Прескочи до съдържание

Гласуване - емотикони или emoji-та.

Какъв да е формата на емоциите във форума?  

90 магеланци са гласували

1. 1. Какъв да е формата на емоциите във форума?

• Новият формат - emoji
    • Старият формат - емотикони

Тази анкета е затворена за гласуване

Препоръчани мнения

Има вълна от недоволство относно новите emoji-та и тази анкета е опит да видим какво е цялостното настроение на форума по въпроса. Дали да оставим новите emoji-та или да върнем старите емотикони? 

Ето как изглеждат новите ни emoji-та. Пълният набор, може да видите, като натиснете усмивката в редактора тук. Възможни са леки стилови промени, но като цяло изгледът им е общо взето това:

image.png

Ето така изглеждаха старите:

image.png

Преди да гласувате, искам да изредя и няколко специфики, които може би не са ясни за всеки и е добре да вземете предвид за да направите информиран избор. 

Emoji-тата са интегрирани в повечето мобилни устройства. Това позволява изключително лесно и бързо въвеждане и не сте ограничени от нашето бавно меню тук (основната критика към него). Просто изгледът на емоджитата в мненията няма да е същият като в телефона ви, но това не значи че не може да използвате телефона за да ги напишете!

image.png

За десктоп системите, има плъгини за повечето модерни браузери, ето един, който на пръв поглед работи добре за Chrome: https://chrome.google.com/webstore/detail/emoji-keyboard-emojis-for/fbcgkphadgmbalmlklhbdagcicajenei?hl=en

Ако върнем емотиконите, единствения начин за въвеждане, освен ако не знаете кода им е през падащото меню тук.

Връщането към старите иконки няма да подобри скоростта на зареждане. В процеса на дискутиране с фирмата разработчик на софтуера стана ясно, че забавянето при падащото меню не е причинено от новите emoji-та, а от конструкцията и генерирането на самото меню. Без да навлизаме в допълнителни технически детайли, искам да отбележа, че връщането на старите емотикони няма да доведе до чувствително по-бързо зареждане на менюто.

Старите емотикони са статични по размер.  Което ще рече, че размерът им е един и същ на екрани с различна резолюция - на такъв с малка ще изглеждат огромни, на такъв с голяма ще изглеждат миниатюрни. Новите emoji-та са на практика шрифт, който може да мащабира размера си спрямо резолюцията на устройството, както и вие имате контрол колко точно да е голяма картинката (не прекалявайте с големите размери 🙂). 

В старите емотикони има анимирани. Докато новите emoji-та са статични, то в старите имаше анимирани.  

Emoji-тата са доста повече на брой. Включват както стандартните усмивки, то и много други добавки като транспортни средства, знамена, туристически обекти, стрелки, цифри, храни, активности и много, много други.  

Emoji-тата предават не само настроение, а могат да носят и допълнителна информация към текста.  

🇧🇬 ✈️ 🇮🇹 🏁 🚌 🇧🇬 - може да означава "летя от София до Италия със самолет за да гледам автомобилно състезание и се връщам обратно с автобус". Извинявайте за кичозния, доста бързо нахвърлян пример, но просто искам да отбележа, че emoji-тата имат свойства да разнообразят изказа, които са липсващи при стандартните емотикони. 

Ако съм пропуснал някоя специфика, добавете я в коментар под анкетата, няма лошо да агитирате за избора си 🙂 Ако има въпроси - също питайте. 

Знам, че доста от вас са в категорията "не ми пука, не ме занимавай с глупости", но все пак по този начин се определя облика на сайта. Дори вие да не използвате емоцийките, то други хора го правят, така че по един или друг начин ще сте изложени на тях 🙂

От сега да кажа, че няма опция "а може ли да няма нито емотикони, нито emoji-та?". Избираме един от двата варианта. Ако искате да блокирате едните или другите, ще си търсите някакъв външен плъгин или приложение. 

Краен срок за гласуване - петък, 20.07, 12:00. 

Анкетата е публична, всеки ще може да види за какво сте гласували. 

Връзка към коментар

Аз искам да ти благодаря за анкетата! Емотиконите са част от речта тук и за мен са важен детайл за комфорта ми.

Признавам, че новите емоджита безкрайно не ми харесват. Много са ми изкуствени, скучни, неизчистени линии  - грозни са ми много... Това е субективно оценка, но нали точно за собствените си предпочтания говорим...

Връзка към коментар

Аз не ги ползвам много, а и ми е все едно колко са красиви, но със сигурност ми е важно да могат да слагат лесно. От написаното от Георги разбирам, че само новите могат да се слагат лесно и бързо, от телефон и т.н..

• Харесвам 4
Връзка към коментар

На мен емоджитата от телефона излизат изключително бавно, даже има случаи, когато не се появяват или прозорецът им не е мащабиран според екрана на телефона.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ако трябва да резюмирам от моя гледна точка:

Както и да гласувате – скоростта няма да се подобри.

Емотиконите са ми една идея по-симпатични.

И все пак – няма да гласувам.

Анкетата ще реши (може би) по-маловажен въпрос. Не искам да влия с гласа си върху решение, което за мен не е толкова съществено. Нека го направят хора, които повече разбират от това или такива, за които това е по-важно.

Редактирано от ven62
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 16 минути , Zaro каза:

На мен емоджитата от телефона излизат изключително бавно, даже има случаи, когато не се появяват или прозорецът им не е мащабиран според екрана на телефона.

Това е само, ако използваш менюто във вградения редактор. Ако превключваш от вградените в самия телефон откъдето се превключват езиците (български-английски-емоджи клавиатура) - би трябвало да е бързо. И аз от Георги разбрах, че мога да си ползвам тези в телефона - зареждат се мигновено - и няма нужда да натискам иконата в редактора. 

В този случай съм твърдо за емоджитата - дори и да не ги ползвам често

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 7 часа, Asterisk каза:

Не може ли и двете,  т. е.  всички?  

На теория може, на практика ще стане каша и никой от двата лагера няма да е доволен. Тогава следващото гласуване ще е, кои иконки да са най-отгоре за да не трябва да скролвам като луд да намеря моите и защо се зареждат още по-бавно 🙂

• Смея се 3
Връзка към коментар

Аз помня колко много IM платформи сменяха пиктограмите, които изразяват чувство, обект, субект или състояние - iMessage, WhatsApp, Viber, FB, ... Всеки път има(ше) недоволни от промяната. Точно 2 седмици след промяната мнозинството свиква с новите изображения и животът продължава до следващата промяна...

Предполагам мнозина ще се съгласят, че за пишещите от пълноразмерна компютърна клавиатура често дори не е необходимо зареждането на панела с иконите ":)" прави 🙂, ":D" прави 😄 , ...

Да се връщаме назад към пиктограми, които не са responsive, които не са интуитивни за "написване" без отваряне на пълноразмерния панел с икони и които не поддържат редица допълнителни обекти, състояния и преживявания, би било доста авантюристично... 🏳️

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Добри бяха и старите емотикони, но с новите емоджита имам повече избор и съм съгласна да направя компромис с дизайна им, но да имам повече опции за изразяване. Самолетчето и знамената няма с какво да заменим, ако се върнем крачка назад ✈️ 😉

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Основният въпрос откакто има уеб страници дали технически издържано и грозно или красиво и рисково. 🙂

Чисто визуално старите всяко едно излъчва емоция, новите са сухарски и както при хората пасват навсякъде. 😂

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 17.07.2018 г. в 11:49, AlexandraKo каза:

Аууу, ако стане 50:50 ще трябват дузпи*.⛹️‍♂️

преди 19 минути , Goal & Boss каза:

Моля ви, докарайте резултата до равен, защото ми се гледат дузпи*!

* казано на емотиконски език

А при старите има ли?! 🙂

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

🌻ОФ, то, добре че @Георги ни уйдисва на капризите! За което -много благодаря! Обаче, ако мнозинството реши, че остават новите, аз обещавам да не мрънкам повече. Обещав,обещав, обещав!

• Браво 2
Връзка към коментар

Аз пък си настоявам за всичките - може да са в панели: един стандартен и един класически, дори и повече  🙂 И между другото, колкото по-голям избор, толкова по-бавно зарежда централния...процесор, едно е да избираш от 5, друго от 205

Редактирано от Asterisk
Връзка към коментар

Аз съм за новите емоджита. Свикнала съм им вече, те са навсякъде - в скайп, в айфоните.

Емотиконите ми изглеждат старомодни и ги свързвам с форума бг-мама 🤣

• Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.