Прескочи до съдържание

Седмица в Калифорния през февруари

Masmiya

Препоръчани мнения

Публикувано:

Имаме купени билети от средата на февруари до средата на март - кацане в Сан Франциско и обратен полет за Европа от Остин, Тексас. Пътуваме с две деца (на 3 години и 7 месеца ще са тогава), така че пътуването трябва да е съобразено с тях, спокойно темпо с почивки за игра, ако се посещават музеи, трябва да имат секции или да интересни и за мъници, възрасните обичаме да сме сред природата, но и да усетим как живеят местните, да опитаме от местна храна.

Февруари не е най-подходящтот време за Калифорния, но така се получи и се надяваме да имаме късмет с времето и да видим набелязаното.

Планът ни е първите три дни да останем в Сан Франциско за плавно свикване с времевата разлика, като ще разчитаме на обществения транспорт за предвижване. Харесах няколко апартамента през airbnb в Оукланд - дали е удачно като местоположение? Кацаме късно и предполагам най-добре с децата да вземем такси? Убер май не става, защото трябва да са със столчета, а такива не планираме да носим с нас.

Последният ден мисля да наемем кола и посетим околностите, на север за дневен трип харесах Point Reyes National Seashore и Muir Woods National Monument. Заслужават ли си или има по-интересни от този тип паркове на такова разстояние?

Следващите два дни искам да видим малко от известната Магистрала 1. За цялата не ни стига времето, а и 3-годишният не обича да пътува с кола. Така че планът е приспиване в Монтерей и разгледжане в тези два дни на Монтерей, Кармел, Биг Сур.

Полет на петия ден за Сан Диего от Сан Хосе, където ще оставим колата. В Сан Диего ще се видим с приятели за два или три дни. Дали си заслужава да отделим два дни за Сан Диего и един за нещо наоколо. Февруари и март е сезонът на цветята в Anza-Borrego Desert State Park, така че за сега клоня да посетим именно този парк. В Сан Диего дали ще ни трябва кола под наем за целия престой, защото доколкото чета общественият не е най-добрият? Кой район е добър за отсядане?

От Сан Диего ще летим за Максико, но това вече е тема за друг подфорум. Ще съм благодарна на мнения за грубата ми програма и идеи какво да включим или изключим.

Публикувано:

В СФ градският транспорт не е добър. По-скоро ползвайте UBER и LYFT. Предполагам, че на децата може и повече от 3 дни да им отнеме да се климатизират.

Оставам с впечатлението, че искат да тръгнете в посока ЛА по път 1, после да се върнете обратно до Сан Хосе и да летите към Сан Диего.  Предполагам сте го огледали?

2 дни в Сан Диего са ОК. Предполагам ще видите неща, които са от интерес на децата (по-голямото дете)?

Публикувано:

Четох, че при Uber и Lyft е задължително децата да са в столчета, а ние няма да носим такива с нас, за това отпадат кано вариант. С кола под наем в града пак не е опция заради задръствания и паркинг. Май трябва да търсим нещо централно.

Точно така смятаме за магистралата, ЛА ми се струва доста далеч, а искаме да видим част от пътя. Поне  на хартия (или гугълска карта и изчиселния) Монтерей не е чак толкова далеч от Сан Хосе, откъдето пък има удобни и достъпни полети за Сан Диего.  

Публикувано:

В Сан Диего има какво да се види и за доста повече от 2 дни - няма да скучаете.  Около Сан Франциско има и доста други хубави места, но повечето са в посока на планината, където февруари не е най-подходящото време.  Така че правилно сте се ориентирали - Point Reyes е доста интересно място, да не говорим за Магистрала 1 и Big Sur.  Общо взето - програмата ви излглежда добре според мен.  Градски транспорт си има и в двата града - с кола под наем ще имате проблем с паркирането.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ние спахме точно в Оукланд и ако си близо до спирка на метрото със сигурност ще е много по-удачен избор, а може и да е много по-бързо до центъра на Сан Франциско, крайбрежната и т.н. Намирам го за много подходящ вариант, просто четете в ревютата дали района е спокоен и не замръквайте късно навън, не го  намирам за опасно, а просто за дискомфортно. Другата алтернатива ще е да взимате директно в Сан Франциско, което вероятно би било много по-скъпо. От наземния градски транспорт, когато се налагаше да го ползваме, нямахме оплаквания, беше си нормален. Но и ние много ходихме пеша също.

По останалата част не мога да коментирам, защото не съм бил там.

• Харесвам 1
Публикувано:

Кола под наем не е решение в СФ - това е ясно.

Не вярвайте напълно на Гугъл Мапс, защото ми се е случвало точно там да попадам в неприятни задръствания - по-скоро го ползвайте като ориентир 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Masmiya каза:

Следващите два дни искам да видим малко от известната Магистрала 1. За цялата не ни стига времето...

Много се извинявам за намесата - сега погледнах магистрала 1. Наистина ли е толкова готина? 🤔

Image result

Публикувано:
7 hours ago, Rumiana said:

Още по-готина е!

Наистина е така!

В Сан Диего - San Diego Zoo, Gas light district (не ходете със собствена кола, няма места за паркиране), La Jolla, Sea World. Не наемайте нищо в южната част към Чула Виста. 

Абсурдно е да нямате столчета за децата - ще ви глобят ако ви спрат или катастрофирате (недай си, Боже).

FE1A7897-AF90-4719-9DD7-37AB57A1566F.png

• Харесвам 2
Публикувано:

Ако решите да си вземете вашите детски столчета, проверете дали са FAA/EASA approved. Ако са, можете да си ги вземете с вас в самолета и децата да пътуват в тях, стига да сте им купили билети (поне на голямото няма как да не сте, защото ще е на над 24 месеца). Има изискване детските столчета да са до прозореца и да бъдат правилно вързани с колана на седалката.

10 hours ago, Rainy said:

Наистина ли е толкова готина? 

Уникална е!

Публикувано:

Благодаря за отговорите. 

Марусинка, май не си ме разбрала - няма смисъл да мъкнем с нас столчета, за да ползваме Uber или. Lyft, защото какво ще ги правим като стигнем, да речем, до желаното за разходка място с Uber - те са големи и тежки. Естествено, ако вземем кола под наем ще е със столчета. При такситата също има опция да извикаш такси със столче(та) от летището, но ще е по-скъпо и евентуално ще трябва да почакаме повече. Това например www.taxibambino.com/family-taxi-car-seat-san-francisco

Публикувано:
3 minutes ago, Masmiya said:

Марусинка, май не си ме разбрала - няма смисъл да мъкнем с нас столчета, за да ползваме Uber или. Lyft, защото какво ще ги правим като стигнем, да речем, до желаното за разходка място с Uber - те са големи и тежки. 

Хаха, наистина не съм те разбрала. Извинявай! Помислих, че без столчета като цяло и припаднах. Много сте прави, че няма какво да ги правите. Изобщо не знаех, че има такива вариант като такси със столчета за деца. А защо не наемете кола още в СФ? Аз винаги съм карала там и, знам, че е проблем с хълмовете (аз се стресирам яко) и с паркинга, но пък с бебе на 7 месеца и градски транспорт от Оукланд до даунтаун, пристанището и Голдън Гейт Бридж също ми се струва трудоемко...

На мен много ми харесва Чайна таун и кварталите около Ломбард стрийт. Наскоро четох някъде, че ще я затварят за коли, ако още не са я - мъст ду в СФ! 

На север от СФ също е много красиво около Санта Роса, а и Бодега бей, където е сниман филмът "Птиците" на Хичкок.

Публикувано:

Като стана дума за СФ - Golden Gate е хубаво да го видите от поне 2 точки. Едната е долу на водата. Fort Point се казва. Там има нещо като алея за разходки. Другото място е Battery Spencer, от където са правени едни от най-яките и разпознаваеми снимки:

image.png.b4a432b3ca372c3004f617a2fdce8d18.png

image.png.a7264d6e77678d472b32735e6e38f7fd.png

В СФ поне за мен са интересни пиърите, освен Ломбард. В СФ е най-добрият ресторант за бурито в САЩ за една от последните години. Ако ви е интересно, ще потърся как се казваше, че не го помня вече... 🙂

Ако решите да минете през Долината, има 3 места, на които мога да се връщам отново и отново - едното е мексикански ресторант в центъра на Redwood - на 1 пресечка от сградата, в която са написали Bind (без детайли - програма, без която Интернетът надали щеше да е в сегашния си вид), пицарията в центъра на Campbell и един тайландски ресторант в Mountain View.

Чисто за идеята - помислете дали да не отскочите до кампуса на някой голям модерен гигант за снимка с табелката:

image.png.59b7fbeb0ab11e1b8cdbeb62e2610e71.png

image.png.dc57eb555910b46d575ea7856149d06e.png

• Харесвам 3
Публикувано:
13 minutes ago, akair said:

В СФ поне за мен са интересни пиърите, освен Ломбард. В СФ е най-добрият ресторант за бурито в САЩ за една от последните години. Ако ви е интересно, ще потърся как се казваше, че не го помня вече... 🙂

E, тука вече се скарахме - те ще ходят в Сан Диего - там всяко мексиканско ресторантче прави най-вкусните буритоси в САЩ!!! И фиш такос, и чиле рейено, и севиче, и всичко!!!! Малко съм пристрастна, защото обожавам мексиканска храна :grin:

• Харесвам 2
Публикувано:

Вие на Оукланд ли кацате? Имайте предвид, че трафикът в Сан Франциско е натоварен, а разстоянията са големи, не съм сигурна, че обществен транспорт е удачен вариант с две малки деца. Аз бих взела колата под наем от летището при кацане, това ще ви направи по-независими и мобилни, пак я оставете в Сан Хосе. Паркингите са недостатъчно и много скъпи, вярно, но и транспортът не е евтин, включително такситата, особено в Калифорния. Трафикът между Сан Франциско и Сан Хосе за мен е едно непрекъснато, 24 часово задръстване и в двете посоки, предвидете си повече време.

Разбирам, че сте се ориентирали към апартамент под наем, но само да вметна, че повечето хотели имат и безплатен шатъл до летище. Ако не сте решили твърдо относно настаняването мисля, че бих могла да ви помогна с друг вариант, който вие да прецените дали ви устройва (драснете ми едно лично съобщение, ако желаете).

Сан Диего - два дни дори няма да са ви достатъчни, градът е прекрасен, пък и нали ще бъдете при приятели, определено местни могат да ви помогнат много да подредите програмата. Не можете ли ползвате техния транспорт, за ден-два, вместо да наемате отново кола? Могат да се намерят изключително изгодни оферти за коли под наем, особено ако шофьорът има американска книжка (и застраховка). Ние обожаваме Коронадо и Ла Хойя, зоологическата градина със сигурност ще впечатли децата, а и вас. 

Къде ще почивате в Мексико? Ние също планираме седмица на Юкатан, но все още не сме решили дали да не удължим малко почивката и да летим и ние от Калифорния.

Аз така и не можах да заобичам мексиканската кухня, въпреки че мъжът ми намира много прилики с нашата....

Публикувано: (редактирано)
преди 12 часа, Rumiana каза:

Още по-готина е!

преди 4 часа, akair каза:

Уникална е!

преди 4 часа, Marusinka каза:

Наистина е така!

FE1A7897-AF90-4719-9DD7-37AB57A1566F.png

Срам не срам, изобщо не подозирах за нея... Много благодаря! Вече успях да информирам @Mary, че като затръгваме за вашия континент някога - имаме си заплют маршрут точно от Сан Франциско, ще се "наложи" да го разширим с цялата Магистрала 1 и ще ви досаждам много! 🤔:grin:

@Masmiya, извинявай, че се обаждам като черна станция в темата ти, просто бях очарована от това, което видях... 🤗

Редактирано от Гост
Публикувано:
7 minutes ago, Rainy said:

Срам не срам, изобщо не подозирах за нея... Много благодаря! Вече успях да информирам @Mary, че като затръгваме за вашия континент някога - имаме си заплют маршрут точно от Сан Франциско, ще се "наложи" да го разширим с цялата Магистрала 1 и ще ви досаждам много! 🤗

А дано ви се случи по-скоро @Rainy и @Mary! Не вярвам да досадиш на някого, а и ти си виден пътеводител - за мен даже ще е удоволствие да ти помогна с каквото мога.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , Marusinka каза:

А дано ви се случи по-скоро @Rainy и @Mary! Не вярвам да досадиш на някого, а и ти си виден пътеводител - за мен даже ще е удоволствие да ти помогна с каквото мога.

Благодаря ти сърдечно! Част от Калифорния и Каньонът ни са в плановете отдавна, просто @Mary трябва да си размърда очарователното дупе за виза :grin:Но ти знаеш - времето и парите не стигат за всичко... Но там искаме много! Сега и цялата Магистрала се набута 🙂 

Публикувано:
7 hours ago, Marusinka said:

E, тука вече се скарахме - те ще ходят в Сан Диего - там всяко мексиканско ресторантче прави най-вкусните буритоси в САЩ!!! И фиш такос, и чиле рейено, и севиче, и всичко!!!! Малко съм пристрастна, защото обожавам мексиканска храна :grin:

Така да бъде! 🙂

Публикувано:
20 hours ago, Rumiana said:

В Сан Диего има какво да се види и за доста повече от 2 дни - няма да скучаете.  Около Сан Франциско има и доста други хубави места, но повечето са в посока на планината, където февруари не е най-подходящото време.  Така че правилно сте се ориентирали - Point Reyes е доста интересно място, да не говорим за Магистрала 1 и Big Sur.  Общо взето - програмата ви излглежда добре според мен.  Градски транспорт си има и в двата града - с кола под наем ще имате проблем с паркирането.

Именно заради сезона и  времето няма да посетим планинските национални паркове, остават за следващо посещение. На Point Reyes колко време да му отредим? Аз планувам да е дневен трип с кола, като го комбинираме с Muir Woods National Monument, в който има секвои и така  е мини версия на Redwood National and State Park, за който не ни стига времето.

20 hours ago, Георги said:

Ние спахме точно в Оукланд и ако си близо до спирка на метрото със сигурност ще е много по-удачен избор, а може и да е много по-бързо до центъра на Сан Франциско, крайбрежната и т.н. Намирам го за много подходящ вариант, просто четете в ревютата дали района е спокоен и не замръквайте късно навън, не го  намирам за опасно, а просто за дискомфортно. Другата алтернатива ще е да взимате директно в Сан Франциско, което вероятно би било много по-скъпо. От наземния градски транспорт, когато се налагаше да го ползваме, нямахме оплаквания, беше си нормален. Но и ние много ходихме пеша също.

Да, цените в Оукланд са доста по-добри, но все още се колебая за това как и колко ще пътуваме до основните забележителности и интересни места от там. А и търсим апартамент подходящ за деца (да има бебешко креватче, повече свободно пространство), което още повече ограничава избора.

6 hours ago, Marusinka said:

Хаха, наистина не съм те разбрала. Извинявай! Помислих, че без столчета като цяло и припаднах. Много сте прави, че няма какво да ги правите. Изобщо не знаех, че има такива вариант като такси със столчета за деца. А защо не наемете кола още в СФ? Аз винаги съм карала там и, знам, че е проблем с хълмовете (аз се стресирам яко) и с паркинга, но пък с бебе на 7 месеца и градски транспорт от Оукланд до даунтаун, пристанището и Голдън Гейт Бридж също ми се струва трудоемко... 

На мен много ми харесва Чайна таун и кварталите около Ломбард стрийт. Наскоро четох някъде, че ще я затварят за коли, ако още не са я - мъст ду в СФ! 

На север от СФ също е много красиво около Санта Роса, а и Бодега бей, където е сниман филмът "Птиците" на Хичкок.

Всъщност още не сме решили дали ще сме със или без кола, в кой район да отседнем, дали да сме в апартамент или хотел, какво да видим и т.н. За това и публикувах темата и се радвам, че има отговори с различни мнения и гледни точки.

7 hours ago, akair said:

Като стана дума за СФ - ...

image.png.b4a432b3ca372c3004f617a2fdce8d18.png

image.png.a7264d6e77678d472b32735e6e38f7fd.png

Записвам си препоръките за Голдън Гейт, а и ако дадеш и имената на тези любими ресторанти, пак ще ги запазя. Силиконовата долина също е в списъка на интересни места (той е доста дълъг и на място ще решаваме кое да видим и кое да пропуснем в зависимост от времето, къде се намираме, какво ни се прави.

Нищо не сме решили обайа кончателно, така че ще ти пиша по-късно.

За Сан Диего и познатите, не иска да ги ангажираме, пък и с наша кола ще ни е по-спокойно и свободно.

В Мексико се спрях на Баха Калифорния, около Кабо Сан Лукас, след това Гуанахуато и накрая Мексико град (всичко за 2 седмици), от където ще летим за Хюстън, там една седмица при роднини и обратно за Европа.

Публикувано:
преди 5 минути , Masmiya каза:

На Point Reyes колко време да му отредим? Аз планувам да е дневен трип с кола, като го комбинираме с Muir Woods National Monument, в който има секвои и така  е мини версия на Redwood National and State Park, за който не ни стига времето.

Да, с дневен трип става.  Ето ви една снимка от фара на Point Reyes:

h9ZUCQWfXg36VJXr5TubRiB3Qve6kiuGJlYWSzRu

• Харесвам 3
Публикувано:

За Сан Диего - вече са споменали някои от основните "must see", но да добавя - Старият град е доста шарено и весело място.   Seaport Village също е веселба.  Balboa Park - задължително; за зоопарка там са ви казали, но целият Balboa Park е приказка.  La Jolla e чудесно място.   Coronado също, с чуден изглед към града.  На север - Dana Point и другите градчета по брега.  Малко на изток - в планината - спомням си един път №74 - "Pines to Palms Hwy" с изумителни гледки... Ееех, размечтах се!  🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 часа, Rainy каза:

Част от Калифорния и Каньонът ни са в плановете отдавна...

Да не оспамвам темата на Masmiya, но отсега да си кажа, че според мен най-забележителният откъм природни красоти щат е Юта!  Но като му дойде време, ще кажа по-подробно. 😉 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 30 минути , Rumiana каза:

Да не оспамвам темата на Masmiya, но отсега да си кажа, че според мен най-забележителният откъм природни красоти щат е Юта!  Но като му дойде време, ще кажа по-подробно. 😉 

@Rumiana, много благодаря! Наясно съм със спаменето и се опитвам да не се пречкам, ама сърце юнашко не трае - като види нещо красиво и го поиска 🤔 Извиних се аз неколкократно на авторката 🙂 

Питанка: Ако няма тема за тези красоти в Щатите - когато имаш време, защо не отвориш такава? Ще събереш почерпки за някога 🙂 

Публикувано:

в Redwood: http://www.milagrosrc.com/

IMG_3048.thumb.png.0f1353332ba1f2f48db403823ba3b0a5.png

в Campbell: https://www.lapizzeriacampbell.com/

в Mountainview: Amarin

A  ако сте много гладни и не ви понася местната храна: https://cafefalafelsantaclara.com/7296  - това място го държат едни турци. Готви майката на единия :). Храната е доста вкусна.

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.