Прескочи до съдържание

По следите на “Кръстникът” в Доминикана, на Фернандо Ботеро в Колумбия и на печената Капибара в Еквадор


AlexandraKo

Препоръчани мнения

преди 1 час, giafil каза:

Страхотни снимки и разказ @AlexandraKo Имам въпрос:

Как се справяте с надморската височина?

Да ти кажа, бая зор си беше. Като кацнахме в Богота, нещо почнахме да призяпваме. И кой да се сети, че е от височината.:(((Като казах на гидовете, те ме подсетиха.:)))

Справяме се с чай от кока. Щото, като му видЕх състава на Сорочи-то, се облещих и реших, че ще минем и без него.:((((И с много вода.

Чаят от кока ни е достатъчен. Най-страшно беше първия ден, че се качихме на 3200 метра и после слязохме на 200 м. под земята.

Вече се адаптирахме и сме добре. Ама, чувството да  не ти стига въздух, е ужасно.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

О, много съжалявам, че улучихте лошо време, ама нали го видяхте лично? 😉 За всички останали има снимки в нета. Но такова си е времето в Колумбия, особено в по-високите части. Наскоро прочетох нещо: Трябва да се концентрираме върху нещата, които можем да променим и да игнорираме нещата, върху които нямаме влияние! Така че смело напред, да не ви пука за времето! 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 8 минути , DaBo каза:

О, много съжалявам, че улучихте лошо време, ама нали го видяхте лично? 😉 За всички останали има снимки в нета. Но такова си е времето в Колумбия, особено в по-високите части. Наскоро прочетох нещо: Трябва да се концентрираме върху нещата, които можем да променим и да игнорираме нещата, върху които нямаме влияние! Така че смело напред, да не ви пука за времето! 

Оф, тука колкото дъжд ни вали, никога не е било.

Ама, ние си вървим по програмата и нищо не пропускаме от това, дето съм си го намислила.:)))

Да си бахме зели по едни гумени ботушки, щеше да е най-подходящо.:)))

  • Харесвам 3
  • Смея се 3
Връзка към коментар

Мда, една от най-продаваните стоки в Богота са гумените ботуши. 😉 По това време е едно такова дъждовно, ама хич да не ви пука! 👍

Ама и в Малайзия каквито дъждове валяха.... 

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Специално внимание искам да обърна на храната в Колумбия.

Тук хората стават сутрин много рано, децата отиват на училище в 6.30 и , за да издържат до обяд, сутрин се яде здраво.

Това ми го разказаха гидовете и аз тогава разбрах, защо  асортиментът на закуската е такъв.

Хотелът, който съм избрала, се оказа хубав избор. Поради две причини - наистина хубав , с няколко награди за качество на обслужване и на 500 м от летището, с денонощен шатъл. Чак 5 звезди не е,както се твърди, но живи цветя на всякъде, дискретна многобройна охрана. Кола не може да влезе в територията на хотела без проверка. Че тези дни имаше стачки и в Богота, и в Меделин и беше страшно, ако трябваше да пътуваме до хотел в града. Всеки ден летим на някъде  и така е чудесно.

Взела съм го през Букинг:

https://www.booking.com/hotel/co/habitel.bg.html?aid=323176;label=slbn_-Cmfas78f4IcrfbR_13wFOwS260857082068%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap1t1%3Aneg%3Afi3356456974%3Atiaud-285284111446%3Akwd-10626295104%3Alp2214%3Ali%3Adet%3Adm;sid=f878f4529d6e5baa0a923e434e9c7cbf;dest_id=-578472;dest_type=city;dist=0;hapos=1;room1=A%2CA;sb_price_type=total;srepoch=1539376657;srfid=8e248e07ab88a7a2138e41812f01c053171444b0X1;srpvid=fd2191080eea0129;type=total;ucfs=1&

 

Ето малко снимки:

 

5D4AA03F-AB89-4801-946A-38DAC6026C34.thumb.jpeg.3588140ee6d2c38372a101219a4bf8b1.jpeg

 

2199C9A2-6CD7-4A8B-9425-B679F5FBFB7B.thumb.jpeg.e66194e2920b388b29fc628c76a63d14.jpeg7DCB38F6-CADA-49B3-8073-1F612B65A6BF.jpeg.6e9fd260f9b62f7ec7708f64940e73c3.jpeg

 

 

8FA9C5D2-B5F1-4462-9363-444092996D4B.jpeg.bde16e8b69478c95bbde416fdfe4a984.jpeg79097207-3E77-4B4D-A894-9CEE567CB98F.thumb.jpeg.1093a9f892ea0262fcec641bcea5a13e.jpeg6B6DE5E4-11FD-4AED-8DD0-8EB08345A140.thumb.jpeg.cb92834dea52681bde2bf81fec1c0a0a.jpeg

Ето и храната в хотела:

 

234B9C86-E58E-4614-8D2C-CA814F418339.thumb.jpeg.627e200ac7111dcfd454d93b8614ba92.jpegFC3B14E1-32C6-4EE4-A44F-3C50BB2B5454.thumb.jpeg.79b5e54e1e986da5c79ca509c87dc5c7.jpegEF965EDB-50C8-455E-83E0-C70DC98E256F.thumb.jpeg.41a0b31a941cba8f8fe11ce52d4ca0e8.jpegADA66500-7654-4120-8075-8BA32C020146.thumb.jpeg.b6196a8ddda64895c443acd09b40c55a.jpegC24CC8E1-E17D-46D2-877A-36087768AB53.thumb.jpeg.874cfd973842f5d1775c224051cde29b.jpegB6A7F5C5-F2FB-4AEE-828C-AB347C1EC8A0.thumb.jpeg.d2931bf1ac040c850efdc55c5dedf04a.jpegC3A548BE-3106-4DCD-BEF7-C32904CB2111.jpeg.d144f1ddc4d32ab56338662e13dfbcf0.jpeg

Винаги има супа - от разни видове  картофи, понякога с месо, понякога с  боб, царевица, юка и разни подобни. Не са лоши, опитахме.

Винаги има ориз с боб, за мен е някаква безумна комбинация, ама , те, много си го харесват явно.

Картофи разни видове, на нас най - ни харесват едни мънички, жълти картофки, като нашите пресни, с кожичка, ама много по-жълти.

Нещо не си падат по салатите, хляб не се яде. 

Има палачинки и някакви малки питки със сирене, но трябва да са топли, че иначе са като дървени.

Меса се хапват всякакви и по много. По ресторантите са едни голееееееееми порции, след малко ще покажа.

Всичко, което сме яли до сега е било много вкусно. Но, да не забравяме, че нас ни водят по хубави ресторанти, дето се хранят местните, а не -туристите. И улична храна не ядем. То, ние, улична храна не ядем и у нас. Цените са нормални.

Другото, в което вече сме пристрастени, това е предястие от зелен банан, разплескан като питка, опечен на плоча. Маже се с едно сосче от доматки, пресен лучец и подправки. Ммммммм, невероятно е.:)))

 

Казва се Potacones Colombianos.

D887C6C2-D135-4FE6-A0C1-6DC17743967C.jpeg.e5073a2acc756208ddca6620d1960caf.jpeg5DF7009C-1E3E-4EFE-840E-5ABA00DEA1EA.thumb.jpeg.eac567d76b768d89c725dad2a18b7934.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 23
  • Браво 2
Връзка към коментар

В Богота препоръчвам ето, този ресторант:

Puerta de la Catedral и се намира в една от уличките в ляво, ако си с ли в към Катедралата.

Сградата е била собственост на богат търговец, сега е превърната в чудесен ресторант с превъзходна кухня. По обяд има опашка, но ние ходим около три след обяд и е спокойно.

 

D4C748C0-2762-49AE-89FB-3BE9E3A0D83F.jpeg

CD65F2BB-88C2-44F5-9386-7A18B22D9149.jpeg

491394E5-AA9F-474A-AB6E-7F9EE582E1C9.jpeg

DADE110F-AD9B-42DC-BD16-944099C3F91B.jpeg

2A57B054-2CC3-43D8-9993-83AD70334A7B.jpeg

559FB483-DC77-420E-84FB-046EAE3F9D59.jpeg

5CD08596-7E1A-4298-9690-089E5C48C07A.jpeg

727AC5D4-125F-451C-A366-F8D079C28A02.jpeg

 

Ето и част от храната .

Сервизът си е включен в цената и няма нужда от бакшиш.

 

99F53448-86E8-41EE-B0B0-B12A6C900FC9.thumb.jpeg.56f2816c960edbf0008c70d475e72cae.jpeg

 

Телешка опашка, задушена и крехка, с гарнитура от жълти картофки, юка и царевица.

Tail stew.

 

AB76C618-5FA4-4CEF-8424-970930BC12E6.thumb.jpeg.fd06b4685367587e866236cfc6518f01.jpeg

 

Стек от младо телешко месо. Много вкусно, много крехко.

Punta de anca - Baby beef.

 

0FDD70AB-824E-4847-BB51-15FE2372875D.thumb.jpeg.c42cb29c278b75e8cf36d078a8441e98.jpeg

 

Свински ребърца на фурна, поляти със специален сос и с гарнитура от жълти картофки и печен банан.

Cost ill as de credo en salsa или Pork ribs.

 

Лелееее, като тръснеш ребърценцето и месценцето самичко си пада в устата:))))))

 

За десерт Natas Santa Fe - milk dessert.

 

DBEA39A5-4CC0-4391-8626-6F527BA8202F.thumb.jpeg.19cd2cb1fe2b3bd1d52f476f028d8224.jpeg

 

Нещо, като мляко с ориз, ама, без ориз и със стафиди. Вкусничко, ама  не, кой знае какво.

 

Обяд за 4 души, с тези манджи и десерт - 60 долара със сервиза.

Порциите са по 500 грама месо.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 23
  • Браво 1
Връзка към коментар

В Меделин, много хубав ресторант, San Carbon  се казва.

EF4C5DC7-FB7A-4C0C-B1ED-7190D0383680.jpeg.2abdefcc5ddd871f6a1cdb51ae5abee7.jpeg

7165F59D-21DF-489C-B528-8787FB040133.thumb.jpeg.c446177cc5490f3153fcf69d2fa77039.jpeg

 

BBD77FEC-F456-40DF-9B37-453A82816D0F.thumb.jpeg.b9ba96dce7ec5768c29fcfdc9f7b108c.jpegF286ABA5-E9AD-48F4-86C0-B39F6CCCA473.jpeg.878716c118a0c86a92cf400d33734ffd.jpeg

 

Предлагат предимно австралийски вина, никъде нямаше техни. 

Тук отново свински ребърца, с картофено пюре, с червено вино и печен банан.

 

C961CB5C-AFBB-4FD7-AF0A-00B076E28610.jpeg.f341f6e4243d7a15eeae82cbfe763a31.jpeg

 

AC6FAFE0-25CB-4B4D-872C-53E08700D188.jpeg.32040dfe09a115b6ed00e1c4a61b077c.jpeg

 

 

Специално снимах за темата на @jungfraujoch тоалетната на ресторанта, ще сложа снимките и там.

 

3A32A8E2-DD30-4D59-A783-08759298EC10.jpeg

CF12D5A4-A8E6-44B6-A30F-A091C79E1E84.jpeg

 

4E9570E6-6D1E-415F-8BA2-879F84BF429F.thumb.jpeg.e4d831272b96204f6cdaf13be41c8912.jpeg

 

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 17
Връзка към коментар

И понеже Кито го претърчахме на галоп, нямахме време да търсим Капибара, си я ядохме в Колумбия.

Ресторантът е с невероятен интериор, мръвките се пекат на входа.

 

4AD3F41B-73C5-43A4-99C9-F13758FD1822.thumb.jpeg.ffe7573362f92422f99c2bf64950f67c.jpeg

 

Щом се появихме, веднага ни клъцнаха от месцата за проба. Ама, ние си знаехме, че са хубави..В този ресторант събират национални знаменца..И като дойде чужденец, му го слагат на масата. За техен срам, наше нямаха. Ама, ние, нали винаги си носим, сега вече имат.:)))

Интериорът - вътре има истински трактор, архаична бензиноколонка, кожа от алигатор и още какво ли не.

 

30170874-9FE8-4436-9835-390626848D2F.thumb.jpeg.bb888be6326bdf6e339fc005039f490d.jpeg11FEE8B4-23F3-4863-9180-EBA8CC616595.jpeg.15c5f6e3b88455d7ec432b47c5944f64.jpegCB7FEC49-B179-49CE-91C8-EFEBF0E7011C.thumb.jpeg.cac2293bbdad9581a981bd49136d4bb0.jpegEE42A486-8E0B-4EE3-96A2-3309CED61512.thumb.jpeg.ad0756ef282719c384da2a2e3c5f2fb8.jpegFB4FE14E-C57C-4603-B2AD-A269287046D2.jpeg.fe196dbb4f320ac4ae120ce5b33a0de8.jpeg4B0E8FCC-990E-4143-9989-B3C3B9807B48.thumb.jpeg.41d0ee260a9a262da6466bd38eab6ef7.jpegECAABBDE-1A7B-4357-95C3-C53D9ACF9749.jpeg.002e539ee1a0d847133e1918944aeaff.jpeg207F90F3-1C2D-496E-B358-46A8515ED837.thumb.jpeg.5ddd584e87337e319cfeaf962b406b1a.jpegAC1ABEB5-2EA0-4DB4-9376-25C91019703A.jpeg.84830a0d100f1aba88768b2ca591448f.jpegDB49D013-A777-4557-8EC3-70B1FEB75700.thumb.jpeg.26b0d6039e19ae6c0131e6e4cb73b9da.jpeg21CD9DFC-E603-4352-9BDD-C1204F87E72C.thumb.jpeg.b99d130cf09e984a4dbfe204165314a1.jpeg457D8281-1A3A-4767-A5FE-B07DE4121FD2.thumb.jpeg.d69cb5bc204c93738b02941f05fc7993.jpeg

8641ADD7-FDCB-4D37-A83F-1509A7D00DA7.jpeg

  • Харесвам 28
  • Браво 2
Връзка към коментар

Та, за Капибара - та. Не ни хареса. Нещо като пилешко, ама, не е. Нещо  като чироз, ама, не е. Нещо, като рибешко, ама, не е. Едно такова тънко и сухо месце. Може би, ако не е на шиш и се покисне в някаква марината или в прясно мляко, за да стане по-сочно, ще е по -хубаво. Ама, нали трябваше да опитаме:(((

Ето, така изглежда :

 

D3732606-4672-43A2-B63B-DDA106A4C0EA.thumb.jpeg.1d508d9a4b1a53dc13651e56d634320d.jpeg

 

Като се видЕ, че туй няма да става за ядене, си заръчахме едно плато за четирима.

С по някаква салатка.

И пристигна ей, тази тава, с къде две кила месо, свинско, телешко, пилешко, кървавица и капибара, което не успяхме да изядем, та половината ни го сложиха в кутия за в къщи. За гидовете, че с толкова месо, ние ядохме чак на другия ден.:)))))

 

55E4F1B1-F5E7-4470-91E1-2240C92C646D.thumb.jpeg.390bac94394c3e9bdcf94695b0f3521d.jpeg7C475827-D4AD-4C9F-BE71-43A38605AFC4.thumb.jpeg.65c07ec2a5b753fdfec8104feecfffe5.jpeg875AA34D-3B74-4AD1-A568-3B02AC4FB333.thumb.jpeg.af0c52c2ec37ee4289465a4c3e0a1fc5.jpegя03AFA7E2-4874-48B0-961B-C4AC115F6A2B.thumb.jpeg.bb31adfc60835e5c8388fc124a6c4d94.jpeg

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 20
  • Браво 2
Връзка към коментар

Още едно интересно място в Богота, кафененце. Много свежо, много арт, намира се близо до площад Боливар с монумента.

Там пием чай от кока и похапваме тортички.:))))

 

02C1EFB6-8906-4DCB-AA61-F8531FA8EA5D.thumb.jpeg.e11bcf1d1ec54a29fb129a1d6c895418.jpeg098104FD-04E6-48DF-9D9A-BDF077CE6C86.thumb.jpeg.1d87037ebd65e5fa4b0218efebf8a378.jpeg3833A6A9-5E24-4BF2-8BB2-2D61284F6B9C.thumb.jpeg.593ea05621da21767e2f30c779f38ae2.jpeg71A12C6F-9C2C-4291-8848-80C4FF805EFA.thumb.jpeg.7303a45832fb2fefb1e5bad3a7919658.jpeg91E7AD4F-AD0A-40E3-855D-7ED72E7F2798.thumb.jpeg.ea7d6e1b4d4c9bf3bc16364b690daff6.jpegC5776A8A-61F6-45FB-89FF-72551821718F.thumb.jpeg.55d0402f696a0bb20098757891fe51b6.jpeg4A3CF5BB-FFD0-446C-8641-5AB980830DA0.jpeg.7abe772648a4761d6e0ca2a719c828d5.jpeg7B8F3F76-8535-4373-8A48-E98523664EDA.thumb.jpeg.928497c22a2937eeeb168fcdf2d4620d.jpeg

 

Това е менюто на кафененцето, на предната корица е дамата отпред, а на задната - в гръб. Който иска, може да пише и да рисува за спомен:)))

1029A20D-B84F-403D-9EEA-B7EDF49C40CD.jpeg.2c75c1bb94964b4156cdc60824db0a62.jpeg3063BD2C-B776-4445-899C-D7E249FAB629.thumb.jpeg.557f9a859d3c279b8b664b482acc314a.jpeg

 

E2837888-4723-4BDD-AC30-7894F0F43C38.thumb.jpeg.e7be78752eb6a6312bfe9b572e71aa0b.jpeg

 

F5227D84-C0D8-42C6-B7C1-FE6F1F17F613.thumb.jpeg.f92c14732fbe615d80b4477eb0e2b733.jpeg

 

C21A432B-05E5-42C8-915A-682901ACF8AF.thumb.jpeg.43e783a3d1203c018d1d4daf8e9d0b5e.jpeg

Чаят е някаква си Био кока, каквото и да значи.

 

D4082D64-5C70-4B63-8667-8AE0C899C870.thumb.jpeg.83d7ff480f8d4b8697259725cd3f4cb3.jpeg

2BB0C632-52F9-4DE4-B763-C3657088908A.thumb.jpeg.34c4a6f9b707450983a3150ac96f0de9.jpeg32B94B5A-ABDB-42C7-BAE0-238F26CEA275.thumb.jpeg.6ed8bc59c53eca6aa7d3d8c61999c59b.jpeg

 

Има и графит, игуаната, която обича кафе:))))

 

43CBA03A-4889-44BC-AF56-017B275753A8.jpeg.0ff3d277f0e8d6f2e179e50e7f7f581b.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 27
Връзка към коментар

И да не речете, че само си угаждаме, което, хич не е далеч от истината, съм ви н снимала малко графити от Богота. Много хубава колекция ми се получи и тук,и в Богота. Ще ви покажа и от там.

Тука подбрах някой друг котарак.

Тия, последните ,точат зъби  за рибата.:)))

 

 

CF792707-EB87-41AF-AB21-3F1C7D3553D6.jpeg

AF005E37-1325-4894-9461-573F1C179F64.jpeg

619730C5-0821-4DCF-9046-379C25B4E7A4.jpeg

FB67F0FA-8659-4ACC-8E74-ADB7F5282332.jpeg

E8C68E95-6735-4CF3-9192-9D239A8BE9A1.jpeg

EC9E8691-F1BA-40A2-8B71-874C45297229.jpeg

65782175-8488-4CEA-AB06-500F7DC46EEF.jpeg

60F690D1-336A-4D98-8E73-4EB8CAFF7EB6.jpeg

F396B230-08A2-43C6-B600-839B97072FBB.jpeg

CEEAA40A-A993-4308-9FE5-B9FB531EDFC3.jpeg

E46F79D1-D302-462C-9633-376BD47DCBB1.jpeg

0AF98BE0-DF83-4CB6-B44D-7F601D35BB68.jpeg

3DCA5537-3BD0-4A01-9D9C-20621BF98C25.jpeg

3A10F965-2F2E-478D-A09B-BDBC44CF177A.jpeg

5E534A65-48D9-4887-BC57-15BDD72FC150.jpeg

372D7245-93E3-4F7F-8E2C-D27643D20AC8.jpeg

 

409F71BF-736A-4B3B-A8CD-FE617712E064.jpeg

 

7D11E532-60B5-43B0-A212-77F496924F2F.jpeg.62c0f16179ea99f728a32da5ad23c601.jpeg

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 24
  • Браво 6
Връзка към коментар
преди 4 часа, AlexandraKo каза:

Винаги има ориз с боб, за мен е някаква безумна комбинация, ама , те, много си го харесват явно.

Боб с ориз си е стандартно, както българина не сяда на масата без хляб, така и тук с боб и ориз. Безумно няма, ориза е само въглехидрати, боба протеини, т.е. това е най-необходимото за наяждане, другите съставки са за удоволствие. 

  • Харесвам 14
  • Браво 1
Връзка към коментар

 

Меделин е построен в долина, по склоновете на която пълзят “бариос”, най -мизерните места за живеене.

Там  кварталът на най-бедните се нарича Комуна 13. В него живеят около 15000/ може и да не е точна тази цифра/, на един стръмен склон, с височина на 30 етажна сграда. В средата на гетото имало тясна уличка, а от двете и страни - две враждуващи групировки.

Ако някой премине от другата страна, направо се стреляли. След смъртта на Ескобар, разкриват, че някои от къщите в Комуна 13 са били използвани за укриване, измъчване и убиване на хора. С цел получаване на откуп от техните близки. Бил показван и запис, как жив човек бил изяден от крокодил. 

През 2011 година, общината заменя малките, стръмни улички с ескалатори или, както хората там казват - “ желязната стълба”. Проектът струвал 7 милиона долара и се състои от 6 елемента, с обща дължина 384 метра.

Лабиринтите от малки улички са заменени, хората могат да стигнат до центъра на града. Съответно, туристите могат също да отидат там, хем да видят, хем да си купят сувенир, рисунка, нещичко, изплетено ръчно или просто, да видят графитите. Които са безброй. Така , това твърде опасно място, което прилича на фавелите в Рио, вече може да се види.

Обаче, са  човек да се движи там, не е препоръчително и днес.

E8E73287-C198-4011-ADB1-3195F892637E.thumb.jpeg.8270590c474098915360d424e603fe83.jpeg

 

Фавелите и ескалаторите:

 

 

27C6E8D4-BC15-430F-AE7C-64BDF4C0D07B.thumb.jpeg.0b87d48fcdf60b96b6b9df4e430f53a0.jpeg

44958904-A4D6-4342-A39A-5CDC6E4F731A.thumb.jpeg.0efc201245ba239c059fb2be77196927.jpeg92D03D09-A87F-4CF5-8D01-6716FC86D387.thumb.jpeg.9597b8015730abaee7d6b1df6211142b.jpeg

 

7048B0C2-026F-470E-8CB9-435647CCE1CC.thumb.jpeg.23b4c01edc12797bb8438131464d96a1.jpegB5A9FBFC-59C7-44E2-8798-5E68D579DACF.thumb.jpeg.7f23ec741219aff8ff6beb4b03dd5b1c.jpeg5DD8B6D4-54E3-40F6-A96C-882CF07B76F1.jpeg.c8c38207fef15436012963359e6d65b4.jpeg27C6E8D4-BC15-430F-AE7C-64BDF4C0D07B.thumb.jpeg.0b87d48fcdf60b96b6b9df4e430f53a0.jpegC2347BFD-60D0-4557-A5AB-F96422B32B7E.thumb.jpeg.40f43ba11075761f1e5b428d723728c7.jpeg

 

Като се качи човек най-горе, гледките към града са чудесни.

 

538BC641-C2B8-468D-959F-C2EBD2FE46D1.thumb.jpeg.cf0c7797c2feba62e81ae8a73ed55c83.jpeg8346E28E-27B4-4BA5-9A98-D69297AA6666.thumb.jpeg.9b8d109520679a3b9cdf7859a01075af.jpeg

 

В Колумбия жителите официално са разделени на 6 нива, на 1 са най-бедните.

В зависимост от нивото си, те плащат различни цени на ток, вода, данъци.

Нивото ти се определя от доходите, от това, в какъв район живееш, има ли наблизо магазини, училища, детски градини. Колкото е по -високо нивото, толкова повече плащаш, за да има и за долните нива.

 

Тези, които живеят в Комуна 13, даже били под ниво 1.

 

Но пък, там са най-красивите графити, които много исках да видя.

И са ужасно много.

Ще ви покажа малка част, но съм сигурна, че ще се впечатлите, много са красиви.E146EF51-0404-4568-B7D8-2660FB4EB7B8.thumb.jpeg.d3fbcb0d26e7d440efa27dfa0692f706.jpeg01DAE572-1E99-4C6F-A070-354FF79B8C0F.jpeg.7bdfb46c84649171c9b840fb5d43dc01.jpeg

Голяма част са дело на млад художник, живеещ там - Алекс, на 28 години.

 

73DAB8F4-F128-4E82-AD9F-DDBD0AB523FC.thumb.jpeg.01d1eff7ff13ed3728394bad5f9e215e.jpeg67DE7B54-A300-46A6-8F26-0CC3AEBFE0CE.thumb.jpeg.a4351afc924ec75cd3471aef4c6f66b1.jpeg85F7C926-A810-47EE-8BA6-87A771533505.thumb.jpeg.eefcca8b9317f3c0ae513a11cedf3243.jpegAA7E131B-BD85-454A-BF4D-01C2DC161202.thumb.jpeg.8218e78f42784e5b6772ba16d4c83b14.jpegAB5DBE48-E968-4781-9BE9-947917E6FBB5.thumb.jpeg.f74f1c5a6941e030a9617066c06b7854.jpeg03BD3D50-429F-4C5C-80CB-CC91A53F5DBC.jpeg.29268fa457d4dd0070a8b0592358d4cb.jpegECF395D9-3D63-4954-99B0-439AEC09A240.thumb.jpeg.fba819a78c2db4ae3c4909ee758352d7.jpegE23280F4-0D81-4688-8072-0CDC21DEDF13.thumb.jpeg.95e45dc71f30f9af80e552c540eabd68.jpeg20632AE8-B3AF-4E25-A548-2B53D7BB7458.thumb.jpeg.de8fe7cf7b14c4453967a91b92540e0f.jpegD6FE8E07-5EAB-441E-9010-0C28B8C9EF86.thumb.jpeg.49783af53d94b4a3df0cba423c46f24a.jpeg

 

 

 

 

 

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 28
  • Шок 1
  • Браво 9
Връзка към коментар
преди 4 часа, AlexandraKo каза:

 

F5227D84-C0D8-42C6-B7C1-FE6F1F17F613.thumb.jpeg.f92c14732fbe615d80b4477eb0e2b733.jpeg

C21A432B-05E5-42C8-915A-682901ACF8AF.thumb.jpeg.43e783a3d1203c018d1d4daf8e9d0b5e.jpegЧаят е някаква си Био кока

И до там е стигнала модата на Био-то 😉

 

Страхотни графити си показала, Алекс! С удоволствие чета пътеписанието 🙂

  • Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Няма колумбийско вино... Може най-много една, две марки. Нямат 4 сезона, за да имат грозде. Гроздето, което се продава по магазините е или калифорнийско, или чилийско.

 

Видели сте страхотни места! 👍

 

Всъщност има и ниво 0 (estrato 0). 

Редактирано от DaBo
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Моля ти се , спри да ни обясняваш колко е вкусно това, което ни показваш, че ей сега ще се самопоканя в темата на Оги за Колумбия!

Ако следващата магеланска инвазия е в тази страна - да знаеш, че причината е в теб!

А тези графити.... Как никой у нас не се е сетил да включи в средствата за изграждането им за някой, който да изрисува детските площадки ?

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 40 минути , patilana каза:

Моля ти се , спри да ни обясняваш колко е вкусно това, което ни показваш, че ей сега ще се самопоканя в темата на Оги за Колумбия!

Ако следващата магеланска инвазия е в тази страна - да знаеш, че причината е в теб!

А тези графити.... Как никой у нас не се е сетил да включи в средствата за изграждането им за някой, който да изрисува детските площадки ?

Колумбия е разкошна и без храната. Ние не сме по храните и не опитваме нищо непознато, както и много внимаваме какво ядем в непознати страни, та се хранихме предимно с пържени картофи, печено пиле и наденички и пак много ни хареса. Ако имаш възможност да отидеш с Оги или с някой друг, горещо ти препоръчвам дестинацията.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 11 часа, AlexandraKo каза:

В Богота препоръчвам ето, този ресторант:

Puerta de la Catedral и се намира в една от уличките в ляво, ако си с ли в към Катедралата.

Сградата е била собственост на богат търговец, сега е превърната в чудесен ресторант с превъзходна кухня. По обяд има опашка, но ние ходим около три след обяд и е спокойно.

 

D4C748C0-2762-49AE-89FB-3BE9E3A0D83F.jpeg

CD65F2BB-88C2-44F5-9386-7A18B22D9149.jpeg

491394E5-AA9F-474A-AB6E-7F9EE582E1C9.jpeg

DADE110F-AD9B-42DC-BD16-944099C3F91B.jpeg

2A57B054-2CC3-43D8-9993-83AD70334A7B.jpeg

559FB483-DC77-420E-84FB-046EAE3F9D59.jpeg

5CD08596-7E1A-4298-9690-089E5C48C07A.jpeg

727AC5D4-125F-451C-A366-F8D079C28A02.jpeg

 

Ето и част от храната .

Сервизът си е включен в цената и няма нужда от бакшиш.

 

99F53448-86E8-41EE-B0B0-B12A6C900FC9.thumb.jpeg.56f2816c960edbf0008c70d475e72cae.jpeg

 

Телешка опашка, задушена и крехка, с гарнитура от жълти картофки, юка и царевица.

Tail stew.

 

AB76C618-5FA4-4CEF-8424-970930BC12E6.thumb.jpeg.fd06b4685367587e866236cfc6518f01.jpeg

 

Стек от младо телешко месо. Много вкусно, много крехко.

Punta de anca - Baby beef.

 

0FDD70AB-824E-4847-BB51-15FE2372875D.thumb.jpeg.c42cb29c278b75e8cf36d078a8441e98.jpeg

 

Свински ребърца на фурна, поляти със специален сос и с гарнитура от жълти картофки и печен банан.

Cost ill as de credo en salsa или Pork ribs.

 

Лелееее, като тръснеш ребърценцето и месценцето самичко си пада в устата:))))))

 

За десерт Natas Santa Fe - milk dessert.

 

DBEA39A5-4CC0-4391-8626-6F527BA8202F.thumb.jpeg.19cd2cb1fe2b3bd1d52f476f028d8224.jpeg

 

Нещо, като мляко с ориз, ама, без ориз и със стафиди. Вкусничко, ама  не, кой знае какво.

 

Обяд за 4 души, с тези манджи и десерт - 60 долара със сервиза.

Порциите са по 500 грама месо.

Чета те и аз с голям интерес и следя репортажите ти. Прекрасно е , че споделяш всички тези емоции и преживявания.

🙂 ....  а с тези ястия вече ме съсипа... толкова съблазнително вкусно изглеждат....преглътнах 🙂 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Алекс, сега видях снимките от реката. Тъкмо се зарадвах, че цветовете са каквито трябва и прочетох коментара ти. Значи да се молим за слънце. Интересно, че сега е сезона за реката, мислех че целия месец се виждат цветове.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 11 часа, Tedy каза:

Алекс, вие с гид ли бяхте в този район Комуна? Без гид дали е безопасно да се разглежда?

Теди, навсякъде сме с гид и охрана. Кацаме, чака ни кола, води ни където сме предвидили, чака през цялото време.и ни връща на летището. Така направихме Лас Лахас в един ден, Меделин и Кито в по един ден. Но сме купили и билетите на гида, който е непрекъснато с нас. Иначе няма как да стане. Разстоянията са големи, често има задръствания, те си знаят обиколни маршрути.

преди 12 часа, bulpa каза:

И до там е стигнала модата на Био-то 😉

 

Страхотни графити си показала, Алекс! С удоволствие чета пътеписанието 🙂

Благодаря ти, избрах тези. с лица, иначе, съм наснимала една камара.То там, има много, та много.

 

преди 2 часа, Tedy каза:

Алекс, сега видях снимките от реката. Тъкмо се зарадвах, че цветовете са каквито трябва и прочетох коментара ти. Значи да се молим за слънце. Интересно, че сега е сезона за реката, мислех че целия месец се виждат цветове.

Дано имате слънце, при нас цялата предна седмица беше дъждовна. Сега, като гледам прогнозата за там, имате шанс, между 16-19 не го дават да вали.

Между другото, прогнозите им са много точни, чак по часове съвпадат.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 11 часа, DaBo каза:

Няма колумбийско вино... Може най-много една, две марки. Нямат 4 сезона, за да имат грозде. Гроздето, което се продава по магазините е или калифорнийско, или чилийско.

 

Видели сте страхотни места! 👍

 

Всъщност има и ниво 0 (estrato 0). 

Да, нали това обясних, че живеещите в Комуна 13 са под ниво 1.

Да гроздето е предимно чилийско, както и вината.

Връзка към коментар

Плямпам си аз, четете си вие,  и лека -полека, стигнахме до двете най-важни цели, заради което дойдохме в Колумбия. Любимецът ни Фернандо Ботеро и Музея на златото в Богота.

Да, красива е природата тук, да, хората са мили и никъде никой не ни е досаждал с нищо, да, храната, която опитахме е чудесна. Но природата можех и да не я видя, можех и да не ям, защото това, което видях в двата музея на Фернандо Ботеро е и храна, и познание , и разходка във времето, и възпитание на възприятията, но само, ако знаеш историята...

 

“ Силата на твореца не е в отразяването на действителността, а в създаването на собствен свят.”

Така казва Ботеро, който създава собствен свят, наречен “ботеризмо”. Толкова интересен, толкова особен и разпознаваем, чак до там, че всяка от картините му се оценява на 2 млн. долара.

Накратко:

Фернандо Ботеро е роден през 1932 година в Меделин, в семейството на заможен търговец. На 4 години починал баща му и животът на семейството станал труден.

На 15 години Фернандо решил, че ще става художник и осъществил мечтата си. Първата му изложба в Америка не била успешна. В едно интервю го попитали, какво е главното за колумбийците.

Той се замислил и казал нещо в този смисъл: “  колумбийците обичат всичко голямо и по много”.

Първата му съпруга, Глория Сеа /ж1964г/,била министър на културата и тя има голяма заслуга за популяризирането на неговите картини. Имали са три деца, преместили се да живеят в Мексико.

Там животът на семейството бил труден и след 5 години брак се развеждат през 1960 година. Ботеро заминава за Ню Йорк.През 1964 година идва вторият брак със Сесилия Замбрано. Тя му ражда син Педрито, през 1970 година.Когато детенцето било на 4 години, при едно пътуване в Испания, семейството катастрофира, детето загива, а Ботеро прави инсулт, в резултат на което не може да движи лявата си ръка. В продължение на година изпада в депресия, от която излиза постепенно, започвайки да рисува парализирана си лява ръка. Но заедно с това, се променил  и мирогледът на художника. До тогава той бил отявлен атеист, който смятал, че Бог няма, има само Дявол.След своята лична трагедия, повярвал, че има Бог, което изобразил в картините си.

Днес вече всичко е минало, художникът се възстановил напълно и продължава да работи. Има свои студия в Париж, Ню Йорк и Монте Карло, но най -много обичал работилницата си в Тоскана, близо до Лука, в Пиетрасанте.

Клюката казва, че когато на власт е Меделин дошъл Ескобар, той отишъл при художника, с желание да бъде нарисуван. 

Художникът отговорил, “ аз, престъпници не рисувам, теб ще те нарисувам само мъртъв”.

Скоро след това, пред дома на художника била взривена кола. Като предупреждение.Което принудило семейството отново да напусне Меделин.

Но Ботеро спазил думата си - нарисувал Ескобар мъртъв.

В наше време, това е може би, най-щедрият творец.

На музея в Богота е подарил личната си колекция от платна на стари майстори, оценена на 60 млн,долара.

На родния си град Меделин, подарил 18 скулптури, поставени на площада и повече от 100 други творби, оценени общо на 100 млн. долара.

Негови творби има в различни музеи по целия свят.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 24
  • Браво 6
Връзка към коментар
преди 1 час, Rainy каза:

@AlexandraKo Възхищавам ти се на страстта за познания. Благодаря ти!

Много ти благодаря!

 

Ето ги и скулптурите на площада на Меделин:

 

Искаааааам такава роклАААА:))))

 

5CBEE355-0334-466D-B518-A271BEEF4D35.thumb.jpeg.72d69ceec0b5ac9e36439069b708e44c.jpeg

 

Жената, стъпила на главата на мъжа, също ми е любима:

 

0698487E-039F-4AA0-9008-BAB7268C6B1C.jpeg.1a43017ebe56631df77aebb9578b8d98.jpeg

 

Самият Ботеро казва, “че неговите фигури не са тлъсти, а са просто обемни...”.

Да, ама, ще видите, на мъжите фигури, някои части не са обемни, ама хиииич.:)))))

Дето вика @домосед, тЕ ви куиз - за кои части иде реч?

 

8A9E3627-78DB-4E13-BB01-8D63D667D18E.jpeg.6c1d72ecf58713c2703dec5dd52ab1c1.jpegB24F16EF-0731-41B4-A45B-A7CA14424053.thumb.jpeg.d1bd6953c980b23196a0d7223efb3e97.jpegCF4DC469-AA0E-4723-8115-7EA7A7AD11C3.jpeg.a672f6aa834557740d2b6e8dfbf96ea6.jpegD4A4F870-CBC3-40EA-88ED-645B7E09704D.jpeg.02caf266bc4beb33dd376edb66d7eeee.jpegCE826DEA-8362-4EE2-8581-3A9CFB17B2E2.jpeg.d0ed93bd14f1acbf8bdf3371fac21279.jpeg309CEE73-A8EE-497E-ADAE-FB908486DB05.jpeg.ef8e9a4ac866131d7490478e194ee01f.jpeg5FEAFBA8-48B0-420A-BE45-D1232F87E4D7.jpeg.e3c1b7cb0448ad351f427e5ae7276b98.jpegA63AEEA1-447D-4355-B67D-16453E4D43EE.thumb.jpeg.b35b7e97647fa8d0d5d2713501f746f8.jpegB00FA8DF-D646-4D96-B035-893C683059D4.jpeg.36903c72b2f52431bd7b9e63353d8601.jpeg0D7DF333-D4C2-4E7B-A9E8-166E4616A7D4.jpeg.a8b099a8d4f7eed5b4046e616205d6c4.jpeg

 

Пред тази скулптура чакахме  къде десетина минути, тази леля имаше желание да достигне по-нагоре, ама не успя:)))))

 

92FB04AC-9A79-4134-A653-5CA212E4F842.thumb.jpeg.9a6a779c49d27809000ecc26a8b4e4fb.jpeg120C4396-E81A-41E9-A364-1EB93436783E.jpeg.3a3635b383ee07c2b6f42c828bbbbedf.jpeg

 

А ето, това е лявата ръка на художника.

 

 

Следващата скулптура снимах заедно с цялото семейство, дето си спретна фотосесия:)))

Че и самите те бяха симпатични и интересни.

 

438E9A03-DF9F-47BB-8DC2-71ADB2C89577.jpeg.84449e624e991dd7d175486cd284eb09.jpeg

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 26
  • Браво 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.