Прескочи до съдържание

Странни (гаднички) ястия в Испания


Alexander

Препоръчани мнения

Както и по други държави, в Испания също имат някои стари и странни ястия, някои от които се срещат и днес на много места, а някои съм пробвал дори.  Който не понася такива неща или не иска да си разваля мнението за хубавите испански ястия да СПРЕ ДА ЧЕТЕ ДО ТУК.

 

 

Като цяло "в Испания  се яде, както никъде другаде", както обичат самите испанци да си казват, но реших, че ще е интересно да знаете за тези ястия,  а някой може и да ги пробва.😀

 

1. Подлучена пилешка кръв или пържена заквасена свинска кръв. Първото се прави се от сварена пилешка кръв, продава се на калъпи като краве масло, а второто от заквасена свинсак кръв и двете се срещат по баровете и днес.

 

19b934e12ec88cb52e286b3e36f78243a3b3063e_r900_480_2.jpg.d742ccbf7fe66a708a841405f88414fb.jpg

 

 

 

sangre2.jpg.8477e9a2652b390e09241da6cc6f4f97.jpg

 

 

2. Тестиси от бик или прасе. Поне на вид не е зле, пробвал съм.

 

DSCN0385.thumb.JPG.7722ab68fab8fa448fda16ac778c07fe.JPG

 

3. Гребени от петли

 

crestas-de-gallo-con-salsa-picante.jpg.5e07501509d23e34d6a245fc66309985.jpg

 

 

4. Следва едно от най-гадните! Lamprea (Hyperoartia) в собствена кръв. Това животно му казват галено  морски вампир, има кръгла уста с много зъби, храни се с кръв която смучи от по-големи риби. Както е видно от името на ястието, се приготвя в собствената си кръв.

 

 lamprea-marina-600x480.jpg.9a6dc1e93d59461bb0ad71b47e67a8a1.jpg

images.jpg.24e84dcae8699cb698d0bc57abf99679.jpg

 

5. Percebes, вид миди, изглеждат много странно и обикновено вървят с парчета скала, понеже се захващат страшно силно за нея и ги къртят с част от скалата. Не са лоши, има се за голям деликатес и са много скъпи, особено по-едрите. Пробвал съм ги.

 

Schede-ittiche-e-alimentari-crostacei-percebes-2.jpg.93410e6bfd8a00af1f2d3da19fa22278.jpg

 

 

 

6. Migas, има различни видове, но се прави от натрошен твърд хляб и се добавят различни неща според зоната, бекон, сланина, чорисо, чесън, лук, риба и т.н. Пробвал съм, аз не го слагам при гадните, но е странно ястие.

guisos-migas.jpg.9a9f552425c378f8c4ab0338bdc89da0.jpg

 

7. Gachas, прави се от брашно, което се запържва-задушава и се добавят основно сланина и по-малко бекон, може и малко чорисо. Супер калорично е, пробвал съм го и казах, че това е ядене е за прасета, смяха ми се много.

 

Gachas_de_matalauva..thumb.JPG.cefdc444d8ac56eebb16f7f37d6956a8.JPG

 

8. Филия с мас-Manteca colorá, това е мас с малко месо вътре, червен пипер и някоя подправка.

 

DSCN2486.thumb.JPG.d7014da4f32fc4c1169105696ddd045e.JPG

 

9. Calamona, Caramietsa, свинска цяла глава, може да е варена, печена или дори пържена.

 

1521254_568931266528767_1964155121_n.jpg.3bc099a4cee3e163cefcf53822aa922f.jpg

 

 

Има и други, като най-гадното е правено отдавна в дълбоките села в Галисия, лучена супа с плют хляб. Готвача дъвчи хляба и като се напой  добре със слюнка го изплюва, последно е видяна в Ancares de Lugo.

Има цели сушени овце  претърпели инцидент или умрели от старост.  Изсушават го с кожа, сланина и месо, като миришели  яко. 

 

Хайде избирайте си, пробвайте и пишете коментари.

 

  • Харесвам 15
  • Шок 3
  • Браво 2
  • Замислям се 2
Връзка към коментар

Страхотна информация, сърдечно благодаря!

Аз сьм силно заитересувана от някои от тях, без тези с кървищата, и отново замечтах за Испания!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз съм опитвал някои от тях, като мигас и тестиси от бик и не бих казал, че това са гадни ястия, напротив, доста вкусни са. Но, някои като тези с кръв и супа с плют хляб са си откровено гнусни. Ужас! Благодаря, че ги сподели, не бях ги чувал или слава Богу ял. Много любопитна тема!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря за интересната тема! Не съм опитала нищо от показаното, но ми споменаха за 1), 2) и 9). Навита съм да опитам всичко без кръвта и при следващото ходене в Испания ще се възползвам. 

Връзка към коментар
На 31.08.2018 г. в 4:05, Alexander каза:

5. Percebes, вид миди, изглеждат много странно и обикновено вървят с парчета скала, понеже се захващат страшно силно за нея и ги къртят с част от скалата. Не са лоши, има се за голям деликатес и са много скъпи, особено по-едрите. Пробвал съм ги.

 

 Schede-ittiche-e-alimentari-crostacei-percebes-2.jpg.93410e6bfd8a00af1f2d3da19fa22278.jpg

 

Tуй чудо как се яде не мога да си представя, щом дори не може да се откърти от скалата...

А кръвта какво толкова, кървавица не сте ли яли?

Връзка към коментар

Средната част между горната част, която прилича на нокти и скалата е мека, на вид прилича на плат като дънки. Къса се много лесно с ръце и вадиш мидата.

Интересното за тях е, че не могат да се отглеждат изкуствено, живеят по скали където има силни вълни, които се разбиват и носят много кислород.

Самото ловене-събиране точно заради това не е хич лесно и са скъпи.

Редактирано от Alexander
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Яла съм персебос, по препоръка на испанци. Който обича стриди със сигурност ще му харесат. Имат вкус на миди със силен аромат на море. На мен не ми допаднаха, но пък аз не харесвам дъха на море и това, че като ги обелиш са хлъзгави и за мен леко лигави. 

Някъде в Магеланци разказвах случката с поръчката на персебос. Ядохме ги в Сеговия. Не знаехме точно какво е, но понеже ни беше препоръчано, взехме една порция. Беше доста скъпо ястие. Сервитьорът ни донесе ястието в чиния, отгоре завита с бяла кърпа. Постави го пред мен и откри чинията с персебос. Аз толкова се ужасих от видяното, че инстинктивно отново метнах кърпата върху него, за да не го гледам и преместих чинията настрани. Това пък обърка Сервитьора, който се учуди на реакцията ми. После останалите попитаха как се яде това нещо. Обясниха им да махат горната обвивка. Наистина приличаше на някакъв плат, а отдолу е мидена едра ядка. На хората, които обичат стриди ястието много хареса. Аз се осмелил да опитам само едно. После четох в нета и разбрах какво е, но тогава ми приличаше на животински копита и ми беше гадно да го гледам на масата ни. 

Редактирано от mililia
  • Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Стридите се ядат сурови в над 90% от случаите, а тези персебес не се ядат сурови и за мен нямат много. 

 

Някой ще пробва ли симпатичните петльови гребени или вампирчето в собствена кръв?

 

Не съм писал за разновидностите на шкембета, понеже и у нас се ядат поголовно, иначе за повечето чужденци минават за гадни ястия. Това е най-известното шкембе по мадридски - callos a la madrileña!

Вътре има шкембе, муцуна, сланина, кокал от хамон, чорисо, морсия,  домати, лук, чесън и др подправки.

BocaLista_120749359_4259576_1706x960.jpg.9ff404cc0f0d30f8230c15003ee3239c.jpg

 

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

За петльовите гребени съм навита.

Шкембето за мен няма място в тази тема, но да покажа кордобския вариант, с чорисо е, много вкусно:

 

IMG_20180612_220722.jpg

Редактирано от Jenbel
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.