Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Георги Матеев
преди 3 часа, Yto каза:

Лоунджа на  КLM затворен до 7-ми Август проверено.

Потвърждавам за затворения до 7 Август салон на KLM/Air France, че баш вчера минавахме през BKK. Втори техен лаундж няма. Лошото е, че и салона на Oman Air не работеше, но за сметка на това има още 7 други Diners салона, та никой няма да остане гладен и жаден на това летище.

Апропо някой случайно знае ли за ноември дали ще има схема с по-евтини визи или ще си е по стандартната тарифа отпреди?

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ноември в момента е най-неясният период. Принципно властите са казали ,че ще пускат е-виза от 2018. Не мога да намеря информация какво направиха е-виза лобистите от туристическата конференция в края на април. 

Връзка към коментар

Ходенето до чуждо посолство/консулство за кандидатстване за виза при мен винаги е свързано с избиването на студена пот и леки тикове преминаващи в едва забележими конвулсии. Може би, защото още пазя негативните спомени от преди "демократичното" време, когато търпяхме всички унижения и безкрайни опашки пред чуждите посолства.

Противно на повечето негативни мнения от сблъсъка с тайландското консулството в София мога само да споделя позитивен опит от взимането-даването с тази институция. Сдобих се в кратки срокове с туристическа виза, нежно имаше опит да ми се продадат други видове визи, на които без обструкции от тяхна страна отказах. Процедурата при подаването на документи отне 3-4 минути с минимум въпроси и изискване на документи. Лесно, експедитивно и евтино само срещу 10 кинта. Не знам само защо бяха тези дандании, плюене и други негативни настроения преди време. Бях се настроил доста негативно след всичките писания тук, но в крайна сметка това бе най-безболезната и евтина виза, която някога съм вадил!

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Данданията като цяло е точно основно по тези 2 параграфа:

- Опит за пробутване на ненужни визи. Ти си бил подготвен, но не всички са, а експлоатирането на официалния статус на думата консулство за да се пробутва дезинформация само за да се изкарат пари от хората е дразнеща. Повечето хора очакват последното място, на което биха ги излъгали за това каква виза им е нужна да е консулството на съответната държава, съответно свалят гарда, което се използва от консулството. 

- Десетте лева, които никой не разбира как, какво и защо ги плаща. Както са 10 днес, така утре може да са 30, а в други ден 5. Има хора, които махват ръка, и да, тези 10лв са капка в морето спрямо целия тайландски бюджет, но има и хора, за които това оставя горчив вкус на изнудване в устата, всеки според разбиранията си. @Ametist нека каже дали е давала пари в малдивското почетно консулство като вадеше виза от там за Тайланд. 

Ако тези два параграфа не те притесняват, наистина няма какво друго да те притеснява и не мисля, че в темата са коментирани сериозни оплаквания по други параграфи. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Беше ми предложена транзитна виза за връщането, което не е ненужна виза в случая, а просто такъв е реда. Още не съм решил дали ще влизам в Тайланд на връщане (имам по-малко от 24 часа), но знам, че имам време и опции и ще решавам в последния момент. Така, че нищо смущаващо тук.

Относно прословутите 10 лева, което леко ме влудява, че около тях се върти и цялата дискусия!

Все пак и тези хора трябва да ядат (разбирай да подържат офис и т.н.). Другият вариант е да хлопне кепенци и да правим познатите разходки до Букурещ, Атина или Виена за подобен род визи или да плащаме за куриери, което би ни излезло поне 20-30 пъти по 10 лева.

Да, няма платежен документ за тези пусти 10 лева (поне са принципни и на никой не му е поискана различна от тази сума), но често казано, когато отида в общината и ме пратят до Общинска банка или СИБанк да платя няколко лева към държавния бюджет и ми вземат такса от 5 или 7 лева и ми дадат два тома разписки, това въобще не ме прави щастлив, че разполагам с платежен документ. Също не ме е греело и фактът, когато съм ползвал посредници за вадене на визи (Русия последен пример), когато са ми давали хвърчаща разписка за сума, която надвишава в пъти цената на визата, но това ми е спетявало време и тягостно досадни процедури и бумащини. Знам, че въпросът е принципен, но тук са хора, които пътуват и знаят, че има и моменти, когато може да има и тип "нерегламентирани" плащания само и само да ти се върши работа бързо и качествено без излишни бумащини и губене на време.

По дяволите, става въпрос за 10 лева тук! Колко пъти през деня ви се случва да платите подобна сума без да плочите платежен документ - за цигари, за 2 кила ягоди на пазара, за 3 банички и два айряна, да продължавам ли? Бих платил в пъти повече на тегави посолства, за да не убият желанието ми за ходене до дадена страна още при процеса на ваденето на виза с безумни процедури, събиране на документ и прочее времегубенки.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

В твоя случай е така, но в темата имаше доста хора, които искат да влезнат втори път в Тайланд и директно им се предоставя мултипъл визата като единствена възможна  опция. Нито дума за VOA (чието съществуване беше отричано, пак има история в темата и се появи в речника им чак, когато стана два пъти по-скъпа от тяхната), нито дума за възможността да се извади виза в съседна държава (това май и до ден днешен го отричат). А когато става въпрос за пробутване на ненужна мултипъл виза, вече съвсем не говорим за 10лв...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Тук съм съгласен, това е различен казус. Не отричам, че се действа с лек търговски привкус да се продаде най-скъпата стока. Но човек като ходи да пазарува някъде все пак прави някакво проучване аджеба за какво отива и колко струва горе долу. Все пак знае, че не отива в американското или подобно посолство, където нещата са строго регламентирани, а в консулство, където може да има заигравки и е добре човек да знае какво точно иска. Едва ли, ако влезеш в някой магазин  за сувенири в Ориента да си купиш само един магнит и след това излезеш от магазина освен с магнита ами и с табла за игра, наргиле, две тенджери алпака и едно килимче тип рогозка, можеш да виниш продавача, че те е изнудил. Различни територии, различни нрави ...

Редактирано от Двуцветко
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 32 минути , Двуцветко каза:

По дяволите, става въпрос за 10 лева тук! 

@Двуцветко, мисля че далеч не иде реч само за 10 лева... Моите впечатления са, че ако човек не е информиран, директно е глътнал вода с многократна виза, която струва майка си и баща си. И нежната заблуда престава да бъде нежна, когато има нечистоплътна умисъл. 

Освен това - ако се подкрепя сивата икономика на такова ниво, как можем да очакваме повишаване и защитаване на правата ни като граждани, когато бъдат нарушени? Когато съм засичала реплики "ние сме Андрешковци, така се оцелява тук'', вече не влизам в спор. Всеки има своето право на истина. Само че това е много неправилно. Искаме да бъдем защитавани при закъснения на полети, банкови измами... Мисля трябва да даваме своята лепта и за обратна връзка към институциите, иначе те няма да се променят.

Репликата ми далече не е към теб само, надявам се да не ми се засегнеш :) 

Връзка към коментар

Не, не е коректно. Не може в собствената ни "Европейска" страна да се опитват да ни излъжат, а в страните от "третия свят" да са по - коректни.

Не го приемам. Аз си вадих виза преди около месец, опитваха се да ми набутат по всевъзможни  начини многократна, убеждавайки ме, че ако искам да си извадя виза за Тайланд от Виентам, трябвало да бъда виетнамски поданик! Нямам думи! След като казах на дамата, че съм разговарял с Консулството в Хо Ши Мин и са ми казали, че няма проблем, тя просто отговори, че това не е възможно...

Между другото да попитам, искат ли документ за финансово обезпечение в Тайландското Консулство в Хо Ши Мин?

Благодаря

Връзка към коментар
преди 41 минути , Rainy каза:

@Двуцветко, мисля че далеч не иде реч само за 10 лева... Моите впечатления са, че ако човек не е информиран, директно е глътнал вода с многократна виза, която струва майка си и баща си. И нежната заблуда престава да бъде нежна, когато има нечистоплътна умисъл. 

Всички трябва да имаме принципи и да ги отстояваме, тук съм съгласен. Но тук иде реч за друго нещо. Тези хора предлагат официална консулска усулуга и казват, че за даден казус официално това е редът и цената. Това прави ли ги директно некоректни, мошеници или лъжци? За каква заблуда става въпрос? Не разбирам наистина.

Не искам да бъда адвокат на никой, но тук се нахвърляме върху институция, която ти казва какъв е официалния ред. А това, че някой знае някакви врътки на местно ниво как да се подходи по друг начин/да се свали цена, дали те трябва да го знаят и да го предлагат? Ако отидеш в Ам посолство примерно и им искаш не знам каква си виза за престой и те ти кажат официалната версия/цена, а ти да започнеш да им говориш, че е много скъпо и искаш само туристическа,защото ти е по-евтина пък после на място ще си хванеш адвокат и тази туристическа ще я променяш на еди каква си, как биха те погледнали и отнесли с теб?

преди 30 минути , daniel85 каза:

Не, не е коректно. Не може в собствената ни "Европейска" страна да се опитват да ни излъжат, а в страните от "третия свят" да са по - коректни.

Не го приемам. Аз си вадих виза преди около месец, опитваха се да ми набутат по всевъзможни  начини многократна, убеждавайки ме, че ако искам да си извадя виза за Тайланд от Виентам, трябвало да бъда виетнамски поданик! Нямам думи! След като казах на дамата, че съм разговарял с Консулството в Хо Ши Мин и са ми казали, че няма проблем, тя просто отговори, че това не е възможно...

В предходния ред на мисли - дали те наистина трябва да знаят дали от Виетнам може да вземеш или не? Те са тук в София и предлагат визи по официалния ред от София. Това, че някой ни е казал, че някъде можело по друг начин си е за наша сметка, инициатива и риск.

Това е като да кацнеш в чужда държава и да знаеш, че от летището има официална цена на таксито до центъра. Това, че след пазарлък може да откара тук-тук или частен трансфер или обществен транспорт, на който не знаеш къде е спирката си е изцяло твоя инициатива да разбереш как, къде и колко. Ако не, ползваш официалното такси, което е пред входа на летището и си плащаш съответната цена. Та така ..

Редактирано от Двуцветко
  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 47 минути , Двуцветко каза:

Тук съм съгласен, това е различен казус. Не отричам, че се действа с лек търговски привкус да се продаде най-скъпата стока. Но човек като ходи да пазарува някъде все пак прави някакво проучване аджеба за какво отива и колко струва горе долу. Все пак знае, че не отива в американското или подобно посолство, където нещата са строго регламентирани, а в консулство, където може да има заигравки и е добре човек да знае какво точно иска. Едва ли, ако влезеш в някой магазин  за сувенири в Ориента да си купиш само един магнит и след това излезеш от магазина освен с магнита ами и с табла за игра, наргиле, две тенджери алпака и едно килимче тип рогозка, можеш да виниш продавача, че те е изнудил. Различни територии, различни нрави ...

Може би точно тук е ключът от бараката. Средностастическият човек не знае и не му е работа да знае разликите между посолство, консулство и почетно консулство. Очаква от последното да дава адекватни съвети и да е последна истанция при казус, а не да се държи като продавача в сувенирния магазин и да ти пробутва неща, които не си искал и не ти трябват. Говорим все пак за официално представителство на чужда държава, а не за битак. 

преди 3 минути , Двуцветко каза:

Всички трябва да имаме принципи и да ги отстояваме, тук съм съгласен. Но тук иде реч за друго нещо. Тези хора предлагат официална консулска усулуга и казват, че за даден казус официално това е редът и цената. Това прави ли ги директно мошеници или лъжци? За каква заблуда става въпрос? Не разбирам наистина.

Не искам да бъда адвокат на никой, но тук се нахвърляме върху институция, която ти казва какъв е официалния ред. А това, че някой знае някакви врътки на местно ниво как да се подходи по друг начин/да се свали цена, дали те трябва да го знаят и да го предлагат?

В това можеше и да има някаква логика, ако на въпроса "Мога ли да си извадя виза от Виетнам?" отговорят с "Не знаем, господине, ние сме само консулство за България и не можем да ви дадем такъв отговор", а не категоричната лъжа "само виетнамски поданици могат да извадят виза от Виетнам". Ето я лъжата, измамата, заблудата и мошеничеството.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 1 минута , Георги каза:

Може би точно тук е ключът от бараката. Средностастическият човек не знае и не му е работа да знае разликите между посолство, консулство и почетно консулство. Очаква от последното да дава адекватни съвети и да е последна истанция при казус, а не да се държи като продавача в сувенирния магазин и да ти пробутва неща, които не си искал и не ти трябват. Говорим все пак за официално представителство на чужда държава, а не за битак. 

Когато си вади Американска или Австралийска виза дали съответните посолства/консулства те консултираха? Съмнявам се. По-скоро си му ударил един як ресърч и си кандидатсвал за определен тип виза.

Та така и тук както и с всичко в частност пътуванията и като цяло в живота. Най-мразим някой да ме консултира, когато ще ме продава нещо. Естествено, че ще ме консултира да му купя най-скъпата стока :)

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Без да искам да споря с никой. Всеки има право на мнение, и не е проблем, ако то е различно от моето. Но...както казва Георги, 

не са длъжни да ме консултират, но и не трябва да лъжат. Действително едно "не знам" би свършило добра работа. А и 

поне аз лично, консулствата и посолствата ги приемам за институции, а не за търговски обекти, които се опитват да продадат на-скъпата си стока!

Връзка към коментар
преди 11 минути , Двуцветко каза:

Когато си вади Американска или Австралийска виза дали съответните посолства/консулства те консултираха? Съмнявам се. По-скоро си му ударил един як ресърч и си кандидатсвал за определен тип виза.

Та така и тук както и с всичко в частност пътуванията и като цяло в живота. Най-мразим някой да ме консултира, когато ще ме продава нещо. Естествено, че ще ме консултира да му купя най-скъпата стока :)

Да, консултираха ме. Сайтовете им са достатъчно подробни с всякакви казуси и ако там пише, че единственото място за вадене на виза на български граждани е еди кое си, не бих го поставил под съмнение. Имах и телефонни разговори, понеже австралийската ми виза беше студентска. Нито за секунда не ми се е налагало да поставям тяхното мнение под съмнение и да го съпоставям срещу мнения в интернет форуми за да търся истината, просто при тях истината е написана в сайта им и няма хър-мър. Както и трябва да е с представляващите държави институции.

Връзка към коментар
преди 8 минути , Георги каза:

Да, консултираха ме. Сайтовете им са достатъчно подробни с всякакви казуси ..

И цените им са добри, от 160USD за елементарна В1/В2 :)

Но както казах по-горе, различни територии, различни нрави. Де да беше целия свят с англосаксонскте нрави, коректност и начин на мислене.

Но за 10 лева, толкова :)

Както и да е, важното е, че имаме избор и всеки си преценява как да действа. Който е пътувал по време на желязната завеса, може да го оцени, другото за мен е мрънкане на дребно. Но въпрос на гледни точки.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 22 минути , Двуцветко каза:

И цените им са добри, от 160USD за елементарна В1/В2 :)

Но както казах по-горе, различни територии, различни нрави. Де да беше целия свят с англосаксонскте нрави, коректност и начин на мислене.

Но за 10 лева, толкова :)

Както и да е, важното е, че имаме избор и всеки си преценява как да действа. Който е пътувал по време на желязната завеса, може да го оцени, другото за мен е мрънкане на дребно. Но въпрос на гледни точки.

А излишната мултипъл ентри за Тайланд, която пробутват на всеки, който иска да отиде за 2-3 дни до Камбоджа на каква цена е? Тази елементарна B1/B2 в масовия случай се дава за 10 години с влизания колкото си искаш за тези 10 години. Дори и да вземем предвид редките случаи на едногодишна виза, пак има по-добра стойност от тайландската мултипъл виза, която е само за 6 месеца, а е на същата стойност. 

Връзка към коментар

Защо официалната информация и цена от братята американци е приемаме за чиста монета, а официалната процедура от лошите тайландци е приемаме по дефолт за менте, защото имало някакви други врътки, ако се отидело някъде се другаде и се прескочило официалната им служба и процедури тук? Обяснете ми, наистина не разбирам двойния аршин? Сигурно нещо ми убягва?

Аз споделям моя опит с тайландското консулство тук. Отне ми 3-4 минути подаване на документи, минимум изисквания, бумащини и въпроси къде ше ходиш, кво ше правиш там и стринката на втория ти братовчед какво прави там от 5 години? А, и визата ми струваше само някакви си 5 долара/4 паунда! От какво да се оплача в моя случай, кажете ми?

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 минути , Двуцветко каза:

Защо официалната информация и цена от братята американци е приемаме за чиста монета, а официалната процедура от лошите тайландци е приемаме по дефолт за менте, защото имало някакви други врътки, ако се отидело някъде се другаде и се прескочило официалната им служба и процедури тук? Обяснете ми, наистина не разбирам двойния аршин? Сигурно нещо ми убягва?

Защото не веднъж стана въпрос в темата, че официалната процедура от братята тайландци тип "във Виетнам визи взимат само виетнамци" хич не е официална, а се прави само с цел да ти вземе парите. Пак наблягам, не говорим за липса на информация (което би било "не знаем за Виетнам, оправяйте се"), а за целенасочена дезинформация. Наистина ли не намираш разлика между отказ от предоставяне на информация, което би било разбираемо и в известна степен приемливо и целенасоченото предоставяне на дезинформация?

Колкото до цената на братята американци, казваш че всеки трябва да си направи проучването, ако намериш някъде другаде, където американската виза за българи е безплатна, било то чрез врътки и трикове, то ще си ревизирам примера моментално. 

преди 5 минути , Двуцветко каза:

Аз споделям моя опит с тайландското консулство тук. Отне ми 3-4 минути подаване на документи, минимум изисквания, бумащини и въпроси къде ше ходиш, кво ше правиш там и стринката на втория ти братовчед какво прави там от 5 години? А, и визата ми струваше само някакви си 5 долара/4 паунда! От какво да се оплача в моя случай, кажете ми?

Ти в конкретния случай няма от какво да се оплакваш, не влизаш в графата с нужни повече от един вход, 10-те лева рушвет не те притесняват, значи няма от какво да се оплакваш наистина. Но не всички случаи се припокриват с твоя и други хора имат съвсем адекватни причини да се оплакват. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Потвърждавам за неприятното усещане. Само за минута ми обърнаха всички представи каква виза ми е необходима. Но след като отказах и напуснах консулството с помощта на Т.Е. Lawrence се ориентирах в обстановката, след час се върнах и казах еднократна туристическа и толкова.....

Редактирано от Yto
grammar
Връзка към коментар
преди 2 часа, daniel85 каза:

Между другото да попитам, искат ли документ за финансово обезпечение в Тайландското Консулство в Хо Ши Мин?

Благодаря

Виж по-нагоре в темата съм описал как става безпроблемно и бързо. Нищо особено не се изисква и до август е напълно безплатно, само билетът за връщане да ти е принтиран. От дисплея не върши работа, както и нямат принтер на място. 

Аз лично приключих така наречено наше "консулство"  и въпросът е принципен, ще си вадя визи на място, от Виетнам, Камбоджа или Мадагаскар ако трябва. Изобщо не е до това къде колко съм спестил и много или малко са десет лева. Дори ако говорим за чиста търговия и оставим настрана как трябва да се държат хората в нормална институция - подкрепям с много повече прохождащи или плащам повече на  коректни търговци, цигании не!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Факт, всеки гледа от собствената си камбанария и на база собствен опит. Изписах по-горните редове поради обстоятелството, че останах с усещането, че темата е малко преекспонирана. Четейки е преди време, оставах с впечатлението, че там едва ли не, ако не те изнасилят, то поне ще те пребият и ограбят (ах, тези пладнешки разбойници, които смъкват по 10 кинта на калпак). Отидох надъхан и готов на люта битка. Реалността се оказа доста различна от описаното в предишните страници, но монетата има две страни и всеки си преценява според казуса си. Опитах се само да дам различна гледна точка. Спирам тук, че мастило не остана вече :) 

Късмет и много положителни емоции на всички запътили се към слънчевите дестинации.

Редактирано от Двуцветко
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

И аз, без да съм адвокат на някого, споделям този справедлив гняв и глобалните обобщения за подпомагане на сивата икономика. Едва ли всички знаят, но нито Външно министерство, нито някоя държавна институция финансира почетните консули. Те издържат офиса и персонала си само и единствено от собствените си доходи. Може би наистина е най-добре почетният консул на Тайланд да хлопне вратите и да ни остави да се оправяме кой както може.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.