Прескочи до съдържание

Женева и наоколо

Jorro

Препоръчани мнения

преди 42 минути , Jorro каза:

Ако слезем с лифта до Weggis или с влака до Vitznau има ли автобус, с който да се придвижим до Küssnacht напр. от къде да хванем влак до Люцерн.

Има автобус с номер 2, който спира и във Weggis и във Vitznau, но пътува около 30 минути до Küssnacht. От Küssnacht има директен влак, който стига за около 20 минути до Люцерн, но като сложиш и чакането - пак става доста дълго. Освен това спирката на автобуса във Vitznau не е на очевидно място и е хубаво да я видиш предварително на картата (веднъж късно вечерта изтървах един автобус преди да я намеря). Изобщо май не е много добър вариант това. Можеш да опиташ да обърнеш маршрута и да се качиш с червения влак, а да слезеш със синия или просто да забравиш за опцията Rigi. А иначе както правилно си забелязал тези пасове са с минимална цена CHF 70 през уикендите (а не CHF 52 като за останалите дни от седмицата). Вадуц е хубаво място за час-два, но пътя е много, а алтернативите - доста по-добри.

Редактирано от koliob
Връзка към коментар
44 minutes ago, koliob said:

Друг вариант за хубава дневна екскурзия, която сега видях, че е изцяло покрита от Saver Day Pass е Stoos:

https://stoos-muotatal.ch/en/train/stoos-railways/

Според мен там е най-добрата гледка към Люцернското езеро, въпреки, че мястото не е чак толкова високо, в сравнение с други наоколо. Има два подхода към Stoos и изглежда и двата са покрити от паса. За единия твърдят, че е най-стръмния финикуляр в света (не съм сигурен, че е вярно, но наистина е стръмен). Също така ако имаш достатъчно време - можеш да го комбинираш с Rigi, защото са двете места са сравнително близо.

Супер е този фуникуляр е от миналата година и гледката към езерото е хубава само, че не виждам наблизо жп гара. Как се стига до него?

41 minutes ago, livfc said:

Скоро ходихме до Лозана и обикаляхме из региона с приятели, които живеят там. Дневните екскурзии, които бих ти препоръчал са - Montreaux, Lavaux Vineyard Terraces, Gruyeres+Cailler-Nestle Chocolate Factory, Annecy и Bern. От всички останахме очаровани и накрая Женева не ни впечатли чак толкова.

Благодаря , насочили сме се за някои от тях, но сме за малко време и някой ще останат за следващия път.

1 hour ago, koliob said:

@Jorro, не знам кога са ти датите, но този пас ако си го купиш достатъчно по-рано за повечето дни е CHF 52, a не CHF 70, което го прави изключително изгоден за някои по-дълги пътувания.

на 22.09 пристигаме и на 24 си тръгваме, но последния ден мисля да сме само в Женева, а за 23 ми даде вече доста евтини варианти за saver tickets до Лозана като мисля да направим в 1 ден Annecy, Lakeside Promenade Fleuri, и Лозана, ако успея да ги наредя разбира се. Мисля, че с отделни билети ще ни е по-евтино освен, ако паса не ви важи и до Annecy.

Връзка към коментар
33 minutes ago, koliob said:

Има автобус с номер 2, който спира и във Weggis и във Vitznau, но пътува около 30 минути до Küssnacht. От Küssnacht има директен влак, който стига за около 20 минути до Люцерн, но като сложиш и чакането - пак става доста дълго. Освен това спирката на автобуса във Vitznau не е на очевидно място и е хубаво да я видиш предварително на картата (веднъж късно вечерта изтървах един автобус преди да я намеря). Изобщо май не е много добър вариант това. Можеш да опиташ да обърнеш маршрута и да се качиш с червения влак, а да слезеш със синия или просто да забравиш за опцията Rigi. А иначе както правилно си забелязал тези пасове са с минимална цена CHF 70 през уикендите (а не CHF 52 като за останалите дни от седмицата). Вадуц е хубаво място за час-два, но пътя е много, а алтернативите - доста по-добри.

Не мога да измисля как за уикенд да отидем до там (без отпуска) и да не е много скъпо иначе с удоволствие ще го отделя в отделно пътуване. Просто приятелката ми се е запънала, че много го иска и нямам мърдане. 

Връзка към коментар
преди 19 минути , Jorro каза:

Супер е този фуникуляр е от миналата година и гледката към езерото е хубава само, че не виждам наблизо жп гара. Как се стига до него?

image.png.1a946338291f3fe16864a49ef199fc2c.png

И после за хубавите гледки има още един седалков лифт нагоре, който също е включен в паса.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
1 hour ago, koliob said:

image.png.1a946338291f3fe16864a49ef199fc2c.png

И после за хубавите гледки има още един седалков лифт нагоре, който също е включен в паса.

Все по-активно почнах да мисля варианти за отделяне на Вадуц в уикенд екскурзия,но няма ли няма варианти ....

Връзка към коментар
преди 40 минути , Jorro каза:

Все по-активно почнах да мисля варианти за отделяне на Вадуц в уикенд екскурзия,но няма ли няма варианти ....

Между другото току що установих, че и екскурзията до Rochers-de-Naye е изцяло покрита от Saver Day Pass. Това е страхотно място (за мен е най-доброто, което може да се направи в този регион) и голям бонус, тъй като ако си купиш нормални билети от Женева би излязла точно CHF 132 на човек, а паса в работни дни е CHF 52 и освен това може да се комбинира с много други неща без допълнителен разход. 

https://www.region-du-leman.ch/en/P815/the-cog-railway-montreux-rochers-de-naye

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Jorro каза:

Ето ти един вариант петък-събота.

image.png.012d36e320a9c6247085f3a19a0b0806.png

image.png.2278028bb9aa0506a8c302da68a82127.png

image.png.3d67bc5732caf2bbdd871de2960ab438.png

image.png.f63e4ca9995b475ecf4e006f9ce89043.png

Връзка към коментар
7 minutes ago, koliob said:

Ето ти един вариант петък-събота.

image.png.012d36e320a9c6247085f3a19a0b0806.png

image.png.2278028bb9aa0506a8c302da68a82127.png

image.png.3d67bc5732caf2bbdd871de2960ab438.png

image.png.f63e4ca9995b475ecf4e006f9ce89043.png

Гледах го, но няма никакъв шанс да хвана полет преди 19ч. от София. Мислех за вариант в петък до Братислава и после автобус до Виена , нощувка, първия RJ от Vienna Hbf до Feldkirche (6.40 min с влак ) след това ще имаме около 2-3 часа и с влак do Memmingen за връщане с варианта, който си предложил. Просто нямам друго летище, до което има вечерен полет и да е удобно....

43 minutes ago, koliob said:

Между другото току що установих, че и екскурзията до Rochers-de-Naye е изцяло покрита от Saver Day Pass. Това е страхотно място (за мен е най-доброто, което може да се направи в този регион) и голям бонус, тъй като ако си купиш нормални билети от Женева би излязла точно CHF 132 на човек, а паса в работни дни е CHF 52 и освен това може да се комбинира с много други неща без допълнителен разход. 

https://www.region-du-leman.ch/en/P815/the-cog-railway-montreux-rochers-de-naye

Това привлече вниманието ми. Сега проверявам към колко най-рано може да пристигнем за да не е прекалено късно.

Ps. Проверих 19:11 .... няма да успея да го комбинирам. Почвам да работя още по-сериозно по варианта за отделяне на Вадуц,......

Редактирано от Jorro
Връзка към коментар
  • 5 месеца по-късно ...

Здравейте, ще ходим няколко майки-разбойнички до Женева-Лион-Женева пролетта. В Женева ще имаме по 2-4 часа на отиване и на връщане. За безплатните билети от летището при пристигане прочетох, ама как стои въпросът с връщането ? От прочетеното разбрах, че един билет е 3 франка, но автоматите не приемали банкноти и КК, а само монети. Така ли е в действителност ? Само на гарата имало гише , от което може да се купят с карта. За нещо друго ще ни трябват ли франкове или навсякъде приемат карти ? За локерите на гарата четох, че може да се плаща с всякакви карти. Предполагам в кафенетата също ?  А в лодките по езерото ? ( има едни като градски транспорт по 4 маршрута ). Благодаря на включилите се !

Редактирано от bibi
Връзка към коментар
преди 15 часа, bibi каза:

Здравейте, ще ходим няколко майки-разбойнички до Женева-Лион-Женева пролетта. В Женева ще имаме по 2-4 часа на отиване и на връщане. За безплатните билети от летището при пристигане прочетох, ама как стои въпросът с връщането ? От прочетеното разбрах, че един билет е 3 франка, но автоматите не приемали банкноти и КК, а само монети. Така ли е в действителност ? Само на гарата имало гише , от което може да се купят с карта. За нещо друго ще ни трябват ли франкове или навсякъде приемат карти ? За локерите на гарата четох, че може да се плаща с всякакви карти. Предполагам в кафенетата също ?  А в лодките по езерото ? ( има едни като градски транспорт по 4 маршрута ). Благодаря на включилите се !

Ние видяхме много зор с билетите. Автоматите на спирката, там, където ги има приемат карти, но където няма се купуват от автомат в автобуса, който приема само монети. Аз не го знаех и нямах монети, не, че имаше от къде да намеря. Никой не иска да разваля. Нито хората в автобуса, нито по магазините. Едвам успяхме да нагласим нещата. Обаче на връщане към летището трябваше да сменим автобуса. Билета важи определено време, не помня точно колко и нагласихме монети. Обаче, автомата в автобуса не пусна единия билет, а глътна парите. Шофьора каза, че няма проблем, но не можехме да прекачим, а нямахме монети за нов билет и се наложи накрая да бягаме пеша до летището, добре, че винаги оставям повече време заради такива изненади. Определено никак не ми хареса тази система.

Връзка към коментар

Мерси за включването. Явно ще търсим каса, на която може да се плаща с карта.  На централната гара би сл едвало да има. Ние ще ползваме влака, защото с него е 7 мин. до летище.

Връзка към коментар

По принцип билети за влаковете може и с банкноти да се купят. За градския транспорт не знам- ни все сме си купували разни пасове, които ги включват. Но ако ползвате влак, може и на самата гара да си ккупите билет- там опашки няма- всички ползват или картите си, или от автомат купуват.

Връзка към коментар
преди 1 час, bibi каза:

Мерси за включването. Явно ще търсим каса, на която може да се плаща с карта.  На централната гара би сл едвало да има. Ние ще ползваме влака, защото с него е 7 мин. до летище.

На гарата има офис с гишета и там може да се плати всякак. Това е единственото място в града.

Връзка към коментар
Преди 1 час, aleksandrina каза:

По принцип билети за влаковете може и с банкноти да се купят. За градския транспорт не знам- ни все сме си купували разни пасове, които ги включват. Но ако ползвате влак, може и на самата гара да си ккупите билет- там опашки няма- всички ползват или картите си, или от автомат купуват.

А този влак не е ли част от градския транспорт.

Връзка към коментар

Ми май сякаш не е- ако е sbb със сигурност не е. Иначе до там влка не сме ползвали. Но се е случвало да си купим билет от автомат и понеже имаше около 30 мин до часа на тръгване, да заменим билета на гише за друга дестинация и за влак след 15 мин. само ни питаха защо искаме да сменим билетите и ни дадоха нови за другия влак.

Редактирано от aleksandrina
Връзка към коментар
преди 12 минути , bibi каза:

А този влак не е ли част от градския транспорт.

Влаковете не са част от градския транспорт, но по отсечката от гарата до летището билетите от градския транспорт важат за пътуване 2-ра класа във всички влакове.

Връзка към коментар
преди 2 часа, bibi каза:

Билети за градския транспорт може да си купите и от някоя от машините, които могат да се намерят на почти всяка трамвайна спирка, както и на някои автобусни. Дори и да нямате франкове - може да използвате евро. Много машини в Швейцария (не само такива за билети) приемат еврови банкноти и монети. Така изглеждат машините в Женева:

ticket-machine-big.jpg

• Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 5 години по-късно ...

Здравейте  хора  в момента не мога да изчета предните страници , но от летището в Женева уиз имат полети до София , някой скоро да е пътувал с тях ? Закъсняват ли полетите ? 

като цяло са по евтини билетите с  тях  отколкото от Цюрих за това питам

Връзка към коментар
преди 35 минути , Matricata каза:

Здравейте  хора  в момента не мога да изчета предните страници , но от летището в Женева уиз имат полети до София , някой скоро да е пътувал с тях ? Закъсняват ли полетите ? 

като цяло са по евтини билетите с  тях  отколкото от Цюрих за това питам

Като цяло не съм нацелвала някакви супер големи закъснения, но никой не може да ти даде гаранция дали няма да закъснее точно конкретен полет. Може да следиш тук https://www.flightradar24.com/data/flights/w64320

Връзка към коментар
12 minutes ago, Carrie said:

Като цяло не съм нацелвала някакви супер големи закъснения, но никой не може да ти даде гаранция дали няма да закъснее точно конкретен полет. Може да следиш тук https://www.flightradar24.com/data/flights/w64320

Така е, няма да са точки като Swiss но просто има вероятност  да ми е по близко като  си тръгвам за това питам 

от линка който сте дали разбирам че поне последните дни са точно - + 15 минути ?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.