Прескочи до съдържание

Ерата на Escape rooms (обща тема)


Георги Василев

Препоръчани мнения

Здравейте пътешественици. Дойде време да ви запозная с едно сравнително ново забавление познато по света, а от скоро и у нас  - Escape Rooms (ER). Някои от вас са чували със сигурност и даже вече са го пробвали, но съм сигурен, че има и много, които сега за пръв път ще се запознаят по обстойно с тази материя. Причината да отворя темата тук във форума е тази, че в последната година, две, този вид изживяване все по усилено набира популярност сред чуждестранните туристи, които преминават през София, а и не само. В световен мащаб това заниманиe вече става все по търсено.  Същото важи и за много българи, които включват поне една такава стая в програмата си, когато са на път. За сега обаче, този вид забавление все още е в начален стадии по нашите ширини, но бавно и славно набира сила. Аз самият съм изненадан колко повече може да бъде създадено и измислено от това, което съм виждал тук. Наистина съществуват стотици начини едно такова приключение да бъде създадено и представено и то да носи на посетителя нещо много силно като емоция, а всичко да се развива в рамките на 100 – 200кв.м.(в повечето случаи). Има места където наистина можеш да се закълнеш, че всичко е абсолютно реално и, че средата в която се намираш не е просто игра. Има места където „игра“ е много нетипична дума за това, което преживяваш в действителност.

 

Аз съм голям фен от както за първи път попаднах на такова място и то тук в България. До преди това нямах идея, че такива места съществуват. Първата такава ER отвори врати през лятото на 2014 година в центъра на София. До средата на 2015 съществуваха около 10 такива стаи. Към момента само на територията на София има около 70 функциониращи такива, а за България цифрата е около 150 и през няколко месеца се увеличава. Към момента имам удоволствието частично да бъда част от екип в такава стая. Изиграл съм почти всичко в София, както и няколко в Пловдив. Направих две ескейп пътувания, за да видя как го правят и отвъд и определено съм зарибен. От март 2018г. до март 2019г. София е и домакин за световното по ER, но за него нататък. Нямам идея как да структурирам информацията, за това просто пиша, дано не се изгубите, а и да се изгубите….това е тема за ESCAPE ROOMS, свиквайте… 😉

escape-room.jpg

 

Съдържание:

 

1. Какво е Escape Room (ER)?

2. Помощ в една ER

3. Поколения ER

4. Какво има в България?

5. Какво има в една ER (без спойлери)?

6. История около която е създадена ER

7. Какво трябва да знаете, ако решите да посетите ER?

8. Как да изберете и запазите час за игра в ER и колко струва?

9. За кого е подходяща една ER?

10. Какво се случва преди и след игра в ER?

11. Инвентар и инструкции

12. Основни неща които ДА правите и да НЕ правите в една ER, които само ще са ви от полза!

13. Обратна връзка и коментари

14. Някои любопитни факти за България и в световен мащаб

Редактирано от Георги
  • Харесвам 11
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

1. Какво е Escape Room (ER)?

 

Идеята възниква през 2004 година в Азия, когато е създадена първата такава видео игра (Crimson Room), а през 2007г. идеята е трансформирана в Live Escape Rooms. Казано с прости думи, ER са логически игри с приключенски характер, залагаща на логиката, наблюдателността и креативното мислене. Разгадавате мистерии, събирате информация, използвате редица предмети, за да достигнете до финал. Стандартното време е 60 минути, а отборът трябва да e от минимум 2-ма до максимум 5 човека. В България ЕR възникват през пролетта на 2014 година. Най-големият плюс на този род игри, е че много добре развиват и доразвиват логическото мислене. Стимулират те да бъдеш по - креативен и наблюдателен, нещо, което в повечето случай е в недостиг в нашето ежедневие.

 

Стаите в България масово са изградени в апартаменти в жилищни сгради в централните части на съответния град. Има такива, които използват приземни етажи, а малка част са успели да си уредят и самостоятелни мазета, пристройки или други нежилищни помещения. Стандартното поколение стаи са с времетраене 60 минути, а основната задачата е да намерите пътя навън и да се измъкнете преди времето ви да изтече, като по пътя си трябва да се справите с редица логически загадки, пъзели и отборни игри. На финала трябва да сте решили правилно всички задачи, за да излезете. По принцип това няма как да не се случи, (имам предвид да не завършите някоя задача), защото в повечето пъти всичко е навързано и няма как да прескочиш нещо, а пък да излезеш.  Стаите са пригодени за екипи (отбори) от минимум двама до максимум 5-ма души. Геймплеят е изграден и обзаведен спрямо темата на стаята. Загадките също са измислени и създадени тематично. Има чисто логически задачи, има задачи за наблюдателност, има и физически задачи, където трябва всички заедно да извършите дадена активност (да дърпате въже, да управлявате топче в лабиринт с помощта на сламки, да натискате бутони, да настройвате „сложни“ уреди и т.н). През цялото време докато сте вътре и вършите всичко това, вие ще сте наблюдавани с камери и подслушвани с микрофони. (Важно е да знаете, че играта ви или части от нея не се записват и не се пазят) Видеонаблюдението е неизменна част, защото по този начин ще получавате жокери или друг вид съдействие, ако е необходимо. Всеки играч може да напусне играта по всяка време по свое желание, а другите да продължат (рядко, но се е случвало).

 

На места се изисква подписване на декларация за конфиденциалност от всеки играч в отбора. Това е стандартна практика. Все пак това е интелектуален труд и е напълно разбираемо да има някаква предпазливост. Декларацията включва точки от типа, че няма да записвате, заснемате изживяването, че няма да копирате и разпространявате, че няма да чупите и т.н, според зависи типа стая. Тази практика за мен е доста добра, макар че все повече се избягва. Причината е, че създателите искат да те потопят играчите в атмосферата още с влизането и всякакви излишъци и формалности само биха усложнили този процес. Кажи речи, ако имаш нужда от тоалетна, това е ок, от там нататък нещата вече са започнали. Разчита се, че след края на играта хората ще бъдат наистина доволни и впечатлени и, че самите те няма да искат да дават спойлери на техни приятели или в социалните мрежи, а напротив биха им препоръчали да идат и да усетят цялото нещо. Тоест малко е на добра съвест всичко, но към момента работи. Има тук там по нещо, което хората са си говорили помежду си, но не е нещо значително. Нормално, любопитството е голямо нещо. Иначе, като цяло, спойлерите за ER са много неприятно нещо. Представете си да ви разкажат края на 3 часов филм или да ви кажат, че „ТЯ“ умира на последната страница. Същото е. Хората сами стигат до този извод в един момент и си траят, което е супер! До някъде и това е причината да не сте чували много подробности за ER и да тънете в неведение какво аджеба е това. Ако все пак попаднете на споменатите декларации, не се притеснявайте. Те се съхраняват старателно, а и реално там е само името ви и подписа.

Редактирано от Георги Василев
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

2. Помощ в една ER

 

Относно помощта (жокер) на едно такова място. Ще кажете какъв е смисъла, нали трябва ние да се справим? Да, така е, ама когато влезете там, реално  трябва да превключите на друг режим на мислене. Странно е, но се случва постоянно. Очевидни неща е възможно да ви убягнат. В повечето случай жокерите идват в следствие на недоразбрана информация, която сте открили вътре или недочетено указание или невнимаването на това с какъв инвентар разполагате и за какво да го използвате.

 

Повечето стаи са много интуитивни и сравнително лесно може да се ориентирате накъде да поемете. По известни са още като „линейни“. Разбира се съществуват и такива в които няма ред в решаването на задачите и това прави нещата малко по-сложни и на посоки (нелинейни). Аз лично предпочитам последователно изграден сценарии. Линейният геймплей обаче в никакъв случаи не прави нещата по-лесни, напротив… знаеш, че е там и знаеш, че всеки момент ще го откриеш, въпроса е на къде гледаш 😉 Та от тази гледна точка, понякога се налага отборът да получи лека насока на къде да гледа и в каква посока да помисли. Жокерите не хвърчат на поразия с цел да бъдете „избутани“ по-бързо навън. В това няма смисъл. На повечето места водещият е добре обучен, познава играта идеално и знае къде и как да помогне, ако има нужда. При някои играчи помощ може и да не се наложи, но при други е повече от необходима. Важно е да се упомене, че не винаги опитът е от значение. Има хора, които за пръв път отиват и се справят завидно добре, има и такива, които след 15 изиграни стаи дават доста лош резултат. Чисто за примера използвам „лош“, като определение. Няма „лош“ резултат. Всичко е за забавление. Справянето със задачите по никакъв начин не касае умствения капацитет, просто има хора на които логиката на играта им пасва много , има и такива, които винаги търсят сложното и заобиколното и отказват да пробват очевидното 😀 Това също е честа причина за намеса отвън. Играчът вкарва някаква много сложна логика (филмира се твърде многоJ ) и започват конспиративни теории как да се отвори еди-кое си и прочие, а отговорът да е просто – натисни дръжката. Знам, че звучи малко странно, но в такава изолирана среда, човек започва да мисли по малко по различен начин и съответно сам се оплита в мислите и идеите си. Масовата практика и опита показват, че играчите не обичат да им се помага. Това винаги се уважава и взима под внимание, но замислете се, че да се цикли 20 минути на една задача и очевидно отборът да не се досеща е напълно безмислиено. По-добре да се подаде лека насока и нещата да продължат напред. Зациклянето и отказа на помощ, често води до напрежение в отбора и понякога ескалация в тона между играчите, което е излишно и за тях и за водещия на играта. Подаването на насока в момент в който има нужда от нея не е нещо ужасно и непростимо. Повярвайте ми, по-добре да имате динамика на игра от колкото да върви накъсано и да губите интерес. Моята практика като водещ е следната:  слушам и наблюдавам играта внимателно. Познавам стаята отлично, знам моментите, които могат да те вкарат в заблуда, знам времевия диапазон за извършването на текущата задача и преценявам работата в екип на отбора вътре. След 2000 игри се научих да виждам и усещам психологическия аспект на нещата и това е от много голяма полза за мен в случая. Има различни типажи играчи. Има по импулсивни и схватливи, има по-кротки и тихи има и такива, които са на принципа „давайте да даваме“. След като преценя ситуацията, знам как да поднеса помощта така, че тя да не дава отговор, а да насочи вниманието им към нещо определено. Отделно преди да се обадя, изчаквам известно време, дори и хората да са в грешна посока. Защо? Ами, ако имате отбор от 5ма, то това са възможни 5 идеи и логики, за да се открие чалъма. В никакъв случаи не искам да прекъсвам мисловния процес с намесата си и за това изчаквам да чуя коментар по загадката, да чуя различните идеи, да чуя какво мислят или не мислят, че е, и да видя на къде ще поемат. Вече забият ли в осма глуха се обаждам. Има хора, които смятат, че е обидно да получат помощ. Ами не, НЕ Е. Това не ти разваля предизвикателството, а и не всички можем всичко или пък да можем да го измислим за 5 минути. Трябва да има баланс. Има отбори, които изрично предупреждават преди началото, че играят за рекорд, че са опитни с над 20-30 стаи зад гърба си и, че в никакъв случай не искат да получават помощ. Практиката показва, че от 60 минути регламентирано време, такива типове отбори излизат за около 65-70 минути и нагоре (не винаги разбира се, но в повечето случаи). Чувстват се силно неудовлетворени и даже с леко раздразнение как така не са успели?!?! Помнете, че решите ли да идете на такова място, не се състезавайте с времето (правете го, но не и с цената на всичко. Следете го има как, но не си го превръщайте във фиксидея). Не се притеснявайте, че не знаете нещо или не можете или недай си Боже, че ще се изложите. Това не е тест и не кандидатствате за никъде. Единствената цел е да се забавлявате и да се потопите максимално в това, което ви се случва. Дали ще излезете за 30 или 60 минути няма да има никакво значение за водещия. Да, ще кажете за лично самочувствие и прочие, ама това не е направено да се доказваш пред някои, освен, ако не си максималист и супер строг към себе си. Ако сте такъв тип играч, освен леко кисело настроение накрая, друго надали ще усетите. Рекордите по стаите към момента масово се държат от случайни отбори, които по никакъв начин не са имали намерения да чупят рекорди. То просто им се е случило. Успели са, защото са зачаткали нещата бързо, забелязали са ги навреме и са решили всичко със сръчност. Както казаха и преди малко, логиката им е паснала идеално. Ето тогава радостта е истинска. Точно по тази причина в някои ER няма да видите броячи, часовници и други способи за измерване на времето. Да, имате 60 минути, защото днес примерно има още няколко отбора, които са си запазили час. Пак от опит ще споделя, че когато към края на играта дадения отбор знае, че примерно разполага само с още 5 минути, за да си отвори вратата, вместо да впрегне сили и да разреши и последния казус, започва едно леко напрежение и паника, че няма да се успее. Получава се една лека демотивация. Настъпва хаос в мислите им и това също е една от причините в този момент, точно това да им попречи да се справят във времето.  В България няма практика водещият да прекратява играта когато времето изтече. Масовата практика е отборът сам да прекрачи финала. Тоест, ако времето ви изтече, никои няма да ви отключи и да ви стопира играта. Вие ще доиграете и само от вас ще си зависи кога ще напуснете приключението. В повечето случай помощта е така разпределена, че на финала всичко да е във ваши ръце и дори и да удари 60 минута, то на вас реално са ви нужни не повече от 5 – 7 минути, за да си завършите всичко. Мисля, че само в 1-2 стаи в София специално когато времето свърши, играта ви се прекратява и ви се обяснява какво е оставало до края. Това за мен е откровено глупава и ненужна практика. 60 минути се потиш вътре и накрая за няколко минути повече(не дай боже да е 1 ) ти сецват кефа. Всяка стая е така изградена и направена, че заложеното време да ви е повече от достатъчно. Тук там се срещат и лоши изпълнения където всякаква логика липсва и е очевидно, че е абсурдно за толкова време да се намерят и решат толкова неща, но този тип стаи започнаха да намаляват, даже да изчезват. Всяка стая е тествана прецизно и всичко е оразмерено спрямо тези 60 минути. С две думи, бъдете наблюдателни и логични и ще се справите без проблем преди времето ви да изтече.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

3. Поколения ER

 

Тук ще говоря само за това, което съм научил през тези 3-4 години и основно за България, макар че по пътя на логиката мога да направя известни генерални заключения при поколенията стаи. Какво ще рече поколение стая? Ами като при всяко нещо и тук се наблюдава развитие и иновации. Първите стаи в България са по семпли, с по базови загадки и първичен начин на заключване (ключалки, катинари). В следващото поколение след първата година, започнаха да се появяват доста по иновативни методи за заключване, за подсказване, за поднасяне на историята и прочие. С всяка изминала година стаите стават все по мащабни, като изпълнение, с все повече тарикатски неща в тях, с все по предизвикателни загадки и прочие. Веднага правя едно много ВАЖНО уточнение. Стая отворена през 2015г., може да е в пъти по-добра от стая отворена 2018г. Това, че е от по-ново поколение, не я прави нехубава или лесна и подобни. Това, което ще видите в „по- старите“, може би са повечко ключалки и катинари. Запомнете, че катинарът не е лошо нещо, стига зад него да има нещо наистина логично и струващо си „мъката“ да разберете кода с който сте отворили катинара. В противен случай е малко дразнещо, да. Всички се стараят да няма кърпено и бутафорно, защото това дразни както играча, така и създателя. Не отхвърляйте „по-стара“ стая с идеята, че е лесна, скучна и прочие. Съвсем спокойно ще се окаже, че Първо поколение стая задминава многократно стая от по-ново по всички параграфи. Това с поколенията като цяло е за ориентир какво би могло да се очаква, тъй като една ER създадена веднъж не търпи промени. Имам предвид, не се сменят загадки, история или нещо по-голямо. Случват се само подмяна на механизми и освежителни процеси. Тя е родена и ще си „умре“ както е създадена. Не съществува практика за цялостно преобразяване на една стая в друга, но точно за това има и толкова голям избор. Следващото поколение (трето), което в България още не съществува във вида за който ще опиша по надолу, са така наречените Live Performance Escape Rooms. Това са стаи, изградени само на база на актьорска игра вътре. Тоест, не сте сами. По някакъв начин, цялостно или частично, има жива интеракция с вас, която може да ви накара да се смеете със сълзи, да ви уплаши, да ви ужаси или дори…..физически да си поиграе с вас.😱 И накрая, може би мога да определя и още един вид, а именно тези, които се провеждат на открито. Интересно е, че и те минават под шапката на ER. Реално те са и не са ER. Изградени са под открито небе в определено пространство и там се борите с малко по различни предизвикателства - въжета, дъски, канали, води, ветрове, кал… абе с две думи е яко забавно. Напомня малко на Сървайвър, Форт Бояр и т.н.  По всяка вероятност за там ще са ви необходими и допълнителен чифт дрехи и обувки. Пак имате определено време, пак имате загадки, но имате и доста физическа активност от сорта на пълзене, гребане, изкачване, тичане. В стандартна ER такова нещо не съществува. В стандартна ER, изрично се набляга, че не ви е нужна сила по-голяма от на седем годишно дете. Не ви трябва и никаква физическа подготовка. Не стане ли от първия път, няма смисъл да дърпате, натискате, опъвате…явно не е това и не е за там.

 

Може би това са въпросните „поколения“.  Аз си го обяснявам за себе си, като при филмите. Всяка година излизат подобрения и ъпгрейди при ефектите и заснемането им. При стаите е същото. Има си класики, които са задължителни и не умират. Някъде бях чел статия колко е животът на една ER. Истината е, че няма точен отговор. Зависи от държавата, стандарта, локацията, историята, изпълнението, поддръжката, дали има определени рестрикции ( 18 + ) и все в този ред. Масово се смята, че „животът на една стая“ е около 3 до 5 години. Нямам представа как и кой го е смятал, може би е взето на база статистика от конкретна държава, не помня вече, но както казах, факторите са различни за всеки регион. В България първата такава стая (2014), все още функционира. Това значи, че има достатъчна посещаемост, за да се издържа. Има и стаи, които след втората година затвориха. Част от тях поради това, че бяха създадени с идеята да се спечелят бързи пари, други с това, че бяха на твърде неудобни локации. Това за парите го вметвам, защото имаше хора, които мислеха, че клиентът е много заблудено същество и, че щом е модерно, значи хвърляме 5 бележки и 10 катинара и правим стая. Определено не. Това е доказано неработещо.😶

 

В България, а и по света ER не са под една шапка. Има хиляди брандове и подбрандове. Няма едноличен собственик. В София има около 40 фирми с общо 70 стаи. Някои имат само по една, други по две или повече.

 

 Важно е да кажа, че всяка изиграна стая, не може да се изиграе повторно. Тоест може, но няма да има особен смисъл. Тя няма да се промени дори и след 5 години. Трябва да идете на друга. Стаите не са конкурентни, поне не и в буквалния смисъл на думата. Ясно е, че има „по-хубави“ и „по-нехубави“, но това е доста субективно мнение за всеки. Цялостната идея е да бъде направена качествено и на ниво, за да може като идеш да ти хареса и да искаш и пак и пак (като мен). Реално една лошо изпълнена стая прави лоша реклама на всички и обратното, една невероятно яка стая прави чудесна реклама на целия бранш, за това не можем да кажем, че стаите са конкуренция, а напротив, ако ти е харесало веднага те пращам при друг, той при трети и така докато не свършат.  Работи се в сравнително благоприятна среда. За жалост както на всякъде, така и тук има разни циганийки и сметки на дребно, но опитът и естествения подбор елиминират това.

 

Сега се сещам, че още един вид ER, но не мога да ги причисля към някое от изброените. Те същото се наричат ER в световен мащаб, но за мен крайно не пасват на определението. Това са така наречените VR стаи. VR – Virtual Reality. Предполагам знаете за виртуалната реалност и как става все по - достъпна. Е тук имаме същото. Сядате на кресло. Слагат ви колан. Нахлузват ви очилата за виртуална реалност и ви пускат. Ще прекарате 60 минути в нереална среда. Интересно е, няма да крия, но не е ескейп стая. Вие ще се чувате, ще си виждате взаимно аватарите. Ще можете да хващате предмети и да си ги подавате и ще трябва да си изпълните мисията. На мен лично ми хареса като изживяване, но силно не препоръчвам за хора с проблеми с вестибулара или други подобни. Едно 3D кино натоварва очите, тук ефекта не е чак такъв, защото имате дълбочина, но все пак е дисплей и така. Разбрахте ме. Препоръчвам, който е ок с тези специфики да го пробва. Не е като симулаторите по морето или като 4DX киното, приятно и забавно усещане е. След като свърши играта не бързайте да ставате, за да не се пребиете. Изчакайте очите ви да свикнат към нашата си реалност 😀.

 

Излязох малко от „поколенията“, но както казах не знам как да го структурирам.

Спойлер

 

 

Редактирано от Георги Василев
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

4. Какво има в България?

 

В България се наблюдава нещо доста интересно. Както винаги сме самосиндикални. Тук имаме стаи от Първо поколение, стаи от Второ поколение, но имаме и няколко, които са в междинки между Първо и Второ и между Второ и Трето. Объркано е знам, но факт е, че сме на високо ниво в предлаганата услуга за България. Както споменах, Балканите и околните държави около нас са титуляри и се славят за едни от най-добрите на континента. Причините за това са основната липса на франчайз и вложеният личен труд и кретивност. В Белгия изиграх няколко преди година, ами мога да кажа, че бяха толкова повърхностни, че ми се доизлиза почти веднага. Лишено от всякаква креативност, претрупано с хиляди излишни неща, които минаваха за декор и много други недоизпипани неща. Там за пръв път видях разликата Ние и Те. В никакъв случай не правя генерално заключение. Както навсякъде, така и в моят случай, може би не съм оцелил, но все пак попрочетох ревюта, посъбрах информация и ги избрах на база масовата преценка за тях, ако това е титулувано за много добро изпълнение за там…язък. Като цяло чужденците лесно се впечатляват, а и там стандарта за това забавление не е много висок, та може и това да е била причината. Тук първите стаи са на доста високо ниво. Имат дух, имат атмосфера, имат приятни ефекти. Като цяло са изчистени от излишъци, но се наблюдава и преходна форма към Второ поколение. При Второ поколение, както казах, вече се наблюдава липсата на очевидни неща. Липсват катинари, може и изцяло. Не си наясно от къде ще се мине и къде ще идеш. Загадките са доста по креативни. Всичко е по-организирано. Стаите от тип Второ са по-малко за момента в България.  Предполагам основната причина е чисто финансова, но има и много хибриди, които всъщност са прекрасно изпълнени и така реално играете точно каквото трябва. Има баланс и между едното и между другото. Може би тези хибриди за България са най-разпространени. Има разбира се и няколко , които са тръгнали и към Трето, но има още какво да се желае. Трето се изгражда около специфични постулати, а не върху вече изграден продукт. Live Performancе елемента тук тепърва ще навлиза и ще се развива.

 

По нашите ширини, съществуват и така наречените градски куестове . Няколко стаи предлагат такива занимания, като подпродукт на основния. Както и при ER, така и тук ще имате загадки, кооперативни игри и всякакви други приключения. Цялото нещо обикновено се провежда на територията на града или и малко извън него. Имате различни интерактивни точки, срещи с непознати, изпълнения на доста пикантни задачи, но всичко в рамките на допустимото. Времетраенето на подобно нещо е различно. Към момента варира между 1:30 до 3ч. Условието е отбора да е с автомобил и да е до 5 човека. За разлика от ER, където цената се формира спрямо броя играчи, то тук цената е фиксирана независимо дали сте 2-ма или 5-ма. За цени ще споделя след малко по конкретно. Начина да се запишете за това мероприятие е не се различава много от стандартния начин за запазване на час в ER. През сайтът на дадения организатор. Попълва се форма за участие, съгласявате се с общите условия и, ако е необходимо предплащате капаро. (това и него при парите ще го сложа по-надоло). В момента в който завършите регистрацията ще получите ел. писмо или обаждане и от там ще научите точната локация, на която да се явите в уречения ден и час. Денят и часът ще знаете от самото начало. В сайта ще е упоменато, така че няма да има изненади и да не знаете как да си организирате времето. Масово градските куестове се провеждат уикендите по обясними причини. Има дневни има и вечерни, зависи от тематиката и изискванията. Квотата е около 50 отбора едновремено. Каква гмеж, а? 😄 Спокойно, няма да тръгнете като на протест в крачка. По всяка вероятност ще имате ваша си локация. Всички ще преминете едно трасе, но по различни пътища. И тук идеята е забавлението, а не състезанието. Състезателната част тук не е препоръчителна, тъй като сте в градска среда с автомобил в реални условия и непредпазливостта може да ви докара главоболия. Организаторите са се погрижили трасето и задачите да са достатъчно безопасни, така че другото остава на вас. В края на такива куестове обикновено има някаква почерпка нейде из Софийските барове и бирарии, където отборите се събират и коментират случилото се.

 

Има и няколко по-локални изпълнения. Ще ги нарека мини куестове. Те се провеждат в някои от по-големите паркове на града, но са основно през по-топлите месеци. Приключението трае доста по - малко, около час до час и малко. Пак от 2 до 5 играча, пак трасе, пак малко активност и така. Тертипа при всички ER и външни занимания е сходен, но при външните разполагаш с доста повече възможности. Минитата съответно са и по-лежерни. За след работа с приятели с биричка и си действате. Времето на провеждане на тези може и да е през седмицата след 18:30, но може и през уикенда, ако има свободни дати и часове. За разлика от големите, тези са регулярни през целия сезон. Големите обикновено се провеждат веднъж в месеца, но може да попаднете на два различни куеста в един и същи месец.

 

*Не бъркайте тези градски куестове с това, което написах по горе за стаите на открито и за чифтовете дрехи. Няма общо. Градските куестове не изискват специални физически умения. Онова другото за съжаление го нямаме в България все още.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

5. Какво има в една ER (без спойлери)?

 

Съдържанието на всяка стая е строго индивидуално. Зависи от историята. Всяка история има съответния декор и инвентар с който да бъде подплатена. Тук не мога да разкажа повече, чисто от гледна точка на спойлерите, но да кажем, че има стаи в които интериора е като филмов декор или поне така се усеща и абсолютно всичко е на мястото си. И пак, голяма част от декора и инвентара който ползвате е в максимална близост с основната тематика. Ако сте на кораб няма да видите лед осветление, а свещници и бъчви, ако сте в банков трезор, няма да видите прозорци и нелепи предмети и все в този ред на мисли. Какво още има? Обикновено има някакъв съпровождащ саундтрак. Не мога да кажа, че навсякъде е подходящ, но пак, няма да играете под съпровода на Sting или ZAZ, ако сте на пиратски кораб. Обикновено са звуци или мелодии, които пасват на атмосферата. Ще видите или усетите ефекти. Може да са светлинни, звукови или дори физически (важното е, че аз се разбрах 😄 )Ще видите камерите с които ви наблюдават, но това е неизменно, независимо от темата и мястото.📹 Възможно е някъде да видите стар радиатор или климатик, но това е неизбежно в някои стаи. Може да бъде замаскирано, но ще е там. Лятото и зимата не прощават, а комфорта трябва да е пълен, не обръщайте внимание на тези неуредици. За да са останали там по всяка вероятност или е било невъзможно отстраняването и декорирането им или наемодателите не са разрешили. Наслаждавайте се на останалото. Вътре също така има и загадки, разбира се. Те са в основата на всичко. Под загадки не оставайте с впечатление, че са тип куизове или поредица въпроси с възможни отговори. Няма да срещнете такова нещо. Тук там някоя гатанка, но нищо повече. Загадките обикновено имат указание под една или друга форма, има механизъм чрез който разбирате интуитивно какво се изисква от вас. Разновидностите са много. От стандартни до наистина много свежи хрумвания. Смело заявявам, че за разлика от западните стаи, тук в България, самите собственици са създали не малко авторски неща и като загадки и игри, и като интериор и история. Много хора живеят с идеята, че е видяно някъде и пренесено тук, но това не е вярно, поне и в по-голямата си част. Има взаимствани идеи, но останалото си е лично творчество. В много стаи ще видите катинари от всякакъв тип, дори и такива, които не сте предполагали, че съществуват. Ще видите копчета и циферблати, ще видите механизми с ръчки и въжета. Възможно е да видите и доста модерни технологии. В някои ER е възможно да видите стикери, чието значение да означавай „Не пипай“, „Не бутай“, „Не се катери“. За жалост в много случай са неизбежни. За да се пресъздаде хубав детайл е наложително да има и някои орнаменти, малки детайли или декори, които да не са толкова дуракоустойчиви. По принцип е логично да не се използва сила, но на такива места човешкото любопитство надделява и, ако щете ми вярвайте, но играчите понякога виждат конспирация дори в контактите… и пипат. Ако съществуват такива стикери, то ще ви бъде упоменато в инструктажа в началото. Масово всичко е на нивото на очите и няма смисъл да се катерите, подскачате или напрягате, за да свършите някоя задача или да намерите даден предмет. Някои хора се дразнят когато видят такива стикери на места, но пак повтарям, времето и опита е научило създателите къде са сакатите места и, ако те не могат да бъдат избегнати по друг начин, то неизбежно се поставя стикер. Представлява вид задраскана ръчичка или лента с логото на стаята. В повечето случаи се слагат върху контакти, по-крехки декорации и сервизни помещения (заключено ел. табло, например⚠️). Замислете се, че през една стая годишно минават около 1000 отбора, това са около 5000 чифта ръце. Колко па да е здраво едно нещо, ако върху него непрекъснато се оказва излишен натиск? 🛠️

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

6. История около която е създадена ER

 

Обикновено всяка стая е изградена около някаква история. Ще дам пример с класически случай.

 

Има убийство, има заподозрени, има липсващи парчета от фактите. Всеки има алиби. Вие влизате в кожата на Шерлок Хоумс и започвате да работите по случая. Убиецът е укрил оръжието на престъплението, а някъде има и свидетели, които очевидно отказват да се появят под прожекторите. Започвате вашето разследване и до края разгадавате неяснотите и разплитате случая до самият му край. Мисията ви е да посочите убиеца, да имате доказателството за това и да сте открили всички улики, които явно до този момент никои не е успял.

 

Това е най-общ пример. В България има много теми и хубави истори. На места те са силно заложени в играта, а на други са само загатнати. Има места, където изходът на събитията зависи само от вашите решения.  До скоро си мислех, че едно от най-силните качества на една стая е нейната „вътрешна“ история. Оказа се, че не е съвсем така. Да, една добре замислена и пресъздадена история с множество неизвестни и  неочаквани обрати, е едно страхотно изживяване и усещане, но има и стаи с по-скромни истории и въпреки това на финала нищо не ви липсва. Не знам как да го разясня изцяло, но има стаи в които не е заложено толкова на историята, а на „сървайвъра“. Тук нямаме много такива, но и това което има си е ок и с не дотам добре застъпена история. Глупаво е когато, ако има запознаване с историята в началото да речем и в последствие всичко изцяло да бяга от основната тема. Тогава може да останете с чувството за липса на логика в някои от нещата. Хората различно интерпретират случилото им се и до колко историята им е повлияла. В пример (незабравим😊) под тази тема ще ви разкажа на кратко за една стая, която изиграх миналата седмица в Гърция и може би ще ме разберете по-добре.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

7. Какво трябва да знаете, ако решите да посетите ER?

 

Отговорът е много прост, нищо! Или хайде, почти нищо. Препоръчително е да не се опитвате да „изравяте“ много информация за дадена ER. Рискувате да попаднете на нежeлан спойлер или нещо, което да ви развали момента на изненада. Сега под „не изравяйте“ имам предвид да не търсите нещо по - конкретно за нейната история или геймплей. Ако решите да ходите проверете отзивите за това, което сте избрали. Към момента смело заявявам, че няма злоупотреби с рейтинги поне в основния източник на информация за България: www.vsichkistai.bg. От време на време се случваше преди, но вече нещата се следят изкъсо и е почти невъзможно.🧐 Там ще откриете всички ER, които функционират на територията на страната. Може да ги групирате по градове, по рейтинг в определена категория, по най-много коментари, по трудност, по декори и т.н.

 

ВАЖНО!!! Категорията трудност винаги е била и ще бъде субективна. Не се залъгвайте, че много хора са дали 9/10 на трудност и, че това е вашия момент да се предизвикате. Стаите са масова атракция и са съобразени в някаква рамка с нормалните възможности на човек. Точно за това и не се изисква да знаете или да притежавате дадени специфични умения. Хора, които за пръв път играят, по всяка вероятност биха оценили трудността и като висока, но човек който е за 20 път, няма да и даде 9/10, а 5 или 7/10. Моят съвет е, не гледайте нивото на трудност при избора си. В много коментари е възможно да срещнете изказвания от типа на „ препоръчваме за по - начинаещи отбори“ или „препоръчваме за по - напреднали“…това също е субективно.

 

Как да изберете? 

 

Според мен първо вижте видовете тематики. Като цяло мога да кажа, че основната тематика е приключенска, но все пак има някакви по конкретни теми. Например за скривалище на хакер, за пиратско пътешествие, за изчезнал учен, за машина на времето и прочие. Разгледайте и когато харесате нещо по заглавие и резюме, преминете към коментарите. Сайтът за жалост може да бъде и къде къде по приятелски организиран, но към момента е това, за това вижте част от коментарите там. Може да проверите и разбивката как е оценена по категория Декор, Персонал, Атмосфера, История. Като проследите масовото мнение ще знаете горе долу дали ви пасва като предварително усещане. Задължително вижте и страницата на конкретната стая и във Facebook. Проверете рейтинга и отзивите. Вижте, ако има ниски оценки и коментари към тях какво касаят и защо човека е оценил ниско. Прехвърлете и някакво количество позитивни отзиви, като гледайте да има поне едно две пояснителни изречения към тях, защото коментар от типа „Супер“, „Идете“ , „Мега яко е“ са доста неясни.🤔 Вижте някои по конкретни и изчерпателни (има доста такива). Влезте в сайта и на самата стая и разгледайте дали има друга полезна информация. Там ще откриете и най-важното, а имено локация, възможни часови слотове за игра, цени, времетраене и секция FAQ, която да даде отговор на всичко останало, което до момента е било неясно. Обикновено винаги са едни същи от типа на: Страшно ли е? Трудно ли е? Какво става, ако времето свърши? Колко човека могат да играят? Ако сте за първи път направете един прочит или другия вариант е, ако стаята очевидно е на „страшна“ тематика, вижте дали има някакви по конкретни изисквания, възрастови ограничения и прочие⚠️. Съветвам ви да не се „хвърляте“ на първата срещната стая без да сте чували нещо за нея от някои приятел или без да сте проверили нищо. Пак казвам, че в тази проверка специално, няма спойлери или други развалящи нещата елементи.

 

Избягвайте стаи, които се предлагат в сайтовете с отстъпки. Всички по-слаби стаи в момента „живеят“ на ваучери. Не казвам в никакъв случай, че е лошо, но спестяването на едни 10-15 лева може да ви откаже от повторен подобен опит и да ви създаде много грешна представа за ER. Не ходете на „изгодни“ стаи с предлога „Дай, като за първи път да не се изхвърляме, па ако ни хареса пак ще идем“ Недейте! Ако сте решили, пуснете се по пързалката и след това вече вземете решение дали е ваш тип забавление или не. Факт е, че не всеки ги харесва. Има хора, които откровено признават, че не е лошо, но не е техен тип забавление и по-скоро не биха повторили. Абсолютно нормално, ама, ако все пак ще ходите за първи път, нека гаргата да е рошава. 🤪 Почти всяка, да не кажа всяка ER, предлага и подаръчни ваучери. Може да закупите такъв и да го подарите на някого за празник. В тези среди термина е „подари емоция или изживяване“. Котират се в интерес на истината, като тук може да направите подаръка и само за един човек. Реално цената на ваучера покрива само неговото участие и когато дойде да играе, той не плаща, а останалите доплащат остатъка от общата сума. Няма как някои да играе сам ER, за това, ако решите да купувате такъв ваучер, предупредете го да си вземе поне още някои със себе си. 👫

 

Разяснение: Когато започна всичко в България през 2014г. известно време имаше една много интересна опция. Можеше да си запазиш час и за сам човек и ако в този час се появят и други хора, да те прикрепят към тях и да играете заедно. Мисля, че това така и не потръгна и бързо залезе като идея. Вече се ходи по стаи, само с компания приятели, колеги, роднини. Казвам го, защото в USA примерно е масова практика да събират непознати в един отбор и така да ги пускат да играят. Не съм проучил много по този въпрос, но при тях когато правиш резервация избираш опцията Public or Private. Ако избереш прайвит, се разбира, че ти имаш вече хората, които са ти познати естествено и искаш да играете само вие си, но ако е другата опция, може да се окаже, че ще играете и с някакви непознати. Аз поне съм на мнение, че така няма да е добре. По-добре сподели емоцията с близки хора и се отпусни. Толкова за това, тъй като на нашия пазар това не се практикува.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

8. Как да изберете и запазите час за игра в ER и колко струва?

 

Запазването на час за игра в ER е много лесно. Отваряте сайта на компанията и там ще видите с колко и какви стаи разполагат, на каква тематика са, колко продължават и колко струват. Обикновено календара е много добре визуализиран и имате легенда кое е свободно и кое заето. По принцип повечето стаи работят по цял ден, като най-ранен час мисля, че може да срещнете 10:00, а като най-късен 23:00. Всяка стая е с различен брой часове и часови слотове за деня. Някъде може да са през час. Другаде през два. Всичко зависи от това колко стаи има фирмата и на какви локации са разположени.  Много фирми имат по няколко стаи, но на различни локации. Четете внимателно къде е локацията на избраната от вас стая. Повечето са в централната част на града. Графиците са отворени за много напред във времето, така че смело може да си резервирате час от днес, та до след няколко месеца. Срещат се два вида възможност за резервиране. По телефон и директно през формата в сайта. През сайта става много лесно и бързо, защото по телефон може да се наложи да диктувате имена, email адреси и си е тегаво. По телефон се обадете само в случай, че имате проблем със сайта или друг специфичен проблем. 📞

 

Системите за резервиране работят на принципа, че ако два, три часа преди игралното време, часът не се заеме, то системата го блокира автоматично и вие вече няма да можете да резервирате този час. За пример, ако в стаята Х има свободен час днес за 16ч., то, ако не го резервирате до 14ч. часът ще се блокира сам в 14:00 и оставате с опцията за някои следващ, например в 18, който пък ще отпадне в 16ч. и така. Уточнявам го това, защото много пъти хора звънят по телефона (редовно се случва с чужденци) и искат да играят в час, който вече не могат да запазят през системата. Обаждат се например в 14:10 и казват, че вече не могат да запазят този в 16ч., а много искат да играят и не могат по друго време. В такива случай, трябва да позвъните и да попитате дали е възможно все пак да идете. По всяка вероятност няма да има проблем, но имайте предвид, че при някои стаи, това е направено с цел, хората от персонала да могат да си разполагат с времето. Макар и работещи по цял ден, масово, няма практика в стаята да седи човек на изчакване и да е на разположение цял ден. Просто имайте предвид.

 

Всяка стая е готова да заработи веднага, но все пак трябва някакво оперативно време, а и ако има по-сложни механики вътре, да има време персоналът да ги подготви. Ако изключим това, през другото време процедурата за запазване е много проста. Харесвате си час, цъкате върху него и ще ви се появи стандартна форма за попълване на име, телефон, ел. поща. Ще можете да маркирате броят на играчите и езика. Да, всяка ER е адаптирана и за англоговорящи. За жалост мисля, че е само български и английски. Поне не съм чувал за други възможности. Мисля, само една предлагаше на руски и испански, но не съм много сигурен. След като попълните всичко коректно и потвърдите ще получите email който ще потвърди резервацията ви. Готови сте. Чакате да дойде денят и отивате да играете. Заплащането става на място в деня на игра.🤑

 

*няма най-добра стая. Това е субективно. Няма да намерите най-добрата стая, никога! J Може да имате фаворите, но не и една единствена. За това не я търсете по този критерии.

 

**Никога не ходете повече играчи от максимално допустимия брой. Никога не се получава. Игрите са изградени за този брой хора и не повече. Ще си пречите и няма да усетите почти нищо. Даже препоръчвам, ако максимума е 5, идете 4, ако е 6 идете 5, но не повече. Факт, в София има стая с максимален брой 7, на този етап се обмисля редуциране. Не си струва бутането.

 

Има обаче няколко фирми, които изискват капаро в размер на 30 лева, за да ви бъде потвърдена резервацията. Обикновено, ако попаднете на такъв случай, след като направите резервацията, системата ще ви информира, че имате 48 часа да заплатите по метод избран от вас. Ако това не се случи, то след 48 часа ще получите email, че резервацията ви е анулирана. Всички методи за разплащане са налични. В деня на играта капарото ще бъде приспаднато към общата сума и ще доплатите остатъка. Защо се изисква капаро? По принцип ER не са като кината и магазините. Те работят 7 от 7, но в повечето случай няма човек който да седи там по 12 часа. И ето веднага пример. В някои стаи се изисква двама човека от персонала да водят вашата игра. Вие имате резервация за днес за 20:00 и екипът знае, че 19:30 трябва да е на линия и готов да ви посрещне. Вие сте запазили този час днес сутринта и сте го запазили за отбор от 5 човека, обаче се случва нещо и вие в 19:30 звъните и казвате, че сте си сменили плановете или сте се отказали. Тогава какво се случва от другата страна? Екипите трябва да си получат надника, тоест няма да има приход, а само разход и то двоен, отделно е имало запитване през деня от други хора за вашия час, но тъй като вие сте го блокирали, то на тях бива отказан, а те са готови да платят и капаро без значение, че играта им е след малко и могат да платят и на място. Както на всякъде и тук израза „Няма по-голямо доверие от капарото“ важи с пълна сила. Ако решите и се откажете, то губите капарото, нормално. Не мислите обаче, че това е нещо, което не търпи изключения. Много чужденци например трудно биха се справили с капаро, ако нямат PayPal, а пък искат да играят. Както при тях, така и за тукашните клиенти се правят изключения, но с предварителна уговорка по телефона. Не става въпрос за пазарлък, а за чисто човешки фактори. Ако наистина изникне нещо и не може да присъствате, просто позвънете максимално рано и уведомете ER, че няма да може да дойдете. Колегите ще съдействат с каквото могат и ще променят датата и часът на игра своеобразно вашите възможности. Винаги има решение, просто не злоупотребявайте. 🙂

 

Обикновено цените за игра в ER са сходни навсякъде + - 10 лева. Тъй като се плаща на калпак, крайната цена зависи от броя хора. Обикновено стандартен отбор от 4 човека заплаща между 100 и 110 лева за игра. Колкото по-голям е отбора, толкова по  - изгодно. За максималният отбор от 5 човека, цената е между 120 и 140 лева. Горе долу са приемливи сумите. За справка в USA например, масово цената е между 30 и 50$ на човек. За Белгия, Италия и Гърция излиза по около 20-25 евро на човек.

 

Цената на градските куестове е малко по-висока, но там са ангажирани доста подставени лица и актьори. Един градски куест струва между 150 и 170 лева на отбор, но там освен интеракциите с подставените лица, по всяка вероятност ще получите и физически материали, които ще бъдат вашият инвентар по време на куеста. Мини куестовете са малко по-евтини. До около 100 лева на отбор от 5-ма.

Не се подлъгвайте да ходите 6-7 човека в един отбор, само, за да излезе по евтино. Няма да получите покритието за парите си. Многото хора създават хаос, изпускат се готини неща, не се мисли практично и не се получава. За ER е същото. Старайте се винаги да сте или под максимума или най-много максимума от допустимият брой играчи.

Редактирано от Георги Василев
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

9. За кого е подходяща една ER?


За всички! Това е абсолютно вярно. Много хора когато чуят за ER и си мислят, че е някаква хлапашка история и с лека ръка отхвърлят идеята да посетят такова място. А когато решат все пак и дойдат са големи скептици и в повечето случаи, след 60 минути когато отново ги видиш, виждаш едни надъхани и запалени по ER хора, който иска в най-скоро време да опита пак. Факт, в който ви уверявам. Не на 100%, разбира се. На някои хора, това просто не им допада като забавление. Намират го за загуба на време и откровено казват, че не биха повторили. Като цяло обаче такива хора са рядкост. В България съществуват и няколко стаи, в които може да срещнете все пак възрастово ограничение. Обикновено това са ER с неподходяща тематика за деца. Било то на „страшна“ тема или на такава, в която съществуват много предмети и загадки, които не са адаптирани за възраст под 12 годишна възраст. Деца попаднали все пак в такава стая не разбират голяма част от нещата и е нормално, защото изискват мислене, което те тепърва ще придобият. От друга страна, ако се озоват в ER, чийто сюжет е на хорър тематика, то досещате се, че реагират доста бурно в повечето случаи и се създава излишен стрес. Спорно е, но моето мнение е, че ако в отбора има играчи около тази възраст, то те трябва да са придружени от пълнолетен. Има хора, които се обаждат и казват, че искат да си пратят само децата да играят и най-голямото е на 14. В стаи, в които изрично има възрастово ограничение, тази молба по-скоро ще бъде отказана. Децата лесно се впечатляват, настроенията бързо се сменят, ескалацията на емоцията им е жестока променлива и общо, опитът показва, че има разрушителен ефект цялото това нещо. За да няма тези проблеми, всички млади играчи са добре дошли, но с поне един пълнолетен придружител който да отговаря за тях. Като цяло малко са стаите, в които не могат да участват деца. Над 16 няма проблем, могат да заповядат и самостоятелно с приятели. Обръщам внимание, че има няколко стаи в София с малко по - тегави сюжети и там за деца непрепоръчвам изобщо. Няма смисъл да причинявате на детето си излишен стрес (за вас няма де е толкова, ама за него си е риск). Тук някои ще кажат, че си познават децата добре и всичко е точно… и ще са прави, но вие не познавате следващите 60 минути и нямате идея какво ще се случва вътре и по какъв начин, така че не рискувайте излишно. Виждал съм следствия от подобен род експерименти. Четете и гледайте внимателно възрастовите ограничения и ако имате някакви по конкретни въпроси питайте по телефон, по мейл, през социалните мрежи, отговаря се в рамките на минути в повечето случаи.

 

Същото важи и за хора с по специфични здравословни проблеми (епилепсия, високо кръвно, клаустрофобия). В сайта на всяка стая пише за кого не е подходяща играта, така че наистина пак се повтарям, четете, защото така ще избегнете евентуални проблеми. Има много ER, в които има светлини ефекти, стробоскопи* и прочие, които са автоматизирани и не могат да бъдат отстранени по време на играта. Бъдете честни с персонала, ако ви попитат имате ли такъв тип проблеми. Можете да го направите и дискретно в личен разговор. Всичко това се прави с цел вашата безопасност и добро изживяване. Всички ER искат да са максимално изчерпателни и полезни в това, което могат да предоставят като информация преди играта. Ако попитате в прав текст преди играта дали вътре има нещо страшно или буболечки или подобни, няма да получите отговор, защото няма как да ви се даде информация за нещо, което е вътре. Примера с буболечките беше краен, спокойно, няма буболечки никъде. Казвам го, защото масово се оказва, че хората имат паническа фобия от бръмбари и други видове буби. Няма и стая с гнусотии. Всичко е направено в добрия и умерен тон и въпреки това има хора, които пък реагират на други неща по-бурно, но там вече е забавната част. 😉 

 

ER са много подходящи и за тиймбилдинги. Многократно се е случвало, екипи на малки и големи фирми да запазват цели уикенди и да се състезават за време. Случвало се е началниците да гледат отстрани при водещия, за да си водят записки как се сработва екипа. Как работят под стрес и т.н. Случвало се е и ново сформирани екипи да се запознават буквално в приемната и да трябва да играят заедно, макар и ттуко що да се запознали.

 

За статистиката: Най-възрастният играч за който знам е баба на 82 години, която игра с цялото си сърце и душа, а най-младият бебе на 11 месеца в количка. Горкото, нищо не успя да свърши, но се усмихваше👵👶

 

*Стробоскоп е това което мига много насечено и бързо. В дискотеките го ползват и не само. Много рязко и бързо мигане. Създава илюзията за каданс и насеченост. Наистина е силно като ефект. Обикновено е за кратко, но може и да се повтори след определено време.

 

Редактирано от Георги Василев
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

10. Какво се случва преди и след игра в ER?

 

Всяка стая изисква играчите да са на адреса поне 10 минути преди началото. Налага се, за да има кратко време за инструктаж под една или друга форма и за 🚾 в най-голям брой от случаите. Ех, това 🚾 😁 . Ако има декларация под една или друга форма я попълвате, след което най-вероятно играта започва, ако до този момент не е.  По вероятно е да бъдете помолени да оставите мобилните си телефони в личният си багаж. Ако сте толкова мнителни и не се чувствате ок или пък имате деца или друг вид ситуация която изисква телефонът да е във вас, няма да имате проблеми. Ще ги поставите в специална кутия, която ще вземете със себе си вътре. Ще ви бъде помолено да използвате телефона само и единствено по необходимост в личен план. Честно казано в една ER, телефонът няма да ви помогне особено, но целта е да се откъснете от ежедневието, така, че...да. До тук спирам, но добавям, че стигнете ли на адреса е възможно играта и да е започнала вече. Бъдете в готовност. 🙃 В никакъв случай не се опитвайте да се правите на интересни и остроумни. Няма никакъв смисъл. Никои не е срещу вас, напротив, направено е вие да получите максимум нестандартно изживяване. Отпуснете се и вижте какво ще получите. 9/10 си заслужава. Следва играта. По някое време след час, два… седмица ще излезете. Какво се случва тогава? Обикновено има място където да се настаните удобно и да вземете глътка въздух и да пиете една вода. Ще имате възможност около 10-15 минути да поговорите с вашият водещ или даже със самите създатели. Може да споделите впечатления и емоции, да коментирате части от играта. Какво ви е харесало и какво не. Почти винаги е много смях, защото сте били наблюдавани през цялото време и водещият макар и да не е бил с вас е играл същата игра и може да ви разкаже забавни моменти от вашата игра. Тук ви съветвам да бъдете максимално прями и честни с това как оценявате изживяването. Споделете, ако сте в състояние и имате ясно аргументирани препоръки или критика. Това е много ценно, защото наистина се взима под внимание. Не се притеснявайте да кажете, ако дадена загадка или задача не ви е допаднала. Споделете, защо, дайте идеи как би могла да се подобри. Ясно е, че не може след всеки отзив или съвет да се правят промени, но има много случаи в които едно и също нещо в играта, било то указание, задача или логика, прави впечатление на много хора, което за собствениците е знак, че явно там нещо куца и трябва да бъде променено в една или друга посока. На база на такива смели и откровени отзиви, много стаи са се подобрили значително и са изчистили доста недоразумения и абсурди. Не се притеснявайте, че някои ще се засегне, че критикувате труда му. Всички знаят, че винаги е полезно. Ако това нещо зачисти в последствие и от други играчи, то неизменно ще бъде взето под сериозно внимание и ще бъде заменено, отстранено или коригирано. Повярвайте ми, прави се. Амортизацията на една ER е постоянна и интензивна. Не винаги екипите могат да забележат всеки детайл, а понякога се случва в реално време нещо да сдаде багажа. Рискът на живото предаванеJ По традиция след финала се прави отборна снимка, която в последствие се обработва с ефекти и се качва в социалните мрежи. Снимката е пожелание и не е задължителна. Имате опция, ако не желаете да се качва в социалните мрежи, да ви бъде изпратена само на посоченият в резервацията email адрес и да си я имате само вие. Имайте предвид, че няма как да получите снимката си веднага. Обикновено практиките са различни, но в рамките на няколко дни ще я получите по един или няколко от изброените канали. Някои стаи пишат кратки хумористични коментари под публикацията си за вас, други пишат в рими, трети може и нищо да не пишат, но си е една хубава афтър емоция. На финала се разплащате и си тръгвате, с надявам се хубавите спомени. 😊

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

11. Инвентар и инструкции

 

Имайте „милост“ към катинарите, когато ги срещнете.🤕 Причината е, че много хора, макар и инструкциите се опитват да брутфорсват (нямам идея как по-добре да го кажа на български) Опитват със сила и умишлено да отворят даден катинар или друг вид ключалка. Всеки опит и всяко неправомерно третиране увеличава амортизацията и цялото нещо започва да се скапва много бързо. Във всяка ER има 90% пълен дубликат на всичко вътре,  но се съгласете, че няма как след всяка игра всичко да се подменя изцяло. В общи линии често се подменят нещата, поне така трябва да бъде, не мога да се ангажирам с всички съществуващи стаи. Това което знам е, че се обръща внимание и се следят нещата. За добро или лошо  в ER все пак работят живи хора, които подготвят стаята за вас и които я подреждат след вас за следващите отбори. Понякога се случват фалове. Нещо е забравено отключено или широко разтворено. Случва се в бързината. Това по никакъв начин не трябва да ви разваля настроението. Ако някога ви се случи да видите, че нещо очевидно не е заключено и катинара виси отворен, идете и го заключете и развъртете кода. Нищо не ви коства. Ако все пак сте любопитни и не ви сдържа и решите да извадите съдържанието, то по вероятно е да се омотаете, защото очевидно не му е сега времето и ще се объркате кое е преди него и кое след и кога, къде какво се използва и за какво. Става мазало. Проявете разбиране и играйте честно, то си е за вас. Рядко се случва, но не е невъзможно. Не убивайте водещия. Тъпото идва от там, че една стая се играе само един път и това вече не можете да го повторите. Разбираема ще е реакцията ви за добро или лошо, просто имайте на ум, ако ви се случи.🔓🔐

 

Почти винаги имате някакъв инструктаж в началото. Там ще разберете по всяка вероятност дали даден предмет в играта се ползва по веднъж или ще има повече от едно предназначение. Ще разберете, ако има символи за пипане или непипане. Ще разберете, ако има нещо по специфично, с което да внимавате. Ако има по особен и рядко срещан тип катинар, може да ви кажат как се рестартира или как се работи с него. Имайте търпение, ако вие сте играли 20 стаи преди това, а човекът до вас само 1-2. В повечето случаи е важно за всички. Не подценявайте инструктажа, защото той може да ви спести много неясноти и проблеми докато сте вътре.  Ако имате неясноти питайте, ако не получите отговор, значи ще разберете в движение. 🤔

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

12. Основни неща които ДА правите и да НЕ правите в една ER, които само ще са ви от полза!

 

Основно правило, което се подразбира е да не упорствате и да не се пазарите за нещата, които предстоят. Очевидно, за да сте там, значи сами сте избрали да идете и да си го „причините“. Ако не сте вие, то ваш познат и вие можете предварително да проверите за какво иде реч и до колко е ок за вас. Условия от типа на, „ аз няма да се навеждам“, „няма да лазя“, „ама да не се изцапам“ „ама да не е тъмно“ и все от този тип са напълно излишни. Екипа е помислил за 95% от нещата и знае пред какво ще ви изправи и на какво са склони хората и прочие. Съобразени са почти всички фактори и основни проблеми при играчите. Водещият знае как реагират повечето и е въпрос на малко търпение от ваша страна, за да се уверите, че притесненията ви са напразни. Във всяка стая ще получите по нещо различно. Може да ви се случи от всичко по-малко, но не и в доза, която да не може да понесете. Пак напомням, че ако касае здравословен проблем или подобно, винаги може да споделите на място или в личен разговор преди играта. Екипът ще съобрази всичко с вас и няма да пренебрегне молбата ви, стига да има наистина основателна причина за нея. Някои хора умишлено злоупотребяват. За пример и то доста сериозен:

 

 В конкретна игра ще има място със силен изненадващ звук. Това разбира се, никои освен водещият не го знае.  Тя задава въпрос дали ще има нещо страшно или стряскащо. На този въпрос водещия няма как да даде отговор. Така ще развали моментът на изненада, за който е ясно, че освен много смях, друго няма да причини. Очевидно говорим за момиче, което наистина всява излишна драма и паника и  съотборниците и също подчертават, че тя си е малко психо и и казват да не се вкарва толкова в излишен филм. След което водещият задава въпрос, дали в отбора има бременни (честа практика), при което тя гордо заявява, че е бременна. Водещият отчита този факт и го приема за вярно. Съответно когато моментът за силният изненадващ шум настъпва се прави лека корекция, за да не бъде толкова рязък ефекта. Всички, включително и момичето се кефят много на този момент и всичко е чудесно. В един момент обаче играта свършва, те излизат и тя гордо заявява, че е излъгала за бременността си, за да не бъдела стряскана. Част от съотборниците и започнаха да се смеят, други доста остро я изкритикуваха, че с такива неща шега не бива. Съответно беше обяснено, че този и този ефект са били с намалено действие, защото безопасността е на първо място. Имаше леко разочарование у повечето, а въпросната беше супер доволна въпреки това. В последствие след няколко дни се появява оценка в сайта с оценките и коментар. Оценката беше намалена не с една а с няколко единици, с аргумент, че са им били спестени някои ефекти в играта.🤔

 

Не е ли тъпо това ми кажете? Ходи обяснявай, че нямаш сестра. За това ви съветвам да бъдете разумни и да си изживеете емоцията от играта. Знайте едно, каквото и да се случва вътре, каквото и да стане, всичко е под контрол.  Играта е изцяло наблюдавана и няма място за грешки. Сега, ако решите вие сами вътре да се наранявате, това няма как персонала да го спре, освен, ако ви прекрати играта (не са ми известни подобни случаи). Но се е случвало да има бърз секс (веднъж и само веднъж)….хахаха….но това няма да ви го кажа. 😉 Странно е какви хора има и с какви приоритети, точно пък в ER. Не всичко, което е стая, става за развъждане за Бога.😮 В кръга на шегата това.

 

Обратен пример:

 

По пълна жена, на която видимо не личи дали е бременна, или не. При въпрос има ли такива хора в отбора следва мълчание. Играе си играта. Няма никакви проблеми и на финала, мъжът и казва нещо от рода: Наистина добре, че тя не се стресна много, защото е бременна….

 

WTF??? Хора, това не е шега работа, особено когато на три места е подчертано. Разбирам, че има и деликатни случаи в които няма как да изтърсиш този факт пред всеки, но пак могат да се избегнат такива рискове. :nono:

 

Друго, което да НЕ правите е да контрирате водещия преди играта, ако очевидно той е в някаква роля. Отпуснете се и се насладете. Дори и да не му се получава по някаква причина, няма да стане по-добре, ако се намесите. В повечето стаи вече работят хора, които от години са там и са се очукали доста и го могат, дори и да изглеждат странно понякога. Тук там ще срещате и новобранци, няма как. Всеки трябва да се научи. Не се съпротивлявайте, ако ви поведат нанякъде. След това ще е забавно.

 

Не пипайте там където пише или има знак НЕ ПИПАЙ….кое не разбрахте!? 🚫:biggrin: В някои ER, няма визуален таймер. Времето ви в различни стаи се отброява различно. Имам предвид, може звук да е вашият ориентир или светлина индикация или нещо друго. Въпроси от типа на колко време ви остава, зададени по време на цялото нещо, ще увиснат във въздуха. Никои няма полза да ви лъже за какво време сте излезли, ама абсолютно никакъв смисъл няма от това. Водещият засича времето стриктно и ще ви го каже веднага след като излезете от стаята, ако до този момент не ви е известно.

 

Не спорете с декорите и не се „карайте“ със загадките, те вина нямат. Вербално аз лично съм чувал много, както във вица, че всичко става с „майката“…е няма да стане, но, ако сте твърдо решени да я призовете, няма проблем, водещите са виждали и чували почти всичко, не се срамувайте. Почти като при лекарите :laugh:

 

Не се опитвайте да прикривате или сдържате емоцията си от някакъв вид неудобство или чувство, че не се справяте. Защо тогава сте дошли?

 

Не брутфорсвайте, дори и да знаете как и да имате специални умения. Само ще се забавите и ще си развалите момента. Брутфорса за изненада на всички не ви спестява време, напротив, генерира ви минимум 5 минути балтаене след това.

 

Не се карайте помежду си, това ще ви забави. Не играйте самосиндикално. На такива места няма нищо по-важно от комуникацията.

 

Не бъдете доминиращи. Оставяйте и други играчи от отбора ви да свършат нещо.

 

Не упреквайте, че някои не знаел или не разбирал нещо, защото след малко вие ще сте в тази позиция.

 

Не се опитвайте да се доказвате колко ви бива, не е нужно. Пак казвам, за себе си го правите.

 

Не чупете по възможност.

 

Не се дръжте грубо с персонала, ако сте има ли кофти ден, те нямат вина, замислете се.

 

За тези се сещам, но вие ще си го усетите сами един ден като попаднете в ER.

 

Основните неща, които ДА правите е да изпълнявате стриктно инструкциите преди играта.

 

Слушайте внимателно.

 

Играйте отборно и комуникирайте кой, какво и къде е забелязал.

 

Обсъждайте идеи и варианти.

Търсете решения.

 

Опитвайте се на места да сте Out Of The Box.

 

Проявете фантазия.

 

Изслушвайте се и се опитайте да не се карате или да спорите. Вариантите са няколко, така че все ще го измислите.

 

Искайте помощ когато очевидно сте в задънена улица. Може водещият да не е засякъл затруднението ви в такава степен в която сте в действителност. Няма да получите обаче решения, а идея или съвет.

 

Търсете навсякъде и пробвайте различни логики. Не отхвърляйте възможности, само защото са твърде лесни.

 

Никога не казвайте от раз „Това няма как да е така“….в повечето случаи ще е точно така.

 

Бъдете смели. Сила не ви трябва, ама има неща очевидно, които се ползват по определен начин, не ги жалете чак пък толкова. То е интуитивно, че ако виси въже от тавана, трябва да дръпнеш по - рязко. Не е чак толкова чупливо там. Рискувайте, действайте, предприемайте. Това е вълнуващото на такива места.

 

Не сдържайте смеха или уплаха си, давайте го свободно, а и накрая ще се посмеете от сърце.

  • Харесвам 7
Връзка към коментар

13. Обратна връзка и коментари

 

На финала, когато всичко приключи, ако смятате да споделите впечатлението си бъдете максимално обективни в критиката си, ако има такава. Помислете дали дадено нещо не ви е харесало, защото не е било на място или коректно заложено или защото вие не сте успели да се справите. Не гледайте само собственото си участие. В повечето случаи, ако наистина е имало проблем, то и водещия ще го е забелязал по време на играта. Вече за локалните засечки, наистина помислете до колко ще сте прави. Имате право на мнение естествено и то може да бъде всякакво, всичко е добре дошло, но имайте и аргумента и примера. Аз лично много се чудя на хора, които ако решат в последствие да оценят някъде било то и в социалните мрежи или на друго място напишат, че дават по-ниска оценка (говорим за драстично по-ниска) с аргумента, че това не е техния начин да се забавляват или, че еди какво си заяждало и не се отворило, при положение, че е установена неправилна експлоатация и изрично им е оказано съдействие как да стане. Или друго за което се сещам е, че са получили твърде много помощ, а не са имали нужда от нея. Бързам да кажа, че всичките примери са се случили на мен или на игра при колеги, която по стечение на обстоятелствата съм имал възможност да наблюдавам. Видял съм поведението на отбора, начина им на игра и действия, видял съм и усмивките им накрая. Искрено съм попитал дали им е харесало и прочие и наистина съм очаквал искрен коментар. Получавам, че всичко е точно и след два дни ТЕСЛА. Може моите разбирания да са погрешни, но мисля, че ако това не е твоят тип забавление, оцени обективно цялото нещо и в коментара конкретизирай, че това не е за теб, а не определяй, че продукта е кофти на база, това, че ти не си бил ок. Случвало се е отбор от 5 човека, 4-ма да са на максимум доволни, а един да не е. В сайта се гласува със снимка на отбора. Дори и човекът който не му е харесало да оценява, нека все пак се допита и до останалите. Мисля, редно е. Постоянно попадам на такива коментари като си търся хотели в букинг например. „Нямах хубаво покритие на мрежата на телефона“, „ Нямаше асансьор“, „нямаше паркинг“ Очевидно, че ти сам избираш този продукт и виждаш негативите след това от лична гледна точка. Падам направо, но това е друга тема, извинявам се за отклонението. Та, идеята беше, ако решите някъде да разкажете за преживяното и да го оцените, бъдете честни със себе си. Ако трябва да бъда откровен, хората, които играят редовно, почти не се интересуват от рейтинги, защото най-силната реклама на цялото нещо е от уста на уста. Разнесе ли се добрата дума, така или иначе хората се отбиват, което слава Богу за сега се случва почти при всички.

 

Надявам се, че макар и с толкова много изписано съм бил полезен на някои от вас. Оставам на разположение за всякакви въпроси. Темата ми  еизключително приятна. Желая ви успех в начинанието, ако решите. Знае ли човек, може да се засечем и някъде по трасето. 😉😜

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Някои любопитни факти за България:

 

- най-дългата стая в България е 105 минути

- бум на създаване на стаи – октомври 2016 – декември 2017

- брой стаи в България – около 150

- през 2018г. София е домакин на - https://escape-room.academy/product/worldchampionship-pass-edition-2018/?lang=en

- най-старата стая е от 2014г. (Първата)

- най-новата е от пролетта на 2018

- очаква се до края на 2019г. само в София да отворят врати около 10 нови ER

- в цялата страна вече има формирани отбори, които ползват всяка свободна минута, за да посетят ER. Участват в състезания и турнири тук и в чуждбина. Мисля, че в момента в Гърция се провежда някакъв турнир и един от известните софийски отбори отива на финалите тези дни. Печелят се награди. Някои от по известните имена на отбори можете да видите във www.vsichkistai.bg Те са така наречените ескейп ентусиасти. Това се наблюдава и в световен мащаб. Масово чужденци взимат дълги отпуски и тръгват на ескейп туризъм. Съвсем скоро се запознах с хора, които бяха стартирали от Москва. После Букурещ. Стигнали са до София. След това Солун и Атина. Сумарно казаха, че за две седмици го правят. Всеки ден изиграват минимум по 2 ER. Симпатяги 😁

 

Някои любопитни факти в световен мащаб:

 

- В Европа, ER стартират от Будапеща, Унгария.

- Най-дългата стая в света се намира в Атина – 3 часа

- Най-късата е 5 минути и е мобилна. Може да е навсякъде в момента 😉

- Едни от най-горещите точки за това занимание е Москва

Едни от най-добрите Life Performance Rooms – Гърция (основно на хорър тематика)

- Едни от най-евтините стаи – Индия

- Едни от най-скъпите Дубай и САЩ

- В Европа има 3 пъти повече стаи спрямо Азия и САЩ

- Москва разполага с най-много стаи на глава от населението

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Аз пък имах познати, които направиха подобна стая и фалираха🤨. Дори не успях да я пробвам.😯.  Била е в стила на Туин Пийкс.👹

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 17 минути , Radnev каза:

Аз пък имах познати, които направиха подобна стая и фалираха🤨. Дори не успях да я пробвам.😯.  Била е в стила на Туин Пийкс.👹

Нищо лично към колегите, не се познава с тях. Изпълнението е било крайно недобро и това е основната причина. Идеята и замисъла доста добри, но изпълнението не. Близки приятели споделиха. За жалост летвата вече е доста висока и наистина трябва да вложиш средства и време, за да постигнеш устойчивост. Една от причините е предполага, че не са отделили достатъчно време да обиколят по-голяма част от останалите и да си сверят часовника. Това също е честа грешка която има шанс да доведе до бърз фалит.

Редактирано от Георги Василев
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...

Искам да благодаря на @Георги Василев. Малко преди нова година му писах да препоръча стая за тотални новобранци, по възможност да е добре да се играе от максимум двама човека и да имат готин ваучер, който да става за подарък и за спомен. 

 

Препоръча ни "Тайният бар на Ал Капоне" и нямам база за сравнение след като ни беше първа стая, но приключението беше чудесно. Малко като новобранци страдахме от синдрома на "ако една пушка е на стената, тя трябва да гръмне" и сигурно доста чоплихме неща, които си бяха просто декор 🙂 

 

Друг новобрански приом предполагам беше, че бяхме доста хаотични - захващаш една загадка, прехвърляш на друга, пак на първата...не съм сигурен протата как подхождат за да е процесът оптимален. Но загадките често са свързани и ако започнеш някоя, за която чакаш жокер от предишна си мисля, че лутането е неизбежно. 

 

Очаквах да се стресираме и да сме припряни, но мисля че след първите няколко минути се поразчупихме, даже си наляхме по биричка, супер бонус на тази стая, че има такава опция 🙂 Надявам се не е голям спойлер това.

 

Излязохме 3 минути преди определено време, но естествено имаше и нужда от подсказки. Не много дебели, но достатъчно точни и винаги в контекста на сюжета, така че да не те изкарват от атмосферата. Дамата, която ни водеше не ни казваше "гледай цветовете, бе галфон", а с артистичен глас ще каже нещо от рода на "в баровете по време на сухия режи всеки цвят е от значение". Всъщност, аз бях виновен че малко развалих атмосферата, ама нямаше как че по едно време трябва да си подновя синята зона от телефона 🙂

 

Загадките ми се видяха перфектни за новобранци, нито твърде лесни че да минеш с товарния влак през тях, нито твърде зачукани, че да спреш за много време и да загубиш и ритъм, и всичко. Варираха в доста широк диапазон - такива за сръчност, такива за съобразителност, някой ги разрешаваш почти веднага, за други си има чуденка няколко минути, палитрата беше добре запълнена. 

 

Ще се радвам на малко вътрешна информация относно механизмите. Някои от тях ми се виждаха доста сложни и се чудя дали наистина са свързани и работят автоматично или просто водещия има контролен пулт и като те види, че изпълняваш правилните стъпки, цъка бутонче и задейства например отваряне на врата и т.н.?

 

Като цяло - супер преживяване, ще видим кога ще ходим пак. 

 

 

  • Харесвам 12
Връзка към коментар

Точно тия дни преглеждах тази тема , защото сме решили да ходим в такава стая. Направо ще звънна в тази , пък по натам може да си обменим информация и за други изпробвани 🙂

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
На 12.02.2019 г. в 3:49, Георги каза:

Искам да благодаря на @Георги Василев. Малко преди нова година му писах да препоръча стая за тотални новобранци, по възможност да е добре да се играе от максимум двама човека и да имат готин ваучер, който да става за подарък и за спомен. 

 

Препоръча ни "Тайният бар на Ал Капоне" и нямам база за сравнение след като ни беше първа стая, но приключението беше чудесно. Малко като новобранци страдахме от синдрома на "ако една пушка е на стената, тя трябва да гръмне" и сигурно доста чоплихме неща, които си бяха просто декор 🙂 

 

Друг новобрански приом предполагам беше, че бяхме доста хаотични - захващаш една загадка, прехвърляш на друга, пак на първата...не съм сигурен протата как подхождат за да е процесът оптимален. Но загадките често са свързани и ако започнеш някоя, за която чакаш жокер от предишна си мисля, че лутането е неизбежно. 

 

Очаквах да се стресираме и да сме припряни, но мисля че след първите няколко минути се поразчупихме, даже си наляхме по биричка, супер бонус на тази стая, че има такава опция 🙂 Надявам се не е голям спойлер това.

 

Излязохме 3 минути преди определено време, но естествено имаше и нужда от подсказки. Не много дебели, но достатъчно точни и винаги в контекста на сюжета, така че да не те изкарват от атмосферата. Дамата, която ни водеше не ни казваше "гледай цветовете, бе галфон", а с артистичен глас ще каже нещо от рода на "в баровете по време на сухия режи всеки цвят е от значение". Всъщност, аз бях виновен че малко развалих атмосферата, ама нямаше как че по едно време трябва да си подновя синята зона от телефона 🙂

 

Загадките ми се видяха перфектни за новобранци, нито твърде лесни че да минеш с товарния влак през тях, нито твърде зачукани, че да спреш за много време и да загубиш и ритъм, и всичко. Варираха в доста широк диапазон - такива за сръчност, такива за съобразителност, някой ги разрешаваш почти веднага, за други си има чуденка няколко минути, палитрата беше добре запълнена. 

 

Ще се радвам на малко вътрешна информация относно механизмите. Някои от тях ми се виждаха доста сложни и се чудя дали наистина са свързани и работят автоматично или просто водещия има контролен пулт и като те види, че изпълняваш правилните стъпки, цъка бутонче и задейства например отваряне на врата и т.н.?

 

Като цяло - супер преживяване, ще видим кога ще ходим пак. 

 

 

Охо, сега намерих време да седна да попиша мало 🙂 Че тука последните дни само неприятности. Ми хайде честито тогава 😄 Оставт ти още около 65-6 стаи и си готов 🙂 Относно това, което ти е любопитно. Малко хаотично ще ти отговарям обаче. Относно лутането, много зависи от геймплея на самата стая. Има линейни стаи и такива където хаосът е неизбежен. В твоят случаи, стаята е кажи речи линейна. Да, можеш от няколко места да започнеш, но в крайна сметка накрая не остават много опции, така че се досещаш на къде. Има там едно, две неща дето малко може да те объркат, ама за първа стая е нормално да си малко "кво се случва". Реално опитът на подобни места има отношение до толкова, колкото когато влезеш в друга стая някога, да знаеш горе долу за какво гледаш, какво още на първо четене може да игнорираш като декор или инвентар. някак знаеш какво да гледаш и да търсиш. няма да се налага да препипваш от до, но това идва с времето. Мога да ти кажа спокойно, че отбори с над 20-30 стаи опит, зациклят на очевидни неща, защото се филмират в търсене на нещо или мислене върху нещо, което е супер просто и очевидно. 🙂 До някъде това е и ефекта, да те накара да си рационален. Относно механизмите, смея да твърдя, че много малко стаи имат фул контрол над всичко. По класическите стаи с катинари и по-прости механизми, няма как да се управялват от вън. За Бара специално мисля, че знам за какво говориш, но не....и аз така си мислех. Докато не го постигнеш това дето го правиш, няма мърдане. Препотих се и аз там 😄 Няма много смисъл от това, персоналът да те "съжали" по такъв начин. За да е там даденото нещо, значи се очаква 95/100 да се справят. Може да отнеме време, но не и да е невъзможно. Търсиш чалъми, варианти, ако не видиш възможности, тогава се съсредоточаваш и действаш. Това се отнася по скоро към игрите, от колкото към загадките. Изисква се сръчност и прочие. Всички по-инетерсни джаджи, като механизми, специално тук в България, но и не само са хендмейд. Наистина са направени, че ти сам да задействаш нещото. Реално са доста прости, ако седнеш да ги мислиш, но видът е такъв, че ти си мислиш, че е нещо от разработките на НАСА 😄 Има и по комплексни технологии, дето си личи, че не са ръчна изработка, но пак всичко зависи от това дали ще натиснеш, включиш и т.н. Поне каквото съм видял до сега е така. Онзи ден се завърнах от ескейп мисия в Атина...втората ми за няколко месеца. Отдолу ще разкажа малка част от това, как го правят там. Факт е, че са доста напред с материала. Е там вече на места влизаш и викаш WOOOOOW и се чувстваш като във филм. Тук за сега сме с по-бавни темпове. Лошото е, че минаха почти 5 години и сякаш сме в застой и трябва някои да бутне нещата напред, че иначе на зле отива работата. 🙂Иначе за всякакви съвети и въпроси съм на разположение 🙂

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Да ви разкажа малко за приключението в Атина. През октомври за пръв път стигнах до там. Целта беше стаи. 3 дни 6 броя. И понеже ми отвяха главата, миналата седмица се вдигнахме 10 човека и направихме цели 8 стаи за 4 дни. Абе идиотска му работа, но феновете сме така. Та...ще говоря основно за сегашният опит, тъй като той беше още по-добър.

 

Какво имат те, което ние не?

 

Те имат пространство! Те имат много пространство! Тукашните стаи се намират в апартаменти в сградите или в усвоени подземни помещения и прочие. Гърците нямат такива работи. Те имат цели етажи в промишлени сгради или индивидуални отделни сгради, които са превърнали в ескейп стаи. Направо ми падна ченето, когато онзи ден влязох в стая с игрална площ от 400 квадрата. То това беше като на филм просто. Високо, просторно, измислено, направено. Невероятен експириънс просто. След повечето игри там, както и тук има този тертип за разговори с клиента. За впечатления, емоции, препоръки. Хората са изключително мили и внимателни. Не са престорени (и тук, масово не са, но има и такива), самите те питат за България и как са тук нещата. И какво се случи след едната от игрите. Човекът започнал с този бизнес, малко след бума на стаи в Европа. Бил един от първите в Гърция. Създал проста ескейп стая със загадки. Нищо сложно, нищо кой знае какво. Хората дошли, започнал бизнеса. След година имало над 40 стаи в града, след още малко над 100, сега има над 250. Но какво е по-специалното? Клиентите бързо изиграли всичко и взело да им писва от обикновените стаи със загадки. С времето те вече няма ли тръпка да играят стая от стандартен тип. Започнали да искат нови неща. Нашия човек седнал и помислил...и решил да внедри актьор в историята на стаята си. Измислил ролята, пооправил историята, коригирал някои неща. Героят бил семпъл и като цяло не много ефективен към цялото, но го имало. Още след първите 50 групи се разнесло, че някъде в града има стая с човек в нея, която била невероятна. Нашият човек веднага хванал момента и създал втора стая, вече изцяло обвързана с човека в нея. Превърнала се в хит за местите. Стаята била на страшна тематика...уж. Хората се кефели на максимум. Останалите стаи започнали да загиват лека полека. Обезлюди ли се. Те вече не били толкова конкурентно способни и се оттеглили от пазара. В рамките на няколко месеца след това имало леко затишие и в един момент сякаш нещо се случило и на пазара се появили нови, подобрени и изцяло залагащи на физическата интеракция, ескейп стаи. Те били по-големи, по изпипани с по-дълбока история и заплетен сюжет. Жили глътката свеж въздух. От този момент нататък в Атина специално, почти всички компании, произвеждат стаи с актьори. В част от тях играта се върти около това, в други не чак толкова, но присъствието ти влияе по различен начин. Вече нещата станали малко по-реалистични. Не било просто игра, а преживяване. За няма и 2 години са сътворили чудеса. Ще попитате как така цели етажи или сгради се превръщат в стаи? Логичен въпрос, аз имах същия. ER почти са се изтеглили от идеален център. Повечето са в периферните квартали. Не са далеч, но не са и на топ локация. Наели са необитаеми сгради или части от тях и по някаква причина, там има много такива. Едната специално беше с площ от 800 квадрата. Това е цялото. Стаята е застроена в 200 от тях. Другите си ги пазят за стаите, които мислят тепърва да правят. Разведоха ни да видим...УЛЯЛЯ. Огромно. Попитахме как се поддържа това, по-скоро как се издържа финансово. Отговора беше, че такива сгради вървят на безценица наемите им, защото са огромни и никои не ги усвоява и вместо да седи там ей така, хората отдават под наем, за да имат печалба. Наемът е убийствено нисък. Няма и 3 евро квадрата. Едната е изградена в някакво бившо хале за ремонт на чадъри. 🙂 Какво представляваше: Къща в къщата, аз така го нарекох. Влизаш през една врата и се озоваваш във външна среда. Имаш имитация на трева, дървета, листа, мъгла. Тавана е като небе и грее луна. Чуват се сови, щурци, а срещу теб къщурка с комин и вътре свети. От някъде се чува шумолене, облаци закриват луната и изведнъж онова дето ти е в кошмарите се прокрадва зад теб. Ти си на тръни. Оглеждаш се, пулсът ускорява. Започваш да мислиш. Когато влезеш в къщурата, вътре маса, столкове, шкаф, картини, камина. Много тематично и много изпипано. Дърво, метал. Имаш тайни отделения и проходи. Имаш пушек и светлина в умерени количества. Играят си със сетивата ти. Вкарват те изцяло в духа на историята и те пренасят в нещо много различно. Къщата е с размерите на нормална къща с две или три стаи. Таваните са високи, което прави нещатра да бъдат в реален мащаб. Актьорската игра е навсякъде и се включва когато най-малко очакваш. Премерена, тематична, изпипана. Няма излишно. Точния момент, точният тайминг. Един от кошмарите ми там се сбъдна. Да застана до легло и две ръце да ме сграбчат за глезените и да искат да ме откраднат нанякъде 😄 Тук изрично уточнявам, че по такива стаи има много силна атмосфера и напрягащи моменти,. но не по начин да се психираш или да изтрещиш. Просто комбинацията от всичко те филмира. Самите актьори пипат много леко и прецизно. Няма болка, няма дърпане някакво или опасност да ти остане синка. Всичко е измислено. Ти просто не се съпротивлявай. Ако те хвант се остави да видиш какво следва, ако трябва да бягаш, бягай, но не прави опити да съботираш. Нищо добро няма да излезе. Ето това е част от проблема тук при нас. Нямаме възпитанието за таива места и съответно едно такова хубаво нещо тук, може и да не просъществува. Ние не даваме право никои да ни се меша до толкова, а всъщност емоцията е повече от яка. Искрено се надявам близко време да успеем да приучим хората да се забавляват и на едно следващо и по-реализтично ниво. В България има едва няколко аактьорски стаи, които са сравнително малки по площ, но определено биха дали една добра концепция у играча, какво би било, ако мястото беше по-голямо. Достатъчно, за да запали текущия играч така че да иска още и още от това да решава просто едни загадки. В Атина си имат и загадки и актьорска игра и страх и смях и ефекти, така че.....Изиграхме цели 8, от които може би 6, никога няма да забравя, а една от тези 6 пък, беше още нещо ново за мен. Истински сървайвъл хорър, но не мога всичко да опиша тук, така че, ако някои има интерес нека пише или пита, а ако не, ако имам време мога да опиша повечето накратко, без спойлери разбира се, за да видите, че малко или много ще ви се приска да видите или усетите подобна емоция 🙂

  • Харесвам 14
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 16 часа, Аmélie каза:

Опиши, моля те, сървайвъл хоръра! 

Ами...много е странно извивяването реално 😄 В самия сървайвъл също има разновидности. Тук мога да опиша два, които са различни , но пак са в тази категория.

 

Темата на първата е, че ти си отвлечен и затворен в нещо, като лаборатория. Докато си бил там обаче е настъпил апокалипсис и ти се будиш вътре в това нещо. Не знаеш какво става, но ситуацията рязко се променя когато разбереш основната си задача. Цялото пространство се състои в няколко малки помещения. Декорирани са доста семпло. Обстановката е болнична. Някъде там дреме пациент, който трябва да получава дозаите от лекарството си на всеки 10 минути...в точната минута и секунда. Ни отгоре повече, ни отдолу по-малко. НЕ ПРОПУСКАЙ ИНЖЕКЦИЯТА ни казаха хиляда пъти. Самото начало на играта си е леко притеснително от това, какво получаваш, като информация. Избира се капитан и той трябва сам да изпълни първата и най-важна задача в самата игра. Тук е много тънък момента, защото трябва да си познаваш хората с които играеш. Задачата си е отговорна. Има и друго условие, нищо и никои от играта не трябва да те докосва. Бил ли си докоснат, "умираш", тоест играта за теб приключва и ти напускаш. Това и на мен там ми прозвуча малко...WT*, но добре са го измислили. Не е като да те изкарат на 10-тата минута. Това не е точно стая на загадките. Имаш няколко неща да свършиш, но имаш времеви диапазон и не трябва да излизаш от него. Имаш 5 минути за това, 3 за друго и т.н. Самата паника от изтичащото време и умиращия до теб пациент те държат на нокти, а и самите условия на геймплея те притискат и правят нещата "силни". В самата атмосфера вътре и диалозите между самите играчи стават все по напрегнати. Всичко те кара да мислиш бързо и практично, няма време за грешки. До един момент се натрупва всичко това и от един момент нататък нещата доста се прецакват за теб, защото онези въпросни инжекции свършват и ти нямаш избор, губиш пациента, а това не трябваше да се случва. Единственото, което остава е да бягаш.....бягаш колкото можеш и трябва да се обезопасиш. Те са навсякъде! Времето изтича...ще оцелееш ли до края? 😄😄😄 Бяхме 5 човека.....аз и още 2-ма "умряхме" няколко минути преди фиала, двама "оцеляха". Определено си беше резлично изживяване. 

 

Другият подобен експириънс беше маааалко по интелигенте. Какво ще рече това? Ами имаше 400 квадрата площ, имаше възможност за малко тактика и съобразителност, но това не намалява удоволствието от предното. Та...

 

Военно съоръжение някакво, под земята. Разработката на Т-вирус е излязла от контрол и той се разпространява със светкавична бързина. Малцината оцелели са се барикадиралия някъде там. Ти и твоят екип имате 90 минути да влезете във това фасилити, да откриете генератора, да го активирате, да се доберете до системата която отговаря за въздушните клапи и да направите така, че вирусът да не излезе на свобода. Голямо, просторно, огромно. Имаш доста помещения и врати. Има места, които имитират външна среда. Да, вие сте в нещо, като бункер, ама не пречи да се сблъскате и с имитация на външна среда. Няма как да ви го обясня 😄  Като цяло, има елементи от сюжета на Resident Evil филмът и играта, но не баш. Хибридно се е получило. Разполагате със своят екип, локи токи с фенерче и малко късмет. Завръзвате обувките и тръгвате. При изпълнение на мисията си, не трябва да допускате нищо да ви докосва. Трябва да внимавате и да съберете точните елементи за генератора, а и най-важното е, че базата се напуска само през една единствена врата. Врата 99! Не я пропускайте 😉 Влизате и започвате, генаратори, каравана, нагоре, надолу, клетки, тоалетни, звуци, скрити безопасни зони, пистолет с пълнител, контейнери със токсично съдържание....много яко. Действате сплотено. На места трябва да прецените кой какво да направи. Кой да бъде примамката, кой да бъде изпълнителя на текущата задача. Актьорската игра е едва няколко човека, но се справят страхотно. Звуците които издават и движенията които правят са много яки. Много хитро са го измислили. Преминаваш почти от всякъде по много пъти и всеки път проблемите с които може да се сблъскваш нарастват и съответно.....се разместват 😄 Аз лично отговарях за единственото оръжие и успях да предотвратя две атаки, но ми се случи нещо много филмово. Бях приклещен и единствената опция беше да стрелям, но уви.....чу се само едно глухо пук и уснавових, че съм прецакан. Сега знам как се е чувствал Уил Смит във финала на "Аз съм Легенда" 😄 Там също "умрях" един път, но за разлика от горната в тази има начин да бъдеш "лекуван", но на определена цена. (не парична) 😄 Справихме се и там. Сега сте живи благодарение на мен и екипът ми. Хахахахаха. Т-вирусът е овладян, всички да са спокойни! 😄

 

Ето малко снимки от декора на втората стая, която описах. Има ги и в нета, така, че не са тайна и прочие. 🙂

 

 

861b6d5e4fe61443800312aaee404f1c.jpg

 

e715cbbf4edd2636d5cc88f4df185d0c.jpg

 

c2da7246f3e6b5562c2cf0b8af3d0ace.jpg

 

104e4731ff9c4e968e6ebcc055d6f0fa.jpg

 

087.jpg?fbclid=IwAR0INClIaf2ghXJFzexwVnQ

Редактирано от Георги Василев
  • Харесвам 8
  • Шок 1
  • Браво 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.