Прескочи до съдържание

Говорим си за Гватемала

Препоръчани мнения

преди 2 минути , Velyana каза:

Здравейте, 

някой да е е пътувал с chicken bus от Антигуа до Атитлан? 

За какво ти е това упражнение при условие, че организираният транспорт за туристите не струва кой знае колко?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние сме пътували от Флорес до Кармелита и обратно и дори катастрофирахме с него.. Спира на всеки 200м.

Не съм следила как е обстановката сега в Гватемала, но тогава  - през 2014 - не препоръчваха на туристите да се возят с тях, защото често ги нападаха и обираха и съответно убиваха който се съпротивлява.

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Аз имам алергия към т.нар. chicken bus, макар че ги ползвам с отвращение, когато нямам алтернатива. Имам предвид, старите ученически автобуси от САЩ, които след безброй навъртяни километра, вместо заслужена пенсия, карат втора младост в ЦА. Да, шатълите в Гватемала са тесни, но също толкова тесни и неудобни са ученическите автобуси. Отделно съм имал случаи да пътувам в чикен бъс с двойно превишен капацитет от пътници и вътре буквално не се диша. Момчетата до шофьора, които отговарят за билетите, не спират да продават след като се заемат всички седалки, започват да се тъпчат хора по пътеката. Отделно, шофьорите на въпросните автобуси в повечето случаи не спазват елементарни правила и мерки за безопасност, карат като луди и катастрофите са масови. Както е споменала @Childish катастрофирахме с чикен бъс и си беше луд късмет че нямаше сериозно пострадали заради съобразителността на пътничка на седалката зад шофьора, която дръпна ръчната спирачка в последния момент.

В шатълите, шофьорите са специално подбрани, да също е тясно, но поне карат предпазливо и не спират на всеки 500 метра да се качи поредния пътник във вече претъпкания до пръсване автобус.

Редактирано от nomad
  • Харесвам 3
  • Шок 1
Връзка към коментар

Е, сега, беше си интересно. Най-много ме впечатли, че всеки се качва и си оставя мачетето зад вратата и после си го взема преди да слезе. Не ми беше ясно как си познават мачететата.

Chicken bus има в цяла Централна Америка. Не са запазена марка само за Гватемала.

Редактирано от Childish
  • Харесвам 2
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 8 минути , Childish каза:

Chicken bus има в цяла Централна Америка. Не са запазена марка само за Гватемала.

В Колумбия са някакъв лустросан вариант, поне тези които видях. 🙂

Връзка към коментар
преди 55 минути , Tedy каза:

В Колумбия са някакъв лустросан вариант, поне тези които видях. 🙂

Да, в Колумбия и Панама са изкусно изрисувани отвън. В Панама любим мотив е да има поне една реалистично изрисувана (полу)гола мацка с огромен бюст. Даже очаквах, на някой автобус да видя и Лепа Брена по цици, но уви. Въпреки лустрасания им вид отвън, отвътре са тесни и неудобни.

Редактирано от nomad
  • Харесвам 3
  • Смея се 5
Връзка към коментар

И последни спирки за Гватемала- Флорес и Тикал. 

За Флорес вече доста се изписа- нищо особено, градче тип “Несебър”, главно   ориентирано към туристите. Страшен дъжд ни свари, на всичко отгоре, та и ток нямаше цяла вечер. 

Трансфер от летище до Флорес- 20Q/pp. Трансфер до Тикал- общо 320Q ( за 4 човека, само за нас). Вариант е и шернати бусове по 80-100Q с фиксирани часове (отиване и връщане) или по 60-70Q (само в едната посока). Хранене- точно на влизане в градчето, вляво- тротоарно барбекю, мноооого вкусно- 15-25Q за меню. 

Тикал- за да се насладите, използвайте гид. Ние успяхме да уговорим Рокси- археолог, пленителен разказвач 🙂

Относно билетите- купуват се само от Banroral bank или от вход А, при влизането в парка. Понеже това е основно перо в посещението на Тикал и има доста противоречиви отзиви, пиша за нашия опит.

До миналата година, билет, валидиран след 15 часа е важал и за следващия ден. Вече не е така. Според правилата имате дневен билет от 6 до 18 часа (150Q), отделно, ако искате да останете след 18 в парка, билет за залез (+100Q). Ако искате дa доогледате парка на следващия ден докъм 10-11- се нуждаете от нов билет (150Q). Отделно се заплащат и едни 100Q, ако искате да видите изгрев (влизане около 4). Изгрева върви и с допълнително заплащане за гид (според договорката, ама около 35$). 

Има опция за леко зобикаляне на правилата (единя билет), ама тя е приложима само за използващите Jungle lodge. Зад основната сграда има пътечки, които влизат в парка, след вход В. Ако ви останат билети, може да ги препродадете, макар и с малка загуба. 

И последно, ако продължавате към Белиз- такси до границата, около 125Q.

И в заключение- пътуваме 4 човека, което е бонус при спазаряване на транспорт или си осигуряваме частен такъв на почти същите цени като шернат с други хора. пропуснахме Ливингстън, ама трябва да оставяме и за другия път 🙂

549FF069-0F15-466A-B5AF-7CF7096EF985.jpeg

8946D3D3-5840-4782-BD53-F0875172A9D1.jpeg

01D4EECD-D1A4-44F2-BA11-9521A404D5BF.jpeg

FDE65A1F-F7E6-4024-A9D5-D3F0A2BF9639.jpeg

E0668156-E25B-40AC-A02F-0DF92C119264.jpeg

6D27EF5C-C7FB-427C-B73C-3937250BA8B5.jpeg

5EAB440A-1EAE-436B-AE73-D011F9B2F571.jpeg

• Харесвам 13
Връзка към коментар

Уф, нещо не ми се зареждаше страницата, та съм пропуснала питането за “чикън буса”.

За мен, това е леко безразсъдно начинание. Първо, шофЕрите са безумци. Това- нанадолно (60 градуса) със скорост 80-100 км/ч, изпреварване в завой без никаква видимост са нормалност. Процедурата е следната- даваш си багажа, който се слага някъде отгоре. Сядаш на седалка, която може да е модел за малокалибреност на всяка лоу кост компания... И така колкото хора побере (а както знаем, винаги има място за още един)... Нещото тръгва, като газ-спирачки е образец за шофиране. По пътя събира който свари, като един мочачо се катери по багажника (тавана) при движещ се с 80 км автобус, за да изкара багажа на слизащите. Последните скачат в движение от задната врата, докато багажа им се призимява, през които секунди през предната се накачулват поредните желаещи... Много е забавно, докато го гледаш от страни... И са доста фотогрнични 🙂

5E6DAB3B-16B5-4D4F-B0A1-0BADC7FB077E.jpeg

6154C2B9-01D3-4615-BF7A-0270C6156339.jpeg

ADAF3A35-EFB9-4963-8B43-831929AE76D3.jpeg

7C706C6B-E4A0-4065-9AB5-9DE28A0420D9.jpeg

F6615F57-CA6E-4116-8A85-96749B47664F.jpeg

6D499844-F131-426F-9275-4FEBFAFF873B.jpeg

Редактирано от vesi
  • Харесвам 14
Връзка към коментар

Здрава такса ще е с включен залез и изгрев. Случайно да разменихте координати с вашия гид? След залез опасно ли е връщането до Флорес по тъмно или няма проблем? 

Връзка към коментар
преди 12 часа, Childish каза:

Е, сега, беше си интересно. Най-много ме впечатли, че всеки се качва и си оставя мачетето зад вратата и после си го взема преди да слезе. Не ми беше ясно как си познават мачететата.

само ще вметна, че историята с мачететата я имаше и в Белиз само дето притежателите им всичките бяха по потници или по шкембета, голи, потни и с бяли на цвят гумени ботуши, ....

в добавка в "Chiken bus" -а от Belmopan за Chetumal в Белиз имаше и amish people ....което го правеше истински ноев ковчег с всичките му пътници,животни,кофи,тави и прочие бохчи...

преди 1 час, Tedy каза:

Здрава такса ще е с включен залез и изгрев. Случайно да разменихте координати с вашия гид? След залез опасно ли е връщането до Флорес по тъмно или няма проблем? 

връщането е по-добре гида да ви придружи, защото се минава през санта Елена преди Флорес и не е желателно...

Редактирано от giafil
  • Харесвам 2
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 2 часа, Tedy каза:

А защо не спите в парка? Така ще имаш и залез и изгрев - (ако времето го позволява, нас ни валя дъжд)

Ако е през букинг може да видиш дали пък нямат оферта за Black Friday.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 53 минути , Childish каза:

А защо не спите в парка? Така ще имаш и залез и изгрев - (ако времето го позволява, нас ни валя дъжд)

Ако е през букинг може да видиш дали пък нямат оферта за Black Friday.

Искам да спим, но си мислех залез, изгрев, залез и после се връщаме във Флорес. Така ще имам втори шанс, ако първата вечер вали. Въпросът е опасно ли е, защото ще сме с целия багаж.

Редактирано от Tedy
Връзка към коментар
преди 35 минути , Tedy каза:

Искам да спим, но си мислех залез, изгрев, залез и после се връщаме във Флорес. Така ще имам втори шанс, ако първата вечер вали. Въпросът е опасно ли е, защото ще сме с целия багаж.

Мисля, че е безопасно. Нали е охраняемо.

Редактирано от Childish
Връзка към коментар

не зная дали това ще ти свърши някаква работа, защото е от преди година информация ...

https://www.lonelyplanet.com/thorntree/forums/americas-central-america/guatemala/latest-information-staying-overnight-at-tikal

аз срещнах някакви хора дето бяха спали в парка на хамаци и беше сигурно, охранява се...но мисля, че 1 вечер е достатъчно...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 15 минути , Tedy каза:

Моят въпрос е за връщането. Дали да се върна по светло или да снимам залез и после по тъмно. Опасно ли е прибирането по тъмно от Тикал до Флорес?

В Тикал е безопасно. Във Флорес е безопасно. Санта Елена - това е градът до Флорес - не е безопасно.

Въпросът е как ще се придвижиш от Тикал до Флорес. Ако ползваш обществен транспорт той ще те остави на автогарата в Света Елена, което не ти го препоръчвам по тъмно.

Денят е кратък, т.е. залезът ще е преди 18:30 и имаш час и половина трансфер то Флорес. (Това приблизително, ти си провери пак)

Аз бих се уговорила с някоя агенция във Флорес за трансфера. 

Във Флорес се опитват да ти свалят няколко кожи особено, ако искаш нещо по-нестандартно, но Тикал им е номер 1 услугата и затова цените би трябвало да са ниски.  Виж този хостел (не ти го препоръчвам за спане), ако твоят не ти предлага трансфер:

http://amigoshostel.com/tours/tikal/

Уговори го преди да отидете в Тикал.

Може да уговориш и да ти съхраняват част от багажа, да не го мъкнеш всичкия. Ние така направихме за Ел Мирадор.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

@Tedy като цяло това е божа работа, няма как да ти дадем еднозначен отговор защото сега 5 човека ще ти кажем не е опасно и представи си точно вас да вземат да нападнат ....минава се през едни гори доста път и при условие, че си в пущинака и наоколо няма нищо доста км. минаваш през санта Елена за да стигнеш Флорес не е препоръчително по тъмно без местен гид или там някакъв шофьор...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@Childish Препоръчваш да си уговоря трансфер. Ще е по-скъпо, но можем да останем за втори залез. Ако сме с частен трансфер е безопасно и не правят блокади на пътя с цел обир. 

@giafil, със сигурност ще наема гид, даже четох че е задължително, ако се остава за залез. Но има места, които са опасни, правят блокади на пътя и гида нищо няма да помогне. Въпросът е какво препоръчвате? Мога да се прибера по светло, ако има риск.

Редактирано от Tedy
Връзка към коментар

Съвета ми е да видиш каква е обстановката и да решиш на место как ще процедираш. Нещата в Гватемала са доста неопределени и много динамични , но по отношение на сигурността съвета ми е да не се пести...Инстинкта ще ти подскаже, той е най-верният барометър....

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Tedy каза:

@Childish Препоръчваш да си уговоря трансфер. Ще е по-скъпо, но можем да останем за втори залез. Ако сме с частен трансфер е безопасно и не правят блокади на пътя с цел обир. 

Ти не ми отговори как мислиш да се придвижваш? С тук-тук до гарата и оттам с обществен автобус? Едва ли.

Не говоря за частен трансфер. Говоря за микробусите, с които се ходи на туровете от Флорес до Тикал. Микробус, който те чака в определен час на изхода на парка. Който ще прибере и други туристи, които са били на дневен тур. Въпросът е да те имат предвид в бройката, за което трябва да настояваш. 

На място просто се договори - искам вход за парка + изгрев + 2 залеза + транспорт дотам и обратно. То е като обикновен тур, но просто се връщаш на следващия ден.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.