Прескочи до съдържание

Трамваи, тролейбуси... Романтика!

Препоръчани мнения

Това вече съм го пускал във форума, но мисля, че мястото на тези две карти заедно със съпътстващата информация е точно тук:

Най-дългото трамвайно трасе в света - "De Kusttram", Белгия. 68 километра по брега, 70 спирки, почти от едната граница на страната до другата.Цените на билетите са изненадващо ниски - от порядъка на десетина евро за цял ден.

kusttram-map.png

Най-дългото тролейбусно трасе в света - „Крымский троллейбус“, Украйна. 86 километра от Симферопол до Ялта. Цена на удоволствието от начална до крайна спирка - около 2 щатски долара.

simf-alushta-yalta.png

• Харесвам 10
Връзка към коментар

Най-дългото трамвайно трасе в света - "De Kusttram", Белгия. 68 километра по брега, 70 спирки, почти от едната граница на страната до другата.Цените на билетите са изненадващо ниски - от порядъка на десетина евро за цял ден.

kusttram-map.png

Край, това е the ultimate tram experience. Довечера ще го покажа на сина ми, гаранция, че ще откачи от кеф и ще ме попита кога ще се качим. 

Допълвам - най-дългият трамвай в света - Combino Supra на Siemens в Будапеща - 56 метра. Не ни влизаше в плановете, ама дребният като го видя, се наложи да ги преработим: 

Combino_Supra_2036_in_Budapest.JPG

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Често се качвам в разни превозни средства, за да си почивам. Така в Хелзинки улучих, без да искам един трамвай - 3Т/3В, който прави панорамна обиколка на всичко интересно в града.

Хелзинкски трамвай:

post-786-0-11217800-1383654052_thumb.jpg

Редактирано от royak
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Това вече съм го пускал във форума, но мисля, че мястото на тези две карти заедно със съпътстващата информация е точно тук:

kusttram-map.png

Най-дългото тролейбусно трасе в света - „Крымский троллейбус“, Украйна. 86 километра от Симферопол до Ялта. Цена на удоволствието от начална до крайна спирка - около 2 щатски долара.

simf-alushta-yalta.png

Я, кой е чел Българската Уикипедия вчера. :)

Аз също обичам да се возя на трамваи. Последно се возих в Истанбул преди месец и половина и констатирах, че едва ли има по-скапани от Българските трамваи, но пък от друга страна, с тях съм свикнал и новичките трамваи из Европа ме подтискат леко. Няма онзи специфичен звук, който всеки себе-уважаващ се по-стар Софийски трамвай издава, все едно е пълна касичка с монети. :) Не знам защо се сетих и за double-decker влаковете из Холандия, Германия и Швейцария, не, че има някаква връзка с трамваите.

П.П. Някой возил ли се е на култовия трамвай в Сан Франциско? Щото ние като бяхме там, опашките бяха просто грамадански и не успяхме да се качим, та още ме е яд.

Редактирано от djgeorgie
Връзка към коментар

Не зная дали тук е точното място, но пускам линк към философията на Slow travel - тъкмо обратното на бързите самолетни трипове. Хубавото е, че движението за Бавно пътуване има и тайни гидове, които ми изглеждат твърде любопитни:

http://www.slowtraveleurope.eu/

Гидовете на Bradt:

http://www.bradtguides.com/Series/8/Bradt-Travel-Guides-Slow-Guides.html

Редактирано от royak
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Не зная дали тук е точното място, но пускам линк към философията на Slow travel - тъкмо обратното на бързите самолетни трипове. Хубавото е, че движението за Бавно пътуване има и тайни гидове, които ми изглеждат твърде любопитни:

http://www.slowtraveleurope.eu/

Страхотно попадение. Благодаря ти! :)

Иначе въпроса за бавното пътуване го загатнахме в съседната тема.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Разходка с трамвай  - и се сещам за Хонг Конг! 

Двуетажни, евтини и по цялата дължина на острова. Опашката преди да се качиш е един зад друг като в перлена огърлица. Влизаш задължително от първа врата, място за багаж, няма блъсканица... :) Една от най-приятните разходки и през деня и вечер. Нещо като Сити тур...ама за без пари.

Туристически съвет - ползвайте карта за транспорт. Може да се ползва от няколко човека,  за цялата градска мрежа. Не ровиш за дребни / в градският им транспорт не връщат ресто/, ползваш отстъпка. Можеш да пазаруваш и в доста от магазините с нея като с дебитна карта - и пак ползваш отстъпка.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ница. В града, както и по целия Лазурен бряг, е имало трамваи от 1878 г. до към 50-те на 20 век. От 2007 г. се възобновява 9-километрова отсечка.

Трамвай на площад "Масена":

post-786-0-57880000-1383735038_thumb.jpg

Имах и някакви снимки на трамваи от Страсбург и Базел, но в момента нещо не ги откривам.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Мелбърн - трамваите там са една от забележителностите. Ех сега как ми липсват снимките за да пусна...

Но като цяло, това е основния градски транспорт в града, имаше и един т.нар. туристически трамвай, който обикаля ситито, минава през някои забележителности и се върти в кръг. Беше на цената на едно билетче, а си имаше и аудио гид в трамвая. 

Естествено има ги и всякакви вариации - вечеря в трамвай, за съответната цена, купонджийски трамвай, в който се пие и т.н....

Връзка към коментар

А някой возил ли се е във висящото влакче (или трамвай, честно казано се затрудних какво е) във Вупертал (Schwebebahn, Wuppertal)? Не успях да намеря откъса от филма на Вим Вендерс, който го добави в списъка ми на бъдещи дестинации

Връзка към коментар

Ето ги мелбърнските.

Това туристическото е безплатно. Можеш да се качваш и слизаш колкото си искаш, то прави кръг около ситито и из него. Също така вътре има книжка с месечната програма за кина, театри, музеи, работното им време и доста често купони за отстъпка на повечето места.

post-108-0-99705700-1383810175_thumb.jpg

post-108-0-93247200-1383810177_thumb.jpg

Редактирано от Тони
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Това не зная към кой вид транспорт да го зачисля, но със сигурност е сухопътен и със сигурност (ще) е любим на много магеланци, а и не само:

beer-bike1.jpg

:)

• Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 6 месеца по-късно ...

Има един такъв стар трамвай, ама го пускаха само по празници. Не знам дали са го пускали скоро. Пък и вече по Витошка не може  :(

Сега върви по Алабин и Графа от пл. Възраждане до пл. Журналист. В Деня на София го пускат. Май и за Деня на детето, и по Коледа, ако не бъркам. Но миналата година със сигурност го видях пак. За деца е безплатен. Ползват го и групи от детски градини.

zx450y250_1024423.jpg

снимката не е моя

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Duke, този 28 да не е онзи легендарен лисабонски 28?

DSC_0135.JPG

DSC_0150.JPG

Много е интересно - когато за първи път видях жълтия "нов" трамвай в Будапеща, дълго време се чудех от къде ми е познат... Около седмица по-късно се сетих - от... Амстердам - мотрисите там са същите, но боядисани в синьо...  :)

Ето и една чешка Шкода от мен:

SDC10772.JPG

По-скоро 2 чешки шкоди, като и 2-те се движат по релсите... и 2-те превозват пътници...  :lol:

Редактирано от akair
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Duke, този 28 да не е онзи легендарен лисабонски 28?

DSC_0135.JPG

DSC_0150.JPG

Същият, а това е спирка в Алфама на която обикновено се слиза заради едно страхотно място за наблюдение от високо...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Същият, а това е спирка в Алфама на която обикновено се слиза заради едно страхотно място за наблюдение от високо...

Ако не се лъжа,началната спирка на този трамвай е гробището, наречено с поетичното име 'Prazeres"(Удоволствия?! ) :).

Маршрута му е като пътя на живота - започва безгрижно от висока точка,минава през  възходи и падения и завършва в  Prazeres. :)

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Старинните трамвай в Милано,все още са част от мрежата на градския транспорт и то по доста от линиите. ;) Ето един такъв но погледнат отвътре.Само устройството за маркиране на билетите е съвременно.

post-259-0-16677600-1401102324_thumb.jpg

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.