се посещават  Позитано и Амалфи в един ден, с престой по няколко часа във всяко градче, който не беше много скъп.  В Амалфи времето едва ли ще ви стигне да разгледате  и Равело, а несъмнено си заслужава. Но можете да отскочите до Атрани, който е съвсем наблизо. В Равело има две вили, които си струва да се видят -  вила Руфоло и вила Чимброне, не зная коя е по-красива. С корабче несъмнено е много по-комфортно, но и по-скъпо, вие си преценете кой е по-добрият вариант за вас. С автобус е по-евтино, но може да се наложи да сте прави в претъпкан автобус. Е, не  е болка за умиране, разбира се. Аз горещо препоръчвам посещение на Иския и Прочида,  харесаха ми повече от Капри, който е прекалено комерсиализиран, но времето едва ли ще стигне. И двата острова са прекрасни.  Пожелавам ви приятно пътуване. За мен Амалфийското крайбрежие е едно от най-красивите места, на които съм била.

Ето линк към една от фирмите, които предлагат дневни трипчета.

http://www.marineclub.it/index.php?lang=en

Редактирано от Asya Assenova
  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Да се присъединя към темата с въпрос дали се очаква да е препълнено с туристи към края на октомври в района на Неапол? Планирам пътуване с малко дете, та се опитвам да избегна тарапаната!

Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Да не подхващам нова тема, гледам че тази е активна, поизчетох доста и си направих план за 3-те дни престой в Неапол и Амалфийското крайбрежие-май ще мина без Капри?!

 Въпросът ми ,обаче е свързан ,с нещо ,което не знам дали някой може да ми даде отговор- от Историческия център до стадион Сан Паоло -разтоянието по Гугъл Мапс е около 9 к м и се взима за около 20 мин с кола,но  знам че има страхотни задръствания и в ден , в който има мач ,сигурно ще са още по-страшни!Та,дали да не взема да си я оставя на паркинга в хотела и да се придвижа до там с Метро?

Връзка към мнение

За задръстванията не знам

но метрото (което всъщност е влак по тази линия) спира на няколко минути от стадиона

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 2 часа, bad kid каза:

За задръстванията не знам

но метрото (което всъщност е влак по тази линия) спира на няколко минути от стадиона

Тези въпросни еднодневни и т.н.т.карти , важат за всички видове обществен транспорт ли, с/у само 3.5€ на човек?

Линия N6 на метрото,която достига до него , може ли да се ползва, защото на едно място четох ,че в момента не функционира или по-добре с баш влакът?

Редактирано от Gusto
Връзка към мнение

6-цата не знам, но съм ползвал до стадиона линия 2, която се обслужва от влак на Трениталия 

дневната карта важи, но e 4.50

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.