Прескочи до съдържание

Тук-там, та в Швеция и Дания през септември


iaia_mama

Препоръчани мнения

Е, уважаеми магеланци, не бях пускала досега сериозна тема, (мисля), но нали казват, че винаги има пръв път 🙂

Значи, с още три приятелки имаме намерение през септември да направим един сравнително кратък тур до част от Скандинавия.  Решението дойде доста неочаквано, щото веднага след като се върнах от Швейцария и разказах,естествено, това-онова, а и след като вече бяха видели показно́ през фейс-а  (снимки, видео) от красотите там неземни, и трите вдигнаха по две ръце за Швейцарско. А аз нали все пак успях (да се похваля де! 🙂 ) да се впиша в бюджета, който си бях определила за тогава, че и даже, представяте ли си?!, ми останаха близо 200 франка, си викам " Ми, що пък не, до Женева нали не стигнах. К'во като съм я виждала, то отдавна беше."

Естествено на мен се падна честта по организацията, въпреки че нямам много свободно време, но от всички ни аз съм най-"печената" в пътуванията. Знам, че последното звучи "не очень" както казват руснаците, но фактът си е факт.  От друга страна, за мен пък организацията на всяко едно пътуване е половината удоволствие от него. Та се нагърбих. Условието е пак да бъде колкото се  може по-бюджетно щот' плановете ми за до края на годината не са свършили.

Вече се чудите що заглавието е за Швеция, пък пиша за Швейцария, нали? 🙂

Ми що, що... Щото, а́ днес да купим билетите са самолетите, а утре - тая днес нямала готовност, другата не знам си к'во. И мандалото лопна. Цената се вдигна. Ама изведнъж много се вдигна. И тук съм сигурна, че всеки в този форум прекрасно ще ме разбере, как човек като се настрои да пътува нанякъде, колкото повече пречки му изкачат, толкова по́ му се пътува. Та и аз. Ма к'ви ли не врътки почнах да правя - та през Милано, та през Виена, та през Айндховен... Тц.

И като казах Айндховен, пък то пак не ще, викам на колежките "Тъй и тъй, Женева и Шамони падат в канала, дружки мои!  Ама, я дайте да идем да пием по една хубава бира в Антверпен, примерно. Или в Брюж - все красотни места са. С белгийски картофки, както се полага. И шоколадец белгийски за десерт, не е по-лош от швейцарския!"    Следва нов ден за размисъл от тяхна страна.  Айде и още един ден за пренастройване на настройките.  И цък: за вашата дата има само още три останали билета. А ние сме четири. За следващата дата с устройваща ни цена - два билета...

Всички сме увесили нос - к'во сега, никъде ли няма да ходим?

Но стана... ми, малко в оная песен на Висоцки "лечу туда где принимают"  🙂  Искам да кажа, че парашута ни се отвори с най-евтини билети за нашите дати единствено за Стокхолм. И сега, моля, моля, магеланска дружина, стискайте палци Раян-ци да прекратят с тези отказани или променени полети, стачки и т.н.

Така, всички самолетни билети вече са купени, всички резервации за хотели и хостели са направени (с право на отмяна, разбира се). Програмата ми е незавършена, по-скоро е само започната. Започнах да чета оттук-оттам кой какво е писал по темата за Скандинавия тук, но от понеделник мисля да се заема сериозно да изчета всичко по ред, тъй като имам твъърде избледнели вече спомени за земите на викингите.

Апропо, програмата:

16 септ - полет София - Скваста - нощувка в хотела на летището

17 септ - преди обед пристигане в Стокхолм, настаняване, насам-натам из Гамла Стан, нощувка

18 септ - из Стокхолм, нощувка

19 септ - из Стокхолм, нощувка

20 септ - сутринта с Фликсбус до Хелсингборг, нощувка там

21 септ - сутринта час-два разходка из града и заминаване с фери (надявам се) за Хелсингор, два-три тегела из градчето, едно очо на замъка на Хамлет и газ към Копенхаген, нощувка там

22 септ - из Копенхаген, нощувка

23 септ - из Копенхаген, нощувка

24 септ - преди обед полет до Бергамо, настаняване, насам-натам (за кой ли път вече - добре, че го харесвам 🙂 ), нощувка

25 септ - до обед из Бергамо пак, но ще пробвам да ги убедя маНдамите по-скоро да се отдадем на кафе и аперол-шприцццц в някое симпатично богоугодно местенце 🙂  докато стране време за самальотЪТ.

 

Ще съм благодарна на всички, евентуално откликнали на темата ми за всякакви идеи за приятно, безметежно и културно-просветно шляене из споменатите градове. И забавно да е, ама Тиволи парк май почти сигурно не го ща. Както и практични съвети от всякакъв характер, разбира се.

Сигурно след някой-друг ден ще имам и конкретни въпроси.

Благодаря ви предварително.

 

  • Харесвам 3
  • Смея се 2
Връзка към коментар

При нашето ходене в Стокхолм в средата на септември си направихме еднодневен круиз из архипелага - това беше приказнокрасив ден! Возихме се и със старите, и с бързите кораби. Моето лично мнение е, че със старите е и по-евтино, и по-романтично, и по-красиво.

От музеите най ме впечатлиха Васа и Open-музея /дали точно така се казваше, не помня.../ Там е първият такъв музей, къщичките са автентични и пренесени от цяла Швеция, а природАта е уникална! Има и ретро кафе, и място за хапване.

в Хелсингборг в края на септември Софиеро вече не работи, т.е. Градината е безплатна, може да се види и почти няма туристи, което я прави още по-очарователна.

Редактирано от noshtna_ptica
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Мога да помогна малко за Копенхаген:

В този дворец можете да се качите безплатно до върха. Открива се страхотна панорама:

https://www.visitcopenhagen.com/copenhagen/christiansborg-palace-gdk420896 

В него се намира парламента.

Задължително се разходете до малката русалка, Ню Хавн /цветните къщи с много ресторанти, страхотно е/, главната търговска улица Строгет, другият дворец - Амелиенборг, дворецът Розенборг.

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

От мен предложение - пропуснете нощувката на летището. Само ще загубите от ценното време за Стокхолм.

Директно от летището се насочете към града. Така следващият ви ден ще е цял и ще видите повече неща. 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Планът е добре, но може още да се пипне. Аз лично бих включил и Осло, ако пътувах. Бих съкратил един ден в Стокхолм и един ден в Копенхаген.

Сега видях и полетът Ви за Стокхолм 

преди 4 часа, Mary каза:

От мен предложение - пропуснете нощувката на летището. Само ще загубите от ценното време за Стокхолм

и аз съм на мнението на @Mary. То Ви кацате в 19:25 часа има спокойно време да отидете до града и да се поразходите дори. 

Ние като бяхме имаше някакъв концерт, шоу, цирк и не помня още какво, но беше доста яко. 

Ето и една снимка. Ако модераторите преценят, нека да я махнат! Благодаря! 🙂

20150815_194913.jpg.d200dd5e67429f21e033750fb72570fc.jpg

 

Ако решите да мърдате повече, то Фликсбус имат и нощни линии до Осло или до Копенхаген. Някъде пях писал, но и тук ще го напиша.

Внимавайте къде и какво хапвате в тези страни, че един мой братовчед му излезна доста скъп този Стокхолм, за една пица, бира и някакъв малък десерт даде около 220/230лв. То момичетата това правят. 😃🙂 

В този град не съм ходил, но напълно подкрепям @Eva eva и @noshtna_ptica! И още малко да допълня, ако може. 😉

 

За Копенхаген:

Замък Амалиенборг

Това е мястото, където кралицата на Дания прекарва зимата. Също там се намира и балконът, от който се произнасят тържествените обръщения към народа. Въпреки че замъкът е основната резиденция на кралското семейство, посетителите имат възможност да посетят някои от стаите, които не се ползват ежедневно.

Глиптотека на Карлсберг

Завещана на страната преди век от бирения барон Карл Якобсен (дал на Копенхаген и статуята на Малката русалка през 1912 г.), глиптотеката се разраства, за да стане северноевропейското най-голямо и най-значимо хранилище на древни статуи, мозайки и артефакти. Намира се през една улица от парка Тиволи. 

Замък Розенборг

Това не е само приказен замък, той е и прекрасен музей на история на културата. Тук можете да видите кралските бижута и датската корона. Музеят разказва историята на датските крале – от Фредерик II, живял в края на XVI век, до Фредерик VII от XIX век. 

Кръглата кула 

Кръглата кула (Рундетаарн / Rundetaarn) е една от най-старите функциониращи обсерватории в Европа и звездите тук се наблюдават още от 1642 г. Обсерваторията има и външна платформа, от която се открива великолепна гледка към част от Копенхаген. 

Парк Тиволи

Ако търсите „чудния, чудния Копенхаген“, със сигурност ще го намерите в легендарния столичен парк Тиволи. Никой не се наслаждава на този увеселителен парк повече, отколкото самите датчани; от деня на откриването му през 1843 г. посещаването му е любима лятна традиция, макар че по Коледа също не е за изпускане. 

Увеселителен парк Бакен 

Бакен (Bakken) е един от най-старите увеселителни паркове в света. От 1583 г. той е едно от най-популярните места за почивка на хората от Копенхаген. Разположен сред зеленина, точно извън Копенхаген, увеселителният парк днес е прекрасен пример за датската култура. Прочетете повече за увеселителен парк Бакен.

Зоологическа градина

Зоопаркът на Копенхаген е мястото, където ще можете да наблюдавате животните в близка до естествената им среда. Има и развлечения за възрастни. Организират се джаз концерти през лятото.

Замък Фредериксборг

Замъкът Фредериксборг (Frederiksborg Castle) на крал Кристиян IV в Хилерьод, на север от Копенхаген, е построен в началото на XVII век. През следващите векове там са се провеждали важни церемониални събития. Днес замъкът е превърнат в национален исторически музей. 

Операта в Копенхаген е много готина

Сградата на Операта на Копенхаген дълго предизвиква спорове, но в крайна сметка се превръща в център на културата в града. Освен да гледате представление, може да се запишете и за обиколка с екскурзовод зад кулисите на Операта. 

Кристияния 

Кристияния (среща се и като Кристиания или Християния, на английски Christiania) е хипи регионът в Копенхаген и без съмнение е една от най-големите туристически атракции в Дания. Въпреки че е обичана от много, тази област е била обект на разгорещени дебати относно либералното отношение към наркотиците и анархистките тенденции. 

Музей за модерно изкуство Луизиана

Тръгнете на север от Копенхаген към този изключителен музей, разположен в поразително красиво място на „датската Ривиера“. От откриването му през 1958 г. музеят „Луизиана“ събира в едно изкуство, природа и архитектура в съвършена хармония. Неговите високо оценявани експозиции на модерни класици от епохата след Втората световна война, както и на (понякога противоречиви) авангардисти, са изложени в просторните, с обилна естествена светлина зали. 

Музей за модерно изкуство Аркен в Копенхаген

Разположен на 15 км южно от Копенхаген, този музей наподобява кораб, който е заседнал в пясъка на няколко метра от морето. Когато влезете в зданието-кораб, ще ви обгради светлина и миниатюри, които украсяват и допълват модерното и съвременното изкуство.

Националната галерия в Копенхаген

Когато посетите галерията, ще имате възможността да сравните класическото, модерното и съвременното изкуство. Ще се видите и усетите разликата между старото и новото. Самият музей се разполага в две здания, който са свързани с стъклен коридор. 

Посетителски център на Карлсберг

Включете се в дегустация на бира на прочутата марка, яздете кон или се присъединете към историческия тур в посетителския център на Карлсберг. 

Музей на Карен Бликсен

Запознайте се с една от от най-значимите писателки на Дания, известна с творби като „Седем готически разказа“ и „Извън Африка“, който филмира с участието на Мерил Стрийп. Музеят на Карен Бликсен (Karen Blixen Museum) се помещава в къщата, където писателката е родена, в Рунгстедлунг, а зад сградите има двор, градина, поляна и горичка, които са превърнати в светилище за птици. 

 

За Стокхолм: 

амла Стан (Gamla Stan)

Това е един от най-големите и добре запазени средновековни центрове в Европа, и една от най-известните забележителности в града. Тук през 1252 г. е основан Стокхолм. Целия Гамла Стан и околния остров – Ридархолмен, са като жив пешеходен музей, пълен с места за разглеждане, атракции, ресторанти, кафенета, барове и магазини. Гамла Стан е известен и със занаятите и сувенирите си. Малките каменни улички, с техните сгради и толкова различни нюанси на златото, дават на Гамла Стан уникално усещане. Дори и сега, зад видимите фасади, може да се намерят средновековни фрески и подземни трезори. А през снежните зимни дни районът изглежда като от книжка с приказки. В Гамла Стан има няколко красиви църкви и музеи, включително националната катедрала и музея Нобел.

Уебсайт: www.visitstockholm.com

Кралският дворец (Kungliga Slottet)

Най-забележимата атракция в района е Кралския дворец - един от най-големите в света, с над 600 стаи. Официалната резиденция на Негово Величество е конструирана през XVIII в. Посетете стаите за гости с техните великолепни интериори от XVIII и XIX в.; Държавната зала със сребърния трон на Кралица Кристина и апартаментите на Рицарския орден. Вижте и колекцията от класически скулптури в Музея на антиките на Густав III; Музея Тре Конор, който разказва историята за останките от Замъкът Тре Конор, разрушен от пожар през 1697 г.; Трезора и Кралската Оръжейна.

Уебсайт: www.kungahuset.se

Стокхолм от водата

Естествено е, че град изграден на 14 острова, предлага удивителни гледки от водата. Стокхолм има много крайбрежни алеи със зрелищни и постоянно променящи се сцени. Задължително се включете в тур с корабче около града.

Уебсайт: www.stromma.se

Васа музей (Vasamuseet)

Петзвездна забележителност на острова Дюргарден (Djurgarden). 70-метровият военен кораб Васа е потънал на първото си плаване през 1628 г. в Стокхолмското пристанище и не е бил изваден до 1961 г. Почти половин век Васа е реставриран бавно и прецизно, за да добие оригиналния си облик. Ако имате дори и най-малък интерес по морските работи, а дори и да нямата, не го пропускайте.

Уебсайт: www.vasamuseet.se

Музей на модерното изкуство (Moderna Museet)

Вижте една от най-качествените художествени колекции на Европа, включваща изкуство от ХХ в. до днес, на творци като Пикасо, Дали и Матисе. В музея има и ресторант, кафе и сувенирен магазин.

Уебсайт:  www.modernamuseet.se

Кметството (Stadshuset )

Един от най-известните символи на града. Благородническият бал се състои в Синята и в Златната зали на сградата. Може да се включите и в тур с гид, който обаче може да не е на разположение, ако има мероприятия в сградата. Посетете и музея в Кулата. През лятото може да отидете и без гид, но мястото за посетители е ограничено.

Уебсайт: www.stockholm.se/stadshuset

Открития музей Скансен

Вижте историческа Швеция! Скансен е дом на 150 сгради и стопанства, транспортирани от различни части на страната. Разходете се из красивите градини с цветя и овошки. Вижте скандинавските животни, най-вече хищниците и коренните шведски породи. Станете част от ежегодните фестивали, празненства и програми. Има магазин за занаяти и сувенири.

Уебсайт: www.skansen.se

Градина Милс (Millesgarden)

Впечатляващ парк, направен на тераси, който включва най-известните скулптури на Карл Милс. В голямото студио може да видите оригинални отливки и инструменти, а в малкото – картини от Олга Милс и Анес Хаус, които показват напълно завършен дом с шведски дизайн. Има художествена галерия, магазин и бистро.

Уебсайт: www.millesgarden.se

Юнибакен (Junibacken)

Това е приказно пространство, където ще се потопите в удивително пътуване в света на приказките на Астрид Линдгрен. Срещнете се с Пипи, Емил, Карлсон и много други. Влакчето ще ви отведе през любими места от детските романи до крайна спирка Вила Вилекула.

Вход: 125 крони.

Уебсайт: www.junibacken.se

Разходка из островите в Стокхолмския архипелаг

Разбира се Стокхолм е чудесен. Много посетители обаче не знаят за неговата най-интересна забележителност – архипелага. Този пейзаж от 30 000 островчета, само 1000 от които са необитаеми, е уникален за света. Когато дойдат тук в слънчев летен ден, посетителите не могат да повярват на очите си. Да не говорим пък в кристално ясен зимен ден. Само на два часа с кола или лодка сте вече в архипелага, а имате чувството, че най-близкият град е поне на 1000 км. Стокхолмската флота от корабчета включва множество красиви и добре запазени ‘работни коне”. Някои от тях са на повече от 100 години и още се задвижват с пара. На много от корабчетата се предлага обяд или вечеря като част от тура.

Уебсайт: www.visitstockholm.com

Дворецът Дротнингхолм (Drottningholms Slott)

Дворецът, днес резиденция на шведското кралско семейство, е построен през XVII в. и има величествено изрисувани стаи от XVII, XVIII и XIX в,, просторни градини, дворцов театър и китайски палат. Дворцовият театър е един от най-добре запазените такива от XVIII в. Той е уникална забележителност - със своята оригинална сцена, 200-годишната си механика и интериор, незасегнат от времето. Включен е в списъка за Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Уебсайт: www.royalcourt.se

Разглеждане на забележителности по различни начини

Със своята великолепна география, Стокхолм ви кара да го разгледате и преоткриете по много начини. Той е един от малкото градове, над който е разрешен полетът с балон. Вижте града от птичи поглед или се разходете пеша по улиците, или пък пътувайте с корабче или автобус. Качете се на покрива на сградата на Ериксон и се възползвайте от новата атракция „Поглед от небето” или се насладете на архипелага от рибарска лодка. Наемете си колело или каяк и разгледайте града сами за себе си.

Първия в света Национален градски парк

Първия в света Национален градски парк (Еко паркът) е „зеленият дроб” на града, формиращ дъга, дълга 10 км, простираща се около и през селището. Паркът граничи със заобикалящите града гори, като приютява истинско богатство от видове. Може да срещнете елени и зайци, дори лисици и лосове, както и да забележите редки птици, пеперуди и насекоми, и то в самия град. Може да прекарате дни в Еко парка и да продължавате да откривате нови красиви места. Има много да се види: музеи, увеселителен парк, театри и забавления, замъци, страноприемници и хотели, спортни съоръжения, резиденции от различни исторически периоди, хълмове с вековни дъбове, езера, потоци, заливи, блата и канали, поляни с пасящи крави, коне и овце, уединени местенца за плуване, скалисти хълмове и местности с девствена природа, за която ще ви е трудно да повярвате, че е в обкръжението на града.

Уебсайт: www.visitstockholm.com

Казино Cosmopol Стокхолм

Тази изискана традиционна сграда в сърцето на Стокхолм е била домакин на много филмови премиери. Днес тя ви кани в международното стокхолмско казино с всичките класически игри като: рулетка, блекджек, карибски покер, пунто банко и покер. Те са съчетани с модерните ротативки и разбира се с приятни ресторанти и барове. Насладете се на обстановката с ястие от три блюда или пийнете в бара.

Уебсайт: www.casinocosmopol.se

Плуване

Жителите на Стокхолм са горди, че може да се плува в центъра на града. Из Стокхолм и околностите има много места за плуване, популярни сред любителите на този спорт, като например плажовете - Langholmsbadet, Ralambshovsbadet и Reimersholme. Намерете вашето любимо място за плуване в сърцето на Стокхолм.

Риболов

Класическа гледка от града са риболовците до Кралския дворец. Тези води са благосклонни за лова на сьомга, иначе рибарите нямаше да стоят там целогодишно. Говори се, че рекордът за улов в центъра на Стокхолм е над 21 кг за ден.

Ски

Знаете ли, че може да карате ски и сноуборд по средата на Стокхолм. Hammarbybacken се извисява над южните предградия и предлага всичко, което може да поиска един скиор, включително и ски училище и сноуборд парк. В местността има още много склонове за спускане. Те отварят, когато температурата падне под нулата, защото тогава машините за изкуствен сняг могат да го произвеждат. Ски склоновете в околността са малки и удобни за начинаещи, а около повечето съоръжения може да си вземете и екипировка под наем.

Уебсайт: www.visitstockholm.com

Забележителности в околността

Замъкът Грипсхолм

Замъкът е населяван от 1864 г. и все още е смятан за един от петте кралски двореца на Швеция. Но той е известен главно със своята национална портретна галерия, с една от най-хубавите колекции в света (а с 1200 изложени от общо 4000-те портрета – и най-голямата в Европа).

 

Дано нещо не съм изпуснал. И само да кажа, че и аз на кякои места не съм ходил! 

  • Харесвам 13
  • Браво 5
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Много благодаря на всички отзовали се до момента, а на Иван Попов специално мнооого голямо благодаря!  направо ми спести дни наред вадене и подреждане на забележителности и интересни места за посещение! Безкрайно съм ти благодарна!  🙂
Като си пооформя програмата, ако имам конкретни въпроси за нещо, ще питам.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

@iaia_mama ,само да допълня частта с Копенхаген,погледни на края на пътеписа,там има всички интернет страници на забележителностите в Копенхаген  и работно време+цени и други неща,а това ще ти спести време.

 

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 1 минута , iaia_mama каза:

Много благодаря на всички отзовали се до момента, а на Иван Попов специално мнооого голямо благодаря!  направо ми спести дни наред вадене и подреждане на забележителности и интересни места за посещение! Безкрайно съм ти благодарна!  🙂
Като си пооформя програмата, ако имам конкретни въпроси за нещо, ще питам.

Препоръчвам малък круиз с Викинг  Стокхолм-Хелзинки-Стокхолм. Тръгва се след обяд на първия ден и се връща сутринта на третия. Двете нощувки в прилични каюти в път. Цял ден в Хелзинки. Сутринта се пътува обратно, след разсъмване, сред красота от островчета. Великолепна закуска и вечеря на блок маса. Чудесна сьомга. В бара има добра програма от няколко групи за различни възрасти. И танци също. Коктейлите в бара са 8-10 евро и си заслужават. Това, което се предлага, заслужава цената си.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 16 минути , iaia_mama каза:

Много благодаря на всички отзовали се до момента, а на Иван Попов специално мнооого голямо благодаря!  направо ми спести дни наред вадене и подреждане на забележителности и интересни места за посещение! Безкрайно съм ти благодарна!  🙂
Като си пооформя програмата, ако имам конкретни въпроси за нещо, ще питам.

Моля моля! 🙂

Питай и не се притеснявай, ще помагаме кой с каквото може и знае. 😉

@Дани Магелани Личи си кой е по круизите.... 😃🙂 Малко бях забравил, че ти го прави този круиз преди година/две. 🙂

 

Редактирано от Иван Попов
добавяне
  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Иван Попов каза:

Моля моля! 🙂

Питай и не се притеснявай, ще помагаме кой с каквото може и знае. 😉

@Дани Магелани Личи си кой е по круизите.... 😃🙂 Малко бях забравил, че ти това го прави този круиз преди година/две. 

 

Това ми е единственият круиз, изключвам Талин-Хелзинки, на който ми беше много лошо. Все още събирам смелост за по-продължителен.

  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Както в Стокхолм, така и в Копенхаген се предлагат карти, които на пръв поглед не са много евтини, но включват значителен брой забележителности, в т.ч. най-популярните и скъпи такива, както и градския транспорт. Ползвал съм ги и на двете места и мисля, че са доста изгодни и най-вече удобни, особено ако посещаваш повече атракции. Имат опции за различен брой дни:

https://www.stockholmpass.com/

https://copenhagencard.com/

За Стокхолм освен стандартните атракции бих препоръчал DROTTNINGHOLM PALACE & BOAT TOUR (извън града е, но се стига сравнително бързо и безплатно с паса), както и SKANSEN OPEN AIR MUSEUM.

За Копенхаген извън града мисля, че най-много си заслужават Frederiksborg Castle и The Frederiksborg Ferry, както и Kronborg Castle, който така или иначе си предвидила в програмата. Другото основно предимство на COPENHAGENCARD е, че покрива градския транспорт чак до Helsingør. Пиша това неслучайно, тъй като според мен системата за ценообразуване в датската столица е световен шампион по сложност и едва ли не единственият начин да се возиш без риск да те глобят е да кажеш на шофьора къде отиваш за да ти продаде правилния билет. Става въпрос за случаите, когато се пресичат зони (а те в района май са 100). Лично аз преди години като разбрах за какво става въпрос се предадох и си купих тази карта. Прилагам и схема със зоните и къде важи картата:

 

1216513862_CCZoneKortCopenhagen2.thumb.jpg.37931bd95e8eefc42ef78a352895d49a.jpg

 

За Копенхаген има и още един вариант - Öresund  card. Картата е доста по-евтина и вероятно също може да ти свърши работа. Зависи какво ще решите да посещавате.

Редактирано от koliob
  • Харесвам 4
Връзка към коментар
На 5.08.2018 г. в 14:09, Иван Попов каза:

Дано нещо не съм изпуснал. И само да кажа, че и аз на кякои места не съм ходил! 

Напълно споделям това мнение и го подкрепям с две ръце!
На Иван Попов пожелавам да види и това, което не е видял :-).

Аз бих добавила още няколко неща в Стокхолм, въпреки че виждам, че се получава програма за поне седмица.

 

Ако искате да видите Стокхолм отвисоко - на кулата Какнес - http://www.kaknastornet.se/eng/ 
Гледката в по-добра от тази, която се разкрива от Глубен https://www.stockholmlive.com/en/skyview/about-skyview, мисля, че и цената на билета е по-добра.

Ако сте любител на фотографията - заслужава си да посетите https://www.fotografiska.com/sto/en/availability/opening-hours/, фотографския музей. Уникални снимки има там.

Аз много харесвам Nordiska museet - https://www.nordiskamuseet.se/, разказва за историята на Скандинавия от средновековието да наши дни, но е доста голям и иска време.

 

С удоволствие ще помогна със съвет, ако е необходимо, познавам Стокхолм добре  и много го обичам.
 

При всички случаи бих започнала обиколката си с разходка из архипелага! 
 

П.П. Пропуснах музея на АББА. Задължително ритуално посещение за феновете на групата, независимо, че билетите са доста по-скъпи от на всички останали места. http://www.abbathemuseum.com/en/
 

  • Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

За любителите на скулптурата препоръчвам Музей "Торвалдсен" в Копенхаген. Извинявам се, ако повтарям, но ми се стори, че не е споменаван тук.

Живял и работил в Рим, получвал поръчки от Наполеон Бонапарт. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте,Магеланци!

Пътуваме  за Стокхолм /12.09-16.09/ за първи път. Има ли евтин начин да се стигне от летище Скавста до центъра?

Прочетох съветите за летище Арланда ,дали е същото? С транспортния пас/ билет за 3 дена/ може ли да се пътува по островите?

Благодаря предварително за всички съвети, които ми дадете!

Връзка към коментар
преди 15 минути , GeryB каза:

 

Прочетох съветите за летище Арланда ,дали е същото?

 

Официален сайт на летище Стокхолм-Скавста

https://www.skavsta.se

Никак не е същото. Летището е на 100 км от града. Автобусите пътуват около 1ч. 20 мин. Тръгват на всеки час. По спомени билета е 14 евро.

В Швеция няма евтини неща.

Редактирано от patilana
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Имам въпрос към наскоро които са били в Швеция и Дания - струва ли си да имам някакви местни пари (горе-долу по колко на ден и за какво, евентуално) или само евро са ми достатъчни? Имам намерение да плащам всичко с карти, но все пак?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , iaia_mama каза:

Имам въпрос към наскоро които са били в Швеция и Дания - струва ли си да имам някакви местни пари (горе-долу по колко на ден и за какво, евентуално) или само евро са ми достатъчни? Имам намерение да плащам всичко с карти, но все пак?

Не ти трябват. И в автобусите съм плащала с карта. Само на летище Малмьо ми дотрябваха монети за съхранение на багажа.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 49 минути , Дани Магелани каза:

Не ти трябват. И в автобусите съм плащала с карта. Само на летище Малмьо ми дотрябваха монети за съхранение на багажа.

@Дани Магелани ме е изпреварила, но и аз потвърждавам. 🙂 Плащахме и Ние навсякъде с карта и малко евро. И Вие ще се оправите, не се притеснявайте.

@iaia_mama Чакаме снимки и разкази! Весело изкарване!

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

 

"Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите." - рекла Пипи... Дългото чорапче.

 

Та и ние, дамска четворка (не веща в белот и подобни), се мятаме на самолета за Скавста, влизайки в ролята на нещотърсачи. Неясно още какво. Просто ни се хайманосва. За десетина дни и за колкото може по-малко пари.

Апропо, в този си състав не сме за пръв път – имаме история 🙂

Неписано правило е, което "муле" прави всички предварителни проучвания, програма, резервации, тараши нет-а за най-евтин, удобен и изгоден транспорт, и стикова връзките, той да е тартора. Демек сега - с'est moi.

 

16 септември

Летиим си спокойно - кой дреме, кой пие/яде нещо, кой зареян със слушалки в ушите, стюардсесите сноват напред-назад с количката. От пилотската кабина някой се мъчи да ни убеди да станем милионери с по десет билета за 15€ или нещо от този род... А аз, както винаги, се кьоря през прозорчето и опитвам да позная над къде точно фърчим. Е, като няма облаци. Слънцето усилено е започнало да клони към залез, но успявам да видя един дъълъг плаж в Германия долу, очевидно здраво млатен от вълните на Балтийско море, че чак от 8 хил. метра височина се вижда разпенената ивица долу. И таман се засилвам да сканирам за кораби – оп! – и у облаците. От скука, в следващия половин час трябваше да си изям ябълката, дето си носех в джоба.

IMG_20180916_200758.jpg.864531b0339bc9f1df8de55291a21a0a.jpg

 

Когато облачните талази започнаха да се разреждат, отдолу вече пробляскваха светлинки на малки селца ли, ферми ли, и тъмнееха петната на гори и изорани ниви, които аз първоначално пък помислих за водоеми – в полумрака чак като снижихме доста, вече можеше да се разбере.

Кацаме на летище Скавста десетина минутки по-рано от очакваното, но вече е тъмно, а освен това много облачно и леко пропръсква. Само с ръчен багаж сме и бързо сме навън. Ух, студено! Мда, има автобус за Стокхолм на стоянката, някои от току-що пристигналите вече търчат да не го изтърват, но ни с бодра крачка се отправяме към хотела насреща. Да, не взех под внимание препоръката на някои магеланци направо да отиваме в Стокхолм, за да не губим време. Но не съжалявам/е, защото... хм, за това по-натам.

Бррр... студеничко тук, бе! По обед бяхме на 27 градуса, а тук... Добре, че си облякох якето още в самолета!

Хотелът отвън е не кой знае какво, а вътре се оказа малко като поизчанчен, но всъщност е ясно и удобно разделен на сектори, чист, топъл и уютен. Настанихме се и що да видим през прозорците – навън пере един здрав студен дъжд, фучи и вее, върти го под уличните лампи... Маллеейй...

Бърза вечеря, горещ душ и бух в топлите легла с пухените завивки. Нека си вали, утре ще му мислим. Лека нощ.

 

Редактирано от iaia_mama
  • Харесвам 5
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 6 минути , iaia_mama каза:

 

Та и ние, дамска четворка (не веща в белот и подобни), се мятаме на самолета за Скавста, влизайки в ролята на нещотърсачи. Неясно още какво. Просто ни се хайманосва. За десетина дни и за колкото може по-малко пари.

 

 

Винаги ми е интересно да те чета:give_rose:

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

17септември

Ама едни птиченца като чуруликат, 'ма една нежна музика като се носиии... и ми е топличко и хубавко и на душицата, и на опаковката – Рай, ви казвам!

Изведнъж се ококорвам – алармата! Чуруликите на телефона ми чуруликат с все сила да ни събудят! И недоволни гласове се надигат из стаята:

Ммм... к'во ст'а бее, колко е часът? К'ви са тия врабци?

Айде, девойки, Стокхолм ни чака, рипайте! - и спускам краци от горния етаж.

//С цел икономии повечето нощи ще спим в хотели и хостели в тъй наречените "фамилни" стаи с по 4 или бънк-легла, т.е. всички заедно, та хуубаво да си омръзнем :)//

Навън няма и помен от снощния свиреп дъжд, миришещ на зима. Сега небето е синьо, та синьо, слънцето нахилено, ама е студено.

Наслаждаваме се на закуската, включена в цената, която е просто супер във всяко отношение, а кафето е "6". И изпускаме автобуса в 9ч, с който смятахме да отпрашим. Ми, тогава, аайде ръч насам-натам из нет-а, добр'утро на фамилиите и уверение, че сме о'кей, да ни не мислят. Мот' нагоре-надолу със стъкления асансьор – да хвърлим едно очо и отгоре, и в 10:10 успешно сме по местата в следващия автобус.

 

IMG_20180917_080241.jpg.b87998f1325f55b0d09bbf9404e4ded1.jpg

 

Дотук добре.

 

Следва...

 

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар

 

Пътуваме комфортно около час и малко. Очаквах есента едва ли не да е в разгара си, ама не е. На места даже е като през юли – зелено и свежо, борови гори край пътя.

И ето ни в Стокхолм. Веднага си купуваме по една 72-часова карта за транспорт. Не знам дали е някаква европейска тенденция или съвпадение, но в последните две години, където и да отида, все има мащабни ремонти или големи строежи. И Стокхолм ни посреща с такива баш в центъра. В резултат, предварителното ми разучаване как да си стигнем по най-бързия начин до хостела отива на кино, защото маршрута на необходимия ни автобус е променен. Но отначало не разбираме това, защото надписа на спирката е на шведски. След десетина минутки очакване и оглеждане за автобус, загряваме, че информационното табло не работи и ми светва червената лампичка, че май нещо не е наред. Подкарвам групичката към следващата спирка според картата, която съм си свалила от Гугъл. Логично е да попитаме някой, но всъщност Гамла Стан, където е хостелът ни, е на около 1,5-2км и се вижда, а и нали настаняването е от 14ч., та дотогава има време. Оказва се, че и следващата спирка, която е пред гарата, също не ни върши работа по същата причина. Продължаваме пеша, макар че имахме желание да си използваме картата, за която платихме сума ти пари. Плюсът на това обикаляне е, че минаваме покрай църквата Санта Клара и поснимваме тук-там. Минус – че се бавим.

И някъде в началото на Гамла Стан край нас профучава един N53, нашият автобус! Хич не му мислим и макар вече да не сме далече от целта, мятаме се на следващия, който пристига след три минути. Обаче, докато се озъртаме за спирката, на която трябва да слезем, рейсът хукна по моста към Сьодермалм и Гамла Стана остана зад гърба ни. Слизаме на първата спирка и айде обратно по моста - тангър-лангър, пак пеша, за по-сигурно 🙂
Хостелът, няма да му казвам името, да не се брои като реклама, е на супер удобно място в стария град, на една от тесните криви улички зад тъй наречената немска църква. Благополучно сме там в 12 и половина. Ама ядец – заключено. И никой не се вижда вътре през стъклената врата. Звъним, звъним – тц. Ееми, дами, то си пишеше, че настаняването е от 14ч. Явно ще се мотаем с багажите по кадъръмите на стария град.

Обаче, ето че вътре нещо се разшава, отвори се врата някъде, светна лампа, появиха се едно момче и едно момиче из пространството. Чукаме на стъклото, махаме, привикахме ги. Отвориха те вратата и... Греда! – говорят ни на немски, а ние - ич хабер си найн на тоз' език. Но, вкараха и малко английски, та се разбрахме в крайна сметка, че те са гости и не могат да ни помогнат, защото влизането през входната врата става с код, в стаята също, но най-вероятно тези кодове са ни изпратени в е-мейл на пощата. И аз отново се сещам за поговорката, че "На вълка врата му е здрав, защото сам си върши работата." Понеже точно тази резервация я направи Валя, за да използва линка за отстъпка и 15$ награда, който й пуснах. И наш'та, след като получила потвърждение на резервацията, повече изобщо не си направила труда да си влезе в пощата... Ами, странно ми е, защото и други хора, съм чувала, че с дни и месеци не си проверяват пощите, забравят си даже паролите и т.н., а аз всеки божи ден започвам деня си с кафе и проверка и чистка на пощата... Ма и не само това! Мадамата тръгнала без да си активира роуминга, няма и интернет! Съответно не може да си влезе в пощата и да види за е-мейла. Разгеле, германците излязоха хора и момчето ми даде паролата за WiFi-то, и заминаха нанякъде.

Картинка - стърчим насред безлюдна, тясна калдъръмена уличка пред вратата на старинна сграда в средновековен Стокхолм, четири малки куфарчета строени до стената, ние правим разбор на ситуацията и търсим решение. През моя телефон влизам в пощата на Валя и се почва издирване на скъпоценното писъмце сред над 2800 налични към момента. Не се знае от коя дата е и се налага с кьоравите си зъркели да проследя на малкото екранче всичко от преди около месец. Ето го – ми да, написали са си хората ясно – кода за входната врата е (цифри). Цък-цък-цък – вратата се отваря и сме вътре – ура! Следващ етап, написано: еди колко си стъпки напред, еди колко си надясно, на стената еди къде си до пожарогасителя има еди какво си, кода е еди какъв си. Отваряте. Вътре има писмо с вашето име. Намираме писма, ето го и за Димитрова. Отваряме го. Отново: еди колко си стъпки до еди къде си, еди колко си стълби, завой надясно, трета врата, код (цифри) на дръжката на врата.

Баси, шведите, Шерлок Холмс ряпа да яде!

И стигайки до стълбите, умираме прави – ма, те водят надолу, към мазето! Слизаме – мазе, бе! Иначе, лампите сами светват като ни усетят. И на вратите табелки: за баня (няколко), за кенефи (няколко), а на другите – надписи, ама с готически шрифт, иди го разбери! Крайно изненадани, недоволни и умърлушени откриваме нашата врата. Цък-цък-цък кода на дръжката, вратата се отваря...

 

IMG_20180920_080155.jpg.9fc66f3b2e03fd6832a4ae90f06682ea.jpg

 

Уауу... Прилична стая, с голям прозорец, светло, чисто – супер! Търча до прозореца – я, ми ние сме на втория етаж, само че към улицата с магазинчета, която е на гърба на хостела! Сговорчиво, за нула време се определяме коя в кое кьоше ще се паркира и се изстрелваме навън.

А навън слънцето се скрило и почнало да пръска. Обаче, докато Светла се чуди и пита на висок глас да си вади ли дъждобрана, да не го ли, и то спря. Газ сега из стария град, че не се знае утре дали няма да вее и фучи.

 

IMG_20180917_145647.jpg.e201554ac117aa3be2f38ae1d3983e22.jpg

 

IMG_20180917_145943.jpg.1e770e645e4d37e6ac563c66f08dbd71.jpg

 

IMG_20180917_152621.jpg.895e5e3dd4e85954a62008e97b12c59c.jpg

 

P1830616.thumb.JPG.a29fb74730817ca9d4de1d1ff2617c56.JPG

 

P1830624.thumb.JPG.7d6425eadf62b66e4a08fbdb3fa53d03.JPG

 

P1830626.thumb.JPG.c5ae275d7ab9f92cb23ab7e317c6a944.JPG

 

P1830645.thumb.JPG.e2f9fc5b4fa360260e17af0fe8b177dc.JPG

 

P1830659.thumb.JPG.b17974519019d791fe82a1d0604563b7.JPG

 

P1830656.thumb.JPG.d9c565610ccd6994c0c64fc137d852d2.JPG

 

P1830727.thumb.JPG.0bc52fce33f7753e11b9f54b63be7836.JPG

 

P1830723.thumb.JPG.efd9986ed30df7b3ae086762c986935d.JPG

 

Следва...

 

 

 

 

Редактирано от iaia_mama
  • Харесвам 6
  • Браво 2
Връзка към коментар
  • 7 месеца по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.