Прескочи до съдържание

Няколко дни -Хърватска,Словения и обратно

Velmar

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте отново! След пролетната ни екскурзия   до Будванската ривиера и Дубровник, обмислям отново  този район ... Загреб - задължително- планирам 2 нощувки там.Какво интересно в района ( без ходене до Плитвичките езера  и без слизане  към крайбрежието), бихте препоръчали...? След Загреб планувам да продължим към Словения за още няколко дни,така че- това мога да кажа като ориентир за посоката засега.Бих била благодарна за всякаква помощ и идеи

• Харесвам 2
Публикувано:

Не мога да се ориентирам какви са пътните такси/ винетки  по трансето ако пътуваме  за Загреб, оттам Любляна и обратно към БГ? 

Публикувано: (редактирано)
преди 7 минути , Velmar каза:

Не мога да се ориентирам какви са пътните такси/ винетки  по трансето ако пътуваме  за Загреб, оттам Любляна и обратно към БГ? 

Ето тук можеш да ги видиш, трябват ти Загреб-Липовац и Загреб-Брегана, ако ще ходиш към Любляна. В същия сайт можеш да видиш и за Сърбия. Актуални са.

За мен Загреб е леко безинтересен град, но можете да отидете до Slunj да видите приказните водопади срещу някаква дребна такса.

Кога ще ходите като сезон и какви са ви интересите? Харесвате ли природа, катерите ли се по планини? Има ли деца в групата?

Редактирано от mary_shery
  • Харесвам 3
Публикувано:

Димитровград - Белград - границата с Хърватска = 9.50 евро в посока

от границата до Загреб = 19 евро в посока

от Загреб до границата със Словения = 1 евро в посока

винетка Словения - 15 евро седмична, 30 евро месечна

Тотал: 74 евро, ако се взима седмична винетка за Словения.

(само да уточня, че цените са леко закръглени, но всичко ще ти излезне около 140-150 лева макс)

• Харесвам 2
Публикувано:

Началото на  април е планувано.Детето не го броим - на 12 е и няма съобразяване. Падаме си по комбиниран туризъм- т.е.- освен обичайните популярни  туристически обекти, да посетим и природни такива, да отбием към по-непопулярни местенца, далеч от туристическите тълпи, да усетим атмосферата на мястото.....И тъй като тези ни  екскурзии са планирани като по-скоро градски, природните обекти  не трябва да изискват много време или  оборудване.Няма да катерим планини, но бихме  отишли недалеч за някоя гледка, която е леснодостъпна.Планът засега  е с основни точки- Загреб( нощувките може би две), около Ново Место оглеждам евентуални обекти за посещение.Приемам предложения за други интересни места.Оттам- Любляна с нощувка.На сутринта поемаме към Блед.И оттам  се чудя накъде да хванем...ДАЛи Марибор и Птуй.Нощувка къде да  предвидим навръщане към БГ?

Така като гледам основно сте запланували разглеждане на градове. В това отношение си мисля, че планът ви е почти изяснен:  Загреб - Любляна - Блед - Марибор - Птуй. Основният въпрос, който възниква е какво има около тези градове като забележителности? 😃

Сега ще попиша. 😁

1. Само на 55 км. югозападно от Любляна се намира "Постойна яма", а малко под нея и "Шкоцянски ями". Да, някои от вас може и да не харесват пещери, но повярвайте словенците неслучайно са превърнали тези места в свой национален символ. Посещавал съм огромна част от облагородените пещери в България, но си нямах и най-малка идея какво представляват онези ПЕЩЕРИ. Заслужават си и отклонението и парите. Дори бих казал - задължително посетете поне едната. 

Входовете са високи. Ние бяхме на "Шкоцянските" - за двете части цената бе 25 евро на човек😮, но моя съвет е да пропуснете втората част на пещерата. Истински впечатляваща е първата част, а цената на билета е 12 евро. За детето ще има и отстъпка. 

А ако изберете "Постойна", не забравяйте, че на няколко километра след пещерата е и замъка "Предяма". 

2. На 25 км. след след езерото "Блед" се намира езерото "Бохини". То не е толкова известно като Бледското и съответно е запазило автентичния си вид в много по-голяма степен. Хубавото при него е, че може да го вържете с няколко други неща.😃

3. В непосредствена близост до езерото е ски-центъра Вогел, за който знам, че има лифт, който качва чак на връх Вогел, от където пък се откриват умопомрачителни панорамни гледки. Не мога да ти кажа точно как се стига до лифта, но знам, че е много близо. Ние не сме го ползвали, когато бяхме там. Освен това съм сигурен, че цената няма да е под 10 евро на човек.

4. Ако продължите още 7-8 км. след езерото "Бохини" ще стигнете до Koca pri Savici. Там пътя свършва. Наблизо се намира водопада "Савица". От всички 260 водопада на Словения, този е най-известният. Само, че ще трябва да походите. Според Mapsa ходенето е не повече от киломтър.

Което пък ме навежда на въпроса защо ние не отидохме да го видим, след като спахме на Koca pri Savici. Shame for you @mary_shery и @master_of_germs😡!! Защо, защо сме го пропуснали????

5. Мала и Велика планина. След като разгледате Блед ще трябва да се върнете малко назад, за да продължите към Марибор. Вместо да се качвате на магистралата свийте към Камник и от там към Камнишка Бистрица. По пътя си ще видите лифт, който качва на Велика планина и май беше 10 евро на човек. Ние не го ползвахме и се качихме от другата страна пеш, така че не си спомням за двупосочно ли беше цената или не. От задна страна иска повечко ходене (дори и да сте бавни, не повече от час), но пък веднъж качили се горе вече ще ходите по равно. Около вас ще се редуват невероятни поляни, свободно пасящи кравички и теленца, както и много дървени которки, запазили своя автентичен вид. Ще може да опитате местни млека, кашкавали, суджуци, луканки и други подобни. Мястото е семейно ориентирано и ако уцелите хубаво време съм 110% сигурен, че ще останете очаровани. Congratulations @master_of_germs и @mary_shery🤗.

6. Ако се качите пешеходно на Мала и Велика планина, после може да продължите с колата към няколко известни и красиви долини в подножието на Камнишките Алпи. Те са една след друга - Логарската долина, Робанов кот и не си спомням името на третата. В дъното на Логарската долина се намира и водопадът Ринка (90 метра). Влизането в Логарската долина е платено - 7 евро на кола. Ако трябва да съм честен, не ви ги препоръчвам. Снимките търкалящи се в нета са адски красиви, но в действителност не изглежда точно така. 😜 

7. На въпроса къде да спите на връщане, бих ви препоръчал Нови Сад. Намира се на 500 км от Марибор и на 500 км от София. Просто перфектно.😉 Градът е вторият по големина в Сърбия и най-големият в област Войводина. Ако не сте ходили из горната част на Сърбия (тази над Дунав), трябва да знаете, че има разлика между двете части на страната. Веднага си личи до къде са владяли австрийците и до къде турците.😄 При Нови Сад се намира и крепостта "Петроварадин", известна със своите подземни тунели, с обща дължина от над 15 км.😮

П.П. Разбих се от писане.😄 Дано съм бил полезен.👍

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
  • Браво 3

Уау..това се казва изчерпателен пост.Благодаря!!! Планините определено ще ги пропуснем този път.ГРадски обиколки и малко наоколо , но в градско оборудване.На 1.04, там ще е студеничко ( да не кажа с остатъци от зимно), така че моите хора категорично  ще отхвърлят дори и малка неурбанизирана разходка, която трябва да се преодоляват.Идеята ще е всичко с  лесен  достъп  с автомобил.Пещерите също  ще ги пропуснем( тях съм ги предвидила при друга екскурзия,която ще комбинираме с Плитвице).СЕга идеята  по-скоро е северната част на Словения.За  Марибор и Птуй някакви препоръки?

Мерси за идеята за Нови сад.Май наистина там е най-удачно да разделим пътя навръщане.Сега ми хрумва че влизането в БГ може да го направим през Видин  и така да минем през Голубац например.Ще огледам  района..

Редактирано от Velmar
  • Харесвам 2

Да, минаването през най-дълбокия подземен речен каньон в Европа е несравнимо с нищо друго, което дотук съм виждал в пещера, но аз пък твърдо смятам, че точно комбинацията на двата маршрута прави Шкоцянските пещери толкова специално място.  Всъщност - комбинацията от ТРИТЕ маршрута. Още ме е мъничко яд, че не направихме и третия /образователния/ маршрут, който разказва и за праисторическите находки от бронзовата епоха в Мушя яма. Точно затова Шкоцян, а не Постойна, е обект на ЮНЕСКО. При това Шкоцянските пещери са сред едва четирите пещерни системи в света, които са едновременно обект и на природното, и на културното световно наследство. В Шкоцян се виждат не само пещери, но и всякакви други карстови феномени. Всъщност, точно от проучванията на Шкоцян идва терминът "карстов". Шкоцянските ями са най-известните от хилядите пещери разположени в района на платото Карст в Словения.

Не си струва да се прави само първият маршрут - цената му е 20 евро през лятото, 18 евро през пролетта и есента, 16 евро през зимата. Вторият маршрут е затворен през зимата, но през останалите месеци комбинираният билет за двата маршрута е 24 евро. А ако се нощува в селото, където са пещерите, дават талонче за 15% отстъпка, така че ние разгледахме и двата маршрута за по 20 евро на човек.

Тъй като съм дежурен през празничната септемврийска тридневка и никъде няма да пътувам, мисля, че тогава ще понапиша много повече за Шкоцян и още това-онова от Словения в нашата тема 🙂

@Radnev - оплакванията относно Савица - към @mary_shery 😄 ... Аз не отидох от чист инат, а 2/5 от участниците в групата ни вече го бяха посещавали и са на мнение, че не е сред най-впечатляващите водопади в Словения. И нямаха желание да ходят пак до него, пък същия ден трябваше да правим пешеходния преход до Водников дом при нестабилна прогноза за времето в планината.

Редактирано от master_of_germs
  • Харесвам 4
Публикувано:

@Velmar, мисля че трябва да размислите за пещерите.

Ще отворя една скоба за Словения, която всъщност не е за тук, а за другата тема, където описваме пътешествията си, но там още сме в Хърватско (поне аз де🤣).

Словенците, и те като нас горките, са владяни от чужди завоеватели мноооого дълго време. Но докато ние, или нашите земи по-скоро, имат дълга и славна  история, датираща още от времето на прототраките и техните древни долмени, че и преди това, словенците нямат нищо на масата.

Така, че това, което може да се види в Словения е или дело на австрийците (а то е в градовете) или дело на природата (а над 90% природните феномени обикновено са в планината). Причината е проста - като цяло природните забележителности са водопади, езера, пещери, скални феномени, скални образувания или нещо от рода. А тези работи в равното ги няма за съжаление. 😥 Казвам го като равннино чедо, което постоянно трябва да се бъхти, за да види нещо от гореизброеното.😉

Та каква ми е идеята всъщност. Смисълът да посетиш Словения е да разгледаш нейната природа, защото тя е наистина красива и за разлика от нашата, безупречно поддържана. Това, което ще видите в градовете обаче е австрийска култура, защото според мен понятие като словенска култура няма. Освен всичко друго Словения е селска държава - това в добрия смисъл на думата. Там всичко е малко. Дори столицата им Любляна се разглежда за един обед. А аз съм от подробните разглеждачи 😄. Така, че ако искате да видите австрийска култура, може би е по-добре да отидете направо в Австрия. Освен всичко друго, в Словения е и скъпо, пък и хич не е близо.

За Голубац да кажат @master_of_germs и @mary_shery. На връщане от Словения те са минали именно от там.

@master_of_germs поздравявам те за подробната информация. Истината е, че не знаех тези подробности за Шкоцян. Влезнах вътре като лаик, без въобще да знам къде влизам😁, а явно и като такъв съм си излезнал😂.

А на @mary_shery ще и дърпам ушите и то двойно, щото зВерчето е далече, та няма да ми стигнат ръцете, колкото и да са дълги. Аз рано-рано ги разконспирирах двечките как си мъдрят нещата, както на тях им е кеф. Ама жени викам, ай да не им чупим хатъра....😉

Ама ще ги нахраня яко, но не тук. Като му дойде времето в другата тема.😎

• Харесвам 6
Публикувано:

И аз съм съгласна с предложенията на @Radnev, може би само Мала и Велика планина бих ви препоръчала да бъде с лифта задължително, защото може да има сняг, а пътеката през гората, от където ние се качихме беше много стръмна, макар и кратка. Има семеен билет за лифта - двупосочен за 40 евро (двама възрастни и до 4 деца). 

Бих добавила и водопада Pericnik, стига се по път до него и е много красив по всяко време на годината. Съвсем малко отклонение е от градчето Mojstrana. Карайки в тази посока след Мойстрана ще стигнете Кранска гора, там също има лифтове при местността Planica, там е най-високата ски-шанца, ако някой се интересува от зимни спортове или искате да се порадвате на снега. Близо до Кранска гора има две много красиви и още повече фотогенични езера - Jasna. Изкуствено направени са, но са почти в града до пътя и много си заслужават отбивката. За мен Словения нямаше да бъде каквото е без Vrsic прохода, предполагам, че там се чисти пътя през зимата, но не съм била в този сезон и не мога да кажа със сигурност. Има много завои, някои почти обратни, но има и места, където можеш да спреш край пътя и само да стоиш и да се наслаждаваш на гледката. Невероятно е! 

В Марибор се разходете в стария град, който е няколко малки улички и малко покрай реката, има някои красиви местенца. Птуй е още по-малък, всичко може да видите, качвайки се към замъка. На самия замък може и да пийнете нещо в двора му, ако времето позволява. Двете градчета с лежерно разглеждане и шматкане запълват 1 ден.

На Любляна аз пък бих й дала цял ден, особено ако ще влизате и в замъка. Аз не съм влизала и ако някой път пак отида, бих се качила на Кулата на замъка за гледка. Паркът в града беше хубавичък с красива розова градина, когато ние ходихме. Вечерта е много приятно да седнеш на заведение покрай реката, има много готина атмосфера. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Ако изместите пътуването малко по-рано, на 24 март догодина по традиция на шанцата в Планица е последният кръг от световната купа по ски-скокове :)

• Харесвам 2
  • 3 месеца по-късно ...
На 19.09.2018 г. в 19:42, master_of_germs каза:

Ако изместите пътуването малко по-рано, на 24 март догодина по традиция на шанцата в Планица е последният кръг от световната купа по ски-скокове 🙂

Няма как да изместим  датите.Съобразяваме се с пролетната ваканция на учениците:)

Малко по малко програмата се избистря.Но имам нужда от  още доста помощ,за която разчитам на вас...

Имаме резервация за 2 нощувки в Загреб и 1 в Любляна.

Плана дотук е :

1 ден - София- Загреб ( евентуално кратка спирка чак в Славонски брод ).780 км/  8 ч. В късния следобед сме в Загреб- кратка разходка, вечеря и нощувка.

2 ден - На сутринта вече целият ден си е отреден за спокойно разглеждане на града.Обектите мисля че са ясни.

3 ден-  Загреб( самобор)- Любляна.Денят е отреден за Любляна,разбира се.Нощувка

4 ден - Любляна- Блед- ВИнтгар.Тук не знам дали  до обед ще успеем да се вместим... Проблемът е оттук нататък.Не мога да намеря прилично  и изгодно място за нощувка по пътя обратно към България.Имам голямото желание да минем през Марибор и Вараждин и оглеждах  в района, но ми се виждат неоснователно скъпи нощувките....А от Блед към Белград  става много път .Денят ще мине само в пътуване  и ще  стигнем пребити по тъмно.НОщувката  в Белград  е последна по план преди прибирането в СОфия.Моля за съвет за четвъртата  нощувка и  изоибщо- ден 5 е тотална неизвестност......Моля ви, помягайте.Не знам накъде да поемем на прибиране към СОфия след Блед.Колкото повече мисля, толкова повече се колебая в опциите.Аз ли не ги виждам ...Ако знам някои  интересни места, които да са ни цел и евентуална спирка, ще е лесно.Но явно подходих неподготвена към този план  и нямам набелязани фаворити към които да се отправим.Приемам съвети и предложения.Отивам да чета из темите

Редактирано от Velmar

Въпросът не е към мен, но все пак да се включа😀.

Самобор е приятно място, но с оглед на програмата ви, според мен е чисто разпиляване на време.

Мисля, че оптималният вариант за връщане вече си го отбелязала😀

В Марибор не съм бил, но от @mary_shery съм чувал, че е хубав град и се разглежда за няколко часа. Във Вараждин бях преди 2 седмици - много хубаво малко, старо и живо градче. Бяхме отседнали в апартамент от 100 квадрата за 80 лв. Да, имаше си кусури, не всичко бе направено перфектно, но за 1 нощувка беше идеално. 👍

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 1
Публикувано:

След Вараждин към Загреб ли да слизаме отново и от там по магистралата към Белград , или  по пътя от Вараждин.Как е той?

На 15.01.2019 г. в 15:06, Velmar каза:

След Вараждин към Загреб ли да слизаме отново и от там по магистралата към Белград , или  по пътя от Вараждин.Как е той?

Доколкото разбирам въпросът ти е от Вараждин до Загреб магистралата ли да ползвате или нормалният път?

За съжаление, в случая не мога да ти дам информация от първо лице, защото от Загреб, ние минахме през два замъка (Велики Табор и Тракошчан), които се падат на северо-запад, току до словенската граница и така достигнахме до Вараждин. А от там продължихме към Унгария. Т.е. направихме нещо като голяма дъга. Вашият път е право на юг.

По принцип не обичам магистралите и се опитвам всячески да ги избягвам, но на ваше място, с оглед на времето, с което разполагате и пътя, който ви чака аз бих ползвал магистралата. От Загреб до границата със Сърбия таксата е около 18 евро за 300 км. път. За 70 км. от Вараждин до Загреб, не би следвало да ви вземат повече от 3 евро.

Качеството на пътищата в Хърватско е много добро. И използването на извънмагистралната мрежа в страната е удоволствие, но става бавно. Имат доста села и почти всички са от европейски тертип - тънки и много дълги. И въпреки, че там ограниченията не се спазват стриктно, пак става бавно.

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 1
Публикувано:

ПО-скоро  се чудих за маршрута от Вараждин   в посока Нови сад( без минаване през Загреб и мнагистрлата) и от там Белград. Пътят планински ли е

Публикувано:

Аха, разбрах те😀.

Този път съм го минавал в отсечката Долни Михолац - Осиек - Нови Сад, което всъщност са си едни 150 км. и то посред тежка и снежна зима и всичко си беше ОК. Долни Mихолац е точно там, където на снимката ти е отбелязано 5h 7 min - 343km.

Вараждин - Долни Михолац не съм го минавал, така че не мога да ти дам инфо от първо лице, но като гледам релефа по mapsa, а и с оглед на факта, че тази част на Хърватска е на хвърлей растояние от Унгария, която е най-равнинната държава в Европа си мисля, че жива планинка няма да видите😀.

На ваше място бих минал именно по този път. Ще е малко по-бавно, но за сметка на това живописно и интересно. 👍

• Благодаря 1
  • 5 седмици по-късно ...
Преди 1 час, Velmar каза:

Приемам всякакви идеи и предложения за кратки спирки по път

Спрете за кратка почивка в Джаково.Катедралата и площада около нея са хубави и е идеално място за кратка почивка,гарнирана с разглеждане на забележителности.Във Вуковар има мемориално гробище/комплекс на загиналите хърватски и български войници през WWII,което е доста впечатляващо,а и самият град е най-пострадалият такъв през войната между сърби и хървати,така че може да ви е интересно.

Редактирано от krasen_denev
  • Харесвам 2
Публикувано:

Продължавам с въпростие.Този път  за нощувката в Белград  навръщане от Хърватска.Досега не сме били  там.Ще пристигнем привечер.ИДеята е да разделим пътя до България и  кратка разходка.Имам практически въпроси за този  кратък престой.Резервирала съм апартамент близо до ЖП гарата.На пешеходно разстояние като за  уморени от път  какви опции имаме за кратка рахзодка  и вечеря в района? Калемегдан ще разгледаме сутринта.Колко време да предвидим? По обяд трябва да сме приключили и тръгнали за България, че имаме ангажимент  вечерта в София.Ще е едно препускане.... Всякакви съвсети ще  са ми от полза.Предварително благодаря.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , Velmar каза:

Продължавам с въпростие.Този път  за нощувката в Белград  навръщане от Хърватска.Досега не сме били  там.Ще пристигнем привечер.ИДеята е да разделим пътя до България и  кратка разходка.Имам практически въпроси за този  кратък престой.Резервирала съм апартамент близо до ЖП гарата.На пешеходно разстояние като за  уморени от път  какви опции имаме за кратка рахзодка  и вечеря в района? Калемегдан ще разгледаме сутринта.Колко време да предвидим? По обяд трябва да сме приключили и тръгнали за България, че имаме ангажимент  вечерта в София.Ще е едно препускане.... Всякакви съвсети ще  са ми от полза.Предварително благодаря.

За Белград трудно мога да ви дам съвет. Но ЖП гарата е близо до реката, а по реката от другата страна, като я пресечете по моста, има разни корабчета-доискотеки, на които става як купон.  Нагоре централната част на града също е близо. Единственото ми ходене в Белград се случи преди 18 години, когато се връщах с влак от летен студентски стаж в Полша. Влакът от Будапеща за Белград закъсня драстично и си изтървах връзката за София. Пристигнах в полунощ и просто си скитах из града нощем до сутрешния влак. Хареса ми, но нямам никаква представа какво съм видял, защото не бях планирал да разглеждам града. Но нощният живот беше много по-оживен, отколкото в София. и беше много по-осветено. Твърде отдавна беше, за да мога да съм ви от полза.

• Харесвам 3
Публикувано:

Отделете си 3-4 часа за Калемегдан. Според мен крепостта е най-впечатляващото нещо там. Ако имате повече време и ви е интересно, може да разгледате и зоопарка до Калемегдан. Аз не съм го разглеждала, но видях през оградите бяло кенгуру, такова никъде не бях виждала от сумати зоопаркове, които съм посетила.

Има и една много приятна улица с много заведения, трябва да проверя как се казваше. Другата част от центъра не ми хареса особено, приличаше ми на София.

• Харесвам 2

За улица Скадарска вероятно говориш.СЕга видях че Калемегдан има работно време.Това само за музейните обекти, които се намират в самата крепост ли се отнася? Гледам  в сайта  че е описано  работно време и  входни билети.В 11 ч отварят, а ние тогава вероятно  вече ще сме към края на разходката си....В парка и покрай  крепостните стени предполагам че се влиза безплатно

Редактирано от Velmar
  • Харесвам 2
Публикувано:

Сега видях  че ждрелото Винтгар е затворено  до м. май...Оставаме само на Бледското езеро 😞 Някъде бях чела  някой  все пак да го посещава докато е официално затворено, но сега не намирам информация...Много ми се искаше  да  минем по него.Дали би било възможно дори и за малко разстояние?

И Медвеград над Загреб  също няма да работи през цялата 2019 година....Голям "късмет" извадихме.Има ли опция да надзърнем  при  това положение или да  не губим време да ходи  до там?

Публикувано:
преди 14 минути , Velmar каза:

Сега видях  че ждрелото Винтгар е затворено  до м. май...Оставаме само на Бледското езеро 😞 Някъде бях чела  някой  все пак да го посещава докато е официално затворено, но сега не намирам информация...Много ми се искаше  да  минем по него.Дали би било възможно дори и за малко разстояние?

И Медвеград над Загреб  също няма да работи през цялата 2019 година....Голям "късмет" извадихме.Има ли опция да надзърнем  при  това положение или да  не губим време да ходи  до там?

Пробвайте да стигнете до долния изход на ждрелото - при водопада Шум. Той може да се види и без да се плаща. И до него се стига с кола.

DSC07086.thumb.JPG.f4fd7aeef2fee1172f2243c7a82e30bd.JPG

При края на пътчето има пешеходно мостче, откъдето се снима водопадът. Без да пресичате по моста от другата страна на реката, продължете по пътечката и след няколко метра има стълби. Те водят до изхода на ждрелото, където лятно време има будка за билети. Нямам идея как точно е затворено ждрелото; сякаш имаше малко по-нагоре едни метални врати по пътеката. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.