Прескочи до съдържание

Почивка в Лефкада - програма и попътни нощувки

ultrashock

Препоръчани мнения

Здравейте,

Планирали сме почивка на Лефкада, тъй като прегледахме доста информация, снимки и мнения и ни грабна. Млада двойка без деца сме, с нова кола, така че пътя не е проблем. Ще споделя какъв ни е плана и очаквам мнение от вас:

Предвидили и резервирали сме 4 нощувки в Нидри в малък хотел и две на палатка. Понеже пътя е доста ~800км в посока, сме решили да го разделим на две горе долу равни части. Първата част е София-Катерини, където има доста къмпинги и мислим да нощуваме на палатка (избрах там, защото не знам къде другаде има къмпинги за палатки). На другия ден рано тръгваме към Нидри, Лефкада. За първия ден нищо не сме предвидили, по скоро ще е както дойде, но ще посетим някой от близките плажове не пешеходно разстояние, таверни и т.н.. За втория ден сме замислили екскурзия с корабче до Кефалония / Итака и другите острови, ще видим какво се предлага, но мой колега ходи наскоро и каза че е около 20 евро на човек от 9 сутринта до 6 вечерта и се обикалят доста плажове и места. За третия ден сме предвидили обиколка до западната част, където са хубавите плажове Егремни, Порто Кацики и т.н., до които успеем да стигнем. На четвъртия поемаме обратно, разглеждаме град Лефкада набързо и отново нощувка на палатка някъде около Катерини. Евентуално може да останем и още един ден на палатка. И накрая отново към София. 

Като път съм заложил около 250лв за гориво отиване и връщане, пътни такси - около 50-60лв в двете посоки. Нощувките са около 120 лв на вечер и около 40лв за палатка на къмпинг. Сметнали сме, че тази екскурзия би ни излязла около 1400-1600лв (6 нощувки) за двама човека, но дори да надвиши, не е проблем.

Моля споделете някой хубав къмпинг за пренощуване на палатка, горе долу на средата на пътя? Не е задължително да е около Катерини.

Споделете мнение за плана и с какво може да го подобрим или улесним?

Приемаме и всякаква друга информация, която може да ни помогне за така чаканата екскурзия.

Първо мнение ми е във форума, но със сигурност няма да е последно, защото форума ми допада - доста богата и разнообразна информация.

Благодаря предварително!

Връзка към коментар

Аз бих ти препоръчал да търсиш хотел в западната част на острова. Там са всички хубави плажове. Нидри е малко и скучно селце и ще пътувате около час в посока на ден, за да стигнете до Порто Кацики, Егремни и т.н. Бих запазил нещо около Agios Nikitas, тъй като е и по-близо до столицата и вечер ще е удобно да се ходи там за вечеря и разходка. 

Връзка към коментар

Здравей.

Пътят София-Лефкада е около 8 часа, така че спокойно се минава и без междинна нощувка. Ако все пак сте решили да го разделите, Паралия Катерини ви се пада доста в страни, т.е. или трябва да се отклоните и да минете по по-неприятната и скъпа магистрала, или да се върнете на Егнатия (вероятно също с оскъпяване), което е излишно упражнение. Пътят по това трасе го делим обикновено в Мецово, но там не мисля, че има къмпинг, ако е задължително условие. Около Йоанина има къмпинги, намерих в нета и такива за палатки, но препоръка не мога да дам. Намирам примерно този http://www.epirushotels.gr/index.php/en/camping/847-camping-limnopoula-, тъкмо да видите и езерото,а и самата Йоанина си заслужава.  Мецово препоръчвам с 2 ръце - много приятно планинско градче, хотели за всякакъв вкус, евтина и вкусна храна.

Разходите за толове са около 30 евро, отделно е горивото. Не знам дали ще се вместите в общо 250лв.

За мен Нидри също не е добро място за настаняване. Всъщност изобщо източната част на острова не ми харесва- не е като море, а като заблатено езеро. Така че подкрепям препоръката за западния бряг.

До Егремни няма как да стигнете по друг начин, освен по вода. Доста смел е и планът за един ден да обиколите подред хубавите плажове на западния бряг в един ден. Не е невъзможно, ако целта е само да се снимате на тях. 

Връзка към коментар
преди 37 минути , ultrashock каза:

Понеже пътя е доста ~800км в посока, сме решили да го разделим на две горе долу равни части.

С допълненията в магистралите при гърците, вече е под 700 км. 1-2 пъти съм го взимал с ранно тръгване около 5 часа от София и към 12.30 вече на Лефкада и то преди да има тези нови участъци (последният е от Йоанина в посока Арта).

По-горе са ти казали правилно, че в Нидри няма какво да се прави, освен ако не си англичанин, който да обикаля по кръчми. Обиколката с корабче е хубава, но в края на деня става леко изморително. Съдейки по плана, ще имате само ден за това, за което си заслужава да се посети острова.

Връзка към коментар

Хотела в Нидри вече е запазен и не мога да отменя резервацията. Избрахме Нидри, защото е по оживено и има къде да се ходи вечер, другата причина е че има по-голям избор на хотели в този ценови диапазон. Много гледахме за хотели в западната част, но или са по скъпи или са забити някъде в гората без кръчми и места за хапване в близост. 

1 час път в посока до красивите плажове не ме плаши особено, все пак говорим за 1 ден, а не всеки ден, но да - за 1 ден трудно се обикалят всички хубави кътчета. Ще видим как ще го организираме това.

6-7 часа път ми се струват много, затова така го прецених с 1-2 нощувки, а и ще е забавно на палатка. Къмпинга около Йоанина  ще го имам в предвид, но ми искаше повече да е в близост до море. Кое ще оскъпи къмпинга около Катерини, реално от Солун се отбива около 30-40км в посока?

Иначе 250 са само за гориво, с разход под 6/100 бензин, отделно 50-60лв за пътни такси 🙂

Връзка към коментар
преди 24 минути , ultrashock каза:

1 час път в посока до красивите плажове не ме плаши особено, все пак говорим за 1 ден, а не всеки ден, но да - за 1 ден трудно се обикалят всички хубави кътчета. Ще видим как ще го организираме това.

Аз бих препоръчал с кола до Василики. От там също има корабчета до Порто Кацики и Егремни.

Що се отнася до 1 час път, имай предвид, че не плажът е далече, а пътят е тесен и с много завои. От Нидри до Порто Кацики е около час и половина, но километрите са само 40 🙂

Връзка към коментар
преди 9 минути , Zaro каза:

Аз бих препоръчал с кола до Василики. От там също има корабчета до Порто Кацики и Егремни.

Що се отнася до 1 час път, имай предвид, че не плажът е далече, а пътят е тесен и с много завои. От Нидри до Порто Кацики е около час и половина, но километрите са само 40 🙂

Да, за тези два отдалечени плажа и тежък път, може би е най-подходящо да се използва корабче. Ще проверим на място от Нидри, може да има корабчета до тази част на острова.

Връзка към коментар
преди 52 минути , ultrashock каза:

....... Кое ще оскъпи къмпинга около Катерини, реално от Солун се отбива около 30-40км в посока?

Или ще продължите по по-скъпата магистрала, откъдето е и по-далече, или ще карате 100 км. (в двете посоки) + толовете за тези допълнителни 100км.

Явно не можете да смените Нидри. Все още останалата част може да се оптимизира. Тук всички писахме, че има какво да се желае откъм организация, но вие си решавате.

Редактирано от jul
Връзка към коментар

Съгласен съм, че може да се оптимизира, но няма как напълно, т.е. хем къмпинг в близост до море, хем да не се плащат пътни такси и да се удължава пътя.

Като най-оптимален вариант виждам 1 нощувка на отиване на къмпинг около Йоанина, този който колегата jul посочи по-назад мисля, че е доста добър и на връщане евентуално според останалите финанси да се прецени за Катерини.

Намерих един сайт, който вие сигурно вече знаете: http://www.vinetki.eu/gurcia-vinetki-putni-taksi.html и там за магистралата Aegean до Катерини дава 2.2EUR в посока, т.е. не е толкова скъпо, но не знам колко е актуален сайта.

Благодаря за отговорите и съветите, ако се сещате за още нещо полезно, свързано с пътуването, ще се радвам го го науча 🙂

Връзка към коментар

Аз мисля, че пътя е лесен и няма нужда от допълнителна нощувка. Ако бяхте с деца ще трябва да нощувате на 200 км, сега се възползвйте :)

При Йоанина има езеро иначе, ако не море

Връзка към коментар

По принцип 700км не са кой знае колко, но така и така резервацията ни е за 4 нощувки. С 2-3 преспивания някъде ще я удължим и ще вържем 6-7 дни, което си пълно уплътнение на втората част от лятната отпуска 🙂

Миналата година бяхме на о.Тасос и бяхме запазили за 5 нощувки, накрая останахме 1 под звездите и беше супер и остана добър спомен.

Та идеята е да направим нещо подобно, но този път малко подготвени.

Връзка към коментар

Датата наближава и съответно плана е готов.;

27.08.18 - ранно тръгване към Гърция, посока Катерини. Намерих един къмпинг, който е с положителни оценки в google: Camping Stolos. Не е задължително да е този, в района има още няколко, обаждах се и казаха, че няма нужда от резервация;

28.08.18 - ранно тръгване към Лефкада, Нидри, настаняване в хотела, посещение на водопадите, разходка в Нидри, вечеря и т.н.;

29.08.18 - екскурзия с корабче до близките острови, гмуркане и т.н. каквото позволява самата екскурзия, ще гледаме да подберем по интересна;

30.08.18 - посещение на поне две от хубавите западни плажове с кола - Kathisma и някой друг;

31.08.18 - ще видим дали има екскурзии с корабче само до недостъпните плажове - Ergemni и т.н., ако няма, пак с кола ще обикаляме;

01.08.18 - тръгване от Лефкада, посещение на столицата, след това е малко под въпрос - може да се къмпингува на езерото до Йоанина, както предложи колегата или някъде другаде по път;

02.08.18 - още една нощувка на избраното място;

03.08.18 - потегляне за София;

Редактирано от ultrashock
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Пътешествието мина, за съжаление прекалено бързо и неусетно, но за сметка на това много зареждащо.

Ще разкажа накратко: всичко мина горе долу по плана споменат по-горе. Първия ден отседнахме на къмпинг Stolos до Катерини. За съжаление валеше и не разпъвахме палатка. Предложиха ни нещо като бунгало за 30 евро и ни свърши перфектна работа. Пътя до там е безпроблемен и го взехме за около 4 часа. Къмпинга е много добър с чисти и спретнати бани и тоалетни. Поради лошото време решихме да направим разходка до Катерини, много интересно градче с много хубав парк, тип зоологическа градина. Вечеряхме на къмпинга, нямаше голям избор, но това което поръчахме беше супер.

На следващия ден се отправихме към Нидри, магистралата е осеяна с тунели и е малко изморителен пътя. Настанихме се в хотела, беше страхотен, чист и с много хубава гледка към морето. Направихме един плаж на близо, който се оказа доста добър, по препоръча на човека от рецепцията.

Вечерта си запазихме круизче с кораб от тези стандартните по 20евро на човек. На следващия ден го осъществихме и посетихме повечето хубави плажове - Порто Кацики, Егремни и т.н. Посетихме няколко острова - Скорпиос, Кефалония, Итака, като на някои спира за плаж, на други за гмуркане. Отне цял ден - от 9:00 до 19:00, хубавото е, че бяхме се снабдили с храна и напитки в хладилната чанта, което си е напълно позволено.

На следващия ден ходихме до два плажа - Milos (достъпно с корабче от Агиос Никитас за 3 евро в посока) и Катизма. Първия е ок, но втория е пренаселен и е тип Слънчев Бряг и не ми допадна. Към екскурзията с корабче имаше и бонус - нощно boat party и решихме да отидем, беше повече от добре, силно препоръчвам за млади хода.

Последния ден на Лефкада решихме да запълним с посещение на водопадите - хубави са, но не са нищо особено. След това посетихме плаж Агиофили, който е трудно достъпен с кола, има доста вървене, но има и лодки от Василики за 2-3 евро. Този плаж беше уникален - красив, със сини прозрачни води, скали за скоци, подходящ за шнорхелинг. Може би е един от най красивите плажове на Лефкада.

Последния ден се отправихме отново към същия къмпинг в близост до Катерини, този път разпънахме и палатката(18 евро за двама) и ходихме на плаж. Плажа не е нищо особено, но е много спокойно.

Пътните такси за цялото пътуване струваха около 40 евро. наложи се зареждане за около 70-80 евро в Гърция, другото в БГ.

Като цяло това беше едно от най-хубавите и приятни пътешествия с кола, които сме изживявали и силно бих препоръчал на всеки. За догодина ще знаем, че за такова далечно разстояние, по-добре да се остане минимум за 6-7 нощувки.

Ето и малко снимки от пътешествието:

BWVT4098.JPG

IMG_4263.jpg

IMG_4265.jpg

IMG_4278.jpg

IMG_4279.jpg

IMG_4310.JPG

IMG_4315.jpg

IMG_4382.jpg

IMG_4390.jpg

IMG_4419.jpg

IMG_4455.jpg

VDCO8435.JPG

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.