Прескочи до съдържание

Панама § Коста рика за седмица

Препоръчани мнения

Такаа, пак опрях до тук (за щастие 😀) с приятели мислим да отскочим (седмица така се броигоре долу) до Панама и Коста Рика за  7-8 дена около 3 март че да вземем поне един ден празник и мислим 4-5 дена Панама и 2-3 Коста Рика (+/- 1 ден) и искам акъл дали има смисъл от 4 дена в Панама и има ли с какво да се уплътни, за Коста Рика знам че има какво да се прави там ценово ни спират нещата от към спане и т.н. но ако се ситуираме в столиците оферта ли е дневни екскурзии, защото като гледам не са от най големите страни на света, вече като пътища не съм запознат. Така че какъвто и да е съвет в тези области е повече от добре дошъл, ние ще сме голяма група 7-8 човека така че ще действаме с еърбнб и видях че има добри оферти, но ако някой има идеи да казва. Също ако има опции за тънки полети в района кажете, проблема е че ние сме на стенд бай и я ни качат я не, ама пак ако имате идеи за авио компании кажете.

Връзка към коментар

Стендбай - много евтини билети за тур оператори или работещи в авиокомпания. Качват те ако има свободни места в самолета. 

Връзка към коментар

Човек, четири дена за Панама са малко. Няма да видите почти нищо за толкова време. В страната има доста забележителности, три интересни архипелага- Сан Блас, Островите на перлите и Бокас дел Торо. От трите ние посетихме само Сан Блас, където живеят индианците куна, дори само за този архипелаг, минимума е няколко дни. Отделно за столицата си струва един ден. За канала, също един ден, вкл. пътуването с влак от Тихия до Атлантическия. Край Педаси на Тихия океан се намира остов Игуана със страхотен плаж, любим на местните, а също и с безброй игуани. В централната част на страната е EL Valle de Anton, където също може да се прекара един ден за разходки в джунглата, природата в околноста е наистина красива, има някакви редки жаби, но са много дребни и не се забелязват лесно. На Север, около Давид и Бокете, може да се прекара дори седмица, има два големи природни парка, огромен вулкан, различни възможности за трекове в джунглата и адвенчър туризъм. От там е и входа към архипелага Бокас дел Торо. Дариен е опасен, но от това което съм виждал в интернет също е уникално място. За да се видят всички интересни места в Панама, трябва поне месец.

Панама си има и своите минуси. За мен, те са следните- Природата е страхотна но хората не чак толкова. На чужденците се гледа, като на ходещи банкомати, целта на всеки местен е да измъкне колкото се може повече пари. Цените са наистина високи, особено срвнени с други страни от Централна Америка или с Колумбия. Климата в столицата и околностите е меко казано гаден, 35 градуса дневни температури и непоносима влага. По Карибското крайбрежие мизерията и престъпността се ширят.

• Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар

Мога да отговоря само за втората страна  .

Ние се върнахме от Коста Рика преди 10-на дена . Пътувахме с ТУИ от Лондон до Либерия за 250 паунда двупосочно . За вътрешни полети в страната  се използва SANSA  . Полетите не са скъпи и покриват основните точки , че даже и Costa Esmeralda в Никарагуа . От столицата Сан Хосе могат да се организират всякакви екскурзии . Като за резервата Тортугеро  препоръчвам да се направи именно по този начин т.е. организирано и  с фирма. 

За цените и спането има всякакви  варианти . Има и скъпи и евтини места за спане и не е задължително да ги търсиш през airbnb . В големите търсачки също ги има. За храната важи същото  .  

Да стандарта им е по-висок от БГ ама то къде ли не е 🙂  . От вас зависи колко и за какво ще харчите .   

На атласа до  мастодонти като САЩ и Мексико наистина  изглеждат малки страни  . Но примерно Коста Рика е точно наполовина на България и като територия и като население ,а България хич не е малка . А Панама е още по-голяма 🙂

Ние пътувахме 2 седмици  с джип под наем и имам чувството че много бързахме и препускахме 🙂 .

Въобще ама въобще не ни беше достатъчно .  Налага се пак да я посетиме 🙂 . 

Разбира се за толкова време някои " колеги "   освен Коста Рика и Панама  посещават и  Белиз ,  Гватемала , Салвадор и  Хондурас 😉

Та вие от великолепната седморка от кои сте . 

А да и не спете повече от един ден в Сан Хосе . 

• Харесвам 12
  • Браво 1
Връзка към коментар

Мерси и на двамата за отговорите, ще го имам впредвид. Номад, твоето мнение специално ми хареса, защото ми даде отговор на въпроса дали в Панама ще има какво да се прави от към джунгли, природа и т.н. за седмица, така че мисля че отговора е ДА с главни букви, ще разпитам повече като наближи, а за Коста Рика по скоро ще са 2-3 дена тогава, но ще трябва да видим полети между двете страни и да си изберем наистина топ 2 места така да се каже. Но това е едно добро начало за организацията, винаги може да се увеличи с ден два, така и така билетите са ни фискирана цена. 

п.п. Александра, аз бачкам за авиокомпания и просто имам достъп до евтини билети, но ниската цена идва с този риск, че ако самолета е пълен не те качват.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Плана малко го поизбистрихме и като цяло ще се целим само в панама, ето го общо взето .  Заминаване 22-23 февруари и се връщаме на 3-4 март, което ни дава около 9 пълни дни. Кацаме в Панама сити, където ще седим в деня на кацането и следващия, за да разгледаме панамския канл, стария град, каско виехо(историческия квартал). После отиваме към островите Сан Блас- два-три дни там. След това се засилваме към Бокас дел торо-пак два три дни с пътуване и т.н- Там можем да видим джунгла, някакви страхотни острови запатияс кийс, ред фрог бойч и разни други дивотийки, а вечер има як нощен живот. Това е в общи линии, като имаме идея от бокас да направим някоя дневна екскурзия до коста рика да маркираме дето се вика. Като цяло идеята ни е този път да има малко релакс, не само всеки ден да се бръмчи напред назад без спиране. Отново всяка една идея/съвет е добре дошла и предварително благодарим. А ако имате и някакви алтернативни предложения за тихия окен също са добре дошли защото сме застъпили само атлантика…

Редактирано от gamen4o
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
On 9/27/2018 at 9:07 PM, nomad said:

Човек, четири дена за Панама са малко. Няма да видите почти нищо за толкова време. В страната има доста забележителности, три интересни архипелага- Сан Блас, Островите на перлите и Бокас дел Торо. От трите ние посетихме само Сан Блас, където живеят индианците куна, дори само за този архипелаг, минимума е няколко дни. Отделно за столицата си струва един ден. За канала, също един ден, вкл. пътуването с влак от Тихия до Атлантическия. Край Педаси на Тихия океан се намира остов Игуана със страхотен плаж, любим на местните, а също и с безброй игуани. В централната част на страната е EL Valle de Anton, където също може да се прекара един ден за разходки в джунглата, природата в околноста е наистина красива, има някакви редки жаби, но са много дребни и не се забелязват лесно. На Север, около Давид и Бокете, може да се прекара дори седмица, има два големи природни парка, огромен вулкан, различни възможности за трекове в джунглата и адвенчър туризъм. От там е и входа към архипелага Бокас дел Торо. Дариен е опасен, но от това което съм виждал в интернет също е уникално място. За да се видят всички интересни места в Панама, трябва поне месец.

Панама си има и своите минуси. За мен, те са следните- Природата е страхотна но хората не чак толкова. На чужденците се гледа, като на ходещи банкомати, целта на всеки местен е да измъкне колкото се може повече пари. Цените са наистина високи, особено срвнени с други страни от Централна Америка или с Колумбия. Климата в столицата и околностите е меко казано гаден, 35 градуса дневни температури и непоносима влага. По Карибското крайбрежие мизерията и престъпността се ширят.

Здравей, може ли да кажеш в Сан блас къде спахте, защото ние ще сме голяма група (7-10 човека) и да знаем как да процедираме.

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...
On 9/27/2018 at 9:07 PM, nomad said:

Още един въпрос за Сан Блас имаме някакви опции за транспорт, спане и т.н. но се чудим кои острови да видим и имаме 2 дена цели така че кажи мнение кое да изберем 🙂  Предварително благодаря за отговора.

Връзка към коментар
На 28.12.2018 г. в 9:52, gamen4o каза:

Здравей, може ли да кажеш в Сан блас къде спахте, защото ние ще сме голяма група (7-10 човека) и да знаем как да процедираме.

Тук и следващите два поста съм описала за Сан Блас и изобщо за самото пътуване с nomad в Панама.

Организирахме пътуването на място в офиса на индианците Куна в Панама Сити. При пристигането бяхме предадени на местен и с него се договаряхме за подробностите.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, gamen4o каза:

Още един въпрос за Сан Блас имаме някакви опции за транспорт, спане и т.н. но се чудим кои острови да видим и имаме 2 дена цели така че кажи мнение кое да изберем 🙂  Предварително благодаря за отговора.

От островите с туристическа инфраструктура, най-добре е Aguja. Плажът беше много добре, храната се свежда до няколко вида прясна риба, между които  да се избира, с гарнитура от ориз с кокосово мляко или патаконес(пържени банани). Плъхове няма, но има комари и мравки, аутана е препоръчителен. Има опция на място да се договорите да ви оставят вторият ден на някой от по-отдалечените необитаеми острови за приключение в стил робинзон и спане директно на плажа или на хамак, нашият водач Десидерио, ни спомена за такава опция, но цената беше от сорта на 200 долара, заради по-голямото разстояние и това че ще трябва да се плати на собтвениците на острова, там всеки остров принадлежи на определен клан, а понякога и на отделен  велможа.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.