Прескочи до съдържание

Въпроси за Кападокия


Вероника

Препоръчани мнения

Тъй като не съм първата, няма да съм и последната, които от време на време пътуват организирано (има предложения на, които не можеш да устоиш) предполагам, че темата ще е полезна и на други магеланци. По тази причина моля за съвети.

Ние  пътуваме  09 - 16. 10. 2018.,и ми се иска да попълним свободното си време и да видим колкото повече, толкова повече.

Програмата:

Ден 1: Полет до Анталия

Нощувка в Белек "BELEK BEACH RESORT 5*" или подобен в района на Анталия. 

Ден 2: Манастир Мевляна (Анталия – Коня – Кападокия).

Пътуване към Коня. Ще посетим манастира Мевляна (Мевляна теке).

Въпрос 1. Има ли  входна такса, ако  "да" колко е? Начини за бързо купуване на билет и влизане?

След това към Кападокия, където ще пренощуваме в "GOLD YILDIRIM 4*" или подобен;

Ще се огледаме за възможности за полет с балон.

Ден 3: Гьореме и Учхисар

В Гьореме ще посетим националния парк  „Гьореме“  входна такса е 25 ТЛ

Въпрос 2.  Начини за бързо  билети купуване и влизане?

долината на Симеон, известна още като „Долината на монасите" и Учхисар. Ще посетим и традиционна тъкачна работилница.

Ден 4:Кападокия-свободно време

Въпрос 3. Къде да отидем  как да стигнем с местен транспорт? 

Ден 5: Кападокия – Анталия

На връщане за Анталия ще посетим  кервансарай Обрукхан. Следващите три нощувки са в Анталия.

Ден 6: Анталия Ще видим Йъвлъ Минаре, на Калекапъсъ – крепостната порта на старата кула и  водопада арпуз Калдъран.

Ден 7: Анталия- свободно време.

Въпрос 4. Какво още си заслужава да се види в района на Анталия?

Ден 8. Полет към дома

Закуска, трансфер за летището и обратен полет към София.

 

 

 

 

 

 

Редактирано от Вероника
допълнение
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Благодаря за полезната тема, предстои ми същото пътешествие 👏

Някъде прочетох, че входът за мавзолея на Мевляна е 5 лири, дано е вярно

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 14 минути , noshtna_ptica каза:

Благодаря за полезната тема, предстои ми същото пътешествие 👏

Някъде прочетох, че входът за мавзолея на Мевляна е 5 лири, дано е вярно

Абе, 5 лири беше, ама, с този спад на лирата, да не е повече. Вземете си повечко лирички оттук.

Вчера си говорих с едни приятели, дето се върнаха от Истанбул и ми казаха, че цените в лири са се повишили.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Не съм ходил по това време на годината, но това, което виждам тук е, че средните макс./мин. температури през март са 15/2 градуса:

image.png.f325b8bfb970f9d637c29443cead97cc.png

Ако не ти понасят жегите и се притесняваш от някой ден дъжд, не би трябвало това да те спре. Разгледай линка и си прецени дали те устройва. Аз лично бих задържал с един месец и бих отишъл през април - дъждовете и ветровитите дни намаляват, а броят на слънчевите дни рязко скача.

  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Имам въпрос за дневните трипове с местни екскурзоводи - предварително ли да резервираме или там на място?

Ако е там, в лири или в долари се плащат?

Връзка към коментар

преди 20 дена бяхме в Кападокия....турове се предлагат във всяка агенция,може да се плаща и в лири и в долари и в евро.Ние не сме вземали тур защото бяхме с кола. Ако мислите да летите с балон е добре да си направите резарвация от тук.Ние не успяхме да се класираме на място за балоните...2 дена напред всички балони бяха продадени.Пълно е с китайци и цените на балохите  са вдигнати.Предлагаха ни за след 3 дена по 160 евро на калпак.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 минути , strelec72 каза:

преди 20 дена бяхме в Кападокия

А ако вече сте се прибрали … отваряй темата и започвай разказа! :laugh: 

Има много какво да покажеш и разкажеш!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 10 минути , Mary каза:

А ако вече сте се прибрали … отваряй темата и започвай разказа! :laugh: 

Има много какво да покажеш и разкажеш!

Обещаното си е обещано....само 2-3 дена да оправя насъбраните бакии и се заемам с писнето

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
На 6.09.2018 г. в 18:08, noshtna_ptica каза:

Благодаря за полезната тема, предстои ми същото пътешествие 👏

Някъде прочетох, че входът за мавзолея на Мевляна е 5 лири, дано е вярно

Колкото и лири да е станал входа, влизането в музея си заслужава.

Не знам, кога и защо, дали на случаен принцип, или ако е някакъв специален ден, но понякога сутрин, когато отварят музея, входа е безплатен и позволяват даже да се снима вътре. Иначе снимането е абсолютно забранено и много зорко следят за това. Първия път като ходих беше така, втория - както казах по-горе, бяхме вече там, тъкмо като отвориха и ни поканиха да влезем без да плащаме, че и ни позволиха да снимаме. Иначе, имаше скенер на входа, задължителен преглед на чанти, не допускат по-големи багажи или пакети, трябва да се оставят на гардероб. Млади полицаи и полицайки с автомати, гледат много сериозно, даже лошо, и определено всяват респект. 
Та така, мисля, че е най-добре да се отиде съвсем рано, както ние направихме тогава, за да се избегнат тълпите, които към 10ч вече започват да прииждат, особено, ако е почивен ден. То са автобуси с поклонници, то са автобуси с туристи, то са огромни фамилии с дребни дечица... Но, пак повтарям, посещението си заслужава. Е, поне аз си падам по джамии и катедрали - интересуват ме като архитектура и история.

Хм, поста ми ще стане малко дълъг, но се надявам да е по-скоро информативен, отколкото емоционален, и ще копи-пейстна това, което бях написала във фейса, илюстирано с няколко снимки:

 

"През 1200 и някоя си година султан Алаадин Кейкубад поканил да се установи в гр. Коня /столицата на селджуките и духовен ислямски център още по онова време/, Джеляедин ал Руми, познат още и с името Мевляна - известен мюсюлмански мислител, философ и учител по теология, юрист, водач и поет. Впоследствие Руми организирал в Коня "Орденът Мевлеви", по-известен в наши дни като "Орденът на въртящите се дервиши", заради практиката им по време на церемонията си по възхвала на Бога да се въртят почти през цялото време /буквално като пумпали на едно място/, изпадайки в екстаз/транс при това. А през 2008г. ЮНЕСКО вписва в своя списък за световно културно наследство церемонията "Сема" на турските дервиши като един от шедьоврите на устното и нематериално наследство на човечеството...
Султан Кейкубад бил очарован от Мевляна и неговата философия, и освен гостоприемството си, после предложил и своята градина от рози, в която да погребат починалия баща на Руми. А когато и самият Мевляна починал през 1231г., той също бил погребан до баща си в тази розова градина. От тогава та до днес град Коня е градът на розите и /видях го с очите си!/ целият град - паркове, площади, улици - е засаден с рози, които цъфтят обилно дори сега, през месец октомври. А във въпросната Розова градина наследникът на Мевляна в знак на почит издигнал мавзолей върху гроба на своя учител. През вековете този мавзолей бил разширяван, допълван и украсяван. В крайна сметка, днес, сам по себе си, той е едно историческо, архитектурно, калиграфско и художествено бижу, което впечатлява дори и "неправоверните" посетители."


Апропо, Коня е супер готин град!  При второто ми, самостоятелно вече посещение, на мен много ми хареса. И категорично го слагам в челна позиция сред турските градове.

Много чист, подреден, непрекъснато се строи и облагородява, и понеже е "градът на розите",  може да не ви се вярва, но дори и през октомври булевардите му са с алеи от разцъфтели рози.

Заслужава си да му отделите поне един цял ден и да нощувате там, има хотели за всеки вкус и всеки джоб. И ще се насладите на уникална, автентична атмосфера, която няма нииищо с истанбулската, анкарската или анталийската, примерно. Коня си има своя собствена атмосфера - ще я усетите по улиците, в заведенията за хранене, в магазините (имат и достатъчно МОЛ-ове), в разкошните паркове, и разбира се, докато въртите глави и възклицавате възхитено, стараейки се да запечатате колкото може повече кадри с красиви детайли от джамии, медресета, стари къщи... и нови модерни сгради, великолепни жилищни квартали, широки булеварди, модерни трамваи (и една ретро линия, мисля имаше).

Дрес-кодът в Коня е определено ориенталски, не че няма и "нормално" облечени хора, но по-специално жените, визирам най-младите и такива докъм 45 г., са особено елегантни, а някои и много красиви (опп, хетеро съм, за сведение)... Аз не видях ултра къси поли или панталонки, както в Истанбул или по Егейското крайбрежие, не помня да видях някоя/й  да е със съдрани джинси на колената или където и да е, нямаше деколтета, навиращ се в очите маникюр или тежък грим. Всичко им беше с мярка, дискретно, загатващо. И интригуващо... Дрехите, които носят, са очевАдно красиви, качествени и елегантни. Макар и доста от младите дами да са забулени по тяхному, но лицата им задължително се виждат - е, не е истина колко приятно ухаят на хубав парфюм и колко приятно усещане оставят след себе си, ако размениш няколко думи с тях.  Важи и за мъжете, те също бяха учтиви, услужливи и усмихнати. Установих, че най-бързо и лесно ще откриеш човек, който да те разбере и упъти (на английски), ако влезеш в банка или лъскав офис. На тези места винаги ще се намери някой говорещ езика. Също и в трамвая, ако си близо до студентското градче  🙂

И така, крайното ми впечатление от Коня е, че той е един съвремен град с дълга история и с неповторимо, някакси аристократично излъчване. С традиции, със спазване на йерархия. Последното, т.е. всеки да си знае мястото и "механизма" да върви гладко, се усеща дори и в най-малкото магазинче или кафене.

= За тези, които тепърва ще посетят Коня, препоръчвам да отидат и до Японската градина (Киото джапонезе парк) - много лесно се стига до там с трамвая.  Японската градина е една от съвременните атракции, появила се със съдействието и помощта на кмета на Киото, тъй като Коня и Киото са градове-побратими. Много хубава градина! По-миналата есен бях там - очарована съм.
= Препоръчвам да опитате местния специалитет Фърън кебап (Firin kebap).

= Кюнефето е най-доброто, което съм опитвала.

= Също, има(ше) едно малко магазинче (Коня шекер и татласъ, или нещо подобно имаше в името му), е точно срещу джамията пред музея Мевляна (големия площад). Толкова малко магазинче с такова огроомно разнообразие на локуми, ядки и местни сладки - нямам думи!

А пък какво незабравимо шоу стана вътре, докато се разберем кое какво е, колко струва и колко ще искаме от него! Нямате представа що локуми, ядки, бонбони и сладки ни почерпиха - две минути в неуспешни опити да се разберем и .... изведнъж измъкнаха незнайно откъде две столчета, спуснаха от тавана!! една сгъваема масичка и ни донесоха чай. Че като се почна - буюрум мадам от този локум, той с еди си какво. Харесва ли ти? Айде сега пробвай този, опитай и този, и тези ядки, тъкмо ги сваля от онова нещо, на което ги пече... ето и кестени, захаросани... сега опитай пък тези ядки - знайни и незнайни ориенталски сладости, пресен сок от нар, портокал...

Естествено, че накупихме по две големи торби с какви ли не неща - ми, вкусни са, бе!  🙂

И накрая - индирим (отстъпка) за вас, мадам, да ни запомните с хубаво.  Да, запомних ги (двама млади мъже бяха продавачите, но определено са търговци) Не помня вече колко лири беше индирима, май към 18 лири бяха.

= Пак там, от това магазинче на ъгъла, започва нещо като Капалъ чарши, но в доста по-съвременен вариант. С няколко думи - много магазини за каквито стоки се сетиш, където можеш да се пазариш "до 101 и обратно"  🙂  и да постигнеш добра цена. И всичко е качествено местно производство, никакъв Китай! Ако искате хубави дрехи и обувки, чанти, кожени дрехи - чекирайте си предварително и втори празен куфар, със сигурност ще го напълните  🙂

= Транспорта - подобно на Истанбул има Коня карт, със същите функции и начин на употреба. Има летище и евтини полети до Истанбул (до Сабиха-то, обаче). Има голяма и добре уредена автогара, откъдето има транспорт във всички посоки. Много автобусни фирми, а автобусите са на много добро ниво. Повечето, особено тези за по-дългите разстояния, са с интернет и телевизия, а обслужването вътре го знаете - стюард в униформа ви поема и настанява, качва ви багажа, проверява ви паспорта (задължително, ако сте чужденец), после час по час ви предлага чай, кафе, вода, солени и сладки похапки. Често пъти говорят, дори и малко, и някой западен език, особено немски и английски.

Обаче аз май много се разприказвах, та нека не затлачвам повече темата. Само няколко снимки от Коня и Музея Мевляна:

P1550899.thumb.JPG.d62999cb0f0e854edcdcb3589346c3c0.JPG

 

P1550436.thumb.JPG.1d5a034309dc27e8d3b2404362285369.JPG

P1550564.thumb.JPG.0783f66b8b2ad3a8efda52539c072d99.JPG

 

P1550533.thumb.JPG.7db212e2574219010df773badb07f0d2.JPG

 

P1550539.thumb.JPG.65f9cab15db3f09895e0d31db47ab876.JPG

 

12112194_1646526172252930_560305289444050563_n.jpg.680dddb1aa3fa8ab5ed430a6b52ee896.jpg

 

12065715_1646526208919593_8412493354323731758_n.jpg.afaefe127eac16148216ee1ba76e5348.jpg

 

P1550529.thumb.JPG.a2023a98eb66c915de470f57507f7589.JPG

 

P1550598.thumb.JPG.e264e348cfc3fa4bf35af87f42183afa.JPG

 

P1550880.thumb.JPG.95107df0ace0ba37f17267175b8daaad.JPG

 

P1550883.thumb.JPG.a704bfbfe85d7490c36debc9825bf393.JPG

 

P1550489.thumb.JPG.e5d28c4f1ac60d4f921d85032a7ae1da.JPG

 

P1550502.thumb.JPG.84a7a4e1ad9af4b0bf516bdb0fe0359f.JPG

 

П.П. Този ми пост за Коня май стана много дълъг. Ако прецените, модераторите, преместете го в отделна тема.

Редактирано от iaia_mama
  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към коментар
На 13.10.2018 г. в 8:49, noshtna_ptica каза:

Имам въпрос за дневните трипове с местни екскурзоводи - предварително ли да резервираме или там на място?

Ако е там, в лири или в долари се плащат?

Аз бях планувала да си взема полет на балон на място, но се оказа, че хотелът ни се намира на "кънда в дивия" и в това селце няма никакви агенции поради това не мога коментирам цени и оферти. Помолих в хотела да ми потърсят полет с балон - не успяха да ми намерят. Потърсих и в нета, но не намерих възможности за нашия период. В крайна сметка нашия екскурзовод  ме включи и се наложи да преглътна тяхната цена. Може да се плаща в Евро и в турски лири Със сигурност предпочитат евро пред турски лири. Виждах по магазините цени и в долари, но не аз не носех и не мога дз коментирам. 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.