Прескочи до съдържание

Организация до Малдивите

bratowanowa

Препоръчани мнения

@Eva eva, ако наистина сте решили да е Ембуду, не е без значение в кое бунгало ще ви настанят.

Ясно е, че надводните са за предпочитане и то последното от тях, защото имаш само един съсед.

За тези на пясъка е важно да сте максимално отдалечени от центалната им сграда (нещо като хотелче със стаи, които се ползват от персонала) Там е генератора, който може да го чувате ако сте в непосредствена близост.

И не забравяй, че @Ametist е "сивия кардинал" на Малдивите (почти всичко може да уреди)  и е голям късмет, че е от БГ и най-вече,че е магеланка.

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Здравейте 🙂

В петък благополучно се върнахме от 15 - дневна почивка на Малдивите и предвид сложната (поне за мен) организация, бих искала да споделя своя опит.

1. Ние пътувахме с Катарците. 2150 лв два двупосочни билета до Мале. Това беше най-ниската цена, която успях да намеря.

Катарците ми потвърдиха, че в случай, че някой от нас има положителен ПСР, може да променим датите на пътуване безплатно.

2. Нужно е да се проверява ежедневно сайта https://www.tourism.gov.mv/announcements/approved_opening_dates_of_resorts_hotels_vessels_and_transit_facilities, както и да следите кои места за настаняване имат регистрирани случаи на Ковид https://www.tourism.gov.mv/covid19

Ако решите да бъдете на резорт/и е необходимо да имате само ПСР за влизане в страната. Но ако решите да отседнете в хотел/туристическа къща/вила ще се наложи да си направите ПСР тест там. Ние не искахме да ни сложат под карантина там и затова избрахме резорти само. Отседнахме в 2, което беше възможно с т.нар. split-stay. От първия резорт трябва да изпратят декларация до втория, които да я върнат с подпис и печат. След това резорта, в който сте отседнали, ще я изпрати до Минитерството на Туризма, които трябва да одобрят преместването.

3. За да пътувате трябва да имате потвърдена резервация, която е хубаво да принтирате или да я имате на телефона си. Изискаха я в София и в Мале. 

4. До 72 часа преди пътуването трябва да направите ПСР, и ако е отрицателен, да попълните декларация https://imuga.immigration.gov.mv/ethd/create до 24 часа преди отпътуване. Изискват отрицателен ПСР, снимка и куп данни, вкл. и къде ще отседнете. След като я попълните, ще се генерира QR код, който трябва да представите в София и в Мале.

5. Хубаво е да имате няколко копия на ПСР теста, който трябва да е и на английски език, и да съдържа номер на паспорта.

Аз си бях принтирала и списък с одобрените хотели и резорти и бях отбелязала кои са нашите. Помогна да минем по-бързо проверката на летище София 🙂 А и момичето от Катарците ми беше доста благодарна, че не ѝ се наложи да търси из разбърканите им списъци.

6. Тъй като запазвахме в последния момент, и не всички резорти бяха одобрени, а доста бяха заети покрай НГ, и предвид ограничения ни бюджет - отседнахме в Eriyadu. 10 нощувки със закуска ни излязоха 1250 долара. Настаниха ни във вила на плажа. На място си плащахме обяд и вечеря - бяха съответно по 15 и 20 долара на човек (беше по-евтино отколкото в booking). Дават 1 малка минерална вода на ден/човек. Голяма струваше 5 долара. Цените не бяха особено високи, като в Германия например. Платихме и 330 долара за двупосочен трансфер за двамата с лодка. На около 30-40 минути е от Мале.

7. Искахме да отседнем и в резорт, който има вили във водата, затова запазихме в South Palm. 4 нощувки със закуска и вечеря (HB) ни излязоха 890 долара. Допълнително платихме 700 долара за трансфер със самолет Мале - Ган и лодка до резорта. Резорта е на около 15-20 минути от Ган (зависи от времето). Даваха ни по 1л вода на ден/човек. Резортът е нов, все още има части, които се строят. Водните вили са далеч от ресторанта и беше нужно да ходим до там с колела. Хареса ми, че всичко беше новичко. Имаше много цветя и беше красиво 🙂

За двата резорта мнението ми е позитивно, макар че са изключително различни. Ерияду беше по-стар резорт, но имаше хубав риф (аз не плувам добре, имах пояс за шнорхелинг от Декатлон, с който можех да разглеждам коралите и рибките). Приятелят ми изкара Diving course там и много му хареса. Имаше най-различни животни както на сушата, така и във водата. Нещо, което ми липсваше в Саут Палм. Във втория резорт не видях изобщо рибки във водата. 

Тъй като не съм ходила много по топлите страни, естествено бях в шок когато видях огромна хлебарка да пълзи по стената на откритата баня в Ерияду... Затова съветът ми е да си вземете стая, която е максимално затворена, ако не искате подобни срещи.

Също така в Ерияду абсолютно целия персонал беше с маски през цялото време. Момчетата на шведската маса бяха и с ръкавици и беше забранено гостите да си сипват сами храна. В Саут палм сякаш нямаше Ковид... Никой не носеше маска, нямаше дистанция, хората се бутаха и пипаха всичко...

Ерияду е малък остров, за около 15-тина минутки го обикалях, но имаше красиви местенца за снимки. Бяхме между 8 и 15-16 човека общо гости на резорта. Много съм впечатлена от професионализма на служителите. Всички бяха изключително мили, все едно бяхме на гости на роднини. 

Саут Палм е по-голям резорт. Там бяхме около 50-тина човека. Служителите също бяха мили, но ми се сториха една идея по-студени.

8. На връщане трябваше да попълним отново декларация за напускане: https://imuga.immigration.gov.mv/ethd/create

Имахме дълго прекачване в Доха, 8 часа през нощта и беше тегаво.  

9. За полетите не знам как да коментирам - на отиване ни дадоха шлемове и маски, на връщане нямаше шлемове. Имах пререкания с няколко човека, защото си свалиха и маските и шлемовете и се разхождаха из самолета да си приказват... Екипажът им правеше забележка, но нашите сънародници се правеха на глухи...

Прикачвам снимка на един колаж, който направих - Бай Ганьо и Китаеца в самолет...

10. Решихме да не си правим ПСР тест там, за да не ни поставят под карантина. След като кацнахме ни взеха данните и имахме 24 часа да си направим ПСР тест, който ако е негативен да изпратим до директора на СРЗИ. Моят излезе вчера - отрицателен и чакам да ми отменят карантината. 

От разговори с персонала и от провереното в интернет, мисля, че Малдивите са една доста безопасна дестинация. Някои от служителите в Ерияду казаха, че не са напускали острова 9 месеца. Ако някой напусне острова, трябва да си направи поне 2 ПСР теста и да бъде в 10-дневна карантина, затова и хората се пазят много.

Искам да добавя, че в багажа си носех термометър и оксиметър, както и парацетамол, за намаляване на температурата, ако се беше наложило да си тръгнем извънредно, if you know what I mean 🙂 Имахме и застраховки към Лев Инс, покриващи медицински разходи и за Ковид, за около 80 лв за 15 дни.

Ако имате някакви въпросчета, съм насреща.

138912735_416281759791865_7185352649430168611_n.jpg

• Харесвам 25
  • Благодаря 2
  • Браво 5
Връзка към коментар
преди 24 минути , Zaj каза:

Здравейте 🙂

В петък благополучно се върнахме от 15 - дневна почивка на Малдивите и предвид сложната (поне за мен) организация, бих искала да споделя своя опит.

1. Ние пътувахме с Катарците. 2150 лв два двупосочни билета до Мале. Това беше най-ниската цена, която успях да намеря.

Катарците ми потвърдиха, че в случай, че някой от нас има положителен ПСР, може да променим датите на пътуване безплатно.

2. Нужно е да се проверява ежедневно сайта https://www.tourism.gov.mv/announcements/approved_opening_dates_of_resorts_hotels_vessels_and_transit_facilities, както и да следите кои места за настаняване имат регистрирани случаи на Ковид https://www.tourism.gov.mv/covid19

Ако решите да бъдете на резорт/и е необходимо да имате само ПСР за влизане в страната. Но ако решите да отседнете в хотел/туристическа къща/вила ще се наложи да си направите ПСР тест. Ние не искахме да ни сложат под карантина там и затова избрахме резорти само. Отседнахме в 2, което беше възможно с т.нар. split-stay. От първия резорт трябва да изпратят декларация до втория, които да я върнат с подпис и печат. След това резорта, в който сте отседнали, ще я изпрати до Минитерството на Туризма, които трябва да одобрят преместването.

3. За да пътувате трябва да имате потвърдена резервация, която е хубаво да принтирате или да я имате на телефона си. Изискаха я в София и в Мале. 

4. До 72 часа преди пътуването трябва да направите ПСР, и ако е отрицателен, да попълните декларация https://imuga.immigration.gov.mv/ethd/create до 24 часа преди отпътуване. Изискват отрицателен ПСР, снимка и куп данни, вкл. и къде ще отседнете. След като я попълните, ще се генерира QR код, който трябва да представите в София и в Мале.

5. Хубаво е да имате няколко копия на ПСР теста, който трябва да е и на английски език, и да съдържа номер на паспорта.

Аз си бях принтирала и списък с одобрените хотели и резорти и бях отбелязала кои са нашите. Помогна да минем по-бързо проверката на летище София 🙂 А и момичето от Катарците ми беше доста благодарна, че не ѝ се наложи да търси из разбърканите им списъци.

6. Тъй като запазвахме в последния момент, и не всички резорти бяха одобрени, а доста бяха заети покрай НГ, и предвид ограничения ни бюджет - отседнахме в Eriyadu. 10 нощувки със закуска ни излязоха 1250 долара. Настаниха ни във вила на плажа. На място си плащахме обяд и вечеря - бяха съответно по 15 и 20 долара на човек (беше по-евтино отколкото в booking). Дават 1 малка минерална вода на ден/човек. Голяма струваше 5 долара. Цените не бяха особено високи, като в Германия например. Платихме и 330 долара за двупосочен трансфер за двамата с лодка. На около 30-40 минути е от Мале.

7. Искахме да отседнем и в резорт, който има вили във водата, затова запазихме в South Palm. 4 нощувки със закуска и вечеря (HB) ни излязоха 890 долара. Допълнително платихме 700 долара за трансфер със самолет Мале - Ган и лодка до резорта. Резорта е на около 15-20 минути от Ган (зависи от времето). Даваха ни по 1л вода на ден/човек. Резортът е нов, все още има части, които се строят. Водните вили са далеч от ресторанта и беше нужно да ходим до там с колела. Хареса ми, че всичко беше новичко. Имаше много цветя и беше красиво 🙂

За двата резорта мнението ми е позитивно, макар че са изключително различни. Ерияду беше по-стар резорт, но имаше хубав риф (аз не плувам добре, имах пояс за шнорхелинг от Декатлон, с който можех да разглеждам коралите и рибките). Приятелят ми изкара Diving course там и много му хареса. Имаше най-различни животни както на сушата, така и във водата. Нещо, което ми липсваше в Саут Палм. Във втория резорт не видях изобщо рибки във водата. 

Тъй като не съм ходила много по топлите страни, естествено бях в шок когато видях огромна хлебарка да пълзи по стената на откритата баня в Ерияду... Затова съветът ми е да си вземете стая, която е максимално затворена, ако не искате подобни срещи.

Също така в Ерияду абсолютно целия персонал беше с маски през цялото време. Момчетата на шведската маса бяха и с ръкавици и беше забранено гостите да си сипват сами храна. В Саут палм сякаш нямаше Ковид... Никой не носеше маска, нямаше дистанция, хората се бутаха и пипаха всичко...

Ерияду е малък остров, за около 15-тина минутки го обикалях, но имаше красиви местенца за снимки. Бяхме между 8 и 15-16 човека общо гости на резорта. Много съм впечатлена от професионализма на служителите. Всички бяха изключително мили, все едно бяхме на гости на роднини. 

Саут Палм е по-голям резорт. Там бяхме около 50-тина човека. Служителите също бяха мили, но ми се сториха една идея по-студени.

8. На връщане трябваше да попълним отново декларация за напускане: https://imuga.immigration.gov.mv/ethd/create

Имахме дълго прекачване в Доха, 8 часа през нощта и беше тегаво.  

9. За полетите не знам как да коментирам - на отиване ни дадоха шлемове и маски, на връщане нямаше шлемове. Имах пререкания с няколко човека, защото си свалиха и маските и шлемовете и се разхождаха из самолета да си приказват... Екипажът им правеше забележка, но нашите сънародници се правеха на глухи...

Прикачвам снимка на един колаж, който направих - Бай Ганьо и Китаеца в самолет...

10. Решихме да не си правим ПСР тест там, за да не ни поставят под карантина. След като кацнахме ни взеха данните и имахме 24 часа да си направим ПСР тест, който ако е негативен да изпратим до директора на СРЗИ. Моят излезе вчера - отрицателен и чакам да ми отменят карантината. 

От разговори с персонала и от провереното в интернет, мисля, че Малдивите са една доста безопасна дестинация. Някои от служителите в Ерияду казаха, че не са напускали острова 9 месеца. Ако някой напусне острова, трябва да си направи поне 2 ПСР теста и да бъде в 10-дневна карантина, затова и хората се пазят много.

Искам да добавя, че в багажа си носех термометър и оксиметър, както и парацетамол, за намаляване на температурата, ако се беше наложило да си тръгнем извънредно, if you know what I mean 🙂 Имахме и застраховки към Лев Инс, покриващи медицински разходи и за Ковид, за около 80 лв за 15 дни.

Ако имате някакви въпросчета, съм насреща.

138912735_416281759791865_7185352649430168611_n.jpg

Много е хубаво, браво, че си написала всичко , така подробно. Друго си е, когато нещата се знаят от първо лице, че по разните му справочни сайтове за рестрикции и изисквания, се получават разлики и човек се обърква.

Твоят пост ще е много полезен, на тези, дето скоро ще пътуват натам.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Zaj искам да попитам тестът не се ли прави 96ч преди заминаване?Поне във всички сайтове прочетох така.И преди кацане в България попълват ли се декларации откъде пристигаш или има служители на РЗИ които питат?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Nevchova, срещала съм и двата срока, затова написах по-краткия.  Официално е 96 ч🤷‍♀️

Преди кацане ни раздадоха декларации, които попълнихме, но никой не ги поиска и провери. След ескалатора ни чакаха 2 дами от РЗИ, които разпитваха кой от къде е и записваха данните на идващите от Малдивите.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Много ти благодаря за изчерпателните отговори .На нас ни предстои пътуване на 30.01. но с Емирейтс и на връщане с Flydubai и доколкото ми отговориха на въпроса от авиокомпанията те също не искат тест при качване на самолета и затова ще си направим в Бг.

• Браво 1
Връзка към коментар

@Nevchova Може ли да те попитам относно Емирейтс и Флай Дубай - четох, че имат някаква включена застраховка за отмяна на пътуване в следствие на Ковид, само че в малкия шрифт пише, че не важи за България и още няколко държави. Ти интересувал ли си се от това и какво се прави, ако тестът, който човек си направи преди пътуването се окаже положителен? Как действат Емирейтс и Флай Дубай при такава ситуация?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Saved,никъде не мога да намеря че не важи за България.Ти къде си го прочел?Иначе застраховката се активира автоматично при купуване на билета.Но аз за по-сигурно купих билети които са малко по-скъпи но позволяват безплатна промяна на датата до няколко часа преди полета/но не и връщане на парите/.А също ТА през която резервирахме хотела също може да смени датата при положителен тест.

Връзка към коментар
преди 5 часа, saved_ каза:

@Nevchova Може ли да те попитам относно Емирейтс и Флай Дубай - четох, че имат някаква включена застраховка за отмяна на пътуване в следствие на Ковид, само че в малкия шрифт пише, че не важи за България и още няколко държави. Ти интересувал ли си се от това и какво се прави, ако тестът, който човек си направи преди пътуването се окаже положителен? Как действат Емирейтс и Флай Дубай при такава ситуация?

Относно застраховката мога да кажа, че вече си изисках и получих полицата с печат от застрахователя. Относно ако се окажеш положителен преди пътуване няма нужда да занимаваш Емирейтс, а пишеш директно на застрахователя AIG и подаваш иск, като прикачваш билета и колко си платил за него, нощувките и колко си платил за тях и положителния тест. Максималната сума, която можеш да получиш е 7500$.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 8 минути , saved_ каза:

@borislavpetkov84 Можеш да напишеш как си сключил застраховката - през някой сайт (кой) или някъде на място? И колко струва? 🙂

При покупка на билети от сайта на Емирейтс до края на Януари е включена автоматично и безплатно застраховка с покритие за Ковид в цената. Няма нужда да пишете нищо на авиокомпанията за да бъде включена. За да сте сигурен, че имате застраховка номера на билета ви трябва да започва със 176. След като купите билета пишете мейл на застрахователя да ви изпрати индивидуалната полица за да може да я представяте на властите.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 19 минути , borislavpetkov84 каза:

При покупка на билети от сайта на Емирейтс до края на Януари е включена автоматично и безплатно застраховка с покритие за Ковид в цената. Няма нужда да пишете нищо на авиокомпанията за да бъде включена. За да сте сигурен, че имате застраховка номера на билета ви трябва да започва със 176. След като купите билета пишете мейл на застрахователя да ви изпрати индивидуалната полица за да може да я представяте на властите.

ukecommerce@aig.com това е мейла, на който изпращате искане за издаване на индивидуална полица, като прикачате в писмото билета от Емирейтс. Ако пътувате само с флай Дубай няма такава застраховка. За да имате застраховка билета трябва да е купен от сайта на Емирейтс.

Връзка към коментар

Благодаря за имейл адреса.Вече имам купени билети през сайта на Емирейтс за три полета с Флай Дубай и един с Емирейтс до Малдивите и номерата на билетите започват с 176.Не знаех че мога да поискам полицата от застрахователя но ще го направя.

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
преди 2 минути , Дани Магелани каза:

В дъждовния сезон валежите и бурите преминаваха за 30 мин.

Февруари уж се води сух сезон, затова ме озадачава тази прогноза.

Връзка към коментар
преди 1 минута , dorida каза:

Февруари уж се води сух сезон, затова ме озадачава тази прогноза.

Аз бях миналата година февруари за 9 дни валя веднъж за 20-30 мин, а го даваха поне 6-7 дни да превалява.

Връзка към коментар

О моля не вярвайте на тези прогнози.

Вече 10 дни сме на Маафуши и макар че почти за всеки ден пишеше за подобни явления мисля че валя само една нощ, та даже и не рабрахме. 😀

Връзка към коментар
преди 34 минути , КОКО22 каза:

О моля не вярвайте на тези прогнози.

Вече 10 дни сме на Маафуши и макар че почти за всеки ден пишеше за подобни явления мисля че валя само една нощ, та даже и не рабрахме. 😀

Напълно съм съгласна, вече няколко пъти писах. Прогнозата за времето в тези ширини бих я приела най-силно казано като ориентировачна. Ние бяхме преди няколко години в Шри Ланка, само леко по на север и въпреки, че според прогнозата щеше да вали всеки ден, валя само първия и то за около 30 мин. Вземете си много слънцезащитни, ще ви трябват 🙂

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.