Прескочи до съдържание

Колумбия - приключения с кока и още нещо. :)

Tedy

Препоръчани мнения

Ами, @Tedy и @vlady, пожелавам ви да се върнете живи и здрави в планираното за това време, а междувременно да се насладите на пътуването и да направите хубави снимки 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар

И аз ви пожелавам цветно, емоционално и силно зареждащо пътуване, а да се върнете доволни и щастливи. 

Колумбия е в челните места на желани дестинации и ще ви следя с голям интерес..... и ако мога да си пожелая нещо... много цветни снимки и споделени с нас приключения. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Колумбия е прекрасна и съм сигурна, че ще изкарате повече от страхотно. С изключение на северното крайбрежие, все още няма нищо чак толкова туристическо, но и северното крайбрежие си заслужава малко внимание. Проблемът с безопасността е доста изчистен, но все пак извън туристическите пътеки имайте т.нар. common sense. 🤗

Edit - всъщност наистина може да имате "приключение" с кока. 😉 Има чай от кока, бисквитки от кока, конфитюр от кока и т.н., но всичките са направени от сушените зелени листа на растението кока, което е много разпространено по тези георграфски ширини.

Редактирано от DaBo
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Мерси, Еми! Уж съм го избрала да е цветно и колоритно, такова ще е, няма къде да ходи. 😃

@DaBo, как се казва тази божествена напитка в Богота, която се сипва гореща от казан и й се добавя алкохол. Страшна била! 😃

Златният музей, ако си била, заслужава ли си?

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Не мога да изпусна предложението на Теди за скитня и се настанявам на задната седалка зад шофьора. Добре, че този път видях навреме темата и ще следя вашата хрумка, толкова цветна, колкото може да е само Южна Америка.

Лек път, хубави емоции и да запомните как сте се чувствали на срещата с коката!

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

@Tedy, с таз напитка ме застреля, хаха. Да не е Canelazo? Ама за друга не се сещам. Сега ще питам приятели боготяни дали има и още някаква.

Ходила съм в Музея на златото (живях три години и половина в Богота), заслужава си. Също до него е Музея на смарагдите, също си заслужава.

Кафето в Колумбия се зове tinto, да не се учудите. А чай е agua aromatica.

Буквално на всеки ъгъл има колички с пресни плодове и сокове, които ги изцеждат пред теб. Колумбийската дума за сок е jugo, сок от хххх е judo de xxxx и сочиш плода, че тези продавачи друго освен испански не говорят.

Редактирано от DaBo
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

@DaBo, а някоя вегетарианска манджа да препоръчаш? Този път съм си направила домашното за традиционните ястия, но може да съм пропуснала нещо.

Връзка към коментар

@Tedy вегетарианка ли си? Колумбия не е vegeterian friendly, ако така мога да се изразя. Поради социални причини, яденето на месо в Колумбия е въпрос на престиж, към какъвто всеки там се стреми, защото навремето само богатите са си позволявали месо. Нещо като в Азия, където в миналото богатите са имали бяла кожа и сега 95% от козметиката им е с избелващ ефект. 

Та така, ще си позволя още малко подробности. Много често, когато си поискаш ядене/салата без месо (sin carne), те ти носят нещо с пилешко (pollo), риба (pezcado), телешко (ternera), свинско (cerdo). Агнешко е cordero. Защото месото за тях е само говеждото (res, carne de res) - месото на богатите. Останалите видове месо не са месо. Да не забравяме, че тяхното говеждо е световно известно и те много се гордеят с това. Имай това предвид и го уточнявай изрично! Дори в местните авиолинии те питат за храната - Искате месо (разбира се това е говеждо) или пилешко? 😉

Какво да ти препоръчам... Имат една уникална супа - ajiaco, която се прави от три вида картофи. Към нея се сервират пилешко месо, царевица, каперски и сметана. Поръчай си я без пилешко (sin pollo), а има и места, където е само вегетарианска (vegetariana). На Александра в другата тема препоръчах patacones - пържен банан. На улицата продават царевичните питки - arepas. Запичат ги и вътре слагат масло, кашкавал и/или яйце, ако ядеш такива. Може и без тях, разбира се. Много са вкусни. Има вегератиански tamales (затворените бананови листа с плънка) и emapanadas (като малки пици калцоне). Имат вкусна супа от червен, зрял боб - sopa de frijoles, от леща - sopa de lentejas, салати с амарант, киноа, пържен патладжан - berenjena rebozada, ориз със зеленчуци - arroz con verduras, крем супа от царевица - crema de maiz. Просто винаги казвай, че не искаш месо, но очаквай изненади. И още нещо - навсякъде слагат кориандър (cilantro). Техният кориандър е ужасен на вкус (адски силен) и не познавам европеец, който да го яде. Та, ако не искаш, казваш и повтаряш sin cilantro, por favor! 🤗

Потвърждавам след направена справка снощи с боготяните, че божествената напитка е Canelazo! Имат една индианска - chicha, тя е от ферментирала царевица, но не съм я опитвала и не знам каква е на вкус. 😉

Редактирано от DaBo
  • Харесвам 14
  • Благодаря 4
  • Браво 2
Връзка към коментар
21 hours ago, Tedy said:

Майтап бе,  😁 експерименти с кока не се предвиждат в пътуването, само шматкане 3 дена в наркорайон.

Натуралната кока под формата на листа, чай и т.н. действа доста ободряващо и няма никакви негативни ефекти от нейното краткосрочно и средносрочно ползване. За милиони хора в този регион дъвченето на кока си е ежедневен ритуал, подобно на пиенето на кафе в Европа. Аз лично не бих пропуснал да опитам отново 🙂

Mate_de_coca_Peru.jpg

068.jpg

DSC02000.JPG

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Tedy каза:

@DaBo, а някоя вегетарианска манджа да препоръчаш? Този път съм си направила домашното за традиционните ястия, но може да съм пропуснала нещо.

Питай AlexandraKo капибарата как е 😀 В рамките на майтапа, нали е водно животно, та се счита за риба и някъде из Ю. Америка я ядат по пости.

Иначе в тоя район ако няма месо, значи все едно няма нищо за ядене. Сериозно. И в Бразилия думата "месо" значи телешко, не включва риба и пиле. 

Кориандъра го овладях и вече го слагам в яденето без да ме учат

• Харесвам 8
Връзка към коментар
5 minutes ago, neuromancer said:

Кориандъра го овладях и вече го слагам в яденето без да ме учат

рИспект! 😀

Туй нещо "Капибара" не съм го срещала в Колумбия, което не означава, че го няма...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@Tedy от типичната кухня за карибското им крайбрежие, бих ти препоръчал Pargo rojo с гарнитура arroz con coco. Знам, че ядеш риба, а за мен парго-то е най-вкусната от карибските риби. Ако нямат парго в ресторанта, може да го заместите с пържена mojarra, но опрделено, pargo-то е по-добро. Ориза приготвен с кокосово мляко, също е страхотен, като гарнитура. По-принцип не съм голям фен на ориза, но този с кокос е изключение. Също, горещо ти препоръчвам sancocho de pescado, тяхната интерпретация на рибена чорба, използват няколко вида риба, вкл. и глави както си му е реда. Освен риба, в  санкочото  има и разни зеленчуци, картофи, юка и разбира се кориандър. Аз лично харесвам кориандъра в супи.

Редактирано от nomad
  • Харесвам 8
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Eeee, ако рибата участва в играта, задължително пържена мохара, много, много я обичам. Има я в Богота. Ех, и оризът с кокос, класика по крайбрежието. Горе в Богота има рибни ресторантчета, любимо ми беше - mojarra frita con patacones y arroz de coco. Да хапнеш една и за мен. 😊

По крайбрежието има едни кюфтенца от червен боб - Buñuelo de frijol, приличат на фалафели. Също изключително популярно е и ceviche-то, за чийто произход спорят половината латиноамерикански държави.

Редактирано от DaBo
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Мерси за всички съвети. Водя си записки. 😋 Ще го пробвам този кориандър първия път, иначе как да знам дали ми харесва. 😄 Риба хапвам, но не мога всеки ден, та ще импровизирам с ориза и емпанадите. 

Леле как ме загриза любопитството да я пробвам боготянската напитка... още утре. Само имам малко съмнения как ще ми понесе алкохола посред бял ден. 🤣

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

@Tedy - не е чак толкова страшно положението с храната. Щом ядеш риба, сигурно ядеш яйца и кашкавал. Сутринта на улицата една арепа с кашкавал, едно яйце на скара и прясно изцеден сок от портокал и си бетон до вечерта. Имат супер плодове - мангото е просто уникално! Ананас, папая, авокадо, манго, лулу, мангостино, питая и т.н. Нямаш никакъв проблем! А за горещата напитка - то така или иначе лекичко ще те мотка главата от дългия полет и голямата височина, та едно Canelazo няма да ти навреди. 😉

Има една верига заведения Crepes & Waffles http://crepesywaffles.com.co/menu

Има ги на много места не само в Богота и Колумбия, но и в няколко латиноамерикански страни. Историята им е много интересна, но за нея друг път. Ако те притеснява нещо храната, там винаги може да ядеш вегетариански супи и солени вегетариански палачинки. Имат и салатен бар, хубав хляб. Има ги и на летището в Богота. Много посещавана верига е и я препоръчвам! След като не ядеш често риба, остави си я за крайбрежието, защото там е винаги прясна и много вкусна.

Лек полет и страхотно прекарване!

Редактирано от DaBo
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Пътуването започна с нечовешки ранно ставане, след безумно късно лягане, както си ми е традиция. Отне ми известно време да зацепя какво точно трябва да правя, ахаааа да се засиля за работа и мозъкът ми сработи... но не на пълни обороти. ☺️ Още е така и ще продължи през първите 3, 4 дена. 😃

Стоп и мързелива разходка в Париж. Сена, мостовете и шлеповете са си на място, заобиколени от есенната премяна на дърветата. Айфеловата кула е все така обсадена от шумни китайци, мили хора, много са ми симпатични. 

IMG_20181012_150427.jpg.ce2ca5f9081a1add1240f0d999771979.jpg

IMG_20181012_151148.jpg.c466af8dc034e4ebd3710f09678dacf5.jpg

IMG_20181012_151315.thumb.jpg.1d8022f74ab0aacc0879e3d06f1a2769.jpg

IMG_20181012_151833.jpg.34bc29521db56a511dfaa3ce30385762.jpg

IMG_20181012_151907.jpg.fd0e4cab94b05c00c6019bce4092548c.jpg

• Харесвам 33
Връзка към коментар

Не съм летяла с тях, ама приятели по същата отсечка казват, че хранят по-добре от Луфти (ние само с тях летяхме). Но май най-добре били Авианка, а най-зле Иберия и Тап. Спокоен и безопасен полет!🤗

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 55 минути , Tedy каза:

Дано да хранят добре.

Като ти гледам физиката, си една ящня, ящна... Дано наистина да хранят добре! :sarcastic: Bon voyage и да съберете много красиви спомени! 🙂 

преди 32 минути , DaBo каза:

а най-зле ... и Тап

Брррр..... 😣 Тия наистина хранят много зле! OPO-GIG-OPO - умряхме от глад... поради липса на качество, не количество... :not_i:

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Tedy каза:

Капитанът е наличен. 🙂 За пръв път летя с тези компании. Дано да хранят добре. 🙄

IMG_20181012_183957.jpg.90caf6f3a114152461d69ed52c9b3f70.jpg

Летяхме с тях до Рио, умориха ни от ядене. Дано не са се променили.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, DaBo каза:

Не съм летяла с тях, ама приятели по същата отсечка казват, че хранят по-добре от Луфти (ние само с тях летяхме). Но май най-добре били Авианка, а най-зле Иберия и Тап. Спокоен и безопасен полет!🤗

Абсолютно съм съгласна , че Иберия са най-зле. И от към храна и от към течности. Всеки път ходя да си искам като циганче квото дадат...Последният път човека до мен направо отиде в "кухнята им" донесе бутилка вода и кола и някакви сандвичи сантиметър и половина два големи щото умряхме от глад...

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 11.10.2018 г. в 20:43, patilana каза:

Не мога да изпусна предложението на Теди за скитня и се настанявам на задната седалка зад шофьора.

На задната седалка са минимум двама, забрави ли? Пу за мене отзад вдясно! 😄 

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Имаме сделка! Побързай с настаняването, че Теди вече лети натам. Ще изпуснеш посрещането на летището.

Редактирано от patilana
  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Явно слуховете са верни.... Летяла съм с Иберия само в Испания, то за вътрешни полети какво да очаква човек. От Колумбия винаги се прибирахме с Луфтханза, накрая на пребиваването ни там пуснаха и премиум икономи и нещата бяха много приемливи. 👍

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.